jak to jest z ta wizyta u ginekologa?

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

karina
Bywalec
Bywalec
jak to jest z ta wizyta u ginekologa?

Postautor: karina » 13 cze 2005, 11:16

cze .chcialabym sie dowiedziec jak wyglada badanie u ginekologa jak dlugo trwa?,czy wprowadzenie tego calego wziernika jest bolesne itp
Awatar użytkownika
Robaczek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Robaczek » 13 cze 2005, 11:49

Wpierw mówisz lekarzowi po co do niego przyszłaś, potem on zadaje ci kilka pytań (ważne sa daty ostatnich miesiączek i długość cyklów). Potem następuje badanie - musisz sie rozebrać od pasa w dół (jeśli się wstydzisz to najlepszym rozwiązaniem jest spódniczka - ja np. czuję się wtedy bardziej komfortowo bo tylko ja podciągam do góry :). ) Następnie wkładają ci wziernik - to, czy będzie boleć czy nie zalezy od lekarza ( tak tak), choć zawsze jest to trochę dziwne i nieprzyjemne uczucie "rozwierania". To trwa kilka sekund. Później najczęściej jeszcze lekarz palcami uciska twój brzuch, jajniki itp. Potem może zrobić ci jakieś dodatkowe badania jeśli będziesz chciała. Tyle :)
i ciągle zatracam się w tym bagnie...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 13 cze 2005, 12:59

Przeczytaj jedna z opisow wizyt.
Awatar użytkownika
sabinka
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: sabinka » 13 cze 2005, 20:23

mnie bardziej boli jak lekarka mi naciska na brzuch niz badanie wziernikiem, wiec sie nie przejmuj nim :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 13 cze 2005, 22:33

Wziernik nie boli. Jest to jedynie trochę nieprzyjemne.

Do opiu Robaczka dodam jeszcze tylko, że nie zawsze tylko od pasa w dół. Mnie macała i w od pasa w górę na pierwszej wizycie :)

A badanie trwa chwilkę.
Awatar użytkownika
konstancja
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: konstancja » 13 cze 2005, 22:55

mnie z kolei nic nie boli...tylko nie lubie jak lekarka mi grzebie tym wziernikiem..troszke jestem jakby zawstydzona:P..ogolnie badanie trwa krótką chwilke..:))ale mialam zaskoczkę przy pierwszym takim badaniu<-chodzi mi o czas..:]
Awatar użytkownika
Catherina
Bywalec
Bywalec
Postautor: Catherina » 20 cze 2005, 22:32

mnie tylko bolało, gdy lekarz naciskał na mój brzuch. w sumie w gabinecie bylam jakies 15-20 minut. chciałam sie wszystkiego dowiedziec o tabletkach hormonalnych, skierował mnie na badania i juz! :)

Pytaj sie lekarza o wszystko co chcesz. W koncu nie masz limitu czasu! Lepiej wiedziec wszystko od razu niz potem główkowac i domyslac sie :)
"Piękna jest tylko prawda i tylko ona jest godna miłości"
"Nie ma drogi do pokoju, to pokój jest drogą"

Wróć do „Zdrowie i uroda”