tanie ale dobre
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
-
- Weteran
- Posty: 1141
- Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
- Skąd: Lenenja
- Płeć:
Dzindzer pisze:to ja tez tak zrobie. Tylko, ze ja to chyba musze dwa dni to samo, bo nie mam bata bym ugotowała tak na jeden raz, nie umiem
A zamrozic?
lollirot pisze:złotooka kotka napisał/a:
np. prosciutka zupa z czerwona soczewica.
wczoraj zrobiłam - bardzo sympatyczne danie ;-)
sie ciesze
Pegaz pisze:Dziewczyny ale miałyście okazję spróbować porządnego barszczu z dodatkiem grzybków.. i odrobiny boczku dla smaku ?
Bleee... Barszcz z grzybami, fuj, fuj. Ja jadam tylko z ziemniaczkami i smietana, a to i tak nie zbyt czesto, bo sie nie zachwycam.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Pegaz pisze:Dziewczyny ale miałyście okazję spróbować porządnego barszczu z dodatkiem grzybków.. i odrobiny boczku dla smaku ?
boczku nie dodaję, ale grzybki owszem. lubię domowy barszczyk, jest najlepszy na świecie.
dziś młode pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowo-ziołowym. zaraz będą gotowe
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Ja z doświadczenia wiem, że to, co ludziom smakuje, mnie często nie zadowala. Przykładowo ludzie się zajadają takim barszczem z kartonu Hortexu, a dla mnie to po prostu świństwo, którego do gębi się nie da wziąć. Albo gołąbki ze słoika. Tfu!
Idealnie to to widać po naszym barku w pracy. Ludzie z pracy zajadają się "pysznymi pierożkami" w tym barku, a ja - po pierwszym spróbowaniu - kijem ich nie tknę. Czasem mam wrażenie, że ludzie naprawdę są mało wymagający jeśli chodzi o żarcie.
Idealnie to to widać po naszym barku w pracy. Ludzie z pracy zajadają się "pysznymi pierożkami" w tym barku, a ja - po pierwszym spróbowaniu - kijem ich nie tknę. Czasem mam wrażenie, że ludzie naprawdę są mało wymagający jeśli chodzi o żarcie.
mrt pisze:Przykładowo ludzie się zajadają takim barszczem z kartonu Hortexu, a dla mnie to po prostu świństwo,
to, co jest w kartonie, lubię pić na zimno, ale ja przepadam za sokiem z buraków. a żeby z tego zrobić zupę, to trzeba doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, grzybkami itd. ale i tak najlepszy jest robiony samemu
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
mrt pisze:Czasem mam wrażenie, że ludzie naprawdę są mało wymagający jeśli chodzi o żarcie.
ja jestem bardzo wymagająca.nie lubię jeść żadnych gotowych potraw z paczek,mrożonek,itp. nawet jak jestem bardzo głodna,to wolę sama sobie zrobić i poświęcić na to więcej czasu niż na szybko zjeść coś gotowego.
Chaos is a friend of mine
lollirot pisze:a żeby z tego zrobić zupę, to trzeba doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, grzybkami itd
no ja to grzybkami nie, bo grzybów nie lubie, ale reszta tak samo. Bez dosmaczenia to mi nie pasuje
lollirot pisze:ale i tak najlepszy jest robiony samemu
no ja nie umiem dobrego, mój tata pyszny robi
[ Dodano: 2007-05-05, 15:09 ]
c-f pisze:nie lubię jeść żadnych gotowych potraw z paczek,mrożonek
a ja lubie takie warzywne mrozonki
szparagi muszę sobie kupić. Nigdy nie jadłem.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Strasznie dużo tego, mam wymieniać?Yasmine pisze:Mrt, a co tak naprawde lubisz jesc ?
A propos tematu: Jestem w trakcie szykowania taniego obiadu Bardzo taniego, bym rzekła. Tyle że to jałowizna:
12 ziemniaków - ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w grubą kostkę
4 ogórki kwaszone - obrać, pokroić w kostkę
6 parówek - pokroić w talarki
2 cebule - pokroić w kostkę
2 łyżki margaryny rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić cebulę i parówki, smażyć na małym ogniu 5 minut, aż sie cebula zeszkli. Dodać ziemniaki i ogórki, posypać solą i pieprzem, obłożyć 2 łyżkami masła, przykryć i podgrzać, aż wszystko będzie gorące. Czasami wymieszać.
Zestawić z ognia, wlać 2/3 szklanki gęstej śmietany, wymieszać, posypać 3 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
Można odgrzewać w mikrofalówce. To, co wyżej, to dla 4 osób proporcje.
Wyczaiłam to w jakiejś książce. Nawet nie myślałam, że ogórki kwaszone na gorąco są niezłe Ale wiem, że nie każdemu ziemniaki mogą smakować.
Ostatnio obejrzany przepis: paczkę mrożonego groszku ugotować na rosołku (z jedną cebulką dymką) i zmiksować (na gorąco) z mozarellą. Podobno wychodzi dobra zupa, będę jutro próbować
"Mój panie, na cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia."
- jamaicanflower
- Maniak
- Posty: 567
- Rejestracja: 13 paź 2004, 15:43
- Skąd: Jamajka :D
- Płeć:
Polecam kanapeczki z serkiem typu fromage pod tytułem "Przysmak górski" o intensywnym smaku czosnku, niedawno odkryty przez rodziców, kosteczka 80 g za jedyne 1,30 zł, a pyszny niemal jak sos z da Grasso Do tego ogórek zielony, sałatka i pomidor i kolacja/śniadanie pod hasłami "Zdrowo i smacznie - niemożliwe? A jednak!" gotowa. Zdrowiej będzie w sezonie
// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
Dzindzer pisze:no chyba ze taka zwykła polska
No, taka tania, w hipermarketach jest Kosztuje niecałe 3 zeta, do grzanek się nadaje, więc i do zupy powinna być ok.
I jeszcze pychotka grillowa: duże pieczarki dokładnie umyć, poszatkować im drobniutko nóżki (kapelusze mają być całe i nietknięte), na maśle zeszklić cebulkę (pokrojoną najdrobniej jak się tylko da) i do niej dodać nóżki pieczarek, doprawić solą i pieprzem (można jeszcze natki pietruszki), do tego ser brie (taki jakiś valbon albo inny w kostce, żeby nie było, że musi być drogi). No i jak się ser rozpuści, to masę pieczarkową nieco przestudzić i nakładać w kapelusze, potem można toto przykryć kawałkiem sera żółtego albo mozarelli i na grilla (lub w piekarniku). Pychota!
"Mój panie, na cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia."
-
- Weteran
- Posty: 1141
- Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
- Skąd: Lenenja
- Płeć:
katerina, wierze, ze dobre, ale jak dla mnie to stanowczo nie jest tanie jedzenie.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
- jamaicanflower
- Maniak
- Posty: 567
- Rejestracja: 13 paź 2004, 15:43
- Skąd: Jamajka :D
- Płeć:
katerina, wierze, ze dobre, ale jak dla mnie to stanowczo nie jest tanie jedzenie.
Chyba, że się w pieczarkarni pracuje
Przepis przypomina mi nieco jajka z farszem: gotowane jajko kroimy na pół, żółtko mieszamy z wcześniej podsmażonymi pieczarkami i tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek. Całkiem smaczne, pojawia się niezmiennie na wszystkich rodzinnych spędach i umila czas
// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
-
- Weteran
- Posty: 1141
- Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
- Skąd: Lenenja
- Płeć:
Pieczarki jakies 6-8zl za kilo, ser brie... ze 3-4zl? (nie lubie, wiec nie kupuje) plus jeszcze maslo, cebulka, ser zolty czy mozzarella. A to raczej na przystaweczke wyglada sporo by trzeba zeby sie najesc
Dobra danie, ale nie z tej kategorii.
Ja chcialam przypomniec przepis na placki z gotowanych ziemniakow (takie z ciasta jak na kopytka) Strasznie dawno jadlam ostatnio i musze koniecznie zrobic
Dobra danie, ale nie z tej kategorii.
Ja chcialam przypomniec przepis na placki z gotowanych ziemniakow (takie z ciasta jak na kopytka) Strasznie dawno jadlam ostatnio i musze koniecznie zrobic
-
- Weteran
- Posty: 1141
- Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
- Skąd: Lenenja
- Płeć:
Ciasto takie jak na kopytka (gotowane ziemniaki, maka, jajko) dosc cienko walkujemy, kroimy w romby/kwadraty/wykrawamy szklanka kolka itp. i smazymy. Jadlam pierwszy raz jako dzieciak u cioci, potem pare razy zmolestowalam tate to mi zrobil. A teraz musze koniecznie sama
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
jamaicanflower pisze:"Przysmak górski"
również polecam - taniutki i naprawdę pyszny.
madziorka.m pisze:apeluje o przeniesienie sie z przepisami do tematu o gotowaniu, bo tu ma byc o produktach tanich:)
proszę i ja. bo tu chcę móc zaglądać, jak mi si portfel kurczy!
[ Dodano: 2007-05-13, 14:49 ]
właśnie pieką mi się młode ziemniaki z majerankiem - tanio! <oblizuje się>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
lollirot pisze:właśnie pieką mi się młode ziemniaki z majerankiem - tanio! <oblizuje się>
no bardzo mi sie te kartofelki podobaja.
juz ma swoje miejsce w kolekjce
a podziel sie jeszcze wrazeniami smakowymi
A ja polecem bakaliolubom ( costam luby lub cos tram file to ostatnio czesty zwrot wiec sie dopasuje ) mieszanke studencka z reala. Taka pakowana po kilo w folijce bez jakis napisów, kosztuje to niecale 20 zl a jest dosc smaczne, szkoda tylko, ze te banany sa karmelizowane i że nie ma tam orzechów brazylijskich. wczoraj juz 2 raz kupiłam, dokupiłam sobie to czego nie bylo i mam na wiele dni pyszna przekaske albo sniadanie
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 334 gości