Oddawanie krwi.

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 31 gru 2006, 13:35

W sumie za kase to bym mogl sie zastanowic nad oddawaniem krwi.
A nie ze jakies glupie czekolady daja. Po to mam zdrowie tracic oddajac krew zeby potem jeszcze tyc?

Kase chce <aniolek>
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 31 gru 2006, 14:23

ptaszek pisze:Nie oddaję krwi bo prawdopodobnie mam hematofobię :/ Chyba został mi mały uraz z dzieciństwa, też szybko mdleję jeśli chodzi o te sprawy (w tym oddawanie krwi)...
Stąd nie należę do grona krwiodawców.

Oj ja też. Raz zemdlałem. I to przy szczepieniu. Niby wszystko w porządku ale nagle ciemno się mi zrobiło przed oczami. Podobnie przy oddawaniu krwi. Ostatnio jak oddawałem to nie było tak źle nawet.
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 31 gru 2006, 15:40

Soul pisze:Ci ktorzy czesto oddaja krew nie wiedza na co sie pisza. Jesli chcesz oddawac krew kilka razy do roku to licz sie z tym, ze po jakims czasie bedziesz zmuszony to robic. Krew z nosa i zle samopoczucie od nadmiaru krwi to nic ciekawego. Do tego moga wystapic zaburzenia zwiazane z poziomem cukru w organizmie (kumpel tak ma). Nie jest to nic strasznego ale konieczna jest specjalna dieta.

Bzdura..nie dzieje się nic podobnego..a jeśli sie dzieje to znaczy że się nie powinno oddawać krwi bo zwyczajnie się nadaje taka osoba i tyle..
Maverick pisze:W sumie za kase to bym mogl sie zastanowic nad oddawaniem krwi.

Oby nie przyszedł dzień w którym będziesz musiał zapłaćić za jej przetoczenie tobie.

Bujdą na resorach są opowiesci o marnotrawieniu krwi i tym podobne..
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 01 sty 2007, 10:42

moon pisze:
Andrew pisze:Moon to dla Ciebie
Dziekuje ale wole z 50 kart i informacji od lekarzy na pismie ktore mam w domu niz wikipedie :)

zatem mnie nie zrozumialas , co takiego masz w domu ? i kogo to obchodzi , chcesz to podam ci np. moją krew w pelnej krasie , tak jak Ty to zrobilas w przypadku swej matki
podajac ją tak jak podalas <aniolek>

- A1B cde Rh-. Moon wystarczyło napisac A1B RH- i oki i styknie <aniolek>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 01 sty 2007, 11:29

Ja nie oddaję krwi z prostej przyczyny. Za mało ważę. :/
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Rish
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Rish » 01 sty 2007, 16:25

Ja mam pytanie.Ostatno poszedlem sobie oddac krew...jakis miesiac temu.Wypelnilem akiete przed oddaniem i tam bylo takie pytanie "czy w ciagu ostatnich 6 miesiecy przebywal pan pani w areszcie lub wiezieniu".No to zaznaczylem ze tak bo jakies 2 miechy wczesniej siedzialem 48.Mozna wiedziec co to ma do rzeczy?Bo nie wiem co ma odsiadka wspolnego z oddaniem krwi.Moze mysla ze ktos mnie wydymal i mam jakiegos syfa czy cos.Sam juz nie wiem.Glupie uczucie jak sie chce ale nie sie moze
Obrazek
Awatar użytkownika
Soul
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Soul » 01 sty 2007, 20:20

Pegaz pisze:Bzdura..nie dzieje się nic podobnego..a jeśli sie dzieje to znaczy że się nie powinno oddawać krwi bo zwyczajnie się nadaje taka osoba i tyle..

Ta? To powiedz jak mozna sie dowiedziec czy dana osoba sie nadaje? Najpierw trzeba zaczac oddawac czesto zeby sie dowiedziec czy wszystko bedzie ok. Tylko co jesli jest juz za pozno ;] Kumpel gdyby wiedzial ze bedzie mial takie problemy nie oddawalby tak czesto krwi.
Jedynym profitem z bycia HDK jest mozliwosc darmowego parkowania pod szpitalem. Nie twierdze ze maja dawac kase, ale naprawde nie oplaca sie ryzykowac oddajac zbyt czesto krew.
Sztuką jest nie szukając nigdy siebie,
wciąż na nowo się odnajdywać.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 01 sty 2007, 22:04

Andrew pisze:zatem mnie nie zrozumialas
A widac tak. Sory :)
Andrew pisze:- A1B cde Rh-. Moon wystarczyło napisac A1B RH- i oki i styknie
Ja zawsze musze z czyms orygnalnym wyskoczyc :D
Andrew pisze:hcesz to podam ci np. moją krew w pelnej krasie
chce :)
wajdelota
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: wajdelota » 01 sty 2007, 23:09

w więzieniu mogli by Cię przedymać, przetatuować, ukłuć izarazić itp.
Ale niepotrzenbnie zakreśliłeś. Bo to chodzi o pobyt w więzieniu a nie areszcie tymczasowym.
Głupie i hamskie jest pytanie o stosunki homosexualne. Przy zwykłych jak sie nie uważa też można sie jakimś świństwem zarazić. Ale to Polska własnie. :/
Jeśli oznaką bycia prawdziwym mężczyzną jest upijanie się i sikanie do zlewu, to ja nie chcę być mężczyzną...
Awatar użytkownika
Rish
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Rish » 01 sty 2007, 23:19

Ale niepotrzenbnie zakreśliłeś. Bo to chodzi o pobyt w więzieniu a nie areszcie tymczasowym.

Chodzi takze o areszt.Wiem bo pytalem.Jak siedziales wiecej niz 24 to sie nie kwalifikujesz.Dzieki za wyjasnienie
Obrazek
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 01 sty 2007, 23:55

Pegaz pisze:Bujdą na resorach są opowiesci o marnotrawieniu krwi i tym podobne..
To akurat byla prawda co napisalem.
Pegaz pisze:Oby nie przyszedł dzień w którym będziesz musiał zapłaćić za jej przetoczenie tobie.
No mam nadzieje ze nie przyjdzie. Nie zebym skapil kase na zdrowie, ale dlatego ze nie chce miec wypadku :)
wajdelota
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: wajdelota » 02 sty 2007, 19:55

Rish pisze:

Chodzi takze o areszt.Wiem bo pytalem.Jak siedziales wiecej niz 24 to sie nie kwalifikujesz.Dzieki za wyjasnienie

Idiotyczne :/
Ale jest pare takich rubryk idiotycnzych własnie :/
Jeśli oznaką bycia prawdziwym mężczyzną jest upijanie się i sikanie do zlewu, to ja nie chcę być mężczyzną...
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 02 sty 2007, 20:43

Rish pisze:"czy w ciagu ostatnich 6 miesiecy przebywal pan pani w areszcie lub wiezieniu".No to zaznaczylem ze tak bo jakies 2 miechy wczesniej siedzialem 48.Mozna wiedziec co to ma do rzeczy?

Można..chodzi o żółtaczke.Lub o choroby zakaźne niewykrywalne we wczesnym stadium (pewne zabezpieczenie "na zapas"). To samo jeśli chodzi o kontakt z zakażonymi AIDS.
Soul pisze:Ta? To powiedz jak mozna sie dowiedziec czy dana osoba sie nadaje? Najpierw trzeba zaczac oddawac czesto zeby sie dowiedziec czy wszystko bedzie ok

Lekarz powinien wykonać badanie przed. Jeśli je przejdziesz a później np odpłyniesz znaczy się że wysiadłeś psychicznie (bez obrazy każdy ma dotego prawo). Ja osobiscie jeszcze nie odleciałem przy oddawaniu krwi ale zdarzyło mi się lekko zasłabnąć przy dużej jej utracie przy drobnym wypadeczku. <pijak>

[ Dodano: 2007-01-02, 20:45 ]
Maverick pisze:Wiec oni jak zuzyli mniej to to co brakowalo wylewali do zlewu, zeby dostac refundacje.
<hahaha> ja cie prosze..

[ Dodano: 2007-01-02, 20:47 ]
Mav ty wiesz jak droga jest ?
A tak w ogóle mógłbyś nie siać demagogii ? Nie oddajesz krwi ok twoja sprawa. Ale nie zniechęcaj innych którzy mogli by pomóc innym.
A tak w ogóle skoro chcesz oddać krew za pieniądze jeśli się nie myle można to w polsce zrobić..i w niemczech ( w niemczech nawet fajna kasa do zarobienia ) .
Awatar użytkownika
Soul
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Soul » 02 sty 2007, 21:25

Pegaz pisze:Lekarz powinien wykonać badanie przed.

No i wykonuje (bada cisnienie i osluchuje pluca i serce). Jesli dzieki temu badaniu jest w stanie wykryc ewentualne konsekwencje czestego oddawania krwi to jest geniuszem i sie marnuje;] Omdlenia tutaj akurat nie maja nic do rzeczy. Nawet weteranom moze sie przytrafic.

Nie kumam oddawania krwi za pieniadze. Pewnie tak samo jak niektorzy nie potrafia zrozumiec tego ze mozna ja oddawac honorowo.

Taka dygresja malutka. Jaki byl wasz rekord? Mi sie udalo wykrecic 450ml w 3,5 minuty <pejcz>
Sztuką jest nie szukając nigdy siebie,

wciąż na nowo się odnajdywać.
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 sty 2007, 21:52

Soul pisze:Jesli chcesz oddawac krew kilka razy do roku to licz sie z tym, ze po jakims czasie bedziesz zmuszony to robic
Bzdura.
Soul pisze:Krew z nosa i zle samopoczucie od nadmiaru krwi to nic ciekawego
Gdzieś ty to wyczytaŁ?
Maverick pisze:Po to mam zdrowie tracic oddajac krew zeby potem jeszcze tyc?
może żeby komuś uratować życie ? <aniolek>
wajdelota pisze:Głupie i hamskie jest pytanie o stosunki homosexualne
ja takiego pytania nie mialam-tzn w tej ankiecie korą wypelnialam takiego nie bylo
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 02 sty 2007, 22:57

Soul pisze:Jaki byl wasz rekord? Mi sie udalo wykrecic 450ml w 3,5 minuty
W życiu by mi do głowy nie wpadło, że to jak sport się traktuje. W sumie wygodniejsza sprawa niż jakieś tam zapasy. Przynajmniej gęby nie obiją, a jeszcze czekoladkę dadzą.
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 sty 2007, 22:59

mrt pisze:a jeszcze czekoladkę dadzą.
osiem :)
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 02 sty 2007, 22:59

Soul pisze:Jaki byl wasz rekord? Mi sie udalo wykrecic 450ml w 3,5 minuty
Każę sobie wpisać w papiery, że krwi od Soula nie chcę. Jeszcze jakieś zamiłowanie do dziwacznego hazardu na mnie przejdzie. Nie wiem dlaczego, ale z chorobą wściekłych krów mi się skojarzyło, a ja chcę być normalna.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 02 sty 2007, 23:04

Ja zawsze najszybciej schodze z fotela..doszło do tego że kilka osób stoi i patrzy kiedy oddaje krew aż się człowiekowi głupio robi <diabel>
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 02 sty 2007, 23:05

Hehehe.. w sumie nie zastanawiałam się do tej pory, do kogo moja krew zawędrowała... aż mi wstyd teraz takie popieprzone krwinki rozpowszechniać :D

Nie martw się, mrt, na pewno macie z Soulem jakies różne i niezgodne grupy krwi :)
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 02 sty 2007, 23:07

Tak soul wiesz lepiej niż lekarze..oni na pewno oszukują..ale ty odkryłeś że to kłamstwo i częste oddawanie krwi powoduje jakieś dziwne opisane przez ciebie skutki uboczne :D
Gdyby tak było to skóra rozrastała by się w neskończoność a po skaleczeniu i zagojeniu rozrywało by człowieka od nadmiaru krwi.. a okres u kobiet trwał by wiecznie...
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 sty 2007, 23:08

Pegaz pisze:a zawsze najszybciej schodze z fotela..doszło do tego że kilka osób stoi i patrzy kiedy oddaje krew aż się człowiekowi głupio robi <diabel>
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 02 sty 2007, 23:14

Ja też używam piłeczki i sobie patrze na wage jak przybywa hyhy i na takiej fajnej skali idzie do końca a wtedy rozlega się dzwięk dzwonka jak na ringu po wygranej walce :D
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 sty 2007, 23:19

Pegaz pisze:i sobie patrze na wage jak przybywa hyhy i na takiej fajnej skali idzie do końca a wtedy rozlega się dzwięk dzwonka jak na ringu po wygranej walce :D
ja tam dzwonka nigdy nie slyszalam, ale wiem, ze jak zzerknęlam na iglę to zaczelam tak szybko pąpować jak to tylko bylo możliwe, żeby mi ją w koncu wyjęli !
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 02 sty 2007, 23:19

unlucky_sink pisze:osiem
Muszę to powiedzieć bratu. Będzie rekordzistą i dostanie medal jako największy honorowy dawca krwi.
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 sty 2007, 23:21

mrt pisze:Muszę to powiedzieć bratu. Będzie rekordzistą i dostanie medal jako największy honorowy dawca krwi.
:) a może temu koledze co tylko czekolady je?
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 02 sty 2007, 23:21

mrt pisze:dostanie medal
...i będzie jeszcze miał darmowe przejazdy środkami komunikacji miejskiej i szereg zniżek gdzieś tam.
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 sty 2007, 23:23

pani_minister pisze:...i będzie jeszcze miał darmowe przejazdy środkami komunikacji miejskiej i szereg zniżek gdzieś tam.
nie bedzie musial stac w kolejce w aptece, a z tymi znizkami to noie jest tak do konca, boto sie ktos tam musi zgodzic na to :/
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 02 sty 2007, 23:26

Powinni CD Action rozdawać, to mieliby kilometrowe kolejki.
wajdelota
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: wajdelota » 03 sty 2007, 00:15

a ja przez moje niskie ciśnienie powoli wywalam z siebie te 450... do połowy idzie gites. a potem... tak średnio 3 osoby zdążą się wypompować ;-)

Wróć do „Zdrowie i uroda”