To straszne

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 09:16

Mona, dało do myślenia, że owczy pęd obecny jest nawet wśród osób podobno mądrych i doświadczonych życiowo. Takim osobom również łatwiej "większości" ocenić jedną stronę, niż spojrzeć na obie <brawo>

Chrzestny to facet, ale przedstawił ogólną "statystykę" spraw po prostu. Bez szczegółowych danych i liczb, bo i po co?]
Z ciekawości zapytam w ilu sędziowały kobiety i się okazało że to był "gwałt" nie gwałt.
Widzę że z czasem sens słów się zmienia
Słowa nabierają nowego, innego znaczenia
Choć z pozoru dobre, przyczyną są cierpienia
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 09:30

Mroczny Piskacz pisze:Mona, dało do myślenia, że owczy pęd obecny jest nawet wśród osób podobno mądrych i doświadczonych życiowo. Takim osobom również łatwiej "większości" ocenić jedną stronę, niż spojrzeć na obie

Bzdura. Wiesz, co to jest sprawiedliwość? Dlaczego przymknąć oko, bo to 1wszy raz? Gdyby ten brat dobierał się do obcej babki i sprawa trafiłaby do sądu, to na pewno zakończyłoby się to wyrokiem, choć pewnie w zawiasach (1wszy raz), ale jednak wyrokiem. Kumasz?
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 30 lip 2006, 09:47

Mona pisze:
Mroczny Piskacz pisze:Wszyscy się prawie na krucjatę przeciw niemu rzucili

To właśnie powinno dać Tobie do myślenia, że "wszyscy", oprócz Ciebie i Endrjuła :]

Ja sie na zadna krucjate nie rzucilem <foch>

Mroczny Piskacz pisze:Po prostu medal ma zawsze dwie strony, ot cała filozofia tej sprawy
Ot cala filozofia prawie kazdej sprawy. Dlatego Piskacz duzo bardziej nadawalby sie na sedziego niz Mona.

Anegdoto-legenda sądowa:

Staruszek zostal oskarzony o to, ze sprowokowany przez bande - co prawda wysmiewajacych sie z jego kalectwa - dzieciakow rzucil w ich kierunku kamien, czym jednego z nich ranil smiertelnie.

Gdy podczas rozprawy przyszedl czas na mowe obroncy dziadka, obronca ten wstal i z nabozenstwem wypowiedzial jedno zdanie: "Krwistoczerwona tarcza slonca powoli zsuwala sie po firmamencie by ostatecznie zatopic swe cielsko w rozswietlonych wodach Zatoki Neapolitanskiej." Po czym usiadl. Wezwany przez sedziego do wygloszenie mowy wstal i powtorzyl to samo zdanie. Tak samo bylo i za trzecim razem. Sedzia wezwal go do porzadku mocno poirytowany, na co obronca odparl "A widzi wysoki sad - ja ledwie 3 razy powtorzylem to samo zdanie i juz sie sad zdenerwowal. A te dzieciaki przez lata dokuczaly mojemu klientowi. Czy on mial mniejsze prawo sie zdenerwowac niz wysoki sad?" W sprawie zapadl wyrok uniwinniajacy :P
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 09:53

Sir Charles pisze:Dlatego Piskacz duzo bardziej nadawalby sie na sedziego niz Mona.

Dlatego, że podstawą myślenia Piskacza, w tej sprawie, jest to: zbadajmy, czy sprawca nie został sprowokowany? Podstawą - głównym problemem, a nie jednym z kilku wątków do zbadania.
Niestety, ale tu na forum mam możliwość oceny, ale tylko tego, co pisze Autorka i nie myl, Charles, forum z salą sądową.
Ale dobrze piszesz - ja nie nadaję się na sędziego, bo nigdy nie pogodziłabym się z tzw. "prawdą sądową", to nie dla mnie <belt>

Joe Cocker
Awatar użytkownika
jabłoń
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: jabłoń » 30 lip 2006, 09:58

Ale ja cały czas nie rozumiem jakim cudem do cholery ciężkiej prowokacją można nazwać wypicie piwa i pogadanie wieczorem ze swoim BRATEM ? <boje_sie>
"Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni."
Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 10:02

Ale ja cały czas nie rozumiem jakim cudem do cholery ciężkiej prowokacją można nazwać wypicie piwa i pogadanie wieczorem ze swoim BRATEM ?

Bo, Jabłonko, niektórzy obojętne, co byłoby "przed" dla swoich potrzeb zinterpretują to, jako prowokację <pijak>

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 10:32

Mona pisze:Bzdura. Wiesz, co to jest sprawiedliwość? Dlaczego przymknąć oko, bo to 1wszy raz? Gdyby ten brat dobierał się do obcej babki i sprawa trafiłaby do sądu, to na pewno zakończyłoby się to wyrokiem, choć pewnie w zawiasach (1wszy raz), ale jednak wyrokiem. Kumasz?

Bzzzdura :) Wiesz czym się by ta sprawa skończyła w sądzie? Niska szkodliwość społeczna [w sytuacji gdy nic nie zrobił w zasadzie] i obca kobita by tylko poniosła koszty sprawy. Nie przymknąć oko, opieprzyć i to ostro. Nie robić jednak tego publicznie i nie wciągać w to niepotrzebnie innych osób. A już na pewno nie prosić by podjęli za Ciebie decyzję :|

jabłoń, a kto powiedział że to co opisujesz to prowokacja?

Nadinterpretacja, przewrażliwienie, sojusz jajników i stąd takie bzdury potem wychodzą a sędziowie tracą czas na "wielce pokrzywdzone bo ich cycka dotknął obcy facet" zamiast prawdziwymi przestępstwami się zajmować :]
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 10:36

Mroczny Piskacz pisze:"wielce pokrzywdzone bo ich cycka dotknął obcy facet"

A jakim prawem dotknął?! Odbiegasz od tematu - tutaj mamy do czynienia z rodzeństwem.
Mroczny Piskacz pisze:sojusz jajników

Niektóre jądra też weszły w sojusz jajników :]

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 10:39

Mona, to Ty odbiegałaś od tematu. W tej chwili tematem było znamy tylko jedną stronę medalu :] Jakim prawem? A skąd wiesz że nie zrobił tego niechący a ona była wielce przerważliwiona na "zły dotyk"? Mówię, mamy subiektywną i jednostronną wersję wydarzeń, nie zachowujmy się jak zomowcy którym podejrzenie wystaczyło :]

Mona pisze:Niektóre jądra też weszły w sojusz jajników :]

To już nie jądra, otwór powstał zamiast laski <lol>
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 10:43

olecxka pisze:ale on zaczął mnie obmacywać.

olecxka pisze:wyrwałam się.

To nazywasz "niechcący"? :/
<brawo> za obrażanie innych jąder <zalamka>

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 10:48

Mona, nie widziałem sytuacji. Naprawdę, nie nazywam tego ani nie chcący ani na siłę. Tu jest różnica między naszymi opiniami, bo moja wcale nie jest "po jego stornie" jak mi cały czas zarzucasz <lol> Ja po prostu uważam że to co ona pisze a to co się stało wcale nie musi być zgodne :] Mogło to być nieporozumienie, uwierz mi, zdarzają się często i często niechcący ludzie zrobią coś co dla drugich jest na przykład molestowaniem seksualnym <diabel>
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 30 lip 2006, 10:55

Mroczny Piskacz pisze:Ja po prostu uważam że to co ona pisze a to co się stało wcale nie musi być zgodne :] Mogło to być nieporozumienie, uwierz mi, zdarzają się często i często niechcący ludzie zrobią coś co dla drugich jest na przykład molestowaniem seksualnym <diabel>

I z tym można sie zgodzić... Ale ta część utonęła w teoriach, że jak kobietę zgwałcili, to musiała tego chcieć, bo jakby nie chciała, to by sie wyrwała, nie mówiąc o tym, że grzesznym strojem by nie zachęcała i odzywkami... Skoro tak jest, to dziwię się, ze co roku setki gwałcicieli w ogóle lądują za kratkami :]
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 10:55

Jasne, Ona weszła tutaj i wymyśliła sobie, że tak napisze. Dlaczego więc nie dodała więcej?
Ty masz swoją hipotezę, a ja swoją. Ty oceniasz sprawcę, a ja pokrzywdzoną i wszycho <pijak>
Jednak ile przy okazji wyszło z Nas...

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 30 lip 2006, 10:57

Mona pisze:i nie myl, Charles, forum z salą sądową.

Ale wyroki ferujemy, hm? Niewruszalne, niepodwazalne i jedynie sluszne :]
Mroczny Piskacz pisze:mamy subiektywną i jednostronną wersję wydarzeń, nie zachowujmy się jak zomowcy którym podejrzenie wystaczyło

<brawo>
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 11:06

Sir Charles pisze:Ale wyroki ferujemy, hm? Niewruszalne, niepodwazalne i jedynie sluszne

A już ogłosiłam wyrok? :]

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 11:06

pani_minister pisze:Ale ta część utonęła w teoriach, że jak kobietę zgwałcili, to musiała tego chcieć, bo jakby nie chciała, to by sie wyrwała, nie mówiąc o tym, że grzesznym strojem by nie zachęcała i odzywkami...

Teoriach który Wy wyolbrzymialiście :] Ja tylko zaznaczyłem że w wielu wypadkach [według statystyk sądowych :P] wina jest obustronna. Nie równa, ale obustronna :]

pani_minister pisze:Skoro tak jest, to dziwię się, ze co roku setki gwałcicieli w ogóle lądują za kratkami :]

Setki, a potencjalne gwałty i rozprawy liczy się w tysiącach Obrazek o czymś to świadczy ;)

Mona pisze:Jasne, Ona weszła tutaj i wymyśliła sobie, że tak napisze. Dlaczego więc nie dodała więcej?

Pamiętasz pewną osobę z wyimaginowaną ciążą? No właśnie :]

Mona pisze:Ty masz swoją hipotezę, a ja swoją. Ty oceniasz sprawcę, a ja pokrzywdzoną i wszycho

I znów bzdury piszesz, nie czytasz nic z tego co piszę? Nie oceniam sprawcy, nie oceniam nikogo. Zaznaczam że pieprzymy o podawaniu na policję etc a NIC tak na prawdę nie wiemy. Vide sprawa z ciążą i opisywanym na forum porodem :]

Mona pisze:Dlatego, że podstawą myślenia Piskacza, w tej sprawie, jest to: zbadajmy, czy sprawca nie został sprowokowany? Podstawą - głównym problemem, a nie jednym z kilku wątków do zbadania.

Aporpos tego zdania, to właśnie cały czas zatrzymujesz się na tym jednym wątku. Moją podstawą myślenia jest "sprawdzenie WSZYSTKICH okoliczności sprawy", Twoją? Skazanie bo to facet, ma penisa, jest duży i mógł zgwałcić <lol>

Sir Charles pisze:Ale wyroki ferujemy, hm? Niewruszalne, niepodwazalne i jedynie sluszne :]

Właśnie o to mi chodzi, stawiamy pod krzyżem i oceniamy ale gdy ktoś wymaga żeby spojrzeć na to z innego pkt widzenia to "nie jest to sąd" :| To co robicie jak go nie sądzicie i nie oceniacie [do tych co sądzili i oceniali :P] ??
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 11:15

Mroczny Piskacz pisze:"sprawdzenie WSZYSTKICH okoliczności sprawy"

Taa, Ty sprawdzasz wszytkie okoliczności? Czy choć raz, w całym tym temacie napisałeś cokolwiek o tym, że być może Ona jest jednak pokrzywdzona? Nie ani razu!
Cały czas rozkminiasz o tym, że w większości spraw, to kobiety kuszą do gwałtu, a facet, to warzywo bez mózgu i tylko korzeń u niego funkcjonuje.
Mroczny Piskacz pisze:Pamiętasz pewną osobę z wyimaginowaną ciążą? No właśnie

Z tego wynika, że forum nie ma racji bytu, bo wszystko tutaj może być wyimaginowane :]

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 11:19

Mona pisze:Taa, Ty sprawdzasz wszytkie okoliczności? Czy choć raz, w całym tym temacie napisałeś cokolwiek o tym, że być może Ona jest jednak pokrzywdzona? Nie ani razu!

To było już powiedziane Mona, przez Ciebie setki razy <lol> Ja się wziałem za resztę okoliczności :] Przedstawiłem Ci inny pkt widzenia, bo go całkowicie pominęłaś :]

Z tego wynika, że forum nie ma racji bytu, bo wszystko tutaj może być wyimaginowane :]

Tak, może być. Rozmawiamy o uczuciah i problemach. Niektóre bardziej niektóre mniej mogą wpłynąć na życie osoby 3ciej. Jeśli sugerujemy zmianę prezerwatyw na tabletki czy na odwrót to nie wniesie tak wielkiej szkodliwości społecznej jak teoretyczne wsadzenie za kratki, teoretycznie niewinnego człowieka :] Dlatego musimy ważyć nasze decyzje i rady na szali rzeczywistości i innych punktów widzenia.
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 30 lip 2006, 11:23

Mroczny Piskacz pisze:Teoriach który Wy wyolbrzymialiście

Tak? Pisałeś o "większości" przypadków i autorytarnie stwierdzałeś, że kobieta zawsze da sobie radę z gwałcicielem. Grrr... na takie generalizacje zawsze będę mieć alergię :P

Mroczny Piskacz pisze:Setki, a potencjalne gwałty i rozprawy liczy się w tysiącach o czymś to świadczy

Tak. O niechęci do zgłaszania (nędzny odsetek w ogóle ląduje w sądzie). O wykrywalności, która nie jest przerażająco wysoko. O podobnym Twojemu nastawieniu, zdarzajacym się w sądach ("sama była sobie winna, jak szła po ciemku na szpilkach"). I o całości systemu, który jest, jaki jest (ile spraw choćby o kradzież kończy się wyrokiem?). I zaburzyłeś proporcje - nie setki i tysiace, ale z 2 tysięcy zgłoszonych spraw, tysiąc kończy sie wyrokiem. To i tak sporo.
Mroczny Piskacz pisze:Właśnie o to mi chodzi, stawiamy pod krzyżem i oceniamy

A pewnie. Jestem skrajnie subiektywna. Ty też :] I żadne z nas drugiego nie przekona :]
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 11:28

pani_minister pisze:Tak? Pisałeś o "większości" przypadków i autorytarnie stwierdzałeś, że kobieta zawsze da sobie radę z gwałcicielem. Grrr... na takie generalizacje zawsze będę mieć alergię :P

Nie napisałem że zawsze, ale że w wiekszości wypadków da radę z gwałcicielem :] Napisałem też że "większość przypadków sądowych", na podstawie statystyk. Generalizowałbym pisząc "wszystkie kobiety" :P

pani_minister pisze:O podobnym Twojemu nastawieniu, zdarzajacym się w sądach ("sama była sobie winna, jak szła po ciemku na szpilkach").

Moje nastawienie nie jest tak jednostronne jak Wasze :) Twoje i Mony ;) Nie zaprzeczam winie gwałciciela, zaprzeczam jego jednostronnej winie :]

pani_minister pisze:Ty też :] I żadne z nas drugiego nie przekona :]

Ja do skrajnej subiektywności bym siebie nie dopisywał, może gdybyś uważniej przeczytała co napisałem to też byś wyciągnęła taki wniosek :] Staram się jak najbardziej obiektywnie potraktować sprawę i dlatego staję po drugiej stronie, tej którą seksistowsko pominęłyście ;)
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 30 lip 2006, 11:29

Mroczny Piskacz pisze:Przedstawiłem Ci inny pkt widzenia, bo go całkowicie pominęłaś

Wiesz, kiedy rozważałbym o tym, czy to faktycznie nie była prowokacja ze strony kobiety? W momencie, gdyby to nie był brat. Rozumiesz? Ona powinna czuć się przy nim bezpieczna, a gdyby zachorowała i musiałby Ją np. myć całą?

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 11:31

Mona, ale ja o prowokacji w kwestii gwałtów ogólnie mówię. W jej wypadku skłaniałbym się ku nieporozumieniu i jej przewrażliwieniu na "zły dotyk" <diabel> Ewentualnie prowokacji forumowej, bo sam tytuł tematu "to straszne" bawi mnie i nie składania do poważnego go potraktowania. Mimo to staram się :]
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 30 lip 2006, 11:35

Mroczny Piskacz pisze:seksistowsko

Tak. Seksistowsko. Śmiem twierdzić, że jako facet nigdy nie zrozumiesz, czym dla przeciętnej kobiety jest gwałt. I będę bardzo mocno oponowac wszelkim próbom wmówienia mi, że choćby w najmniejszym stopniu można sobie na gwałt zasłużyć.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 30 lip 2006, 11:39

Andrew pisze:Jak by mi brat zone przytulił i za jej sliczne cycki złapał ....afery bym nie robił <aniolek>
poszedł bym i zrobił to samo z Bratowa , i byłoby z tego kupa smiechu jak i browarek <browar>

Andrew, ale Twój brat i Twoja żona nie są rodzeństwem. Tak samo jak Ty i bratowa. Piszesz nie na temat. :]
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 11:40

pani_minister, zasłużyć? :| Gdzie ja coś takiego napisałem? :| Na gwałt nikt nie zasługuje, chyba że był pedofilem gwałcicielem i go w więzieniu wezmą w obroty "w nagrodę" <diabel>

Piszę jedynie o winie, być sobie samemu winnym, nie zasłużyć sobie na coś. Facet który zgwałcił jak najbardziej popełnił przestępstwo. Kobieta która prowokowała [nie kazda ofiara gwałtu !! ] jest jednak swojej krzywdzie sama winna.
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 30 lip 2006, 11:44

Mroczny Piskacz pisze:jest jednak swojej krzywdzie sama winna

Dość naturalną konsekwencją winy jest kara. Operując pojęciem "winna" musisz się liczyć z tym, że gwałt potraktowany będzie (np. przeze mnie) jako kara. Zasłużona, choć może przesadzona. Tak zostajesz przeze mnie odebrany niestety.
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 11:49

To już tylko gra słów, sens jest inny. Możemy powiedzieć że została ukarana przez los? Niech będzie że tak. Igrała z losem i los ją ukarał. Teraz pytanie, w Twoim mniemaniu każda kara jest zasłużona? Każda słuszna? :> Zakładam że nie. Zakładam że tak jak ja uważasz że kary są adekwatne do postępku jak i nieadekwatne. W tym wypadku myślę o karze nieadekwatnej, ale niestety sprowokowanej. Tak, jeśli kobieta uwodzi faceta który potencjalnie może być gwałcicielem [nierówno pod sufitem? pijany/spalony/etc?] to jest sobie winna tego że została zgwałcona. On jest winny popełnienia przestępstwa i tego nie umniejszam ani o jotę !! Lepiej?
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 30 lip 2006, 11:56

Lepiej. :) ciut :)
Tylko, że:
Mroczny Piskacz pisze:potencjalnie może być gwałcicielem

każdy, kogo spotykam. Mam się liczyć z tym, że los mnie ukarze? :|

Kurna, ale świat byłby prosty bez facetów :D Nie pomyślelibyście nad wyginięciem? :>
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 30 lip 2006, 12:01

pani_minister, jeśli będziesz go kusic i uwodzić to może się tak zdarzyć. Liczyć się z konsekwencjami własnych czynów, tak, trzeba to robić :) Na zimne dmuchać? Tak się mówi? :P
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 30 lip 2006, 12:05

Mroczny Piskacz pisze:jeśli będziesz go kusic i uwodzić

A jeśli ten, co ma nierówno pod sufitem, uzna, że kuszeniem jest uśmiech przy mówieniu "dzień dobry"? Albo założenie nogi na nogę? Albo bluzeczka z dekoltem (a uwielbiam takie)? W domu mam sie zamknąć i otwierać tylko listonoszowi, ubrana w czarczaf? Nie dam sobie wmówić winy, Piskacz :)

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”