OrToGraFFia............. :D :D
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
-
neru-sia
Sophie,na śląsku się nie mówi tylko godo!!!I na pewno nie "na ile pomidory?"!!!Jeśli już to"po wiela pomidory?".Uff,przepraszam ,lokalny patriotyzm,kocham śląską gwarę,choć nie mówię nią na codzień.
Jeśli chodzi o ortografię,to na ogół niegrzecznie jest kogoś poprawiać,więc chyba nie należy tego robić.Chociaż,kiedyś klikałam z jakimś gostkiem i oczy mnie rozbolały,zastanawiałam się czy nie jest mu wstyd,ale prezentował zupełny brak kompleksów w tej kwestii odpadłam,kiedy spytał czy moje dziecko "hodźi do pszeczkola",w pierwszym momencie myślałam,ze to w jakimś obcym języku.
A na literówki,w ogóle nie zwracam uwagi,bo to naprawde zdarza sie każdemu,a czasem nawet bywa zabawnie.......
Jeśli chodzi o ortografię,to na ogół niegrzecznie jest kogoś poprawiać,więc chyba nie należy tego robić.Chociaż,kiedyś klikałam z jakimś gostkiem i oczy mnie rozbolały,zastanawiałam się czy nie jest mu wstyd,ale prezentował zupełny brak kompleksów w tej kwestii odpadłam,kiedy spytał czy moje dziecko "hodźi do pszeczkola",w pierwszym momencie myślałam,ze to w jakimś obcym języku.
A na literówki,w ogóle nie zwracam uwagi,bo to naprawde zdarza sie każdemu,a czasem nawet bywa zabawnie.......
neru-sia pisze:Sophie,na śląsku się nie mówi tylko godo!!!I na pewno nie "na ile pomidory?"!!!Jeśli już to"po wiela pomidory?".Uff,przepraszam ,lokalny patriotyzm,kocham śląską gwarę,choć nie mówię nią na codzień.
Nie jestem ze śląska, więc się nie znam
Tylko trafiałam
Chciałam się jakoś Andrew odgryźć wtedy
A swoją drogą, kiedy to już było?
Nigdzie nie pisałem ze na slasku sie tak mówi , chodzi o te pomidory , wykazuje tylko ze ta forma wypowiedzi w zaden sposób nie moze zostac uznana za nie poprawną !
Wiec mozna tak powiedziec i nikt nie moze nam zazucić ,iż zle sie wysławiamy (inaczej ...tak
) ale nie, ze zle ! chyba ze ktos kto sie nie zna ! <aniolek2>
Wiec mozna tak powiedziec i nikt nie moze nam zazucić ,iż zle sie wysławiamy (inaczej ...tak
) ale nie, ze zle ! chyba ze ktos kto sie nie zna ! <aniolek2>poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
-
neru-sia
Hehe...Mnie się to w głowie nie mieści jak można chorować na dysleksje ale skoro doktorki stwierdziły że jest takowa choroba to kłócil sie nie będe...
Ja zawsze miałem problemy z interpunkcją ze słowami raczej nie bo mam pamięc fotograficzną i jak się zastanawiam jak śie jakieś słowo pisze to sięgam do pamięci i widze tablice ze słówkami które byly na ścianie mojej klasy w podstawówce
Ale gżegżółka tak się pisało
?
Ja zawsze miałem problemy z interpunkcją ze słowami raczej nie bo mam pamięc fotograficzną i jak się zastanawiam jak śie jakieś słowo pisze to sięgam do pamięci i widze tablice ze słówkami które byly na ścianie mojej klasy w podstawówce
Ale gżegżółka tak się pisało
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
- ksiezycowka
- Weteran

Przez poradnię jest to wystawiane psychologiczno-pedagogiczne. Ważne jest na 2 lata takie zaświadczenie potem trza znów iśc na badania.
heh..to taki glejt od króli w takim razie..myśle że bylbym w stanie zakręcić tych w poradni że wystawili by mi takie zaświadczenie tylko po co..
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
- ksiezycowka
- Weteran

- Uzależniony

to napisanie jakiegos raportu, sprawozdania bedzie dla niego istna rzezia, katorga ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
0101010001101111011011010110010101101011001000000100011101100101011100100110101101100101
-.-. .. . -.- .- .-- --- ... -.-. / .--. .. . .-. .-- ... --.. -.-- -- / -.- .-. --- -.- .. . -- / -.. --- / .--. .. . -.- .-.. .- / ---... .--.
-.-. .. . -.- .- .-- --- ... -.-. / .--. .. . .-. .-- ... --.. -.-- -- / -.- .-. --- -.- .. . -- / -.. --- / .--. .. . -.- .-.. .- / ---... .--.
mrt pisze:Czasami mi się wydaje, że Ci, którzy takie błędy robią, doskonale znają ortografię. Bo skąd niby wiedzą, w którym miejscu napisać odwrotnie, tak żeby wszystko było źle, a nie na zasadzie losowej?
Jakoś nie rozumie... To sugerujesz, ze oni specjalnie robią te błędy ?
Prawdę trzeba wyrażac prostymi słowami.
Nie wiem, może mają półkule mózgowe odwrócone czy co... Bo jeżeli np. "więc" piszą: "wiendz", to wszystko piszą na odwrót. A skoro tak, to muszą wiedzieć, gdzie zrobić błąd, żeby było źle.Bash pisze:To sugerujesz, ze oni specjalnie robią te błędy ?
Nie rozumiem tych dysfunkcji, dysleksji, dysortografii i co tam jeszcze wymyślili. Jak mój brat robił błąd, to dostawał 3 razy w łeb i już nie robił. Nawet przecinki stawia, gdzie trzeba. A niby też jakiś ADHD-owiec z przyległościami.
mrt pisze:Nie rozumiem tych dysfunkcji, dysleksji, dysortografii i co tam jeszcze wymyślili. Jak mój brat robił błąd, to dostawał 3 razy w łeb i już nie robił. Nawet przecinki stawia, gdzie trzeba. A niby też jakiś ADHD-owiec z przyległościami.
podoba mi się to podejście
Co drugi ma teraz jakiś papierek i ma wszystko gdzieś. Kiedyś tak nie było 
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
mrt pisze:Nie rozumiem tych dysfunkcji, dysleksji, dysortografii i co tam jeszcze wymyślili.
zgadzam się! nawet jeśli coś takiego naprawdę istnieje, to i tak słuszne papierki ma 1/10 z tych, którzy mają w ogóle. wiem, na jakiej zasadzie się je przyznaje - żenada. ale i tej 1/10 nic nie usprawiedliwia. mi by było wstyd, gdybym robiła tyle byków, niezależnie od przyczyny! linijką po łapach i wszystkiego się nauczy, a jak nie, niech pisze w wordzie, żeby błędy poprawiało, zamiast świecić nimi po gałach żenująco

pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
lollirot pisze:zgadzam się! nawet jeśli coś takiego naprawdę istnieje, to i tak słuszne papierki ma 1/10 z tych, którzy mają w ogóle. wiem, na jakiej zasadzie się je przyznaje - żenada. ale i tej 1/10 nic nie usprawiedliwia. mi by było wstyd, gdybym robiła tyle byków, niezależnie od przyczyny! linijką po łapach i wszystkiego się nauczy, a jak nie, niech pisze w wordzie, żeby błędy poprawiało, zamiast świecić nimi po gałach żenująco
No dobra , ale popatrz ile byków Ty narobiłaś w tym co napisałaś .

poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Andrew pisze:No dobra , ale popatrz ile byków Ty narobiłaś w tym co napisałaś
poka poka, sherlocku! wskaż mi jeden ortograficzny błąd
chociaż obawiam się, że akurat Ty nie jesteś najbardziej odpowiednią osobą do wypominania błędów komukolwiek
a niczego mi nie brak
a niczego mi nie brak
TFA pisze:a więc: brak duzych liter po kropce
poza paradygmatami słowa "Ty" niczego nie piszę z wielkiej litery. a składnia charakterystyczna dla potocznego języka, błędów brak :-) Ty za to strzeliłeś błąd merytoryczny ;P to już tak żartobliwie się czepiając, oczywiście <browar>
prośba do modków, co by wydzielili z cycatów topic o ortografii od postu martki :-)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 16:18 przez lollirot, łącznie zmieniany 1 raz.
a niczego mi nie brak
a niczego mi nie brak
Tyrese pisze:Jasne, niektórzy myślą że jak mają jakiś głupi papierek to mogą sobie to olewać, bo przecież są chorzy. Gucio, jak dla mnie ta choroba nie istnieje. Nawet "chory" człowiek mógłby się nauczyć zasad poprawnej pisowni.
Tak jak i Ty , przed "że" stawiamy przecinek , wiec dlaczego go nie postawiłeś ?
[ Dodano: 2006-04-12, 17:05 ]
lollirot pisze:TFA pisze:a więc: brak duzych liter po kropce
poza paradygmatami słowa "Ty" niczego nie piszę z wielkiej litery. a składnia charakterystyczna dla potocznego języka, błędów brak :-) Ty za to strzeliłeś błąd merytoryczny ;P to już tak żartobliwie się czepiając, oczywiście <browar>
prośba do modków, co by wydzielili z cycatów topic o ortografii od postu martki :-)
Skoro Ty jakies nowe zasady w pisowni jezyka polskiego wynajdujesz , to i mnie wolno pisac jak pisze . Od "A" sie zdania nie zaczyna .
Jak Wy bedziecie pisać poprawnie , to i ja zaczne , póki co nie widze sensu by sie starać pisać poprawnie ortograficznie , nie chce tu swiecic jako ideał

poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Wróć do „Wszystkie inne tematy”