OrToGraFFia............. :D :D

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Czy drarzniom Cie błendy ortografficzne??

Tak :[
49
79%
Nie :D
4
6%
jest mi to obojętne
9
15%

Liczba głosów: 62
neru-sia

Postautor: neru-sia » 25 maja 2005, 23:22

Sophie,na śląsku się nie mówi tylko godo!!!I na pewno nie "na ile pomidory?"!!!Jeśli już to"po wiela pomidory?".Uff,przepraszam ,lokalny patriotyzm,kocham śląską gwarę,choć nie mówię nią na codzień.
Jeśli chodzi o ortografię,to na ogół niegrzecznie jest kogoś poprawiać,więc chyba nie należy tego robić.Chociaż,kiedyś klikałam z jakimś gostkiem i oczy mnie rozbolały,zastanawiałam się czy nie jest mu wstyd,ale prezentował zupełny brak kompleksów w tej kwestii odpadłam,kiedy spytał czy moje dziecko "hodźi do pszeczkola",w pierwszym momencie myślałam,ze to w jakimś obcym języku.
A na literówki,w ogóle nie zwracam uwagi,bo to naprawde zdarza sie każdemu,a czasem nawet bywa zabawnie.......
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 29 maja 2005, 18:25

neru-sia pisze:Sophie,na śląsku się nie mówi tylko godo!!!I na pewno nie "na ile pomidory?"!!!Jeśli już to"po wiela pomidory?".Uff,przepraszam ,lokalny patriotyzm,kocham śląską gwarę,choć nie mówię nią na codzień.

Nie jestem ze śląska, więc się nie znam :P
Tylko trafiałam :]
Chciałam się jakoś Andrew odgryźć wtedy :P
A swoją drogą, kiedy to już było? :> Jakiś stary ten topic :>
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 29 maja 2005, 20:33

Nigdzie nie pisałem ze na slasku sie tak mówi , chodzi o te pomidory , wykazuje tylko ze ta forma wypowiedzi w zaden sposób nie moze zostac uznana za nie poprawną !
Wiec mozna tak powiedziec i nikt nie moze nam zazucić ,iż zle sie wysławiamy (inaczej ...tak !!) ale nie, ze zle ! chyba ze ktos kto sie nie zna ! <aniolek2>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
neru-sia

Postautor: neru-sia » 29 maja 2005, 23:16

Sophie,nie chciałam Cię urazić. <browar> Po prostu gwara śląska to temat mi bardzo bliski
Może i było dawno,ale wiesz...troche nie jestem na bieżąco.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 12 sie 2005, 13:36

Hehe...Mnie się to w głowie nie mieści jak można chorować na dysleksje ale skoro doktorki stwierdziły że jest takowa choroba to kłócil sie nie będe... :P
Ja zawsze miałem problemy z interpunkcją ze słowami raczej nie bo mam pamięc fotograficzną i jak się zastanawiam jak śie jakieś słowo pisze to sięgam do pamięci i widze tablice ze słówkami które byly na ścianie mojej klasy w podstawówce :)
Ale gżegżółka tak się pisało :P ?
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 sie 2005, 13:39

Pegaz pisze:skoro doktorki

Żadne doktorki ;P
Przez poradnię jest to wystawiane psychologiczno-pedagogiczne. Ważne jest na 2 lata takie zaświadczenie potem trza znów iśc na badania.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 12 sie 2005, 13:42

moon pisze:Żadne doktorki
Przez poradnię jest to wystawiane psychologiczno-pedagogiczne. Ważne jest na 2 lata takie zaświadczenie potem trza znów iśc na badania.

heh..to taki glejt od króli w takim razie..myśle że bylbym w stanie zakręcić tych w poradni że wystawili by mi takie zaświadczenie tylko po co..???
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 sie 2005, 13:45

Też nie wiem po co. 2-3 h testy nie są tego warte.
Pewnie byś dał radę choć z roku na rok takim cfaniaczkom coraz gorzej idzie, bo ponoć 70% tych co się zgłaszają to właśnie z tego powodu.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 16 sie 2005, 21:19

Sam znam gościa który był leniwym oslem a nie dyslektykiem wszyscy musieli gramatyke zarywać a jemu się nie chcialo to został dyslektykiem...do matury się z tym smieciem uchowal..
Awatar użytkownika
___ToMeK___
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: ___ToMeK___ » 16 sie 2005, 21:38

to napisanie jakiegos raportu, sprawozdania bedzie dla niego istna rzezia, katorga :]
0101010001101111011011010110010101101011001000000100011101100101011100100110101101100101
-.-. .. . -.- .- .-- --- ... -.-. / .--. .. . .-. .-- ... --.. -.-- -- / -.- .-. --- -.- .. . -- / -.. --- / .--. .. . -.- .-.. .- / ---... .--.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 11 kwie 2006, 21:56

Czasami mi się wydaje, że Ci, którzy takie błędy robią, doskonale znają ortografię. Bo skąd niby wiedzą, w którym miejscu napisać odwrotnie, tak żeby wszystko było źle, a nie na zasadzie losowej?
Awatar użytkownika
Bash
Weteran
Weteran
Postautor: Bash » 11 kwie 2006, 22:47

mrt pisze:Czasami mi się wydaje, że Ci, którzy takie błędy robią, doskonale znają ortografię. Bo skąd niby wiedzą, w którym miejscu napisać odwrotnie, tak żeby wszystko było źle, a nie na zasadzie losowej?

Jakoś nie rozumie... To sugerujesz, ze oni specjalnie robią te błędy ?
Prawdę trzeba wyrażac prostymi słowami.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 12 kwie 2006, 07:54

Bash pisze:To sugerujesz, ze oni specjalnie robią te błędy ?
Nie wiem, może mają półkule mózgowe odwrócone czy co... Bo jeżeli np. "więc" piszą: "wiendz", to wszystko piszą na odwrót. A skoro tak, to muszą wiedzieć, gdzie zrobić błąd, żeby było źle.

Nie rozumiem tych dysfunkcji, dysleksji, dysortografii i co tam jeszcze wymyślili. Jak mój brat robił błąd, to dostawał 3 razy w łeb i już nie robił. Nawet przecinki stawia, gdzie trzeba. A niby też jakiś ADHD-owiec z przyległościami.
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 12 kwie 2006, 10:33

mrt pisze:Nie rozumiem tych dysfunkcji, dysleksji, dysortografii i co tam jeszcze wymyślili. Jak mój brat robił błąd, to dostawał 3 razy w łeb i już nie robił. Nawet przecinki stawia, gdzie trzeba. A niby też jakiś ADHD-owiec z przyległościami.

podoba mi się to podejście :D Dla mnie też większość tych pseudoschorzeń jest wyssana z palca, a wynika ze zwykłego lenistwa <diabel> Co drugi ma teraz jakiś papierek i ma wszystko gdzieś. Kiedyś tak nie było <evilbat>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 12 kwie 2006, 11:34

mrt pisze:Nie wiem, może mają półkule mózgowe odwrócone czy co...

nie półkule, ale to własnie jest cos z "głowa" :]
i zgadzam sie z Toba, ze przy tych dys- ludzie znaja doskonale pisownie.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 12 kwie 2006, 13:30

mrt pisze:Nie rozumiem tych dysfunkcji, dysleksji, dysortografii i co tam jeszcze wymyślili.

zgadzam się! nawet jeśli coś takiego naprawdę istnieje, to i tak słuszne papierki ma 1/10 z tych, którzy mają w ogóle. wiem, na jakiej zasadzie się je przyznaje - żenada. ale i tej 1/10 nic nie usprawiedliwia. mi by było wstyd, gdybym robiła tyle byków, niezależnie od przyczyny! linijką po łapach i wszystkiego się nauczy, a jak nie, niech pisze w wordzie, żeby błędy poprawiało, zamiast świecić nimi po gałach żenująco :|
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 12 kwie 2006, 13:51

lollirot pisze:zgadzam się! nawet jeśli coś takiego naprawdę istnieje, to i tak słuszne papierki ma 1/10 z tych, którzy mają w ogóle. wiem, na jakiej zasadzie się je przyznaje - żenada. ale i tej 1/10 nic nie usprawiedliwia. mi by było wstyd, gdybym robiła tyle byków, niezależnie od przyczyny! linijką po łapach i wszystkiego się nauczy, a jak nie, niech pisze w wordzie, żeby błędy poprawiało, zamiast świecić nimi po gałach żenująco :|

No dobra , ale popatrz ile byków Ty narobiłaś w tym co napisałaś . <aniolek>
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 12 kwie 2006, 15:31

Andrew pisze:No dobra , ale popatrz ile byków Ty narobiłaś w tym co napisałaś

poka poka, sherlocku! wskaż mi jeden ortograficzny błąd :)
chociaż obawiam się, że akurat Ty nie jesteś najbardziej odpowiednią osobą do wypominania błędów komukolwiek :>
a niczego mi nie brak
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 12 kwie 2006, 15:59

Ortograficzych to moze i nie ma :P <aniolek> a więc: brak duzych liter po kropce, kilka bledow skladniowych :P
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 12 kwie 2006, 16:13

TFA pisze:a więc: brak duzych liter po kropce

poza paradygmatami słowa "Ty" niczego nie piszę z wielkiej litery. a składnia charakterystyczna dla potocznego języka, błędów brak :-) Ty za to strzeliłeś błąd merytoryczny ;P to już tak żartobliwie się czepiając, oczywiście <browar>

prośba do modków, co by wydzielili z cycatów topic o ortografii od postu martki :-)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 16:18 przez lollirot, łącznie zmieniany 1 raz.
a niczego mi nie brak
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 12 kwie 2006, 16:15

TFA pisze:kilka bledow skladniowych
Nie ma :P
Awatar użytkownika
Bash
Weteran
Weteran
Postautor: Bash » 12 kwie 2006, 16:29

Co mnie ciekawi, kiedyś nie było dysortografii etc... Nie umiałes napisac "rzeka" to dostałeś linijka po łapie i już umiałeś. Choroba cywilizacyjna XXI wieku ? :>
Prawdę trzeba wyrażac prostymi słowami.
Tyrese
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Tyrese » 12 kwie 2006, 16:33

Jasne, niektórzy myślą że jak mają jakiś głupi papierek to mogą sobie to olewać, bo przecież są chorzy. Gucio, jak dla mnie ta choroba nie istnieje. Nawet "chory" człowiek mógłby się nauczyć zasad poprawnej pisowni.
Awatar użytkownika
maroon
Bywalec
Bywalec
Postautor: maroon » 12 kwie 2006, 16:39

Brak dużych liter jest błędem ortograficznym.

lollirot pisze:co by
coby

Dysortografia istnieje, mam kolegę, który to ma i przyjrzałem się temu dokładnie.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 12 kwie 2006, 16:51

mrt pisze:Nie rozumiem tych dysfunkcji, dysleksji, dysortografii i co tam jeszcze wymyślili. Jak mój brat robił błąd, to dostawał 3 razy w łeb i już nie robił. Nawet przecinki stawia, gdzie trzeba. A niby też jakiś ADHD-owiec z przyległościami.

Zgadzam sie w zupelnosci :).
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 12 kwie 2006, 16:57

mrt pisze:Nie ma :P

Jak nie ? :D a to ?

lollirot pisze:nawet jeśli coś takiego naprawdę istnieje, to i tak słuszne papierki ma 1/10 z tych, którzy mają w ogóle

Tzn. tak mi sie wydaje ze to skladniowy :P, z teorii bylem noga na Kulturze j. polskiego.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 12 kwie 2006, 16:59

Oj tam, drobne "z". Innych nie dostrzegam. Ale ja nie wyrocznia :)
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 12 kwie 2006, 17:02

Tyrese pisze:Jasne, niektórzy myślą że jak mają jakiś głupi papierek to mogą sobie to olewać, bo przecież są chorzy. Gucio, jak dla mnie ta choroba nie istnieje. Nawet "chory" człowiek mógłby się nauczyć zasad poprawnej pisowni.

Tak jak i Ty , przed "że" stawiamy przecinek , wiec dlaczego go nie postawiłeś ?

[ Dodano: 2006-04-12, 17:05 ]
lollirot pisze:
TFA pisze:a więc: brak duzych liter po kropce

poza paradygmatami słowa "Ty" niczego nie piszę z wielkiej litery. a składnia charakterystyczna dla potocznego języka, błędów brak :-) Ty za to strzeliłeś błąd merytoryczny ;P to już tak żartobliwie się czepiając, oczywiście <browar>

prośba do modków, co by wydzielili z cycatów topic o ortografii od postu martki :-)

Skoro Ty jakies nowe zasady w pisowni jezyka polskiego wynajdujesz , to i mnie wolno pisac jak pisze . Od "A" sie zdania nie zaczyna .
Jak Wy bedziecie pisać poprawnie , to i ja zaczne , póki co nie widze sensu by sie starać pisać poprawnie ortograficznie , nie chce tu swiecic jako ideał <aniolek>
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 12 kwie 2006, 17:08

Andrew pisze:Od "A" sie zdania nie zaczyna

Nam zawsze baba na polskim tlukla ze od "a wiec" sie nie zaczyna, ale ja jestem niereformowalny <diabel>
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 12 kwie 2006, 17:08

lollirot pisze:że akurat Ty nie jesteś najbardziej odpowiednią osobą do wypominania błędów komukolwiek :>

To też ja ich nie wypominam, póki ktos nie zacznie sam piszac niepoprawnie .

Wróć do „Wszystkie inne tematy”