Czy to zawal?

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Czy to zawal?

Postautor: Wstreciucha » 10 lis 2005, 11:12

Dzwonilam dzis do mamy :( moje szczescie wciaz "papraja" jakies zdarzenia, ktore ciagnal mnie w dol :(
Kilka dni temu o godzine 21.30 ogladala wiadomosci i dostala silnego bolu "rozlewajacego" sie w okolicy lewej piersi (od niemalze ramienia do mostka), polozyla sie , bol utrzymywal sie do 3 w nocy. Pozniej ustapil. Do dzis jednak mama czuje sie zle i mowi o tym ze "ma wrazenie jakby dzwigala z lewej strony ogromny ciezar", w dodatku ani na chwile to nie ustepuje. Dziele sie tym z Wami bo mama jest za granica i nie udala sie z tym do lekarza. Dowiedzialam sie o tym dzis, i poprosilam ja by zapoznala sie z warunkami ubezpieczenia jakie wykupila, byc moze bedzie mogla wkrotce pojsc do lekarza tam na miejscu. Jednak poki co martwie sie niemilosiernie i chcialam sie Was poradzic , czy byc moze ktos mial taki przypadek, moze ktos wie jakie jest prawdopodobienstwo ze mama miala zawal i jakie moga byc tego nastepstwa, jesli od razu nie udala sie do lekarza ?
Nie wiem nawet czy pytam tu o wszystko czego chce wiedziec, ale nie bardzo wiem czego moge sie spodziewac.
Podarujcie jednak sobie komentarze na temat odpowiedzialnosci, bo ja sama zganilam ja za to , ze natychmiast nie udala sie na pogotowie :(
Dziekuje
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 10 lis 2005, 11:16

Nie wiem czy to zawał.
Matce mojej znajomej przydarzył sie zawał, ale lekarze zbadali i nie wykryli. Wyszło niedawno [a miała w wakacje] i teraz bankrutuje na lekach. Ona musi jak najszybciej iśc do lekarza!
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lis 2005, 11:18

Niestety, jest b. duża szansa, że to zawał. :(
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
Krzych(TenTyp)
Weteran
Weteran
Postautor: Krzych(TenTyp) » 10 lis 2005, 11:19

To moze byc ... NIech lepiej leci do lekaża ...Niewiem co tu poradzić :(
H, man runs over a woman in his car, whos fault is?
Well...
Why is the man...
Driveing in the kitchen ?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 10 lis 2005, 11:24

Ja powiem , ze to na 99% był zawał , miesnia sercowego , a ja sie na tym znam , jak zreszta na wszystkim ! <aniolek2> Mama musi sie szanować teraz , no i opieka medyczna jest nie zbedna , jak i badania ! <browar>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 10 lis 2005, 13:21

Tak jak wszyscy niech mama idzie jak najszybciej do lekarza, ale ja twierdze ze to niekoniecznie mogl byc zawal, tylko stan przedzawalowy, choroba wiencowa.
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 10 lis 2005, 20:26

Co to by nie było powinna iść!
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 10 lis 2005, 22:00

wstreciucha moja mame uratowali o zawalu, w przeciwnym razie juz by niezyla :/ zawla obejmowalby 90% lewej komory serca wiec nieciekawie bylo :/ a calosc charakteryzowala sie bolem, jakby klatke piersiowa obrecza ktos sciskal :( w Zabrzu miala operacje by-passow :) no i teraz jak nowonarodzona :) ale Twoja mama jak najszybciej do lekarza powinna sie zglosic z serduchem nie ma zartow :/
zawal moze dawac rozne bole :/ dretwienie konczyn, mdlosci, zawroty glowy, niepokoj przede wszystkim :/

pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2005, 23:01 przez casaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Till the end of world my Sweetheart. Kocham Cię :*
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 10 lis 2005, 22:36

moon pisze:Ona musi jak najszybciej iśc do lekarza!

Krzych(TenTyp) pisze:NIech lepiej leci do lekaża

Andrew pisze:opieka medyczna jest nie zbedna

TFA pisze:jak najszybciej do lekarza

moon pisze:Co to by nie było powinna iść!

casaa pisze:Twoja mama jak najszybciej do lekarza powinna sie zglosic z serduchem nie ma zartow

To oczywiste. Tyle ze mama jest za granica. Dzis poprosilam matke o przeczytanie warunkow ubezpieczenia, a siostra ma zadzwonic do WARTY i spytac czy jest mozliwe badanie na serce w ramach tego ubezpieczenia. Pechem jest to ze jutro macie w Polsce swieto a potem weekend gdzie wiekszosc ma wolne, wiec pewnie przeciagnie sie do poniedzialku. Tak sobie mysle ze jeszcze jest pewnie infolinia, ale nie wiem jak kompetentni ludzie tam siedza <chory>
Caly dzien mysle o tym, nie wiem jak zasne, lzy cisna mi sie do oczu ale trzymam ostro fason, bo podopieczne nie moga widziec ze placze, luzuje sie czytajac forum i piszac glupoty . Widzialam mame raz w tym roku przez dwie godziny, moj ukochany zabral mnie do niej do Wupertalu , wypilysmy kawe i pogadalysmy, nie moge dopuscic mysli do siebie ze mogloby sie jej cos stac, a ja nawet nie moge jej zobaczyc. Normlanie serce mi krwawi :(
Dziekuje WAM za odpowiedzi :*
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lis 2005, 22:59

Wstreciucha pisze:Tyle ze mama jest za granica. .... Pechem jest to ze jutro macie w Polsce swieto a potem weekend gdzie wiekszosc ma wolne

A czy Ty do mówisz, Kobieto???
To Ty jesteś za granicą, nie Twoja Mama.
Tu jest coś takiego jak pogotowie ratunkowe, które działa 24/d, a jeszcze jeżdżą karetki pogotowia. Przed takimi wypadkami jeszcze mają OBOWIĄZEK ratować ludzkie życie.
No chyba, że Mama jest gdzieś indziej.
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 10 lis 2005, 23:00

<buziaczek> 3 mam kciuki za powodzenie

ale gdyby mama sie zglosila na oddzial z bolem to pomoc musi byc udzielona <mysli>
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 10 lis 2005, 23:03

Mysiorek pisze:A czy Ty do mówisz, Kobieto???

Mysiorku moja mama jest w Niemczech w Wupertalu . przepraszam moze zle sie wyrazilam. O swiecie w Polsce mowie, bo chce dowiedziec sie o warunki ubezpieczenia a ona ubezpieczona jest w polskiej Warcie.
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lis 2005, 23:17

Wstreciucha pisze:moja mama jest w Niemczech w Wupertalu

Sorki :(
Myślałem od początku, że to nie jest takie proste.
Ale tam też są ludzie. Powinni Jej pomóc.
A nawet gdyby nie, to życie ważniejsze jest wszystkich pieniędzy!!!
A czas biegnie...
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 10 lis 2005, 23:37

Bez wzgladu na wszystko powinna wsiasc w cokolwiek i pedem jechac do Polski, jesli tam nie moze isc do lekarza. Wiem, ze to moze nie byc takie proste, ale naprawde nie ma zadnych wystarczajacych powodow, zeby tego nie robic.
W warunkach ubezpieczenia takie rzeczy powinny byc opisane.
Znalazlam informacje, ze infolinia jest czynna codziennie od 8 do 20, nr 0801308308
Jutro tez powinno byc czynne.

Wspolczuje Ci tych zmartwien, a Twojej mamie choroby.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 10 lis 2005, 23:51

hmmmmm ja bym nawet radzila niech wezmie aspiryne albo 100 wodki sobie strzeli zeby rozszerzyly sie naczynia krwionosne <mysli>
Awatar użytkownika
Krzych(TenTyp)
Weteran
Weteran
Postautor: Krzych(TenTyp) » 11 lis 2005, 00:08

aspiryna powinna załatwić sprawe :]
mi pomaga ... Wóda raczej pogorszy stan bo na zajutrz naczynia zwęza sie a wydolność sercowo naczyniowa nagle spadnie...
Aspiryna tak , alko nie w takim przypadku
H, man runs over a woman in his car, whos fault is?

Well...

Why is the man...

Driveing in the kitchen ?
Awatar użytkownika
bubu
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: bubu » 11 lis 2005, 01:42

Niech sie spokojnie leczy i nic nie zaplaci ...

Mojej kolezanki ojciec 2 tyg temu tez szedl po pijaku z pracy (nielegalnej) i trafil do szpitala bo potracil go rower . Polezal 2 tyg. w jakiejs klinice , nie wiem jak oni to zalatwiali ale nic nie placili . I nie mial zadnego w polsce ubezpieczenia , nie wiem jak to jest w Germany ale wiem jak jest w Uk (gdzie polak ma te same prawa co anglik - do bezplatnej pomocy medycznej w razie wszelkiego rodzaju wypadkow )
Awatar użytkownika
Koko
Weteran
Weteran
Postautor: Koko » 11 lis 2005, 05:32

Wstręciucha,
Mama ma ubezpieczenie w zakresie podstawowym czy dodatkowym? (ub. NNW oczywiście)
Dodatkowe obejmuje przypadek przez Ciebie opisany, NA PEWNO, podstawowy zaś jest wykluczony.

Niemniej jednak niech się zgłosi do najbliższej placówki, gdzie przyjmuje lekarz pierwszego kontaktu, przyjmą Ją na pewno. Wiem jak było ze mną.
Życzenia zdrowia dla Mamy...
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 11 lis 2005, 09:41

bubu pisze:Mojej kolezanki ojciec 2 tyg temu tez szedl po pijaku z pracy (nielegalnej) i trafil do szpitala bo potracil go rower . Polezal 2 tyg. w jakiejs klinice , nie wiem jak oni to zalatwiali ale nic nie placili . I nie mial zadnego w polsce ubezpieczenia , nie wiem jak to jest w Germany ale wiem jak jest w Uk (gdzie polak ma te same prawa co anglik - do bezplatnej pomocy medycznej w razie wszelkiego rodzaju wypadkow )

Jesli chodzi o niemiecki system to wiem tylko tyle, ze zajma sie Toba doskonale, zgrana nawet z ulicy niedomagajacego, poskladaja ubranka w kosteczke swiezo wyprane, ale do domu dostaniesz rachunek jak z 5gwiazdkowego hotelu :]
Koko jeszcze dzis nie rozmawialam z mama, dzis Wy macie wolne a ja dla odmiany zapieprz po lokcie, ale zaraz dowiem sie ;) dziekuje

[ Dodano: 2005-11-11, 09:41 ]
casaa pisze:100 wodki

nie przejdzie, moja mama to zona alkoholika ;] nie pije

[ Dodano: 2005-11-11, 10:08 ]
juz po telefonie :( mama ma ubezpieczenie podstawowe, podlela decyzje i poinformowala zmienniczke ze nie pojedzie nastepnym razem , to jej ostatni wyjazd teraz ale do 6 stycznia chce zostac. Mysle czy nie daloby sie wykupic ubezpieczenia dodatkowego i jej przeslac, by mogla sie tam zbadac . Zaraz zadzwonie do siostry by spytala na tej infolinii ktora podala Miltonia
Awatar użytkownika
Bender
Weteran
Weteran
Postautor: Bender » 11 lis 2005, 13:37

a kasa chorych aka NFZ nie ma aby czasem podpisanej ummowy zeby rozliczac sie w ramach uni europejskiej ?
Cyniczny zlosnik i przesmiewca (C)
Awatar użytkownika
Koko
Weteran
Weteran
Postautor: Koko » 11 lis 2005, 14:09

Idąc tokiem rozumowania Bendera:
Wstręciucha niech Mama zgłosi się do tzw. Krankenkasse, gdzie otrzyma listę placówek mających podpisaną umowę z NFZ.
Potrzebny będzie Mamie również formularz E 111, uprawniający Ją do korzystania z opieki zdrowotnej w Niemczech nieodpłatnie (to, co u nas "bezpłatne" będzie i tam!, analogicznie.) Za pierwszą wizytę i tak się płaci, 10 EUR, o ile się nie mylę. Przy następnych okazuje się tylko świstek uiszczonej opłaty. Wsio.
Jeśli Mama nie posiada formularza E111, może prosić o przesłanie go pocztą, formularz jest bezpłatny. Wówczas ma kwartał na przedłożenie formularza do placówki, z której korzystała i zwrot kosztów.

Ha, jednak spędzone tam miesiące się na coś przydały...
Jeśli nadal będziesz miała problem z organizacją tego wszystkiego, pisz.
<3m_się>
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 11 lis 2005, 14:19

Znam ten ból Wstręciucha <glaszcze>

Najwazniejsze to uświadom mamę, że nie może lekceważyć żadnych objawów takich jak uścisk, ból w plecach czy pieczenie w przełyku. Wtedy od razu musi się zgłosić na pogotowię, gdziekolwiek ona jest.

No i podstawa musi się zgłosić do lekarza na badania, niestety też po tabletki.
Trzymaj się cieplutko.
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 12 lis 2005, 01:38

natasza pisze:Znam ten ból Wstręciucha <glaszcze>

ja też. trzymaj się!
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 12 lis 2005, 14:27

Może to być też stan przedzawałowy.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 21 lis 2005, 01:15

Dziekuje wszystkim za troske i informacje.
Kiedy bylam w Anglii dzwonila do mnie moja siostra - matka zemdlala podczas mojej podrozy, zatem naprawde jest z nia zle. Oswiadczylam ze ma wracac natychmiast - ona postanowila ze zakonczy miesiac pracy i 6.12. wraca. W koncu zrozumiala, ze to co sie z nia dzieje, nie jest warte zadnych pieniedzy.
Dzieki i dobranoc wszystkim.
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 21 lis 2005, 01:21

Trzymaj sie Wstręciucha i dbajcie o Mamę.
ps czy Ona nie miała kiedyś problemów z tarczycą?
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 22 lis 2005, 09:52

gracja pisze:ps czy Ona nie miała kiedyś problemów z tarczycą?

nigdy

Wróć do „Zdrowie i uroda”