suplementy w jakiej formie?
Moderator: modTeam
suplementy w jakiej formie?
jak myślicie w jakiej formie suplementy mogą być najbardziej przysfajalne? tabletki czy w płynnej formie? ja o tabletkach zawsze zapominam, więc szukam czegoś rozpuszczalnego co mogę pić w ciągu dnia i co pomoże mi się pozbyć paru kg. Macie jakieś propozycje?
mogę wszystko
- ksiezycowka
- Weteran
no ja generalnie wprowadziłam zasady zdrowego odżywiania od ponad miesiąca, unikam tłuszczów, żadnych słodyczy, nie słodzę napojów, staram się jeść wszystko gotowane na parze. Do tego jeszcze chodze na zajecia tańca 3 razy w tygodniu, no i ćwiczę. Na razie waga nie bardzo spadła, dlatego szukam czegoś wspomagającego (najlepiej właśnie w płynnej formie, bo tez mi sie wydaje ze nie niszczy tak organizmu). Nie mówię o jakiś preparatach termoaktywnych których działanie przypomina pewien narkotyk, tylko o coś rozsądnego co pomoże trochę ruszyć moją wagę. Czytałam że chrom jest takim pierwiastkiem który ułatwia proces spalania.
mogę wszystko
Nie widze zwiazku pomiedzy unikaniem tluszczow, a zasadami zdrowego odzywiania. Unikac to musisz weglowodanow, a nie tluszczy. Unikac musisz zywnosci o wysokim IG i zywnosci wysoko przetworzonej. Zdrowe tluszcze (orzchy, ryby, oliwa z oliwek) sa dobre i korzystne.anettt pisze:no ja generalnie wprowadziłam zasady zdrowego odżywiania od ponad miesiąca, unikam tłuszczów
Pij zielona herbate. ale prawdziwa zielona - lisciasta, a nie dziadostwo w torebkach. Jeszcze kofeina. I to by bylo na tyle z suplementow.anettt pisze:dlatego szukam czegoś wspomagającego (najlepiej właśnie w płynnej formie, bo tez mi sie wydaje ze nie niszczy tak organizmu). Nie mówię o jakiś preparatach termoaktywnych których działanie przypomina pewien narkotyk, tylko o coś rozsądnego co pomoże trochę ruszyć moją wagę. Czytałam że chrom jest takim pierwiastkiem który ułatwia proces spalania.
Dobrze ulozona dieta to taka na ktorej nie jest sie glodnym. Ja jak sobie ulozylem jakis czas temu diete o ujemnym bilansie energetycznym to nie jadlem wszystkih posilkow bo... juz nie dawalem rady!
Ps: Co do zasad zdrowego odzywaiania to jeszcze bardzo wazna: nie lacz w 1 posilku weglowodanow z tluszczami. Jak sa wegle to zero tluszczy i odwrotnie. Na parze dobrze ze robisz. Jeszcze masz piekarnik, bedzie mile urozmaicenie.
Ja dodam od siebie że chrom jak najbardziej, i jeszcze olej kokosowy, kawa ale tylko w napoju (a nie kofeina w tabletkach bo jest słabsza), cynamon do kawy przed posiłkami węglowodanowymi, sok grejfrutowy na sniadanie razem z jajeczkami i szpinakiem.
4-5 posiłków na dzień i jesteś na dobrej drodze. Treningowo to treningi HIIT zdecydowanie lepsze niz jakiekolwiek aeroby. Biegam juz prawei 10 lat i z własnego doświadczenia moge powiedziec że nic tak tłuszczu nie spala jak HIIT(high intensity interval training) i trening FBW (full body workout).
Linki do treningów: http://pl.wikipedia.org/wiki/HIIT
http://www.mocnyblog.pl/2008/01/17/trening-fbw/
4-5 posiłków na dzień i jesteś na dobrej drodze. Treningowo to treningi HIIT zdecydowanie lepsze niz jakiekolwiek aeroby. Biegam juz prawei 10 lat i z własnego doświadczenia moge powiedziec że nic tak tłuszczu nie spala jak HIIT(high intensity interval training) i trening FBW (full body workout).
Linki do treningów: http://pl.wikipedia.org/wiki/HIIT
http://www.mocnyblog.pl/2008/01/17/trening-fbw/
- majkawazka
- Bywalec
Lepszym pomysłem od suplementów jest zmiana nawyków żywieniowych, zróżnicowana dieta oraz przede wszystkim ruch.
Nie wolno zapomnieć o pożywnym śniadaniu. Należy wystrzegać się podjadania miedzy posiłkami, spożywać świeże warzywa i owoce, a unikać żywności z dodatkami, konserwantów i sztucznych barwników. Ważne jest również to, by codziennie dostarczać organizmowi przynajmniej 1,5 litra wody, a ograniczyć kawę, herbatę i napoje słodzone.
I przede wszystkim należy uzbroić się w cierpliwość. Idealnej wagi nie osiągnie się z dnia na dzień, ale dzięki dyscyplinie jest ona możliwa.
Nie wolno zapomnieć o pożywnym śniadaniu. Należy wystrzegać się podjadania miedzy posiłkami, spożywać świeże warzywa i owoce, a unikać żywności z dodatkami, konserwantów i sztucznych barwników. Ważne jest również to, by codziennie dostarczać organizmowi przynajmniej 1,5 litra wody, a ograniczyć kawę, herbatę i napoje słodzone.
I przede wszystkim należy uzbroić się w cierpliwość. Idealnej wagi nie osiągnie się z dnia na dzień, ale dzięki dyscyplinie jest ona możliwa.
- Sir Charles
- Weteran
majkawazka pisze:Lepszym pomysłem od suplementów jest zmiana nawyków żywieniowych, zróżnicowana dieta oraz przede wszystkim ruch.
Chciałbym jeszcze podkreślić, że im więcej ruchu, na tym więcej przyjemności można sobie pozwolić. Ja np zawsze jadłem dużo słodyczy i są mi one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, ale lubię się też porządnie zmęczyć.
[ Dodano: 2011-03-01, 00:03 ]
anettt pisze:nigdy nie zastanawiałam się nad tym co jem
No właśnie ja nie rozumiem jak się można nigdy nie zastanowić
soul of a woman was created below
- majkawazka
- Bywalec
- Entuzjasta
ja ogólnie nie stosuję żadnych suplementów na odchudzanie (raczej na odwrót, kiedyś dostałam leki na pobudzanie łaknienia na receptę, ale bałam się je wziąć, bo bałam się, że będę chciała jeść 24h na dobę, więc po prostu zaczęłam trochę częściej jeść i odrobinę bardziej kaloryczne ), ale jak już suplementy jakieś stosuję, to zwykle w kapsułkach (takich żelatynowych - probiotyki ginekologiczne w takich kapsułkach są w proszku co prawda no ale dziwne by było gdyby dali w płynie). a takich w płynie do rozpuszczania nie lubię, chociaż kiedyś przy zapaleniu pęcherza jak brałam furaginum, to aptekarka poleciła mi do tego wit c w tabletkach musujących a nie w normalnych, bo powiedziała, że się łatwiej przyswaja.
Przyjaciel to ten kto przychodzi, gdy inni wychodzą
-
- Bywalec
Ja nie dawno się przekonałam do AcaiBerry900 i muszę powiedzieć, iż mimo, że to tabletki to można śmiało powiedzieć, że bardzo fajnie działają. Jednak mam ten problem, że zdarza mi się o tabletkach zapominać i nie ukrywam, że fajnie by było móc je wypić. Jednak z tego co wiem nie wszystkie suplementy da się zrobić w formie rozpuszczalnego prożku ze względu na smak i przede wszystkim na wystarczającą zawartość potrzebnych dla organizmu składników.
Z tego co ja się orientuję to faktycznie nie ma tego Acai Berry 900 w formie płynnej, ale dla mnie to jeden pies, czy tabletki do picia, czy do połykania, ważne, że działają, że są efekty i że się lepiej po nich czujemy ;D. Ale zgadzam się z tymi opiniami na forum, że jeśli nie zmieni się nawyków żywieniowych, to same suplementy nic nie dadzą, a szkoda... ;/
Ale z chromem nie można przeginać. Dziwię się trochę że jest taki popularny na forum, bo jego przedawkowanie może być bardzo niebezpieczne. A Acai Berry coraz więcej ludzi stosuje i z powodzeniem jak widzę tutaj i słyszę od znajomych, może też się skuszę, trochę witamin by się przydało dodatkowo, a z kolei kilka kilo mniej mogłabym mieć. Rukonia - fajnie działają, czyli jak? Jakie efekty?
Z suplementów przyjmuję tylko tran i kompleks witamin z grupy B, bo wyjątkowo nie pasuje mi w najbliższym czasie jakikolwiek ślad przeziębienia, nie mówiąc o anginie, zapaleniu gardła czy innych strasznych rzeczach. Póki co zdaje egzamin rewelacyjnie, musiałam kilka przymprozkowych nocy spędzić częściowo poza domem, wymroziło mnie na kość i nic mi nie jest.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
ja tam za żadnymi suplementami nie jestem, ale polecam np. sok z brzozy, zdrowy, bez konserwantów, wspomaga trawienie, prace jelit i jest naprawdę naturalny. Albo herbatki jakieś, zielone czy czerwone. ja piję codziennie herbatki i mam lepsze trawienie, do tego troche uważam co jem ruszam się i schudłam, bez supelementów.. Polecam tutaj herbatki jak ktoś jest ich zwolennikiem tak jak ja:)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez poppi, łącznie zmieniany 1 raz.
- ksiezycowka
- Weteran
Zależy od składu wszystko.Andrew pisze:herbatka nie jest wcale taka zdrowa - nie to co jest do kupienia w sklepie
http://tvnplayer.pl/programy-online/wie ... ,3945.html
Ostatnio zmieniony 19 lip 2012, 16:45 przez ksiezycowka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący
Maverick pisze:Nazywaja sie soki.malaga pisze:pewnie są jakieś suplementy witaminowe w płynie
Zgadza się:) i to się wtedy nazywa "zdrowy" tudzież "naturalny" środek zamiast pakowania się suplementami
-
- Początkujący