lollirot pisze:księżycówka, pisz jasno, o co Ci chodzi. "Pakiet ślubny" jak dla mnie to nauki, spowiedź przedślubna i poradnia. Ile się płaci? Za nauki, na które się chodzi kilkadziesiąt zł od pary za czterotygodniowe (w Krk ok 60zł/para) i sto kilkadziesiąt za weekendowe, czyli odbywające się w jeden weekend (tu 140zł/para). Za poradnię i spowiedź naturalnie się nie płaci.
Natomiast jeśli nie chcesz w tym brać udziału i uda Ci się znaleźć księdza, który podbije Ci papierki za nauki i spowiedź oraz poradnię, w której od razu dostaniesz 3 pieczątki - ciężko przewidzieć jaka będzie "ofiara".
"Nadrobić" bierzmowanie szybko z reguły da się, najlepiej jak się ma ustaloną datę ślubu i po prostu powiesz, że do tego czasu musisz.
Nie napisałam jasno, bo póki co jakiś ożenek jest w zamyśle w czasie bliżej nieokreślonym. Stąd ja się nawet nie orientuję jakie papiery mieć trzeba. Wiem tylko, że bierzmowanie, którego ja nie mam i zapewne nauki, które nie wiedziałam nawet ile dokładnie trwają poza narzekaniami wszędzie dookoła, że za długo. Choć zależy gdzie się trafi - znam też zadowolonych.
Teoretycznie więc koszt i czas tego chciałam poznać, bo jeden weekend to ja poświęcić mogę, ale np. nie sześć weekendów.
Dzięki Lolli
A faktycznie!
To Mijka, ja jednak z wrzuty ściągałam kiedyś.