gotuje ktoś z was?

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Posty: 1525
Rejestracja: 15 lip 2004, 12:22
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: Elspeth » 01 paź 2008, 18:00

Ma któraś z Was pomysł co można zrobić z ugotowanymi kawałkami kurczaka? Rozgotowały mi się wszystkie udka w rosole i za Chiny nie mam pojęcia jak "konstruktywnie" mogę je wykorzystać. <hmm>
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 01 paź 2008, 18:03

Oskubać i zmielić, dodać zeszkloną cebulkę, łyżkę gęstej śmietany/jogurtu, kapkę koncentratu i usmażyć burgery, potem w bułeczkach świeżych z warzywami podać :) Albo kotleciki z ryżem/kaszą/ugotowanymi warzywami (+ sos jogurtowy, pomidorowy, serowy, whatever).

[ Dodano: 2008-10-01, 18:05 ]
Pozdro600 dla M. ;)
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
*marzyciel*
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 62
Rejestracja: 10 lis 2006, 14:21
Skąd: ze snu
Płeć:

Postautor: *marzyciel* » 30 paź 2008, 16:14

Elspeth pisze:Ma któraś z Was pomysł co można zrobić z ugotowanymi kawałkami kurczaka? Rozgotowały mi się wszystkie udka w rosole i za Chiny nie mam pojęcia jak "konstruktywnie" mogę je wykorzystać. <hmm>

ja to zazwyczaj z ugotowanego lub upieczonego kurczaka robię risotto i po kłopocie ;)

ostatnio się wzięłam za robienie francuskiego ciasta naleśnikowego z takim śmiesznym sosem (nie jest tak trudne jak prawdziwe francuskie, ale bardziej skomplikowane niż zwykłe). mąka 10dkg, szklanka mleka, 3 jajka, ok. 2 łyzki cukru i miękkie masło (tak z 3dkg) wyrabia się w misce mikserem i odstawia na ok. godzinę. ważne, zeby to było dobre masło, nie wodniste, bo ma się ladnie rozprowadzać, to ma być tłuszcz nie woda z doświadczenia polecam kerrygold, bo też jest bardzo dobre w smaku

a sos sie robi tak, że pomarańczę zalewa się wrzacą wodą i wyciera do sucha a następnie pociera się cukrem do momentu aż nabierze żółtego koloru.

na patelnie masło, cukier, znów masło, znów cukier i robimy karmel. zalewamy likierem pomarańczowym (100ml) i dwoma łyżkami soku z cytryny. naleśniki usmażone kładziemy na patelni nieteflonowej, składamy, polewamy sosem żeby było wszystkio ciepłe i już.
wydaje się skomplikowane ale wbrew pozorom wcale nie jest, trochę jest problem, żeby karmel się nie przypalił :P
Przyjaciel to ten kto przychodzi, gdy inni wychodzą
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 30 paź 2008, 18:59

1 czy zrobienie lasagne jest trudne?
2 czy do lasagne konieczny jest sos beszamelowy?
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
AMX
Uzależniony
Uzależniony
Posty: 324
Rejestracja: 02 lis 2005, 00:29
Skąd: Burkina Faso
Płeć:

Postautor: AMX » 30 paź 2008, 22:09

Banalnie proste.

Lasagnie na szybko:

Mięso mielone,cebula sos do spaghetii w torebce,zioła,ser żółty,makaron lasagnia ( te placki)

Cebule,mięso przesmażamy, robimy sos do spaghetii wg receptury umieszczonej na torebce,dodajemy do mięsa z cebulą i sobie dusimy aż sos się wciągnie w większość w mięso.Przekładamy placki lasagnie mięsem i serem i zapiekamy w piekarniku.

Banalnie proste.
Wy jeździcie, My latamy.
Awatar użytkownika
Marissa
Weteran
Weteran
Posty: 1864
Rejestracja: 30 maja 2006, 11:46
Skąd: XxX
Płeć:

Postautor: Marissa » 01 lis 2008, 10:45

Blazej30 pisze:2 czy do lasagne konieczny jest sos beszamelowy?

Zależy do jakiego.

Lasagne jest cudnowna <zakochany>
Mogłabym je jeść naokrągło :)
I nie jest trudno go zrobić, każdy by umiał. Nawet antytalent do gotowania :)
Awatar użytkownika
AMX
Uzależniony
Uzależniony
Posty: 324
Rejestracja: 02 lis 2005, 00:29
Skąd: Burkina Faso
Płeć:

Postautor: AMX » 01 lis 2008, 21:01

Marissa pisze:Mogłabym je jeść naokrągło :)


Się je,się wygląda 8)
Wy jeździcie, My latamy.
Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Posty: 1046
Rejestracja: 13 maja 2006, 14:14
Skąd: innąd
Płeć:

Postautor: Jawka » 01 lis 2008, 21:13

To bylo złośliwe.... :>
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"

Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 29 lis 2008, 17:46

jaka nalewka jest najlepsza?
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 29 lis 2008, 17:55

A jaka zupa jest najlepsza? <chory>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 29 lis 2008, 18:10

lollirot pisze:A jaka zupa jest najlepsza? <chory>
pytam bo mam wolne 75 dcl i chcę zamienić je w coś innego <winko>
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, 18:11 przez kot_schrodingera, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 29 lis 2008, 18:12

To nie wiesz, co lubisz? :|
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 29 lis 2008, 18:15

lollirot pisze:To nie wiesz, co lubisz? :|
ale może lubię coś czego jeszcze nie próbowałem a nie wiem o tym
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 29 lis 2008, 18:25

Ja uwielbiam nalewkę farmaceutów i korzenną pomarańczówkę :) I wiele innych oczywiście :D
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 29 lis 2008, 18:42

nalewka farmaceutów brzmi zachęcająco. gorzej z tą pomarańczówką bo przepisu nima :( Bóg zapłać. ale jest też taka ambrozja tylko że pamiętam skrawki przepisu - wiem że gotuje się tam mleko w puszce (tzn wstawia zamkniętą puszkę mleka do wody i gotuje)
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 29 lis 2008, 19:35

wiem że gotuje się tam mleko w puszce (tzn wstawia zamkniętą puszkę mleka do wody i gotuje)

To chyba na jakiś likier, zapewne na pyszny likier

Tu masz cała masę przepisów na nalewki.
http://pychotka.pl/drinki/nalewki.html
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 29 lis 2008, 19:38

To domowy Baileis.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Posty: 5286
Rejestracja: 10 kwie 2005, 18:40
Skąd: stąd ;)
Płeć:

Postautor: Yasmine » 29 lis 2008, 19:40

Blazej30 pisze:jaka nalewka jest najlepsza?

nie wiem jak najlepsza, ale ja na farmakognozji dostałam kserówki i tam mamy o nalewkach i ich przygotowaniu, więc mogę służyć radą, jeśli chodzi o przygotowanie <jeśli je gdzieś znajdę>

lollirot pisze:A jaka zupa jest najlepsza? <chory>

ogórkowa :D
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 29 lis 2008, 19:51

lollirot pisze:To domowy Baileys.
no właśnie wygrzebałem taki przepis:
Domowy Baileys

# 1/4-1/2 l wódki(według preferencji co do zawartości promilii,ja daję raczej 1/4)

# 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego- gotować zamknietą puszkę do 3 godzin

# 1/2 szkl. śmietany kremówki(ostatnio dałam mleko i taki wariant wolę)

# trochę cukru pudru(niekoniecznie)

# 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
da to się dłużej przechować?

[ Dodano: 2008-11-29, 19:52 ]
Yasmine pisze:nie wiem jak najlepsza, ale ja na farmakognozji dostałam kserówki i tam mamy o nalewkach i ich przygotowaniu, więc mogę służyć radą, jeśli chodzi o przygotowanie <jeśli je gdzieś znajdę>
<przytul>
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 29 lis 2008, 21:39

Blazej30, dawalam przepis na tego Baileysa w tym temacie. Poszukaj sobie :)
Spokojnie moze postac dluzej w lodowce, chociaz u mnie dziwnym trafem niesamowicie szybko znika ;)
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Posty: 1525
Rejestracja: 15 lip 2004, 12:22
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: Elspeth » 21 gru 2008, 13:24

Skoro swieta juz tak blisko to moze ktos podrzuci dobry sposob na zrobienie pysznego wigilijnego barszczu czerwonego i ryby po grecku? :>
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 21 gru 2008, 15:25

Barszcz wigilijny jest najlepszą potrawą na świecie. Jadłabym go codziennie, ale wtedy straciłby na wyjątkowości :D

Ten jest hitowy i nie przyjmuję innych przepisów. Sekret polega na tym, że robi się go dzień wcześniej, odstawia na noc i dopiero przed podaniem doprawia. Nie jest to niby warunek konieczny, ale jak chcesz błysnąć, to tak zrób ;)
Z tych proporcji wychodzi ok. 3,5 litra barszczu.

2 kg buraków
2 jabłka winne
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście selera
4-5 ząbków czosnku
2 cebule
sok z jednej cytryny
kilka grzybków suszonych

Grzybki zalać 1 szklanką wody i gotować ok. pół godziny. Buraczki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojone w 8 jabłka [nieobrane i z gniazdami nasiennymi], przekrojone na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i czosnek. Zalać 4 litrami wody, wsypać 2 łyżki soli, gotować BEZ przykrycia ok. pół godziny na wolnym ogniu. Dodać sok cytryny, wstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz cedzimy, podgrzewamy (nie wolno zagotować, bo traci kolor), dodajemy ok. szklanki wywaru z grzybków, słodzimy, solimy, doprawiamy pieprzem i ew. sokiem z cytryny.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Mikro czarnuch
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 229
Rejestracja: 02 gru 2007, 00:01
Skąd: Centrum
Płeć:

Postautor: Mikro czarnuch » 23 gru 2008, 00:51

Sałatka warzywna niewymagająca, ale dla wymagających ;)

3 świeże papryki (mogą być w różnych kolorach)
słoiczek selera
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
mała cebula
majonez
sól, pieprz

Seler, fasolkę i kukurydzę odsączyć, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Dodać majonez, przyprawić dla smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Smacznego, jeśli ktoś się skusi!:)
Mi przygotowanie zajmuje 20 min.
Zdrowy rozsądek jest niezdrowy dla marzeń
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Posty: 5286
Rejestracja: 10 kwie 2005, 18:40
Skąd: stąd ;)
Płeć:

Postautor: Yasmine » 27 kwie 2009, 10:59

Wczoraj piekłam. Wszyscy się zajadają :D.

Ciasteczka zbożowe

- pół kostki masła
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru (ja dodałam pół na pół z miodem)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- woda
- 40 dag płatków owsianych
- szklanka słonecznika
- 3/4 szklanki sezamu
- garść nasion dyni
- 1/3 opakowania wiórków kokosowych

Na patelni rozpuścić masło, dodać płatki owsiane i cukier,wymieszać, poczekać aż płatki będą miały złoty kolor. Następnie przesypać do miski to do mieski, do tego dodać pozostałe składniki (słonecznik można wcześniej uprażyć, będzie bardziej chrupało :) ). Jeśli powstała masa jest za gęsta to dolać wody.
Formować małe placuszki (mokrymi rękami, bo inaczej się bardzo kleją) i piec ok. 20 minut w 160 stopniach :).
kosa
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 26 lut 2009, 10:41
Skąd: wielkopolska
Płeć:

Postautor: kosa » 15 maja 2009, 16:22

coś z niczego przepis mojej kumpeli na sałatkę..
gdy zostaną wam ugotowane ziemniaki po obiedzie nie wyrzucajcie ich!!!
-> posiekajcie je w gruba kostkę, dorzućcie porę w drobne półksiężyce, trochę soli stanowczo dużo pieprzu, bo musi być pikantna... ukwaszona śmietanę wymieszajcie z majonezem aby powstał nie za gęsty sos i wymieszajcie z warzywami,
ot i mamy szybką sałatkę, świetna na grilla, czy ognisko [:D]

[ Dodano: 2009-05-15, 16:47 ]
w naszych stronach ostatnio bardzo popularna jest sałatka zwana "gyros". Fast food w większości każdy lubi i też ona podobnie smakuję, z tym że spotykam się za każdym razem z dodatkiem sosu czosnkowego, a nie każdy lubi smak czy zapach tegoż dodatku... Mam przepis na dobry sos nie tylko do tej sałatki, również idealne do mięs pieczonych, smażonych, czy grillowanych zamiast np. ketchupu...
A wiec w kubełek do miksowania wlejcie jogurt naturalny, troszkę ukwaszonej śmietany, wrzućcie po tyle samo łyżeczek musztardy chrzanowej (byle była ostra) i dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego, trochę majonezu i ja dorzucam kawałki ananasów z puszki -> zmiksujcie na jednolitą masę. W efekcie macie sos słodko - kwaśny.
brzmi nieciekawie ta mieszanka dżemu z musztarda ale naprawdę pyszne, dobierajcie do smaku słodki i ostre
kosa
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 17 sie 2009, 08:10

ile powinno trwać podsmażanie na oleju piersi kurczaka na rumiano?
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 17 sie 2009, 12:10

Zależy jakiej grubości, ale kilka minut, do 10.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Posty: 12688
Rejestracja: 13 paź 2004, 13:17
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: ksiezycowka » 17 sie 2009, 13:27

Jak zrobić sushi? :?
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Posty: 2011
Rejestracja: 23 kwie 2006, 05:29
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: pani_minister » 17 sie 2009, 13:58

Ja ostatnio dostałam ulotkę w jakimś sushi barze - i szczerze mówiąc myślałam, że jest to trudniejsze :)

Przede wszystkim trzeba mieć bardzo ostry nóż i matę do zawijania tego. Kupić składniki (ryby, warzywa, owoce morza, w zależności od upodobań można nawet z kurczakiem robić), ułożyć i zwinąć na macie. Zwykle składniki układa się na nori, błyszczącym do góry (bo tak najłatwiej), ale można zaszaleć i zwijać błyszczącym do dołu, a na koniec na przykład w sezamie obtoczyć.
Tutaj jakiś podstawowy przepis:
http://www.users.pjwstk.edu.pl/~s3618/przepisy.html
Ostatnio zmieniony 17 sie 2009, 15:09 przez pani_minister, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Posty: 12688
Rejestracja: 13 paź 2004, 13:17
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: ksiezycowka » 17 sie 2009, 14:03

To spokojnie do zrobienia jest w domu. <banan>
Dzięki :)

Wróć do „Wszystkie inne tematy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości