gotuje ktoś z was?
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
bardzo tania, w miare szybka, ale za to niezbyt zdrowa i nie wszystkim smakuje salatka:
skladniki:
1 lub 2 zupki chinskie pikantne, zalezy ile kto lubi ja lubie duzo wiec sloik papryki konserwowej i maly sloik ogorkow korniszonych, dwa jaja(ja robie bez, bo jaj nie lubie ostatnio), majonez, pieprz.
sposob robienia:
zupki pokruszyc posypac tymi przyprawami z paczki i zalac mala iloscia wrztku(tak zeby tylko sie ten makaron dobrze zamoczyl i napecznial)
jaja ogorki i papryke w drobna kostke, popieprzyc(jak ktos musi to posolic) troche majonezu zeby sie ladnie polaczylo, wymieszac i juz.
ps. polecam dac duzo ogorkow i papryki, bo jak jest male to mdle to wszystko.
skladniki:
1 lub 2 zupki chinskie pikantne, zalezy ile kto lubi ja lubie duzo wiec sloik papryki konserwowej i maly sloik ogorkow korniszonych, dwa jaja(ja robie bez, bo jaj nie lubie ostatnio), majonez, pieprz.
sposob robienia:
zupki pokruszyc posypac tymi przyprawami z paczki i zalac mala iloscia wrztku(tak zeby tylko sie ten makaron dobrze zamoczyl i napecznial)
jaja ogorki i papryke w drobna kostke, popieprzyc(jak ktos musi to posolic) troche majonezu zeby sie ladnie polaczylo, wymieszac i juz.
ps. polecam dac duzo ogorkow i papryki, bo jak jest male to mdle to wszystko.
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
-
złotooka kotka
- Weteran

Podaje dwa prosciusienkie przepisy, ktore w polaczeniu stanowily moj dzisiejszy obiad. Nieskromnie mowiac pyszny byl.
Zupopasta z grochu
Ugotowac namoczony wczesniej groch (luskane polowki) z majerankiem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Jak juz bedzie miekki dodac warzywa (marchew, seler, pietruszka, por). Ugotowac do miekkosci. Dodac koncentrat pomidorowy i przyprawy (papryka ostra, pieprz, pieprz bialy etc). Calosc powinna byc dosyc gesta i pikantna. Zmiksowac w blenderze. Podawac posypane serem i natka pietruszki.
Proziaki (pod taka nazwa znalazlam ten przepis)
Maka, kefir, sol, soda oczyszczona.
(w moim przypadku bylo to okolo 1/4-1/3kg maki, 3/4 szklanki kefiru, 3/4 lyzeczki soli, 1/4 lyzeczki sody). Robi sie na oko, ciasto musi wyjsc dosc zwarte, jak masa solna. Lepic placuszki ok. 1cm grubosci.
W orginale kaza piec na suchej patelni, ale ze wzgledu, ze mam jedna to nie mialam ochoty z nia eksperymentowac. Wlozylam wszystkie na blache wylozona papierem do pieczenia, 180-200 stopni na jakies 15-20 minut. Proscizna, a smakuje swietnie. Polecam
Zupopasta z grochu
Ugotowac namoczony wczesniej groch (luskane polowki) z majerankiem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Jak juz bedzie miekki dodac warzywa (marchew, seler, pietruszka, por). Ugotowac do miekkosci. Dodac koncentrat pomidorowy i przyprawy (papryka ostra, pieprz, pieprz bialy etc). Calosc powinna byc dosyc gesta i pikantna. Zmiksowac w blenderze. Podawac posypane serem i natka pietruszki.
Proziaki (pod taka nazwa znalazlam ten przepis)
Maka, kefir, sol, soda oczyszczona.
(w moim przypadku bylo to okolo 1/4-1/3kg maki, 3/4 szklanki kefiru, 3/4 lyzeczki soli, 1/4 lyzeczki sody). Robi sie na oko, ciasto musi wyjsc dosc zwarte, jak masa solna. Lepic placuszki ok. 1cm grubosci.
W orginale kaza piec na suchej patelni, ale ze wzgledu, ze mam jedna to nie mialam ochoty z nia eksperymentowac. Wlozylam wszystkie na blache wylozona papierem do pieczenia, 180-200 stopni na jakies 15-20 minut. Proscizna, a smakuje swietnie. Polecam
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
-
złotooka kotka
- Weteran

Z kuchni wujka Teda
Holenderska sałatka z gyrosem
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
1 główka kapusty pekińskiej
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
4 filety z kurczaka
4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
przyprawa Gyros
keczup
majonez
czosnek
śmietana
Na początek drobno kroimy ogórki, kapustę, cebulę i filety (najlepiej pokroić tak drobno, by nie było kawałków większych od ziaren kukurydzy).
Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku).
Gdy mięso mamy już usmażone, możemy przystąpić do układania sałatki. Tak tak - układania Nie mieszamy ze sobą wszystkich składników, ale układamy je warstwami w nastepującej kolejności (licząc od spodu):
mięso
keczup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
keczup
kapusta
Ja osobiście mieszam 4 łyzki majonezu z 4 łyzkami smietany i daje tam kilka zabków czosnku (TB)
Holenderska sałatka z gyrosem
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
1 główka kapusty pekińskiej
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
4 filety z kurczaka
4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
przyprawa Gyros
keczup
majonez
czosnek
śmietana
Na początek drobno kroimy ogórki, kapustę, cebulę i filety (najlepiej pokroić tak drobno, by nie było kawałków większych od ziaren kukurydzy).
Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku).
Gdy mięso mamy już usmażone, możemy przystąpić do układania sałatki. Tak tak - układania Nie mieszamy ze sobą wszystkich składników, ale układamy je warstwami w nastepującej kolejności (licząc od spodu):
mięso
keczup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
keczup
kapusta
Ja osobiście mieszam 4 łyzki majonezu z 4 łyzkami smietany i daje tam kilka zabków czosnku (TB)
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
A jadł ktoś takie coś (ja ubóstwiam):
ziemniaki - z pół kilo
płaska łyżka mąki
Gotujemy razem. Z mąki zrobi się taka klucha. Potem ubijamy bardzo dokładnie i polewamy tłuszczem ze skwarkami
Wychodzą bardzo kleiste i pyszne. Kaloryczne jak cholera.
Przypomniało mi się, jak latynosi w Dżaponii robili tortille:
Naleśniki kukurydziane smarowali z jednej strony rozgniecionym avokado. Farsz robili z wołowiny, fasoli i pomidorów. Kładli w środek, posypywali żółtym serem tochę, zawijali, a polewali to bardzo drobniutko posiekaną sałatką z pomidorów i cebuli - takie rzadkie, drobne. I najważniejsze to to avokado podobno.
[ Dodano: 2007-05-11, 13:10 ]
A tę sałatkę Teda to nawet wypróbuję. Zaintrygowała mnie. Ty, Ted, naprawdę taką robisz, czy po prostu od kogoś przepis wziąłeś? Bo jak Ty robisz, to ja też zrobię
Pokrętna logika... Nieważne.
ziemniaki - z pół kilo
płaska łyżka mąki
Gotujemy razem. Z mąki zrobi się taka klucha. Potem ubijamy bardzo dokładnie i polewamy tłuszczem ze skwarkami
Wychodzą bardzo kleiste i pyszne. Kaloryczne jak cholera.
Przypomniało mi się, jak latynosi w Dżaponii robili tortille:
Naleśniki kukurydziane smarowali z jednej strony rozgniecionym avokado. Farsz robili z wołowiny, fasoli i pomidorów. Kładli w środek, posypywali żółtym serem tochę, zawijali, a polewali to bardzo drobniutko posiekaną sałatką z pomidorów i cebuli - takie rzadkie, drobne. I najważniejsze to to avokado podobno.
[ Dodano: 2007-05-11, 13:10 ]
A tę sałatkę Teda to nawet wypróbuję. Zaintrygowała mnie. Ty, Ted, naprawdę taką robisz, czy po prostu od kogoś przepis wziąłeś? Bo jak Ty robisz, to ja też zrobię
mrt pisze:Bo jak Ty robisz, to ja też zrobię
kobieta mnie nauczyła
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
- ksiezycowka
- Weteran

złotooka kotka
- Weteran

Mati_00 pisze:potem zrobiłem sobie bułkę w mleku
Eee? Co?
- pani_minister
- Administrator

złotooka kotka
- Weteran

pani_minister pisze:iepłe mleko, buła pokruszona i wrzucona do środka, łyżeczka cukru i gotowe.
Tez mi tak kiedys probowali dawac. Fuuuuuj
złotooka kotka pisze:Eee? Co?
pani_minister pisze:Ciepłe mleko, buła pokruszona i wrzucona do środka, łyżeczka cukru i gotowe.
już wiesz?
złotooka kotka pisze:Fuuuuuj
nie znasz się...
to jest pyszne
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Fuck everything that you stand for!...
-
złotooka kotka
- Weteran

Jak mleko na slodko moze byc dobre?I ta rozmieknieta packowata bulka
Jak dzieckiem bylam to nawet platki kukurydziane solilam. Teraz sie przyzwyczailam, ze moze byc slodka nuta np. musli z owocami, ale...
Jak mi platki zrobia sie polmiekkie to juz nie jem. Nigdy nie wsypuje calosci do mleka tylko po lyzce, zjem poki chrupkie i wsypuje nastepna lyzke.
Dlatego bulkowatej paci mowie stanowcze nie.
- pani_minister
- Administrator

- Maniak

ja czasami zamiast bułki wrzucałam takie tosty chrupkiezłotooka kotka pisze:Jak mleko na slodko moze byc dobre?I ta rozmieknieta packowata bulka
ale z bułką też jest dobre. JA uwielbiam wszelkiego rodzaju ciapki-papkia szarlotka to jedna z niewielu rzeczy których mogę jeść jeść jeść i jeść i nie mam dośćpani_minister pisze:Właśnie zabieram się za robienie paciowatej szarlotki

"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
-
złotooka kotka
- Weteran

U mnie dzis bedzie Quiche Lorraine na obiad. Pierwszy raz robilam i az sie boje czy zjadliwe bedzie
[ Dodano: 2007-05-12, 16:39 ]
No to po obiedzie. Maz zachwycony, a ja srednio. Znaczy dobre, ale jak dla mnie za "ciezkie". Zjadlam trojkacik z salatka i jestem obiedzona po uszy.
Jak ktos chce przepis to pisac
[ Dodano: 2007-05-12, 16:39 ]
No to po obiedzie. Maz zachwycony, a ja srednio. Znaczy dobre, ale jak dla mnie za "ciezkie". Zjadlam trojkacik z salatka i jestem obiedzona po uszy.
Jak ktos chce przepis to pisac
- ksiezycowka
- Weteran

złotooka kotka
- Weteran

ciasto:
25 dag maki (1,5 szklanki)
125g miekkiego masla
szczypta soli
Nadzienie:
1 cebula
25 dag wedzonego boczku
15 dag startego ementalera
250g smietanki
4 jajka
pieprz, sol
Make zagniesc na glatkie ciasto z dodatkiem masla, 3 lyzeczek zimnej wody i szczypta soli. Uformowac kule, zawinac w folie i wstawic na 30 min do lodowki.
Ciasto rozwalkowac na ok 4mm, ulozyc na dnie brytfanny i uformowac rant ok 2 cm.
Obrana cebule drobno posiekac. Boczek pokroic w kostke i smazyc kilka chwil bez tluszczu, za sie zrumieni i zrobi szklisty. Wowczas zdjac z patelni, a na pozostalym tluszczu zeszklic cebule
Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Oddzielic zoltka od bialek. Zoltka wymieszac ze smietanka, sola i pieprzem. Bialka ubic na sztywna piane. Wszystko delikatnie polaczyc z boczkiem i cebula i nalozyc na ciasto.
Wstawic do piekarnika na ok. 40 minut, dopoki nie zarumieni sie na zlotobrazowy kolor.
Ja zmodyfikowalam dajac szynke zamiast boczku, dodajac natke pietruszki, majeranek i duuuzo cebuli. No i ciasto mialam troszke inne, bo zwykle kruche, robione wczesniej i zamrozone.
Podobno mozna dawac najrozniejsze dodatki, widzialam juz przepis na z pomidorem, ze szpinakiem, z pepperoni itp.
Strasznie to sycace, dla mnie az za. Radze robic w wiekszej foremce, tak zeby bylo raczej plaskie.
Do tego mielismy salatke z serem feta i czosnkiem (w oleju z przyprawami, mniam) na punkcie ktorej mam ostatnio swira. (jakby co - salata, ogorek zielony, pomidor, rzodkiewka, cebulka, czosnek, ser feta).
Jakiej firmy? Bo tez ostatnio mam straszna ochote na paluszki, tylko takie wlasnie mieskowe.
ciasto:
25 dag maki (1,5 szklanki)
125g miekkiego masla
szczypta soli
Nadzienie:
1 cebula
25 dag wedzonego boczku
15 dag startego ementalera
250g smietanki
4 jajka
pieprz, sol
Make zagniesc na glatkie ciasto z dodatkiem masla, 3 lyzeczek zimnej wody i szczypta soli. Uformowac kule, zawinac w folie i wstawic na 30 min do lodowki.
Ciasto rozwalkowac na ok 4mm, ulozyc na dnie brytfanny i uformowac rant ok 2 cm.
Obrana cebule drobno posiekac. Boczek pokroic w kostke i smazyc kilka chwil bez tluszczu, za sie zrumieni i zrobi szklisty. Wowczas zdjac z patelni, a na pozostalym tluszczu zeszklic cebule
Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Oddzielic zoltka od bialek. Zoltka wymieszac ze smietanka, sola i pieprzem. Bialka ubic na sztywna piane. Wszystko delikatnie polaczyc z boczkiem i cebula i nalozyc na ciasto.
Wstawic do piekarnika na ok. 40 minut, dopoki nie zarumieni sie na zlotobrazowy kolor.
Ja zmodyfikowalam dajac szynke zamiast boczku, dodajac natke pietruszki, majeranek i duuuzo cebuli. No i ciasto mialam troszke inne, bo zwykle kruche, robione wczesniej i zamrozone.
Podobno mozna dawac najrozniejsze dodatki, widzialam juz przepis na z pomidorem, ze szpinakiem, z pepperoni itp.
Strasznie to sycace, dla mnie az za. Radze robic w wiekszej foremce, tak zeby bylo raczej plaskie.
Do tego mielismy salatke z serem feta i czosnkiem (w oleju z przyprawami, mniam) na punkcie ktorej mam ostatnio swira. (jakby co - salata, ogorek zielony, pomidor, rzodkiewka, cebulka, czosnek, ser feta).
Dzindzer pisze:Ja miałam paluszki rybne, moje ulubione, bo to kawałki ryby wypanierowane a nie jakies przemiałki z bułka
Jakiej firmy? Bo tez ostatnio mam straszna ochote na paluszki, tylko takie wlasnie mieskowe.
Wróć do „Wszystkie inne tematy”