Bezpieczny seks trzynastolatek

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 wrz 2006, 00:12

moon pisze:Sory ale co to jest uzycie dziewczyn?
Wybacz ze podszedlem do tego w tak wredny szowinistyczny sposob :D <banan> <banan> <banan>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 04 wrz 2006, 00:14

Maverick, spoko przeciez ja tez uzywam Ciebie tutaj jak ciecia ;)
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 04 wrz 2006, 00:20

Maverick pisze:Moze tak wypowiedza sie dziewczyny? Jak czuly sie w wieku 13 lat? Gotowe do <sex> czy tylko niesmialo marzace o :* ??

Marzyłam dość konkretnie i dosadnie, bynajmniej nie o pocałunkach. Do łóżka zaś się nie wybierałam z nikim i żaden implant nie byłby w stanie tego wtedy zmienić.
Ja wychodzę z zalozenia, że jak dziewczynka jest mądra i poukładana, to wie, kiedy będzie chciała iść z facetem do łóżka, a to, czy wszczepiono jej implancik, nie będzie miało na to większego wpływu. A jak jest głupia, to tym bardziej powinno się jej potencjalne potomstwo chronić przed głupotą matki. Czyli w sumie popieram antykoncepcję trzynastolatek. Chcą, niech się kochają, i tak będą to robić, jeśli najdzie je ochota.

A przeciwko takim wszczepom jestem głównie dlatego, że jawnym idiotyzmem jest szprycowanie hormonami dziewczynek, którym właśnie hormony zaczęły w organizmie buzować i do stabilnosci im cholernie daleko.

[ Dodano: 2006-09-04, 00:21 ]
miś pisze:Najgłośniejszy głos krytyki dał się słyszeć ze strony Konferencji Biskupów Szkocji.

U kobiet dorosłych Kościół tez nie popiera tej metody, więc ten akurat głos sprzeciwu nie jest niczym zaskakujacym :>
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 04 wrz 2006, 00:49

Maverick pisze:Moze tak wypowiedza sie dziewczyny? Jak czuly sie w wieku 13 lat? Gotowe do <sex> czy tylko niesmialo marzace o :* ??

W tym wieku nie byłam gotowa na seks, nie znaczy, ze nie myslałam o tym.
Awatar użytkownika
FlyingDuck
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: FlyingDuck » 04 wrz 2006, 10:32

Charlie pisze:A mi się to podoba. Swego rodzaju czasowa sterylizacja dla wszystkich. Wyjmować powinni po podpisaniu oświadczenia woli przez juz dorosłą osobę, że wie co to jest płodność i umie ją kontrolować.

O paru sprawach zapomniałeś. To że zabezpieczysz się przed ciążą nie znaczy że zabezpieczysz się przed chorobą weneryczną. Seks bez ciąży dalej nie jest bezpieczny, więc wszczepienie implantu nie wystarczy. Wg. mnie lepszą metodą było by uświadamianie, choć nie w taki sposób jak miało to miejsce parę lat temu. Myślę że nie tylko w moim wypadku była to parodia :). (o ładnych parę lat za późno, w tym także na religii, wg. nauk kościoła, przez kobietę która przez dwa lata naszej edukacji trzy razy była w ciąży :) To trochę podważało jej autorytet)

Kolejna sprawa - nie wiem czy taka metoda jest w 100% skuteczna, a niemal na pewno jest inwazyjna. Skoro jest nieskuteczna, wg mnie traci sens.

Z drugiej strony gdyby istniał środek w 100% bezpieczny i nieinwazyjny, to czemu nie? Można by pójść dalej - każdy kto chciał by mieć dziecko musiał by udowodnić że jest w stanie je utrzymać i należycie wychować. Jedyny problem - kłopoty z przyrostem naturalnym były by niewyobrażalne :) Poza tym coś takiego miało by szansę udać się jedynie w skali globalnej, co jest oczywistą utopią. W innym wypadku pewne kraje mogły by opanować kulturowo inne używając strategii Chomeiniego - poprzez rozmnażanie :)
ObrazekJedyna stała w życiu to zmiana
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 04 wrz 2006, 10:41

FlyingDuck pisze:O paru sprawach zapomniałeś. To że zabezpieczysz się przed ciążą nie znaczy że zabezpieczysz się przed chorobą weneryczną. Seks bez ciąży dalej nie jest bezpieczny, więc wszczepienie implantu nie wystarczy. Wg. mnie lepszą metodą było by uświadamianie,

Nie zapomniałem o tym. Tylko że czyjaś kiła ani nawet aids nie są takim problemem jak nowo narodzone, niechciane dziecko 14-latki. Uświadamianie? Super, też popieram. Tak jak prawie wszyscy. Tylko jaki jest tego efekt?

W dzisiejszych czasach, to trzeba po prostu wsadzić ten implant, a potem na spokojnie uświadamiać, bo inaczej podopieczni zrobią kawał robiąc dziecko zanim będzie na zajęciach mowa o tej jakże trudnej sztuce. No i wracamy do punktu wyjścia. Czyli do rodziców.

Cały czas nie mówię o zdrowotnym punkcie widzenia - być może byłby to dla mnie przeważający argument przeciw.

[ Dodano: 2006-09-04, 10:43 ]
FlyingDuck pisze:Z drugiej strony gdyby istniał środek w 100% bezpieczny i nieinwazyjny, to czemu nie? Można by pójść dalej - każdy kto chciał by mieć dziecko musiał by udowodnić że jest w stanie je utrzymać i należycie wychować. Jedyny problem - kłopoty z przyrostem naturalnym były by niewyobrażalne

Zgadza się. Dlatego postuluję jedynie dowód z wiedzy o rozmnażaniu :)
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Anula
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Anula » 04 wrz 2006, 11:03

Ja też dość intensywnie fantazjowałam i też nie o pocałunkach <niewiem> Czasem myślę, że mam mózg faceta, bo myślenie o seksie zajmowało i zajmuje mi mnóstwo czasu, a wyobrażanie sobie pierwszego pocałunku, trzymania za rączkę czy romantycznych spacerów jakoś mnie nie jarało ;) Ale do seksu nie byłam gotowa i do łóżka na pewno bym wtedy nie poszła z nikim. Na to bym się może gdzieś tak koło 17 zdecydowała, gdyby się znalazł ktoś odpowiedni.
moon pisze:Ja znalam takie co mi tlumaczyly jak gumek uzywac i takie co sie czerwienily jak jakis ktos sie do nich usmiechnal.

Jedno nie wyklucza drugiego ;) Ja wtedy doskonale wiedziałam jak się gumek używa (oczywiście z teorii tylko), a czerwienię się do tej pory <cegla>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 wrz 2006, 16:44

Przeraza mnie z jaka latwoscia piszecie o odbieraniu ludziom wolnosci decydowania o sobie samym. W tym przypadku nawet o rzeczy tak istotnej jak o plodnosci. Stalin moglby sie wiele od Was nauczyc.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 04 wrz 2006, 17:05

Maverick pisze:Przeraza mnie z jaka latwoscia piszecie o odbieraniu ludziom wolnosci decydowania o sobie samym.

O sobie samym można decydować jak się tego siebie samego jest świadomym. Chyba że w ramach wolności proponujesz też nie zakładać niemowlętom pieluch i ich wolnej i niczym nieskrępowanej decyzji pozostawić czy uwalą kupsztyla na dywan czy na fotel.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 04 wrz 2006, 17:21

Anula pisze:Jedno nie wyklucza drugiego ;) Ja wtedy doskonale wiedziałam jak się gumek używa (oczywiście z teorii tylko), a czerwienię się do tej pory <cegla>
Podalam to jako przyklad tylko i nie brany przez te czesc dziewczyn z teorii bynajmiej.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 wrz 2006, 23:10

Sir Charles pisze:O sobie samym można decydować jak się tego siebie samego jest świadomym.
I podajesz przyklad z niemowlakiem? Porownujesz 13latke do niemowlaka co wali kupe w gacie? Nie przesadzasz ostatnio ze smiesznoscia? 13latka jest sama siebie swiadoma. A jezeli nie jest to pozwol ze o niej decydowac beda jej rodzice a nie ustawodawcy.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 05 wrz 2006, 08:09

Maverick pisze: Porownujesz 13latke do niemowlaka co wali kupe w gacie?

Tak. Porównuję pitolące się trzynastolatki do walącego kupę w gacie niemowlaka, bo jest to podobny poziom uświadomienia sobie własnych potrzeb fizjologicznych oraz ich następstw. (Chociaż oczywiście zdarzają się wyjątki, żeby tu pewnych osób nie urazić :) )

Maverick pisze: Nie przesadzasz ostatnio ze smiesznoscia?
Jestem politycznie niepoprawny <hahaha>

Maverick pisze: A jezeli nie jest to pozwol ze o niej decydowac beda jej rodzice a nie ustawodawcy.
Mało Ci tego, co przeczytałeś na forum? Ile matek jest na tyle rozsądnych by chociaż porozmawiać o tym?
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 wrz 2006, 01:39

Niewiem ile matek jest na tyle rozsadnych. Poszanowanie wolnosci nie pozwala mi narzucac innym jakichs dziwnych zachowan. W stylu zapinania pasow czy brania srodkow antykoncepcyjnych. Bo nie mam prawa zmuszac wolnego czlowieka do czegokolwiek. Szkoda ze tylko ja tak cenie wolnosc.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 06 wrz 2006, 02:52

Maverick pisze:Szkoda ze tylko ja tak cenie wolnosc.

Wolność zwykle oznacza wybór. Tak gwoli precyzji: przed jakim wyborem stawiasz tym samym te opisywane trzynastolatki? Między czym a czym? I w czym ich wybór zostaje ograniczony?
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 06 wrz 2006, 15:05

pani_minister pisze: Tak gwoli precyzji: przed jakim wyborem stawiasz tym samym te opisywane trzynastolatki?

No odpowiedź może być chyba jedna. One są wolne do płodzenia :>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 wrz 2006, 18:49

pani_minister pisze:Wolność zwykle oznacza wybór. Tak gwoli precyzji: przed jakim wyborem stawiasz tym samym te opisywane trzynastolatki?
Przed niczym nie stawiam. Niech robia co chca o ile pozwola im na to rodzice.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 06 wrz 2006, 19:03

Maverick pisze:o ile pozwola im na to rodzice

To się nazywa wolność :D Rodziców oczywiście :D
Maverick pisze:Poszanowanie wolnosci nie pozwala mi narzucac innym jakichs dziwnych zachowan. W stylu zapinania pasow czy brania srodkow antykoncepcyjnych. Bo nie mam prawa zmuszac wolnego czlowieka do czegokolwiek

Do czasu, aż będziesz ojcem? :>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 07 wrz 2006, 23:05

pani_minister pisze:To się nazywa wolność Rodziców oczywiście
Nie. Dziecko jest na utrzymaniu rodzicow wiec musi sie im podporzadkowac w pewnych kwestiach. W koncu jakos rodzice musza je wychowac. Grunt to to, ze wychowuja je rodzice a nie panstwo.
pani_minister pisze:Do czasu, aż będziesz ojcem?
A dlaczego jako ojciec mialbym zmienic zdanie?
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 07 wrz 2006, 23:10

Maverick pisze:W koncu jakos rodzice musza je wychowac. Grunt to to, ze wychowuja je rodzice a nie panstwo.

To co - może w takim razie przymus państwowy wobec rodziców? Bo co jak któryś rodzic powie "wała, nie wychowuję"? :D
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 07 wrz 2006, 23:38

Maverick pisze:Dziecko jest na utrzymaniu rodzicow wiec musi sie im podporzadkowac w pewnych kwestiach

Maverick pisze:Bo nie mam prawa zmuszac wolnego czlowieka do czegokolwiek

Naprawdę nie widzisz sprzeczności? :| Znaczy się - płacisz to wymagasz, tak?
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 08 wrz 2006, 00:34

Sir Charles pisze:To co - może w takim razie przymus państwowy wobec rodziców? Bo co jak któryś rodzic powie "wała, nie wychowuję"?
To nie wychowa. Tez mi problem. Szukasz dziury w calym.
pani_minister pisze:Naprawdę nie widzisz sprzeczności? Znaczy się - płacisz to wymagasz, tak?
Nie. Nie tak. Ale nie kto inny jak rodzice powinien miec nad dzieckiem wzgledna wladze. A jak dziecku sie nie podoba a ma np 18 lat to uzywa sie argumentu "dopoki jestes na moim utrzymaniu". I to sluszny argument.

Poza tym nie rozumiem czego sie teraz czepiacie. To ze ja nie mam prawa zakazywac czlowiekowi mi obcemu czegokolwiek nie mozna przekladac na grunt rodzic - dziecko. To chyba jest oczywiste (przynajmniej dla mnie).
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 08 wrz 2006, 08:25

Maverick pisze:A jak dziecku sie nie podoba a ma np 18 lat to uzywa sie argumentu "dopoki jestes na moim utrzymaniu". I to sluszny argument.

Maverick pisze:To ze ja nie mam prawa zakazywac czlowiekowi mi obcemu czegokolwiek nie mozna przekladac na grunt rodzic - dziecko. To chyba jest oczywiste (przynajmniej dla mnie).

i nie tylko dla Ciebie <browar> <browar> 100 proc racji. Rodzic za dziecko odpowiada; posiadając o wiele większe doświadczenie życiowe ma PRAWO wymagać, chronić, radzić i czasami zakazywać.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/

Wróć do „Wszystkie inne tematy”