Aborcja
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
hasan-beja,Ty myslisz innymi kategoriami - byle latwiej. Tobie bylo by latwiej zyc z dokonaniem aborcji ale Twojej dziewczyniektora by to zrobila wcale by nie bylo tak latwo - uwierz.
[ Dodano: 2006-08-26, 10:38 ]
TedBundy, ted widzisz jak ja bym byla w ciazy to ten zlepek komorek juz bylby moim dzieckiem. Zadna matka nie pomysli o nosze w sobie zlepek komorek. Rozumiem Twoja wypowiedz ale ciagle zapomniacieo jednym. W tej sytuacji inaczej na to wszytsko patrzy facet a inaczej kobieta.
[ Dodano: 2006-08-26, 10:38 ]
TedBundy, ted widzisz jak ja bym byla w ciazy to ten zlepek komorek juz bylby moim dzieckiem. Zadna matka nie pomysli o nosze w sobie zlepek komorek. Rozumiem Twoja wypowiedz ale ciagle zapomniacieo jednym. W tej sytuacji inaczej na to wszytsko patrzy facet a inaczej kobieta.
...Te Quiero Mi Amor...
Lagartija pisze:Mysiorek napisał/a:
Daj spokój. Nie generalizuj. To nie zależy stricte od płci.
Tak myslisz?? nie bede sie upierac ale mi sie wydaje inaczej Dobra papa jade na weekend
Wypowiadały sie już kobiety które były jak najbardziej za aborcją...
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
- Sir Charles
- Weteran

Mysiorek pisze:A jeśli zabiłeś, tym samym, człowieka, który uratuje życie Twojego dziecka w przyszłości?
ptaszek pisze:No tak... Tyle że właśnie odbiera się mu prawa do czucia, myślenia, istnienia. Nie będzie miało szansy nawet na to.
Mysior, Ptaszek... Stosujecie wygodny, niemal niedostrzegalny i dosc przekonywujacy chwyt retoryczny polegajacy na wykazywaniu oczywistosci wyniku porownania faktow ze zdarzeniami przyszlymi, a co za tym idzie niepewnymi. To nieuczciwe.
TedBundy pisze:Decyzję każdy podejmuje zgodnie z własnym światopoglądem.
I to powinno byc motto tego tematu.
soul of a woman was created below
Aborcja do 5 tygodnia ciąży - czyli na etapie zarodka - powinna być "na życzenie", .
Na etapie płodu tj. po 5 tygodniu - powinna być zakazana - ze względów estetycznych - widać już "zarys" człowieka, rączki, oczko...
Abstrahując od wszystkiego, chociażby ze względu na samopoczucie osób uczestniczących w zabiegu.
Natomiast zakazując w obecnym kształcie aborcji wyrządza się LUDZIOM więcej szkód moralnych, niż pozwalając na jej dokonywanie.
Na etapie płodu tj. po 5 tygodniu - powinna być zakazana - ze względów estetycznych - widać już "zarys" człowieka, rączki, oczko...
Abstrahując od wszystkiego, chociażby ze względu na samopoczucie osób uczestniczących w zabiegu.
Natomiast zakazując w obecnym kształcie aborcji wyrządza się LUDZIOM więcej szkód moralnych, niż pozwalając na jej dokonywanie.
"Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni."
Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
Sir Charles pisze:TedBundy napisał/a:
Decyzję każdy podejmuje zgodnie z własnym światopoglądem.
I to powinno byc motto tego tematu.
Nie, bo to życie nie jest własnościa matki ani ojca...
To jesli pozwalamy zabijać to moze i pozwólmy bić maluchy, rzucac niemowlakami o ściany przez pijanych roziców ( jak to juz nieraz bywało)... dajmy wolną ręke matkom które postanowiły porzucić noworodka w śmieciach... ojcom którzy nie chcieli miec pierwszej córki, dlatego postanowili się nad nią znęcać psychicznie i fizycznie...
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
- on-czyli-kto
- Zaglądający

paula19 pisze:Nie, bo to życie nie jest własnościa matki ani ojca...
a czyje? przeciez oni je stworzyli, oni je wychowaja, musza zadbac materialnie a do 18 roku zycia sa za nie odpowiedzialne
PS ogladam wlasnie "niania na zyczenie" i sa strasznie porabane dzieciaki. no jak na nie patrze to jestem za aborcja i jeszcze eutanazja! [joke zebyscie nie pomysleli ze ze mnie jakis rzeznik]
- pani_minister
- Administrator

paula19 pisze:pozwólmy bić maluchy, rzucac niemowlakami o ściany przez pijanych roziców ( jak to juz nieraz bywało)... dajmy wolną ręke matkom które postanowiły porzucić noworodka w śmieciach... ojcom którzy nie chcieli miec pierwszej córki, dlatego postanowili się nad nią znęcać psychicznie i fizycznie...
No popatrz... tyle patologii, bo są ludzie, którzy dzieci mieć nie powinni. Zamiast dokonać aborcji, kiedy embrion nie ma nawet układu nerwowego, znęcają się nad dzieckiem przez lata. To jest według Ciebie lepszy wybór?
Możliwość być MUSI. Jeżeli chcemy nazwywać się cywilizowanym państwem, a nie kleszym zaściankiem :./ Sprawa sumienia, czy ktoś korzysta, czy nie. I nikomu nic do tego ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
- pani_minister
- Administrator

jabłoń pisze:po 5 tygodniu - powinna być zakazana - ze względów estetycznych
W okolicach 6-7 tygodnia. Nawet nie dlatego, że to nieestetyczne, lecz dlatego, że zaczyna się wtedy wykształcać układ nerwowy i kora mózgowa zaczyna funkcjonować. Po 10 tygodniu rozwój już jest tak zaawansowany, ze aborcja powinna byc niedopuszczalna.
- on-czyli-kto
- Zaglądający

najlepiej jak patologia ma dziecko ktores z rzedu, wezmie to smieszne becikowe i zapomoge, pije na umor, a co z dzieckiem?? na smietnik, o sciane, za okno, do beczki itd itp.
a jeszcze LPR chce przeforsowac ustawe o obronie zycia nienarodzonego od momentu poczecia czyli wg mojego rozumowania wyklucza to calkowicie aborcje. no paranoja
a jeszcze LPR chce przeforsowac ustawe o obronie zycia nienarodzonego od momentu poczecia czyli wg mojego rozumowania wyklucza to calkowicie aborcje. no paranoja
on-czyli-kto pisze:a czyje? przeciez oni je stworzyli, oni je wychowaja, musza zadbac materialnie a do 18 roku zycia sa za nie odpowiedzialne
Co to za kategorie myślenia?? Moze dodoaj że oni oga z nim zrobić co tylko im się podoba...
on-czyli-kto pisze:PS ogladam wlasnie "niania na zyczenie" i sa strasznie porabane dzieciaki. no jak na nie patrze to jestem za aborcja i jeszcze eutanazja! [joke zebyscie nie pomysleli ze ze mnie jakis rzeznik]
Wina rodziców i wychowania... Nic więcej...
pani_minister pisze:No popatrz... tyle patologii, bo są ludzie, którzy dzieci mieć nie powinni. Zamiast dokonać aborcji, kiedy embrion nie ma nawet układu nerwowego, znęcają się nad dzieckiem przez lata. To jest według Ciebie lepszy wybór?
Oczywiście ze nie... w ogóle skąd takie pytanie??
TedBundy pisze:Możliwość być MUSI.
Wcale nie musi....

- on-czyli-kto
- Zaglądający

PS ogladam wlasnie "niania na zyczenie" i sa strasznie porabane dzieciaki. no jak na nie patrze to jestem za aborcja i jeszcze eutanazja! [joke zebyscie nie pomysleli ze ze mnie jakis rzeznik]
Wina rodziców i wychowania... Nic więcej...
zgadzam sie, dlatego napisalem ze joke
paula19 pisze:on-czyli-kto napisał/a:
a czyje? przeciez oni je stworzyli, oni je wychowaja, musza zadbac materialnie a do 18 roku zycia sa za nie odpowiedzialne
Co to za kategorie myślenia?? Moze dodoaj że oni oga z nim zrobić co tylko im się podoba...
nie chodzi o to ze moga zrobic co im sie podoba. musza je wychowac i zapewnic byt. a wierzysz ze wszyscy rodzice sa w stanie to zrobic? nikt mnie nie przekona ze lepiej urodzic dziecko i rzucic nim o sciane niz poddac sie aborcji.
- pani_minister
- Administrator

Wynika wprost z Twoich emocjonalnych tekstów. Uważasz, że płód ma zawsze prawo do życia? To popatrz, jakie niekiedy życie mu tym stwierdzeniem chcesz zafundować
Rzucanie niemowlakami o ściany nie jest zresztą żadnym argumentem w dyskusji, usiłujesz tylko zdyskredytować aborcję porównując ją do jak najwyraźniejszych i jak najbardziej widowiskowych obrazów zbydlęcenia.on-czyli-kto pisze:nikt mnie nie przekona ze lepiej urodzic dziecko i rzucic nim o sciane niz poddac sie aborcji.
Przepraszam, ale nie powiedziałam tak...
po prostu chodzi mi o to ze jak pozwolimy na jedno zło to dlaczego by nie pozwolić na kolejne....
- pani_minister
- Administrator

paula19 pisze:Wina rodziców i wychowania... Nic więcej...
Nic więcej? Według mnie to bardzo dużo. Jesli rodzice są do dupy i wychowania nie są w stanie dizecku zapewnić (uczucia i bezpieczeństwa materialnego często także) - to dla Ciebie jest to "nic więcej"?
Pewnie, najłatwiej spłodzić, nie wyskrobać, urodzić - a potem puścić samopas ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
pani_minister pisze:usiłujesz tylko zdyskredytować aborcję porównując ją do jak najwyraźniejszych i jak najbardziej widowiskowych obrazów zbydlęcenia.
Dokładnie, tak...
- on-czyli-kto
- Zaglądający

paula19 pisze:on-czyli-kto pisze:nikt mnie nie przekona ze lepiej urodzic dziecko i rzucic nim o sciane niz poddac sie aborcji.
Przepraszam, ale nie powiedziałam tak.
sorry ale wnioskuje z twoich wypowiedzi, po prostu czasem lepiej usunac niz dopuscic do nieszczescia. czy masz pewnosc ze jesli matka ma niechciane dziecko to je po urodzeniu pokocha? moze i tak a moze i nie i wtedy zonk.
- pani_minister
- Administrator

Czyli będziesz sobie wymyślac dowolne porównania, nie zastanawiając się nad ich sensem i logiką? Takie, do których nijak nie mozna sie ustosunkować, bo są po prostu z Ksieżyca?
Równie dobrze mogę porównać Cię do nazistów. Nie wiem, czy wiesz, ale to właśnie w hitlerowskich Niemczech założono Narodową Centralę do Walki z Homoseksualizmem i Aborcją. Wiesz, jak skończył tamten ustrój z monopolem na jedyną Prawdę i Rację Moralną?
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- pani_minister
- Administrator

- Administrator

Niestety, to dziecko zwykle najbardziej odczuje to, ze było niechciane. Jeśli rodzice sa niedojrzali, to po nich to emocjonalnie spłynie, a potomkowi dadzą popalić. Niestety to nie działa na takiej zasadzie: nie uważałeś - to teraz za to zapłacisz (koniecznością wychowywania dziecka). W tę transakcję zostaje wplątana kolejna istota, która musi ponosić konsekwencje, mimo, że nie da sie jej przypisać żadnej winy.
Co nie zmienia faktu, że zgadzam się, że od aborcji lepsza jest antykoncepcja i edukacja.
I nie będę uogólniać na podstawie jednego przypadku - tym bardziej, że nie wiem dokładnie, o co chodzi. Domyślam się, że Twoją mamę konsekwencje przerosły i zniszczyły. Czy w związku z tym chcesz odmówić ludziom prawa wyboru, bo nigdy nie wiadomo, jakie moga być tych wyborów skutki?
Co nie zmienia faktu, że zgadzam się, że od aborcji lepsza jest antykoncepcja i edukacja.
I nie będę uogólniać na podstawie jednego przypadku - tym bardziej, że nie wiem dokładnie, o co chodzi. Domyślam się, że Twoją mamę konsekwencje przerosły i zniszczyły. Czy w związku z tym chcesz odmówić ludziom prawa wyboru, bo nigdy nie wiadomo, jakie moga być tych wyborów skutki?
pani_minister pisze:Niestety, to dziecko zwykle najbardziej odczuje to, ze było niechciane.
Dlatego powinny być uproszczone procedury adopcyjne i ludzie powinni mieć ułatwione oddawanie dzieci. I jak np zostawi dziecko w szpitalu, to jak się np miesiąc nie zgłosi to jest automatycznie pozbawiana taka matka praw rodzicielskich.
Powinnam zostać ministrem.
[ Dodano: 2006-08-27, 10:17 ]
pani_minister pisze:Domyślam się, że Twoją mamę konsekwencje przerosły i zniszczyły.
Czy rozumiesz co to znaczy czekać na dziecko 7 lat a po 2 latach nie móc się tym dzieckiem już zajmować?
Moja matka po aborcji 5 razy poroniła. Gdy była ze mną w ciąży, większość czasu spędziła w szpitalu. A po półtora roku już Jej nie było przy mnie.
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
- pani_minister
- Administrator

Olivia pisze:Dlatego powinny być uproszczone procedury adopcyjne
I tak są proste. Co to za problem złożyć jeden podpis pod zrzeczeniem się praw rodzicielskich? Tylko ludzie mają nieznośną tendencję do odkładania decyzji, wychodzenia z założenia "jakoś to będzie" i zostawiania niedokończonych spraw. A potem z powodu niedopatrzenia w formalnościach dzieciak nie moze zostać adoptowany (o ile oczywiście znajdą sie chętni do przysposobienia, bo nie zawsze się znajdują).
pani_minister pisze:Co to za problem złożyć jeden podpis pod zrzeczeniem się praw rodzicielskich?
Bo edukacja też powinna się tym zająć. Ludzie powinni mieć świadomość tego, że jak nie chcą dziecka, to nie muszą usuwać. Mogą urodzić, zrzec się praw i żyć dalej.
"Miarkuj złość.
- pani_minister
- Administrator

Olivia pisze:Czy rozumiesz co to znaczy czekać na dziecko 7 lat a po 2 latach nie móc się tym dzieckiem już zajmować?
Mogę tylko domniemywać, jak to jest i współczuć. Zresztą to, co piszesz, na pewno więcej daje do myślenia, niż np. górnolotne wizje Pauli.
Jednak nie zmienia to mojego nastawienia - że tak samo, jak Twoja mama miała prawo podjąć dwadzieścia kilka lat temu decyzję o aborcji, tak samo powinny miec prawo do tej decyzji kobiety dziś. Tylko niech kurna podejmują ją świadomie, a nie z wygodnictwa, odpowiedzialnie, a nie unikając odpowiedzialności. I niech liczą się z tym, że konsekwencje moga być różne.
pani_minister pisze:że tak samo, jak Twoja mama miała prawo podjąć dwadzieścia kilka lat temu decyzję o aborcji,
A czy ja napisałam, że to była decyzja mojej mamy?
Jak tylko Jej facet się dowiedział o ciąży, to Ją zostawił. Do usunięcia zmusili Ją Jej rodzice.
Przez wiele lat nie znałam prawdy. Szczęście dziadków, ze jak się dowiedziałam, już nie żyli.
- pani_minister
- Administrator

Olivia pisze:Mogą urodzić, zrzec się praw i żyć dalej
Niestety, z aborcją nie jest czasem tak prosto
[ Dodano: 2006-08-27, 10:30 ]
Olivia pisze:Do usunięcia zmusili Ją Jej rodzice.
Kur.wa, niektórzy potrafią podnieść mi ciśnienie, nawet pośmiertnie
Wróć do „Wszystkie inne tematy”