Policja

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 05 lip 2006, 10:39

I bardzo dobrze, bo to zagrozenie dla zycia innych. Potrace takiego pijanego rowerzyste z jego winy i to ja bede ciagana po sadach i miec problemy. Foxy, nie ptrzesadzaj... .mamy plage jazdy po pijaku i czas z tym skonczyc. Moj znajomy z rodzina zginal przez pijanego kierowce, a pijany rowerzysta porusza sie po drodze i rowniez moze spowodowac wypadek. Pomsl o tym zamiast sie cietrzewic.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
alekz
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: alekz » 05 lip 2006, 10:52

Hardcore pisze:sam się nigdy nigdzie nie pchałem, ale powiem tylko, że policja potrafi zrobić awanturę bez podstawnie bardzo dużej grupie osób, a wiadomo: agresja budzi agresję.

Ale są takie bardzo duze grupy osób, ubrane na swój sposob i zachowujace sie tak czy innaczej, ze wedlug kryminologii stanowia zagrozenie dla reszty spoleczenstwa. Zaczepiaja Was za nic? Mogę się założyć, że pomimo tego, że nie chce Ci się teraz kupe to gdzies tam w lazience masz papier toaletowy. Profilaktyka. A skoro na jakies spisywanie reagujecie agresja to znaczy, ze w Was ona siedziala caly czas i zaraz byscie poszli gdzies rozpierdzielac przystanki.
Byłem kiedyś na dołku, dostałem też raz gumową kulką w udo co pokazywali zreszta w BBC :) I nie uwazam, ze bylo to przez glupote policji ale moją brawure ;)
Zeby nie bylo zem kryminalista, to na dolku wyladowalem za obrzucanie sniezkami radiowozu kiedys po imprezie, a kulka dostalem przypadkowo na pewnej blokadzie rolniczej na warmii . Wlasciwie za stanie w tłumie:)
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 05 lip 2006, 11:15

Miltonia pisze:Foxy, nie ptrzesadzaj... .mamy plage jazdy po pijaku i czas z tym skonczyc
no jasne, bo pijany rowerzysta to mega zagorzenie. zreszta ja na rower nie wsiadam censored jak szpadel tylko po kilku piwach.
co do pijanych kierowcow siadajacych za kierownice, to powini ich tepic ile sie da. tu sie zgodze, ale niech sie odwala od spokojnych rowerzystow jadacych do domu po 2/3 piwach.
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 05 lip 2006, 11:29

Ale wlasnie zrozum, ze rowerzysta jest takim samym zagrozeniem. A kierowca samochodu po dwoch piwach mysli doklanie jak Ty. I tez jest spokojny i sobie jedzie bez problemu. Foxy, wszystko jest dobrze do czasu. Wlasnie o tym pisalam, ze u nas wszyscy maja przepisy w dupie i z nimi dyskutuja. Ja nie mowie, ze Ty akurat bys cos po tych piwach zrobila. Ale tu chodzi o zasade i brak przyzwolenia. Inaczej policja kazdego musialaby badac indywidualnie po jakiej dawce alkoholu dziala dobrze. A tak BTW, kazda dawka alkoholu obniza szybkosc reakcji... .

Mnie przeraza, ze do policji ida tak niewyksztalceni ludzie... .
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać

przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 05 lip 2006, 11:36

Miltonia pisze:Mnie przeraza, ze do policji ida tak niewyksztalceni ludzie... .
straszne tłuki.
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 05 lip 2006, 11:52

Kwestia pierwsza - (to WielkanocnaBaba chyba pytała) - jeżeli chodzi o mandat za picie, to jeśli w ciagu trzech lat nic legalnie nie zarobisz, to mogą ci naskoczyć. Przy takiej kwocie egzekucja komornicza się nie opłaca, a ściągnąć Ci z konta nie mogą, jak nie zarabiasz.

Kwestia druga - zakaz prowadzenia pojazdów można orzec nie tylko wobec rowerzysty, ale również wobec pieszego uczestnika ruchu jeżeli popełni przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji.
soul of a woman was created below
alekz
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: alekz » 05 lip 2006, 11:52

Ale dlaczego te cale zatrzymywanie rowerzystow zwalac na panow, ktorzy po prostu wykonuja zadania ustalone odgórnie? Jeśli kupujecie w sklepie batonika za 1,30 a jest wedlug was wart 1,29 to przypierdzielacie się do Bogu ducha winnej kasjerki?
Prawo jest u nas jakie jest - policjant to taki ktos, kto musi miec pare w lapach i sluchac rozkazow. A to, ze pracuja tam we wiekszosci imbecyle swiadczy o tym, ze fucha to nie najlepsza
Ostatnio zmieniony 05 lip 2006, 14:50 przez alekz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 05 lip 2006, 13:36

JA piernicze ludzie - jazda po alkoholu czymkolwiek to zawsze to samo. A tlumaczenie w ten sposob:
foxy_lady pisze:zreszta ja na rower nie wsiadam censored jak szpadel tylko po kilku piwach

budzi tylko smiech na sali. Podobne tlumaczenie jest po wypadku, ale wtedy jest juz za pozno.
Jak pisze wczesniej: pijany rowerzysta wewali ci sie pod auto, ale to kierowca auta bedzie ciagany po sadach - takich spraw jest na peczki a podobnych zagadnien mozna mnozyc.
Czepiacie sie, ale to wszystko sie zmieni tak szybko jak szybko sami kiedys bedziecie miec przygode z "nie-najebanym" ale "po kilu piwach" jegomosciem ktory was wjebal w jakas kabale :/ Wtedy dopiero wam sie zachce sprzeciwiac temu i zyc spokojnie, jak sie zwala problemy przez jakiegos durnia...
Jest plaga poruszania sie "pojazdami" po pijaku. A po wypadkach i wlasnych przygodach, jestem za jak naciezszym tepieniem tego zjawiska. Zreszta juz wrzucalem temat gdzie bylo o skutkach wypadku po alkoholu [pojazd sie nie liczy].

alekz - <pijaki>

Ps. nie rozumiem tez czemu jechac na miasto rowerem na impreze. Nie lepiej sie przejsc i miec spokoj?
Ja imprezowalem w wielu miejscach Polski [zarowno male miejscowosci, jak i te najwieksze] i zawsze gdy Policja podjezdzala spisywac, ba nawet przeszukiwac wszystko co mielismy ze soba, to spokoj, opanowanie i cierpliwosc zalatwialy wszystko. Nigdy nie bylo problemow. Szacuneczek i jest ok.
Cfffaniaczyc potrafi kazdy, ale najpierw pomyslec to juz nie wszyscy.
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
<sex> -> ta też jest fajna
<hahaha> -> często sie śmieję...ze wszystkiego...
<fuckoff> -> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 05 lip 2006, 14:39

sadi pisze:...

powiem tak, prawdopodobnie nie mialaes sytuacji, kiedy zostales niesprawiedlliwie potraktowany przez policjanta. widac nie zauwarzyles, ze bardzo czesto naduzywaja swoich kompetencji i sa chamscy.
ja naprawde chcialabym byc swiadkiem tego -
gdy Policja podjezdzala spisywac, ba nawet przeszukiwac wszystko co mielismy ze soba, to spokoj, opanowanie i cierpliwosc zalatwialy wszystko. Nigdy nie bylo problemow. Szacuneczek i jest ok.

takie to piekne i slodkopierdzace, ze az ciezko uwierzyc. no chyba ze byles w innym kraju.
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 05 lip 2006, 14:49

takie to piekne i slodkopierdzace, ze az ciezko uwierzyc. no chyba ze byles w innym kraju.

To wszystko w naszym pieknym kraju kwitnacej papierowki ;)
A czemu po prostu w trakcie ich show time'u nie zacisnac zebow, dac im zrobic swoje a pozniej nie pomachac na pozegnanie i sie z nich nie ponalewac? ;DD
Na jedno wyjdzie tyle ze bez klopotow sie obejdzie :>

[ Dodano: 2006-07-05, 14:53 ]
powiem tak, prawdopodobnie nie mialaes sytuacji, kiedy zostales niesprawiedlliwie potraktowany przez policjanta.

To prawda o ile to ze przez caly poprzednie wakacje jezdzilem noca z towarem i zawsze na trasie zatrzymywali mnie do kontroli, ba nawet czesto ci sami kolesie i robili to jak jechalem i wracalem jedna pora, i zawsze przez to mialem opoznienie, to sie nigdy nie zdenerwowalem i nie powiedzialem im nic glupiego. Zdazylo sie nawet pare razy ze byl stary i mlody "funkcjonariusz". Mlody chyba mial co dopiero start i trzepal niemilosiernie moj samochod. Sprawdzal wszystko i do wszystkiego sie czepial i rzucal glupie uwagi. Ale co mnie to? ;DD Czepiac sie mogl a i tak wszystko bylo ok. Pogadac sobie zawsze mozna ;DD
Wystarczy troche kulturki i szacunku dla wladzy ;) Mysle ze Andrew skoro pisze o mandatach za 50zl wie o czym prawie.

alekz
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: alekz » 05 lip 2006, 15:05

foxy_lady pisze:powiem tak, prawdopodobnie nie mialaes sytuacji, kiedy zostales niesprawiedlliwie potraktowany przez policjanta. widac nie zauwarzyles, ze bardzo czesto naduzywaja swoich kompetencji i sa chamscy.

Tak zwane ryzyko zawodowe. Każdy popełnia błędy i nie ma tu znaczenia czy jest lekarzem, dentystą czy elektrykiem wysokich napięć - człowiek jest tylko człowiekiem, a bezbłędne służby porządkowe nie są możliwe nawet wtedy, kiedy krok każdego z nas bylby obserwowany przez kamerki cos jak w Wielkim wspanialym świecie Huxleya.
To, że są chamscy to niestety stereotyp, bo jesli dobrze zagadac z policjantem to tak - tez okazuje sie on czlowiekiem, ma sumienie itp. i jesli wyzej wymieniony student grzecznie poprosilby o to, zeby panowie policjanci pozwolili mu zsiasc z rowerka i zadzwonic po taksowke do domu przedstawiajac swoja sytuacje to na pewno by się zgodzili.
W Angli naprzyklad policjanci są mili, uprzejmi i pomocni - jak na filmach, przeprowadzaja dzieci przez ulice itp.
Zagubiłem się raz w tymze kraju w stanie wskazujacym i nie wiedzialem, jak znalezc reszte paczki. Złapał mnie patrol i myslalem, ze mam przewalone jak w ruskim czołgu ale co się okazuje? Panowie oferuja pomoc, pytaja gdzie mieszkam zeby mnie odtransportowac do domu i w ogolnym rozrachunku znajduja ze mna moja paczke.
Odstawili mnie i zaczeli isc w swoja strone - jak wystartowalem sprintem do nich zeby sie pozegnac krzyczac tenk ju to uciekali.
Czy u nas mozliwa jest taka policja? Chyba nie - taki kraj i tacy ludzie. Lepiej pisac HWDP na murach i buntowac sie przeciwko temu, ze karaja tych co sprawiaja zagrozenie w komunikacji jezdzac pojazdami mechanicznymi po alko.
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 05 lip 2006, 15:33

sadi pisze:kwitnacej papierowki

przeczytałam PARÓWKI, <hahaha>
sadi pisze:zawsze na trasie zatrzymywali mnie do kontroli

ale ja mówie o sfrustrowanych 'krawęznikach'

anyway, mamy rozne doswiadczenia.

[ Dodano: 2006-07-05, 15:35 ]
alekz pisze:jak wystartowalem sprintem do nich zeby sie pozegnac krzyczac tenk ju to uciekali.

moze źle zaakcentowałeś tenk ju <diabel>
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 05 lip 2006, 15:42

Tak jak ignoruję policję tak ignoruję ten temat - jest to mój jedyny ignor tematu. Pan Sadi zaraz też będzie jedyną osobą z ignorem.
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Augusto » 05 lip 2006, 15:45

Hardcore pisze:Tak jak ignoruję policję tak ignoruję ten temat - jest to mój jedyny ignor tematu. Pan Sadi zaraz też będzie jedyną osobą z ignorem.
Wychodzisz na dzieciaka, który zatyka uszy, krzyczy i wali nożkami w podłoge nie chcąc słyszeć coś co nie zgadza sie z jego sposobem myslenia. <hahaha>
AlfaRomeo1939
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: AlfaRomeo1939 » 05 lip 2006, 16:11

A ja dziś widziałem ciekawą sytuacje chłopczyk 5 lat idzie z Mamą chyba a tu patrol idzie policjant i policjantka temu małemu coś się krzaki nie spodobały i szarpać zaczoł a policjatka obywatelu zostaw zieleń a on do niej HWDP i jęzor a ja w śmiech a policjant spier.... z tąd guwniarzu a matka do policjanta co najwyżej to ty z tąd możasz spier... razem ze swoją suką i poszła a ja zlewam. Jeszcze dowiedziałem się że to pani detystka a tak do policji się odnosi hahha
Co by się nie działo głowa do góry !
alekz
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: alekz » 05 lip 2006, 16:24

AlfaRomeo1939 pisze:pani detystka

dętystka to taka pani co to ona w zakładach wulkanistycznych dętki łata, to ta? Po powyższym poście wnoszę, że nawet do prewencji byś się nie załapał:)
Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 05 lip 2006, 16:35

Hardcore pisze:Tak jak ignoruję policję tak ignoruję ten temat - jest to mój jedyny ignor tematu. Pan Sadi zaraz też będzie jedyną osobą z ignorem.

No i po co to piszesz? ;DD Zeby sie ktos zainteresowal i cie wsparl, bo w temacie ci nie poszlo? ;DD A sie spinaj i denerwuj <hahaha> Ja sie tylko glosniej bede smial ;DD
Wez tam sciagnij sobie jakas nowa piosenke, jak ci sie spodoba to wrzuc ja do swojego tematu, a wieczorem pospiewaj pod prysznicem do lustra ;DD <aniolek>

alekz pisze:dętystka to taka pani co to ona w zakładach wulkanistycznych dętki łata, to ta? Po powyższym poście wnoszę, że nawet do prewencji byś się nie załapał:)

Dobre ;DD

foxy_lady pisze:ale ja mówie o sfrustrowanych 'krawęznikach'

Foxy, ale po co mam pisac jak prziebiegalo, np. przeszukiwanie nas od stop do glow w nocy przez panow Policji, zaraz przy wyjsciu z klubu? Przeciez wiadomo ze to w censored nie przyjemne. Ludzie ida patrza sie na was jak na kriminalistow, podczas gdy nigdy nic zlego nie zrobiles. Panowie rzucaja ostre slowa bo mysla ze jestes nawalonym burakiem bez wyksztalcenia i ze jak cos to bedziesz chcial mu przywalic i zwyzywac go od CHWDP.
Czy to trzeba pisac az tak dokladnie? W sumie racja - kazdy ma inne doswiadczenia, ale kazdy moze miec dobre :> Wystarczy sie postarac.

Awatar użytkownika
Sasetka
Maniak
Maniak
Postautor: Sasetka » 05 lip 2006, 16:52

o jak ja kocham to miejsce, tu jest tyle policji czuje sie bezpiecznie
Gdzie jestescie przyjaciele moi? Odplyneli w sinej mgle... Kogo to obchodzi kiedy boli?
Tylko Ciebie... kiedy idzie zle :*
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 lip 2006, 16:59

foxy ! słoneczko , aż Cie nie poznaje i tego co piszesz ! nie ma zmiłuj sie dla ludzi jadacym czymkolwiek po drodze po spozyciu alkocholu - nie ma i byc nie moze !
Dlaczego mamy tyle przestepst w kraju ? ano dlatego , ze nawet jesli mnie złapią to dostene max 10 lat a juz za 3-5 wyjde na wolnosc , wiec ? wielkie mi co !
I dlatego trzeba byc wobec pijaków tak surowym !!
Policja , jak pracodawca <aniolek> sa i kmioty i pozadni ! mialem do czynienia i z jednymi i drugimi , pzrezyłem ich ! <aniolek> co nie znaczy ze mam złe zdanie o Policji ! jak juz to do konkretnego mundurowego !!
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 05 lip 2006, 17:18

Scena z dzisiaj, centrum miasta, ludzie przechodzą tu i tam, czasami na zebrach, czasami nie... ryk silnika, pisk opon... już gotuje się na obejrzenie rozpędzonego i ospojlerowanego Golfa z dwoma chłodzącymi łokcie palantami.

I aż mi kopara opadła... FIAT... do tego Palio Weekend... dwóch "panów niezmiernie ważnych" wietrzących łokcie... numerów bym nie spisał... zauważyłem tylko oddalający się jakieś 100-110/h napis "Gimbus Patrol" na tylnej klapie.

Tłok, godzina 16, ludzie właśnie z pracy powychodzili, inni robią zakupy... a tu sobie wietrzy łokcie "Głąbus Patrol"... myślicie, że jechali na sygnale? Jak tak, to źle myślicie.

I niech mi ktoś powie, że Policjant to człowiek odpowiedzialny.
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 05 lip 2006, 17:37

Ja pamietem atylko jedna sytuacje. Przechodze przez skrzyzowanie - szłam do babci. Na chodniku po drugiej stronie ulicy stało 2 młodych plicjantow i kazdego [akurat przede mna szla mloda para z dzieckiem na oko 2 lata z siatami zakupow] spisywali kto obok nich przechodzil. :|
Obok jest market - sporo ludzi.
Ja po prostu ich text zebys ei zatrzymac czy cos olalam i poszlam dalej,ale nie lapie po kiego oni to robili. Nie wiem moze mieli za duzo wolnego czasu. Ja go tyle nie mam zeby sie bawic w spisywanie bez powodu.
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 05 lip 2006, 19:57

Acha- co do rowerzystów na gazie, to zgodzę się z przedmówcami potępiającymi rowerzystów "po piwku".
Można by tylko złagodzić limit pociągania takich do odpowiedzialności karnej, bo 0,2 promila rzeczywiście krzywdy dorosłemu mężczyźnie czy dorosłej kobiecie nie czyni.
Ale 0,5 czy 0,8 obowiązujące w innych krajach już jak najbardziej odczuwalne dla organizmu jest... nikt po 2ch piwach nie zauważy u siebie znacznego spowolnienia reakcji czy obniżenia percepcji (niektórzy notują nawet wzrost :P ), ale niezależnie od badań wynik zawsze jest jeden.

Co do odbierania prawa jazdy...
Rozpędzony rower jest tak samo niebezpiecznym narzędziem w kolizji z pieszym jak samochód (inna jest tylko skala obrażeń u kierującego). Do tego pieszy spodziewa się samochodu wchodząc na jezdnię a rower może wyłonić się zewsząd.

Najbardziej chamskie zachowania są dziełem durniów na rowerach, panoszących się po chodnikach. Chodnik nie był, nie jest i nigdy nie będzie miejscem dla roweru! Sam dużo swego czasu jeździłem na rowerze (głównie po mieście), na liczniku mojego obecnego bicykla jest obecnie jakieś 7.500 przejechanych km. Ale nigdy, przenigdy, nie wpadłem na pomysł jeżdżenia rowerem po chodnikach. Mimo chamskich zachowań niektórych kierowców (w tym dwie solidne kolizje z samochodami wymuszającymi pierwszeństwo wyjazdem z parkingu/podporządkowanej... jeden dureń się nawet kłócił, że mi nie wolno jechać rowerem po ulicy i że nie mam pierwszeństwa... a wyjeżdżał z osiedlowej alejki i jak przygrzmociłem mu w błotnik, to kołem pogniotłem błotnik a sobą maskę. Nawet mnie ku-tas nie zapytał jak się czuje, tylko poleciał błotnik oglądać... a jak płakał jak mu 500 za spowodowanie kolizji wlepili) nie ma powodów, dla których rower miałby jeździć po chodniku.
Chyba bardziej niż "kolarze" na chodnikach irytują mnie tylko piesi na ścieżkach rowerowych... raz nawet jednej krowie ("jak jeździsz pacanie usłyszałem- fakt, jechałem szybko") zatrzymałem się i wytłumaczyłem "czerwone, to z rowerkiem dla mnie, białe to z człowieczkiem, dla pani"... ale się zdziwiła.

Jak widzę jak ćwierćinteligenci w mundurkach ścigają półgłówków jeżdżących po chodnikach na rowerach, to potrafię sympatyzować z ćwierćinteligentami.
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 lip 2006, 20:01

Kubek pisze: napis "Gimbus Patrol" na tylnej klapie.

tosz to Policja wszak nie była ! wiec ?
Jazda na sygnale jest przypozadkowana tylko odpowiednim słuzbom
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 05 lip 2006, 20:17

Andrew pisze:tosz to Policja wszak nie była ! wiec ?
Jazda na sygnale jest przypozadkowana tylko odpowiednim słuzbom

To tu masz zdjęcie tego fiacika, co go dzisiaj widziałem, nawet:
http://koziolek.pl/archiwum2.php?id=350 ... 76195660c7

Jak HPD to normalna rejestracja... to Ci panowie to pewnie Św.Mikołaj i pomocne elfy z tonfami :P
AlfaRomeo1939
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: AlfaRomeo1939 » 12 wrz 2006, 15:25

http://www.wrzuta.pl/film/qlHDp3D6Fn/08.09.2006 i film o naszeych mundurowych szkoda że jeszcze szynami nie żucali !

[ Dodano: 2006-09-19, 13:01 ]
Finał zamieszek na stadionie Wisły
Hubert Woźniak2006-09-18, ostatnia aktualizacja 2006-09-18 20:21
Zadyma z pseudokibicami Legii, do której na stadionie Wisły doszło w czerwcu ub.r., ma swój finał dopiero teraz. W sądzie. Na ławie oskarżonych zasiedli... policjanci. Odpowiadają za pobicie 16-latka i groźby pod jego adresem.

Materiały rodziny Makowskich
więcej zdjęć Czerwiec 2005 r. W "Gazecie" pisaliśmy: "W niedzielę podczas meczu Wisły z warszawską Legią stadion zamienił się w pole bitwy. Po jednej stronie stanęli uzbrojeni w pałki, strzelby gładkolufowe i armatki wodne policjanci. Po drugiej, z kamieniami, drągami, kawałkami betonu - pseudokibice".

Po zamieszkach funkcjonariusze z płockiej i sochaczewskiej komendy policji zatrzymali trzy osoby: dwóch dorosłych i 16-latka. Policja pokazała ich jako rozrabiających bandziorów. Dorosłych sąd grodzki ukarał grzywnami i zakazem wstępu na stadiony. 16-latek dopiero stanie przed sądem, ale jako pokrzywdzony. - Rzeczywistość okazała się bardzo daleka od policyjnego komunikatu - napisali w liście do "Gazety" Hanna i Tomasz Makowscy, rodzice chłopca. - Dzięki pomocy wielu życzliwych osób udało się nam zebrać niewątpliwe dowody złamania prawa przez policję, pobicia i oczerniania naszego syna.

Wczoraj miał się rozpocząć proces dwóch funkcjonariuszy oskarżonych o przekroczenie uprawnień i pobicie syna państwa Makowskich oraz trzeciego policjanta, który miał chłopakowi grozić. Taki akt oskarżenia sformułowała ciechanowska prokuratura po zbadaniu tego, co 12 czerwca ub.r. wydarzyło się na stadionie Wisły. Oskarżycielami posiłkowymi są w tej sprawie rodzice nastolatka.

- Nasz syn był w grupie publiczności z Warszawy, która spokojnie wychodziła ze stadionu, bo łobuzów już nie było, oni jako pierwsi opuścili obiekt - dowodzą.

- Widziałem, że coś się przede mną zakotłowało, i poczułem, że coś uderzyło mnie w głowę [istnieje podejrzenie, że była to gumowa kula] - wspomina kibic Legii. - Kiedy się ocknąłem, leżałem na parkingu, a policjanci mnie bili. Znów straciłem przytomność. Ponownie ocknąłem się, jak leżałem skuty na trawniku. Potem zabrała mnie karetka.

Z relacji chłopaka wynika, że po opatrzeniu i zszyciu rozbitej głowy na urazówce został przewieziony na komendę policji na przesłuchanie. Opowiada, że zanim do niego doszło, policjanci pobili go jeszcze dwukrotnie. Czy tak było - pewnie się nie dowiemy, bo prokuratura tę część sprawy umorzyła, nie znalazła winnych. Ale niepodważalny pozostaje fakt, że dzień wcześniej, w czasie pierwszego badania na urazówce, chłopak złamanej ręki nie miał. Po przesłuchaniu i pobycie w policyjnej izbie dziecka trzeba było mu założyć gipsowy opatrunek.

- A kiedy jechałem na komendę, nie pozwolili mi usiąść, leżałem na podłodze radiowozu i słuchałem, jak straszyli, że wrzucą mnie do Wisły i we Włocławku wypłynę - relacjonuje 16-latek.

Kiedy rodzice zobaczyli, w jakim jest stanie, zawiadomili prokuraturę. Sami też szukali dowodów na pobicie syna i walczyli o jego uniewinnienie. - Chcemy przede wszystkim zdjąć z niego odium przestępcy - tłumaczy Hanna Makowska. - Nie może odpowiadać za coś, czego nie zrobił.

Policja postawiła go przed sądem w Warszawie jako oskarżonego o napaść na funkcjonariuszy i niszczenie mienia. Sąd nie dostrzegł w nim przestępcy i sprawę umorzył.

Państwo Makowscy dotarli do przypadkowo wykonanych na stadionie zdjęć, na których widać grupę policjantów, którzy biją zakrwawionego 16-latka leżącego samotnie na parkingu. Na jednej z fotografii dwaj rośli policjanci siadają na nim.

Sprawa trafiła do prokuratury ciechanowskiej, w marcu tego roku do płockiego sądu rejonowego wpłynął akt oskarżenia przeciw funkcjonariuszom, których da się rozpoznać na zdjęciach. Sprawa wczoraj nie ruszyła, bo jeden z oskarżonych zachorował. Być może proces zacznie się w październiku. Policjantom oskarżonym o przekroczenie uprawnień grozi do trzech lat więzienia.

Płocka policja nie chce komentować relacji państwa Makowskich. Czeka na wyrok sądu.

[ Dodano: 2006-12-13, 20:13 ]
Jest przełom w śledztwie dotyczącym tragicznej śmierci motocyklisty z Mielca - Dawida Karnasa. Przypomnijmy: 25 letni mężczyzna we wrześniu ubiegłego roku zginął w Chorzelowie pod kołami autobusu wiozącego kibiców. Prokuratorzy z Krakowa chcą postawić w tej sprawie pierwsze zarzuty. Usłyszy je jeden z policjantów. Funkcjonariusz - Henryk P. próbował feralnego dnia zatrzymać rozpędzonego motocyklistę i zajechał mu drogę radiowozem. - Zarzut polega na tym, że będąc funkcjonariuszem komendy powiatowej policji w Mielcu umyślnie naruszył zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym i przekroczył swoje uprawnienia - mówi Bogusława Marcinkowska - rzecznik krakowskiej Prokuratury Okręgowej.

Zagadkę tragicznej śmierci motocyklisty prokuratorzy próbują rozwiązać od ponad roku. Za śmierć młodego mielczanina osoby jadące wówczas w autobusie, pod który wpadł motocyklista obwiniły policjantów. Według nich mundurowi zajechali drogę rozpędzonemu motocykliście, który nie miał możliwości manewru i wpadł prosto pod koła autokaru. Zginął na miejscu. Po tym zdarzeniu na ulicach Mielca doszło do starć pseudokibiców z policją.

Mundurowy Henryk P. Zarzuty usłyszy prawdopodobnie w przyszłym tygodniu. Grozi mu 8 lat więzienia.

Źródło: RDN Małopolska

Jest jeszcze w tym kraju Sprawiedliwość ! Niech siedzi w więzieniu
Co by się nie działo głowa do góry !

Wróć do „Wszystkie inne tematy”