antyperspiranty a rak piersi

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
antyperspiranty a rak piersi

Postautor: ptaszek » 14 gru 2005, 09:48

Jakiś czas temu brałam udział w seminarium popularyzującym wiedzę o raku piersi. W czasie dyskusji zapytałam, dlaczego najczęstszym miejscem występowania raka piersi jest pacha. Na moje pytanie nie można było wtedy udzielić odpowiedzi.

Właśnie dostałam tę wiadomość i uważam za bardzo interesujący fakt, że znalazła się odpowiedź na moje pytanie. Proszę was wszystkie o zastanowienie się nas codziennym stosowaniem produktu, który ostatecznie może doprowadzić do śmiertelnej choroby. Ja od dzisiaj przestanę go używać.

Przesłała go do mnie koleżanka, a kiedy pokazałam go przyjaciółce, która przechodzi właśnie chemioterapię, powiedziała mi, że dowiedziała się o tym ostatnio w grupie wsparcia. Szkoda, że nie wiedziałam tego 14 lat temu.
Dostałam właśnie tę informacje z seminarium NT. zdrowia i chciałabym
się nią podzielić z innymi.

Główną przyczyną raka piersi jest używanie antyperspirantów.
Dlaczego?
Koncentracja toksyn prowadzi do zmian w komórkach, czyli do RAKA.
Tak,
chodzi tu o ANTYPERSPIRANTY. Większość tego rodzaju produktów jest kombinacją antyperspirantu i dezodorantu, sprawdź więc w domu, czego używasz. Dezodorant jest w porządku, antyperspirant nie. Oto dlaczego:
W ludzkim ciele jest kilka obszarów do usuwania z organizmu toksyn:
pod kolanami, za uszami, w pachwinach, pod pachami. Toksyny wydalane są przez
pocenie się (perspiration). Antyperspirant, jak wyraźnie wskazuje jego nazwa, zapobiega poceniu, a tym samym powstrzymuje ciało od pozbywania się toksyn z miejsc pod pachami. Te toksyny tak po prostu nie znikają.
Zamiast je wypocić, organizm deponuje je w węzłach limfatycznych pod
pachami.

Prawie wszystkie guzy raka piersi występują w górnej, zewnętrznej
ćwierci obszaru piersi. Właśnie tam zlokalizowane są naczynia limfatyczne.
Poza tym mężczyźni są mniej narażeni (chociaż nie całkowicie wykluczeni) na zachorowanie na raka piersi z powodu stosowania antyperspirantów,
ponieważ duża część antyperspirantu zatrzymywana jest przez włosy i nie jest nakładana bezpośrednio na skórę. Kobiety stosujące antyperspirant
zaraz po goleniu zwiększają jeszcze bardziej ryzyko, ponieważ golenie
pozostawia prawie niezauważalne zarysowania na skórze, przez które środki chemiczne mogą wniknąć do organizmu pod pachą.

PROSZĘ, przekażcie to dalej każdemu, na kim wam zależy. Rak piersi staje się przerażająco powszechny. Wiedza o tym może ocalić życie. Jeśli jesteś co do tych odkryć sceptyczna/y, zachęcam do zrobienia poszukiwań/badań na własną rękę. Może dojdziesz do tych samych wniosków?.

kurka... zaczęłam sie zastanawiać :/
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 14 gru 2005, 11:43

...to by wiele wyjasnialo, jesli chodzi o moją matkę... :/
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 14 gru 2005, 11:58

Slyszalam o tym juz kilka lat temu, ale jakos nikt sie u mnie tym nie przejal :>
Paula
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Paula » 14 gru 2005, 12:50

Tak szczerze mówiąc to trzeba przestać palić, pić, jeść tylko warzywa z domowego ogródka i to też odizolowanego od środowiska miejskiego, przenieść się na wieś bo tam powietrze zdrowe, nosić buty na płaskim obcasie i jeszcze tysiące zaleceń, żeby żyć długo tzn do 70 roku życia kiedy dostaniesz 700zł emerytury. buahahah. powodzenia.
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 14 gru 2005, 17:02

fajna82 pisze:k szczerze mówiąc to trzeba przestać palić, pić, jeść tylko warzywa z domowego ogródka i to też odizolowanego od środowiska miejskiego, przenieść się na wieś bo tam powietrze zdrowe, nosić buty na płaskim obcasie i jeszcze tysiące zaleceń, żeby żyć długo tzn do 70 roku życia kiedy dostaniesz 700zł emerytury. buahahah. powodzenia.

No właśnie. Gdybyście tak miały zastanawiac się nad każdym produktem, który może być przyczyną nowotworów to nic nie jadłybyście, nie miałybyśmy telefonow komórkowych, mikrofali, nie korzystałybyście ze słońca, kosmetyków, i tysiąca innych rzeczy. Nie skupiajcie sie nad mało istotnymi sprawami. Ważne jest abyście same dbały o siebie, o cytologie, mammografię piersi, profilaktyczne wizyty u stomatologa i ginekologa.Zdrowe odżywianie, gimnastyka, spacer z psem bez papierosa! Tu jest pies pogrzebany......a nie w antyperspirancie. A najwiekszym detoksykatorem organizmu jest wątroba i nerki :) Dbajcie o to co jest istotne, a niestety często zaniedbywane.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 14 gru 2005, 17:21

ptaszek pisze:Antyperspirant, jak wyraźnie wskazuje jego nazwa, zapobiega poceniu, a tym samym powstrzymuje ciało od pozbywania się toksyn z miejsc pod pachami.

u mnie to tak, ze ja sie poce z umiarem, antyperspirant sprawia tylko,ze pot ladnie pachnie.

A co do artykulu, to tez o tym slyszalam, tylko ze podobno o wiele bardziej niebezpieczne sa antyperspirany w kremie niz w areozolu. Tylko nie bardzo wiem dlaczego :?
Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 14 gru 2005, 22:35

może i tak cubasa... ale każda wiedza się przyda
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 14 gru 2005, 22:46

skoro antyperspirant jest taki niebezpieczny, mogliby podac jakąś alternatywę :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 15 gru 2005, 02:44

Coś w tym jest bym rzekła <gulp>.

[ Dodano: 2005-12-15, 02:46 ]
Ostatnio mam włąśnie małe problemy w zwiazku z tym. Z antyperspirantem znaczy sie. :/
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 15 gru 2005, 20:30

fajna82 pisze:Tak szczerze mówiąc to trzeba przestać palić, pić,

...żyć to wtedy już się na nic nie zachoruje..Antyperspiranty ogólnie nie są zdrowe,ale coś za coś.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 19 gru 2005, 22:43

Yasmine pisze:antyperspirant sprawia tylko,ze pot ladnie pachnie.

Yas, pot ladnie pachnie ? <boje_sie>
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 19 gru 2005, 23:54

moon pisze:Ostatnio mam włąśnie małe problemy w zwiazku z tym. Z antyperspirantem znaczy sie. :/

Moja koleżanka miała problem... Antyperspirant (siakiś francuski, "wypasiony") zatrzymywał pocenie do tego stopnia, że miała problem z gruczołami (zaczęło ją boleć). Na szczęście niczym poważniejszym się nie skończyło :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 20 gru 2005, 00:00

ptaszek pisze:zatrzymywał pocenie do tego stopnia, że miała problem z gruczołami (zaczęło ją boleć).

Bosze...strasz mnie dalej... <boje_sie>
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 20 gru 2005, 07:48

foxy_lady pisze:Yas, pot ladnie pachnie ?

jesli sie uzywa antyperspirantu to tak :>
Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 20 gru 2005, 09:09

moon pisze:
ptaszek pisze:zatrzymywał pocenie do tego stopnia, że miała problem z gruczołami (zaczęło ją boleć).

Bosze...strasz mnie dalej... <boje_sie>

przecież powiedziałam, że niczym strasznym się nie skończyło :) Poszła do lekarza, coś doradził, coś odradził, coś przepisał... I było dobrze :)
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 20 gru 2005, 10:08

ptaszek pisze:Antyperspirant (siakiś francuski, "wypasiony") zatrzymywał pocenie do tego stopnia, że miała problem z gruczołami (zaczęło ją boleć).

No wlasnie... Moja mama przez dluuuugi czas uzywala niemieckiego antyperspirantu w kulce - jakikolwiek zajomy akurat wyjezdzal, to go o niego prosila. Uzywala odkad pamietam. A teraz... nie ma jednej piersi <pijak>
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 20 gru 2005, 11:02

ptaszek pisze:Poszła do lekarza, coś doradził, coś odradził, coś przepisał..
Tyle, ze ja sie nie wybieram. Skończe to opakowanie i kupie dezodorant.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 23 gru 2005, 09:29

Przede wszystkim narazie nauka o ile sie nie myle nie zna czegos co powoduje raka. Znamy rzeczy ktore zwiekszaja szanse zachorowania na niego. A to nei to samo, bo jak by cos mialo raka powodowac, to powodowaloby u kazdego, po okreslonym czasie. A tymczasem to sa sprawy bardzo indywidualne.
Zatem raczej powinno sie mowic o zwiekszeniu szansy zachorowania na raka. No ale papierosy niby tez ja zwiekszaja, na dodatek zwiekszaja ryzyko zachorowania na raka pluc a nie jakiegos cyca ktorego mozna wyciac i zyje sie dalej. I zwiekszaja sporo, a mimo to ludzie pala. Wiec czemu palacz mialby sie przejmwoac antyperspirantem?

Zreszta mysle, ze najlepszym rozwiazaniem na ewentualnego raka piersi jest ich badanie, a nie rezygnacja z antyperspirantow. Sadze, ze lepiej uzywac antyperspirantow i w obawie robic co rok mammografie niz nie uzywac i ludzic sie pozornym bezpieczenstwem, by (odpukac!) kiedys obudzic sie z reka w nocniku.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 24 gru 2005, 20:02

Maverick pisze:Wiec czemu palacz mialby sie przejmwoac antyperspirantem?

Nigdy tego nie pojmiesz :D

Maverick pisze:ok mammografie

Czysta rozkosz po prostu.Kurewsko bolesne badanie. To ja bym sie juz chyba wolala pocic...
Awatar użytkownika
lizaa
Maniak
Maniak
Postautor: lizaa » 24 gru 2005, 20:13

tak naprawde to prawie wszystko moze wywolac raka , nawet lampka na Twoim biurku , wiec po co sie przejmowac? trzeba zyc:D
"szczescia nie kupisz gdy klopoty pietrza sie po sufit"
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 26 gru 2005, 14:21

Nie wiem.
Ale nie sądzę, aby używanie antyperspirantu było aż tak szkodliwe. W takim razie trzeba by było określić je mianem toksycznych. Tego nikt jeszcze nie zrobił. Są używane przez masę kobiet przecież. Sama nie wiem...

Maverick pisze: a nie jakiegos cyca ktorego mozna wyciac i zyje sie dalej.

<mlotkiem2>
Mav, dla kobiety wycięcię jakiegoś cyca to tragedia życiowa. Owo wycięcie z resztą nie oznacza wyeliminowania raka. Poza tym rak jakiegoś cyca jest taką samą chorobą jak rak płuc czy macicy.
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 26 gru 2005, 14:28

natasza pisze:Poza tym rak jakiegoś cyca jest taką samą chorobą jak rak płuc czy macicy

No niekoniecznie, bo rakpluc to juz 100 % wyrok, az czasami sie zastanawiam po co ja pale :/
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 26 gru 2005, 14:32

TFA pisze:
natasza pisze:Poza tym rak jakiegoś cyca jest taką samą chorobą jak rak płuc czy macicy

No niekoniecznie, bo rakpluc to juz 100 % wyrok, az czasami sie zastanawiam po co ja pale :/

Totalna głupota.
Rak to rak. Nieważne gdzie zaczyna swoją sieczkę. Może mieć różny przebieg, ot tyle.

Tak jak w książce Sołżenicyna " Oddział chorych na raka":

"Choroba się nie zlituje,
choroba ma swój projekt"
(rak)
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 26 gru 2005, 15:16

No wiesz, jak masz raka np. obu piersi bez przerzutow, to po wycieciu piersi nadal zyjesz, a jak masz raka pluc obu platow, tez bez przerzutow, to umierasz tak czy siak.
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 26 gru 2005, 15:20

No tak TFA, ale nigdy nie wiesz, czy to wycięcie piersi pozwoli na uniknięcie dalszego postępu choroby. Nic nie wiesz tak naprawdę. Wiec nie ma co lekceważyć powagi całości choroby, bez względu na to, gdzie startuje, gdzie kończy i ile organów bądz komórek dotyka.
Nikola

Postautor: Nikola » 26 gru 2005, 17:06

cubasa pisze:Nie skupiajcie sie nad mało istotnymi sprawami

choroba nowotworowa która moze doprowadziac do smierci jest sprawą mało istotną?

natasza pisze:Maverick napisał/a:
a nie jakiegos cyca ktorego mozna wyciac i zyje sie dalej.

Mav, dla kobiety wycięcię jakiegoś cyca to tragedia życiowa.

ciekawe co powiedziałby Mav gdyby chodziło o wycięcie jądra...
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 26 gru 2005, 17:16

Nikola pisze:ciekawe co powiedziałby Mav gdyby chodziło o wycięcie jądra...

mam kumpla co wycieli mu niedawno jajko :/ teraz sie meczy z chemia, ale twardy jest, poczucie humoru go nie opuszcza, a co najciekawsze jak twierdzi, po wycieciu jajka ma wiekszy poped seksualny :D
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 27 gru 2005, 23:31

Nikola pisze:choroba nowotworowa która moze doprowadziac do smierci jest sprawą mało istotną?

Ja nigdzie nie napisałem, że choroba nowotworowa jest mało istotną sprawą. Pisałem, żeby nie skupiać się nad przyczynami pokroju antyperspirantow, bo są zaiste niszowe. Pomyśl z iloma produktami/związkami/pierwiastkami dziennie stykasz się choć są rakotwórcze. Przyjmując postawę "o! antyperspiranty powodują raka piersi! od dzisiaj koniec z nimi" mozna zadac pytanie: co z warzywami, w ktorych... a zreszta sama przeczytaj http://www.zb.eco.pl/bzb/25/czlowiek.htm Krociotko zapowiem: tampony, warzywa, kremy, tapety, woda, nasienie męskie, tabletki, cola...
Nawet jesli jest w tym 50% prawdy to i tak dużo.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Nikola

Postautor: Nikola » 28 gru 2005, 23:24

wiem ze wiele zwiazkow zawartych w jedzeniu i nie tylko powoduje róznorodne choroby. moglibysmy po prostu starac sie ograniczac te produkty, np zamiast antyperspirantów uzywac czgo mniej szkodkiwego, a zamiast przyjmowania ogromnych ilosci lekow - kurowac sie domowymi sposobami.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 29 gru 2005, 02:33

Nikola pisze:iele zwiazkow zawartych w jedzeniu i nie tylko powoduje róznorodne choroby

Ok. Rakotwórcze jest aluminium. Jak zamierzasz je ograniczyć?
Masz je od środka w kartonie z sokiem. Jest składnikiem plastikowych butelek nawet. W folie taka czesto sie nawet kanapki zawija do szkol pracy czy cos. I to jest rakotwórcze. tego nie da sie uniknac w zadnem sposób po prostu.

Wróć do „Zdrowie i uroda”