Zęby
Moderator: modTeam
- ___ToMeK___
- Uzależniony
Psuja Wam sie zeby?
jak czesto chodzicie do dentysty? Lubicie tam chodzic ?
Tak pytam bo sam musze sie do jednego wybrac - przecenilem wytrzymalosc moich zebow (zapewne oslabiona uzaleznieniem od rozpuszczalnika... tzn coli ) i fragment mi odlecial . Jakie macie doswiadczenia z dentystami?
jak czesto chodzicie do dentysty? Lubicie tam chodzic ?
Tak pytam bo sam musze sie do jednego wybrac - przecenilem wytrzymalosc moich zebow (zapewne oslabiona uzaleznieniem od rozpuszczalnika... tzn coli ) i fragment mi odlecial . Jakie macie doswiadczenia z dentystami?
0101010001101111011011010110010101101011001000000100011101100101011100100110101101100101
-.-. .. . -.- .- .-- --- ... -.-. / .--. .. . .-. .-- ... --.. -.-- -- / -.- .-. --- -.- .. . -- / -.. --- / .--. .. . -.- .-.. .- / ---... .--.
-.-. .. . -.- .- .-- --- ... -.-. / .--. .. . .-. .-- ... --.. -.-- -- / -.- .-. --- -.- .. . -- / -.. --- / .--. .. . -.- .-.. .- / ---... .--.
Chodze do dentysty bardzo regularnie .
Nie boje sie dentystow.
I psuja mi sie zeby (gdzies czytalam ze to powszechne u koziorozcow ). Ciagle mam cos do leczenia(glownie zeby z tylu). Dziwne, to bo bardzo dbam o zeby i czesto myje.
Ale zostalo mi kilka bardzo drobnych ubytkow, wiec jeszcze kilka wizyt i to sie chyba skonczy .
Nie boje sie dentystow.
I psuja mi sie zeby (gdzies czytalam ze to powszechne u koziorozcow ). Ciagle mam cos do leczenia(glownie zeby z tylu). Dziwne, to bo bardzo dbam o zeby i czesto myje.
Ale zostalo mi kilka bardzo drobnych ubytkow, wiec jeszcze kilka wizyt i to sie chyba skonczy .
- Krzych(TenTyp)
- Weteran
Gosia... pisze:ja jak byłam malutka Gosia to pilam mnostwo mleka, i jako dzidzius bylam strasznym lasuchem na melczko zeby urosly mi zdrowe- nigdy nie mialam problemow z zabkami.
Ja tez pilam ogromne ilosci mleka , a jednak cos nie tak jest .
I jesli nie wyrywam to nie biore znieczulenia. Ale jesli o wyrywanie chodzi to ostatni raz moze z 5 lat temu.
- Krzych(TenTyp)
- Weteran
Yasmine pisze:jesli nie wyrywam to nie biore znieczulenia. Ale jesli o wyrywanie chodzi to ostatni raz moze z 5 lat temu.
Czyli mówisz ze już pozbyłas się kilku zabków hehe
Jak narazie mam cały komplet <aniolek2>
H, man runs over a woman in his car, whos fault is?
Well...
Why is the man...
Driveing in the kitchen ?
Well...
Why is the man...
Driveing in the kitchen ?
Yasmine pisze:Chodze do dentysty bardzo regularnie .
Nie boje sie dentystow
Gosia... pisze:co pol roku na 5 min - mowi mi, ze wsyztsko w porzadku i lece do domku grunt to profilaktyka
zupełnie tak jak ja
jesli chodzi o mleko to tez we wczesnym dzieciństwie piłam baaardzo duzo mleczka, teraz wcinam przetwory mleczne
ja swego czasu mialam totalny uraz do tych lekarzy....nie chodzilam bo panicznie sie balam!! Az pewnego dnia ukruszyl mi sie zabek i coz.....musialam isc!! Paniki narobilam wiekszej niz to wszystko bylo warte....a na fotelu siedzialm gora 15 minut i na prawde nic nie czulam i nic mnie nie bolalo....teraz chodze juz tylko na wizyty kontrolne na ktorych czesto slysze ze wszytko jest w porzadku
I stwierdzam fakt.....lepiej zapobiegac niz leczyc
I stwierdzam fakt.....lepiej zapobiegac niz leczyc
Wszystko przemija,tak chce przeznaczenie
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
-
- Weteran
A zna ktos jakiegos dobrego i niedrogiego dentyste w Warszawie lub okolicach. I przyjmujacego w jakis rozsadny sposob.
Bo zab mi sie ulamal
wszystko bylo OK, na kontroli OK, az tu... mam 3/4 zeba...
Bo zab mi sie ulamal
wszystko bylo OK, na kontroli OK, az tu... mam 3/4 zeba...
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
-
- Weteran
Ja tez o swoje dbam, szczotkuje, plucze, nitkuje, guma bez cukru itp, ale mam nieszczescie, ze dziedzicznie klapa. Wszyscy w rodzinie maja beznadziejne zeby. Ja tez. Niestety
-
- Weteran
Ja sie niestety wrodzilam. Juz teraz to widze. A co bedzie za kilkanascie (dziesiat) lat? Sztuczna szczeka?! <boje_sie>
- ksiezycowka
- Weteran
- Uzależniony
moon pisze:ZA NIC NA ŚWIECIE TAM NIE PÓJDĘ NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
rok temu (age - 21) bylem u dentysty pierwszy raz w zyciu . A udalem sie tam tylko dlatego, ze ulamal mi sie zab ukazujac niezbyt biale wnetrze (wiem, wiem, obrzydliwe). Dentysta obejrzal moje zabki i... rozlozyl sobie prace na 3 wizyty (w sumie 8 zebow ). Kompletnie nic nie bolalo, tylko smierdzialo ... Rzecz jasna wszystko na znieczuleniu (potem jadlem nie do konca czujac jeszcze szczeke, co nie skonczylo sie przyjemnie )...
wszystko przed Toba
0101010001101111011011010110010101101011001000000100011101100101011100100110101101100101
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
Ja chodzilam raz do roku przed 20stym rokiem zycia , tyle mi wystarczylo. Odkad poszlam do pracy i na studia wszystko sie posypalo. Generalnie podupadlam na zdrowiu, zepsuly mi sie wlosy i paznokcie, no i oczywiscie zeby. Pale i pije kawe, zatem wspomagam sie roznego rodzaju plynami do plukania ust by zwalczac osad. do 6-stki jest wszystko super. Od 7demki zaczynaja sie schody, wszystko prawie poleczone, ale mam jeden problem i dlatego tez korzystajac z tego topicu chcialam spytac:
czy ktos zna jakis patent na moj problem. Mianowice mam 8mke ktora rozpadla sie , czesc zepsuta zostala. Poszlam do dentysty, zrobiono mi RTG i lekarz powiedzial ze w zyciu nie podejmie sie wyrwania tego zeba, bo korzenie 7mki i 8mki sa splatane, nachodza na siebie. To bylo w sierpniu. Dentystka mi go wyczyscila i wlozyla trucizne. Od tygodnia niestety nie mam tam juz nic, bo trucizna wyplukala sie i pewnie ja zjadlam <aniolek2> . Zab zaczal bolec, caly czas chodze na prochach. W suisse jak pojde do dentysty go pewnie cala wyplate za jedna plombe zostawie <aniolek2> postaram sie przetrzymac do grudnia. Tylko pytanie co z tego, skoro dentysci nie chca mi go wyrwac bo sie boja <boje_sie> To absurd, potrzebuje pomocy a oni nie chca mi jej udzielic, to co mam ics do kowala ? Moze ktos mial podobny problem? Co zrobiliscie? Wiem ze takie zeby jak 8-mki mozna usunac chirurgicznie, to bardzo modne na zachodzie. Idzie sie do dentysty i pod narkoza usuwa wszystkie, bo one i tak sie psuja nawet przy prawidlowym dbaniu o szczeke. W polsce tez jest to mozliwe, ale w szpitalu. Tyle ze ja mam 2 tygodnie wakacji w polsce (od swiat do 6 stycznia), a zeby dostac sie do szpitala to sie trzeba przez kilka miesiecy pobadac, poszczepic i pozalatwiac formalnosci - niestety ja nie mam tyle czasu
czy ktos zna jakis patent na moj problem. Mianowice mam 8mke ktora rozpadla sie , czesc zepsuta zostala. Poszlam do dentysty, zrobiono mi RTG i lekarz powiedzial ze w zyciu nie podejmie sie wyrwania tego zeba, bo korzenie 7mki i 8mki sa splatane, nachodza na siebie. To bylo w sierpniu. Dentystka mi go wyczyscila i wlozyla trucizne. Od tygodnia niestety nie mam tam juz nic, bo trucizna wyplukala sie i pewnie ja zjadlam <aniolek2> . Zab zaczal bolec, caly czas chodze na prochach. W suisse jak pojde do dentysty go pewnie cala wyplate za jedna plombe zostawie <aniolek2> postaram sie przetrzymac do grudnia. Tylko pytanie co z tego, skoro dentysci nie chca mi go wyrwac bo sie boja <boje_sie> To absurd, potrzebuje pomocy a oni nie chca mi jej udzielic, to co mam ics do kowala ? Moze ktos mial podobny problem? Co zrobiliscie? Wiem ze takie zeby jak 8-mki mozna usunac chirurgicznie, to bardzo modne na zachodzie. Idzie sie do dentysty i pod narkoza usuwa wszystkie, bo one i tak sie psuja nawet przy prawidlowym dbaniu o szczeke. W polsce tez jest to mozliwe, ale w szpitalu. Tyle ze ja mam 2 tygodnie wakacji w polsce (od swiat do 6 stycznia), a zeby dostac sie do szpitala to sie trzeba przez kilka miesiecy pobadac, poszczepic i pozalatwiac formalnosci - niestety ja nie mam tyle czasu
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Wstreciucha pisze: Wiem ze takie zeby jak 8-mki mozna usunac chirurgicznie, to bardzo modne na zachodzie.
Ja miałem usuniętą ósemke chirurgicznie.żadnej narkozy nie mialem po prostu znieczulenie.A i słyszałem o takim przypadku jak twój.To wcale nie taki problem,po prostu trzeba do chirurga z tym iść.I zabierz ze sobą zdjęcie.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
moon pisze:ZA NIC NA ŚWIECIE TAM NIE PÓJDĘ NIGDY
błąd....jak ma sie mala dziurke, ktora jeszcze nie boli, po porstu dopiero sie robi to kompletnie nic nie boli....przekonalam sie o tym!! A jezeli nie bedziesz chodzic do dentysty to na starosc bedziesz zasuwac zeby ci szuflade zrobili!!
O zeby trzeba dbac, trzeba je kontrolowac.....
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
- ksiezycowka
- Weteran
kina pisze:jak ma sie mala dziurke, ktora jeszcze nie boli, po porstu dopiero sie robi to kompletnie nic nie boli...
A nie bolalo jak mi robili te małe !
kina pisze:A jezeli nie bedziesz chodzic do dentysty to na starosc bedziesz zasuwac zeby ci szuflade zrobili!!
Wiem...porzyanjmniej będe mieć spokój. Kiedyś nawet myslałam o zrobieniu sobie jej na własne życzenie
- Wstreciucha
- Weteran
Rany ale temat wrrr. Ja nienawidze dentystow od zawsze. Paniczny strach, niedobrze mi jak przechodze obok gabienetu a co dopiero jakbym miala tam isc. Zeby zawsze robie pod narkoza, wszystkoe kompleksowo, raz na pare lat. Oprocz tego dbam o nie, myje bardzo czesto i staram sie uwazac. Wlasnie jestem po jednym zabiegu w narkozie, a 1 plombe musieli mi zrobic przy normalnym znieczuleniu... oczywiscie podajac relanium i dormicum - ledwo wytrzymalam .
Ja nie ktorych nierozumiem.....jak ma sie ładne zdrowe zeby to przecierz sama przyjemnosc.....mozna sie szeroko usmiechac bez skrepownia, rozmawiac z ludzmi nie zastanawiajc sie czy czasem ktos nie widzi ze mam dziure w gornej czworce np.....
A od chorych i popsutych zebow rozwija sie bardzo duzo chorob.......
A od chorych i popsutych zebow rozwija sie bardzo duzo chorob.......
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***