Postautor: kinomaniak » 20 lis 2005, 20:46
Ted to poczytaj wiecej na ten temat...jak chcesz to przesle ci dosc ciekawy artykuł o szkodliwosci substanci smolistych i nikotyny na twe szare komórki,o zmianie zachowan osób palących, itp.....tylko nie dzis bo jestem umówiona i juz mnie nie bedzie...to pa !!
Nikotyna zabija komórki nerwowe w mózgu i hamuje tworzenie się nowych komórek w hipokampie, rejonie mózgu biorącym udział w procesach związanych z pamięcią. O badaniach francuskich informuje serwis "New Scientist".
Badania prowadzone przez Pierra Piazzę i jego współpracowników z francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM) w Bordeaux pomagają wyjaśnić problemy, dotyczące nałogowców po odstawieniu tytoniu.
Badacze prowadzili eksperyment , w którym przez sześć tygodni pozwolili pobierać dowolnie duże dawki nikotyny. Stwierdzili, że przy poziomie nikotyny we krwi porównywalnym z tym, jaki występuje u palaczy, o połowę mniej powstawało nowych komórek nerwowych w części hipokampu. Zwiększyła się za to śmiertelność już istniejących komórek.
Piazza nie uogólnia wyników badań i płynących z nich wniosków na ludzi - palaczy oraz osób zastępujących papierosy gumami i plastrami z nikotyną. Podejrzewa jednak, że wywołana obecnością tytoniu utrata "plastyczności neuronów" może powodować problemy z czynnościami poznawczymi.
Krótkotrwałe zaburzenia zdolności poznawczych u palaczy próbujących rzucić nałóg opisano już wielokrotnie. "Jednak nie wyjaśniono dobrze tego zjawiska" - zauważa Piazza. Sądzi on, że stymulujący efekt nikotyny u osób palących maskuje utratę plastyczności ich neuronów. Natomiast po rzuceniu palenia, braki te ujawniają się - sugeruje badacz.
Sposób, w jaki nikotyna zabija komórki nerwowe, nie jest jasny - przypomina Piazza. Jednak na podstawie prowadzonych dotychczas badań płodu można sądzić, że narażenie na tytoń powoduje apoptozę - samobójczą, pogramowaną śmierć niedojrzałych jeszcze komórek.
to tak bym nie była gołosłowna!!!jak chcesz wiecej to cie moge przesłac!!!
W szaleńczej wichurze znajdę Twój szept
W wzburzonym morzu oblicze Twe
W gwieździstym niebie oczu Twój blask
W słodyczy miodu pocałunków smak
Nie ważne kiedy, i tak znajdę Cię
W ślad po twych stopach pójdzie mój cień