Wojsko - gdzie chcielibyscie byc?
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Wojsko - gdzie chcielibyscie byc?
Pytanie do facetow, zakaldajac ze wiazalibyscie swoja przyszlosc z wojskiem, to gdzie i w jaki sposob chcielibyscie slozyc?
- kot_schrodingera
- Weteran

- Maniak

Maverick pisze:Pytanie do facetow, zakaldajac ze wiazalibyscie swoja przyszlosc z wojskiem, to gdzie i w jaki sposob chcielibyscie slozyc?
Zwiad albo desantowka, z nastawieniem na zwiad.
Opcjonalnie, jesli naprawde mialbym film na wojo, sprobowalbym do jakze oslawionych marines w USA.
Niemniej z mundurowych interesuje mnie raczej policja niz wojo i prawdopodobnie sprobuje pojsc na sledczego.
Maverick pisze:Co to??
Mali wojownicy a Azji, których lepiej nie wkurzać.
...Być może jest to najlepszy regiment w armii brytyjskiej, składający się z ludzi, którzy już od dziecka uczą sie wojennego rzemiosła. 
Maverick pisze:Ja myslalem o mysliwcu bojowym
Wiadomo o co chodzi.
Słuźba w piechocie, nawet elitarnej, jest dla frajerów, którzy lubią jak się ich po kątach rozstawawia i wysyła do bezsensownych zadań. 
Szczecin Floating Garde 2050 Project.
- Wujo Macias
- Maniak

od ok 1,5 roku mozemy wstepowac do wojsk innych krajow NATO. I wiem, ze jeden koles z polski juz od jakiegos czasu w marines siedzi (i to chyba koles, ktory nie mieszkal wczesniej w usa, ale zabic sie za to nie dam). Generlanie zgode musi wyrazic nasz MON i ichnie wladze, niemniej mozliwosc jest.Maverick pisze:A Marines to nie jest zastrzezone dla Amerykanow?
- Wujo Macias
- Maniak

Nigdy w zyciu, zupelnie inna mentalnosc zolnierzy (wez pod uwage, ze do niedawna w legii ladowali roznego rodzaju wykolejency zyciowi-bandyci, psychole) jak i zadania-> legia jest od brudnej roboty, pacyfikowania murzynow itd.Maverick pisze:Pomijajac kwestie jezykowe to od Marines lepsza jest chyba Legia Cudzoziemska...
Poziomem wyszkolenia (szczegolnie fizycznego) ponoc goruja nad marines, ale to tez zalezy kto relacjonuje.
- kot_schrodingera
- Weteran

fizycznie nie czują strachu, trudno przestrzelić kulą ich czaszki
i zawsze wykonują rozkazy
krótko mówiąc gdy jesteś w boju i wydajesz rozkaz "stand up and fight" dobrze jest mieć ich za plecami
[ Dodano: 2007-08-16, 18:50 ]
nie wiem czy wciągle wymaga się od oficerów szlachcetwa i wydawania rozkazów w gurkha w regimencie
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
do wojska? bardzo chętnie...jednakże toczy mi się takie dziwne błędne koło...z jednej strony tak, a z drugiej nie...
ale jak już bym szedł do woja to prawdopodobnie:
- 6 Brygada Desantowo-Szturmowa
- 1 Pułk Specjalny Komandosów
a potem...kto wie, kto wie xD
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
- Wujo Macias
- Maniak

Mati_00 pisze:do wojska? bardzo chętnie...jednakże toczy mi się takie dziwne błędne koło...z jednej strony tak, a z drugiej nie...
Mati, Ty bys karabin w ogole utrzymal w rekach?
Ja bym chciał być pilotem myśliwca. Mógłby być np. nasz F-16
. Żadne, nawet najbardziej elitarne jednostki piechoty mnie nie pociągają.
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
- Wujo Macias
- Maniak

Piechota faktycznie wdycha kurz wojny i znajduje sie na niej naprawde, ale... taki pojedynczy zolnierz nie ma na nic w niej wplywu. Czesto nawet bezsensownie idzie na strzal. No chyba ze jest sie dowodca, ale to juz tez nie bierze sie udzialu w bitwie (jak to wysokiej rangi dowodca) no chyba ze ktos chce dorownac Rommlowi
Latajac samolotem ma siej ednak wiekszy wplyw na przebieg bitwy i wojny.
Nawet w czolgu jest sie czescia wielkiej masy.
Lubie wolnosc, w wojsku jej nie ma, chyba ze w powietrzu
Latajac samolotem ma siej ednak wiekszy wplyw na przebieg bitwy i wojny.
Nawet w czolgu jest sie czescia wielkiej masy.
Lubie wolnosc, w wojsku jej nie ma, chyba ze w powietrzu
- Wujo Macias
- Maniak

Wujo Macias pisze:W ogole wojo dla ludzi chcacych sie rozwijac nie ma sensu,przynajmniej w tym kraju.
dlaczego?
jeśli ktoś jest zdolny i da się zauważyć to pnie się w górę, ale musi walczyć o dobrą jednostkę a nie o jakieś wypizgajewo koło Białorusi...
wojsko zawodowe, a szczególnie nowo tworzone jednostki komandosów dają wiele możliwości
Re: Wojsko - gdzie chcielibyscie byc?
White Power FightersMaverick pisze:Pytanie do facetow, zakaldajac ze wiazalibyscie swoja przyszlosc z wojskiem, to gdzie i w jaki sposob chcielibyscie slozyc?
Mati_00 pisze:a nie o jakieś wypizgajewo koło Białorusi...
naiwny?
Porównaj ich sprzęt i dywizje pancerne 
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
- kot_schrodingera
- Weteran

a świstak siedzi bo wiewiórka była nieletniaTedBundy pisze: W razie potencjalnego konfliktu armia białoruska przejechała by się przez PL w ciągu kilku dni
TedBundy, może i wschodnia swołocz zalała by nas swą masą lecz nie łudź się - dywizjon A 10 i z dywizji czarnych orłów zostaje złom
właśnie
zamiast F 16 powinnyśmy wybrać A 10
chłopcy chłopcyZaq pisze:Ja bym chciał być pilotem myśliwca
za starzy jesteście by zostać mysliwcem
zresztą czy wy macie pojęcie na czym polega walka w powietrzu
bez salutowania przed pojedynkiem
przy Ma 2 widzi się tylko kropkę na ekranie 
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
- kot_schrodingera
- Weteran

Blazej30 pisze:zamiast F 16 powinnyśmy wybrać A 10
chciałbym zauważyć, że są to dwa różne typy samolotów...
Blazej30 pisze:przy Ma 2 widzi się tylko kropkę na ekranie
rakiety powietrze powietrze odpala się nim przeciwnik będzie "kropką" na horyzoncie...chyba, że chodzi Ci o ekran radaru to się zgodzę

TedBundy pisze:naiwny?W razie potencjalnego konfliktu armia białoruska przejechała by się przez PL w ciągu kilku dni
nie wiem o co Tobie chodzi...mi chodziło jedynie o miejscówe, w sensie wypizgajewa w naszym kraju, gdzieś pod granicą w ciemnym kącie i w ogóle małej jednostce w której strzela się od święta... metafora taka
[ Dodano: 2007-08-17, 23:45 ]
Blazej30 pisze:ale pamiętajcie że nie wsadzą was na F 16
w Polsce o ile dobrze pamiętam tylko 8 pilotów jest przeszkolonych do latania na tych maszynach...
tak mi się wydaje
* liczbę strzelam, że gdzieś koło tego bo wyleciało mi z głowy...
a nim wsiądziecie nawet do poczciwego miga, to czekają Was "iskierki"
Maverick pisze:No wlasnie... w Polsce to **** jest a nie latanie na mysliwcach. Gdybym sie w USA urodzil to bym mial na czym latac...
no sprzętu brakuje...brakuje...
ale już coś rusza...są zmiany...Wojsko Polskie rusza w dobrym kierunku...
nie mamy tylu doświadczeń w konfliktach co np. USA, ale wyszkolenie naszych żołnierzy jest na dobrym poziomie, co potwierdzają żołnierze z innych państw...teraz mamy "szkółkę" w Iraku i Afganistanie, i już widać jakieś postępy...żołnierze do Afganu zostali lepiej przygotowani, zarazem psychicznie jak i technicznie i nie jadą już prawie, że nie opancerzonymi wozami w środek bitwy z myślą o jakiejś tam "stabilizacji" ...
Czarne Orły to oni może będą mieli za 30 lat.Blazej30 pisze:dywizjon A 10 i z dywizji czarnych orłów zostaje złom
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
TedBundy pisze:naiwny?W razie potencjalnego konfliktu armia białoruska przejechała by się przez PL w ciągu kilku dni
Ted proszę cię, nie rozśmieszaj mnie.Czym oni się przejadą. 80-cioma T-80
Co do Czarnych Orłów to chyba już coś wyprodukowali.Tylko raczej jest to demonstrator technologi.
http://youtube.com/watch?v=DutQ_CdOhiQ
Ale tak jak napisał Zaq może za jakieś 20/30 lat te zabawki wejdą na uzbrojenie.Zważywszy,że Rosjanie mają problemy z z sukcesywnym wprowadzaniem T-90, który żadnym cudem techniki przecież nie jest.
A co do wojska to chciałbym służyć w wojskach pancernych. <olbrzym>
Wy jeździcie, My latamy.
- kot_schrodingera
- Weteran

AMX, weź nie rozśmieszaj gunloverówAMX pisze:Co do Czarnych Orłów to chyba już coś wyprodukowali.Tylko raczej jest to demonstrator technologi.
http://youtube.com/watch?v=DutQ_CdOhiQ
to "coś" pod plandeką może równie dobrze być ładą z dłuuuuuuuuuuuuuuugą rurą wydechową
zresztą Rosja przoduje w demonstratorach
patrz su 47Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
Blazej30 pisze:AMX, weź nie rozśmieszaj gunloverów![]()
to "coś" pod plandeką może równie dobrze być ładą z dłuuuuuuuuuuuuuuugą rurą wydechową
zresztą Rosja przoduje w demonstratora
Możliwe, ale z tego co czytałem na forach to wydaje mi się,że Rosjanie coś już stworzyli,zważywszy, że sam pomysł czołgu nie jest już nowy, bo pierwsze plany to początek lat 80 tych. A Czarny Orzeł to rozwinięcie T-80.
http://bemil.chosun.com/brd/files/BEMIL ... 1/T-95.jpg
Wy jeździcie, My latamy.
T-95 zapowiada się ciekawie i w miarę nowatorsko - bezzałogowa wieża z wielkokalibrowym działem (135 lub 152mm). Ale ten projekt jest pewnie w jeszcze wcześniejszym stopniu rozwoju niż Czarny Orzeł. W każdym razie trzymam kciuki za T-95, bo ruskiej armii w końcu przydałoby się coś faktycznie nowego, a nie tylko odgrzewane konstrukcje radzieckie. Nawet najnowszy z użytkowanych aktualnie czołgów (T-90) bazuje na stareńkim T-72.AMX pisze:http://bemil.chosun.com/brd/files/BEMIL098/upload/2007/01/T-95.jpg
Wróć do „Wszystkie inne tematy”