Wojsko - gdzie chcielibyscie byc?

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Wojsko - gdzie chcielibyscie byc?

Postautor: Maverick » 15 sie 2007, 21:20

Pytanie do facetow, zakaldajac ze wiazalibyscie swoja przyszlosc z wojskiem, to gdzie i w jaki sposob chcielibyscie slozyc?
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 15 sie 2007, 21:35

2nd King Edward VII's Own Gurkha Rifles 8) <evilbat> <pejcz>
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Re: Wojsko - gdzie chcielibyscie byc?

Postautor: Wujo Macias » 15 sie 2007, 22:26

Maverick pisze:Pytanie do facetow, zakaldajac ze wiazalibyscie swoja przyszlosc z wojskiem, to gdzie i w jaki sposob chcielibyscie slozyc?

Zwiad albo desantowka, z nastawieniem na zwiad.
Opcjonalnie, jesli naprawde mialbym film na wojo, sprobowalbym do jakze oslawionych marines w USA.
Niemniej z mundurowych interesuje mnie raczej policja niz wojo i prawdopodobnie sprobuje pojsc na sledczego.
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 15 sie 2007, 22:27

Maverick pisze:Pytanie do facetow, zakaldajac ze wiazalibyscie swoja przyszlosc z wojskiem, to gdzie i w jaki sposob chcielibyscie slozyc?

Chciałbym być pilotem myśliwca wielozadaniowego. <grozny>
Szczecin Floating Garde 2050 Project.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 16 sie 2007, 01:54

Blazej30 pisze:2nd King Edward VII's Own Gurkha Rifles
Co to??
PFC pisze:Chciałbym być pilotem myśliwca wielozadaniowego.
Ja myslalem o mysliwcu bojowym :D Choc takiego w Polsce chyba nie ma za bardzo.
A Marines to nie jest zastrzezone dla Amerykanow?
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 16 sie 2007, 08:42

Maverick pisze:Co to??

Mali wojownicy a Azji, których lepiej nie wkurzać. ;) ...Być może jest to najlepszy regiment w armii brytyjskiej, składający się z ludzi, którzy już od dziecka uczą sie wojennego rzemiosła. :) Trudno o sprawniejszych kondycyjnie żołnierzy. Tego, czego żaden Brytyjczyk nie zrobi - zrobi Ghurka i jeszcze będzie się z tego śmiał jak dziecko. <aniolek>

Maverick pisze:Ja myslalem o mysliwcu bojowym :D

Wiadomo o co chodzi. ;) Słuźba w piechocie, nawet elitarnej, jest dla frajerów, którzy lubią jak się ich po kątach rozstawawia i wysyła do bezsensownych zadań. <diabel>
Szczecin Floating Garde 2050 Project.
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Postautor: Wujo Macias » 16 sie 2007, 13:20

Maverick pisze:A Marines to nie jest zastrzezone dla Amerykanow?
od ok 1,5 roku mozemy wstepowac do wojsk innych krajow NATO. I wiem, ze jeden koles z polski juz od jakiegos czasu w marines siedzi (i to chyba koles, ktory nie mieszkal wczesniej w usa, ale zabic sie za to nie dam). Generlanie zgode musi wyrazic nasz MON i ichnie wladze, niemniej mozliwosc jest.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 16 sie 2007, 15:58

Pomijajac kwestie jezykowe to od Marines lepsza jest chyba Legia Cudzoziemska...
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Postautor: Wujo Macias » 16 sie 2007, 16:14

Maverick pisze:Pomijajac kwestie jezykowe to od Marines lepsza jest chyba Legia Cudzoziemska...
Nigdy w zyciu, zupelnie inna mentalnosc zolnierzy (wez pod uwage, ze do niedawna w legii ladowali roznego rodzaju wykolejency zyciowi-bandyci, psychole) jak i zadania-> legia jest od brudnej roboty, pacyfikowania murzynow itd.
Poziomem wyszkolenia (szczegolnie fizycznego) ponoc goruja nad marines, ale to tez zalezy kto relacjonuje.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 16 sie 2007, 18:48

Maverick pisze:Co to??
gurkhowie <regulamin> fizycznie nie czują strachu, trudno przestrzelić kulą ich czaszki <regulamin> i zawsze wykonują rozkazy <regulamin> krótko mówiąc gdy jesteś w boju i wydajesz rozkaz "stand up and fight" dobrze jest mieć ich za plecami <wazne>

[ Dodano: 2007-08-16, 18:50 ]
nie wiem czy wciągle wymaga się od oficerów szlachcetwa i wydawania rozkazów w gurkha w regimencie ??

Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 17 sie 2007, 09:37

do wojska? bardzo chętnie...jednakże toczy mi się takie dziwne błędne koło...z jednej strony tak, a z drugiej nie...

ale jak już bym szedł do woja to prawdopodobnie:

- 6 Brygada Desantowo-Szturmowa
- 1 Pułk Specjalny Komandosów

a potem...kto wie, kto wie xD :P
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Postautor: Wujo Macias » 17 sie 2007, 19:19

Mati_00 pisze:do wojska? bardzo chętnie...jednakże toczy mi się takie dziwne błędne koło...z jednej strony tak, a z drugiej nie...

ale jak już bym szedł do woja to prawdopodobnie:

- 6 Brygada Desantowo-Szturmowa
- 1 Pułk Specjalny Komandosów

a potem...kto wie, kto wie xD :P

Mati, Ty bys karabin w ogole utrzymal w rekach? :>
Awatar użytkownika
Zaq
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zaq » 17 sie 2007, 20:27

Ja bym chciał być pilotem myśliwca. Mógłby być np. nasz F-16 :). Żadne, nawet najbardziej elitarne jednostki piechoty mnie nie pociągają.
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Postautor: Wujo Macias » 17 sie 2007, 20:29

Zaq pisze:Ja bym chciał być pilotem myśliwca. Mógłby być np. nasz F-16 :). Żadne, nawet najbardziej elitarne jednostki piechoty mnie nie pociągają.

a ja na odwrot, tylko piechota to prawdziwe wojo dla mnie. kazdy ma innego zayoba po prostu
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 17 sie 2007, 21:11

Piechota faktycznie wdycha kurz wojny i znajduje sie na niej naprawde, ale... taki pojedynczy zolnierz nie ma na nic w niej wplywu. Czesto nawet bezsensownie idzie na strzal. No chyba ze jest sie dowodca, ale to juz tez nie bierze sie udzialu w bitwie (jak to wysokiej rangi dowodca) no chyba ze ktos chce dorownac Rommlowi :)
Latajac samolotem ma siej ednak wiekszy wplyw na przebieg bitwy i wojny.
Nawet w czolgu jest sie czescia wielkiej masy.

Lubie wolnosc, w wojsku jej nie ma, chyba ze w powietrzu :)
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Postautor: Wujo Macias » 17 sie 2007, 21:16

Wlasnie ten brak wolnosci sprawia, ze nie utrzymalbym sie w woju. Fizycznie i intelektualnie dalbym rade, ale emocjonalnie w koncu cholera by mnie trafila.
W ogole wojo dla ludzi chcacych sie rozwijac nie ma sensu,przynajmniej w tym kraju.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 17 sie 2007, 22:16

Wujo Macias pisze:W ogole wojo dla ludzi chcacych sie rozwijac nie ma sensu,przynajmniej w tym kraju.

dlaczego?

jeśli ktoś jest zdolny i da się zauważyć to pnie się w górę, ale musi walczyć o dobrą jednostkę a nie o jakieś wypizgajewo koło Białorusi...

wojsko zawodowe, a szczególnie nowo tworzone jednostki komandosów dają wiele możliwości
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Re: Wojsko - gdzie chcielibyscie byc?

Postautor: Augusto » 17 sie 2007, 22:41

White Power Fighters
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 17 sie 2007, 22:43

Mati_00 pisze:a nie o jakieś wypizgajewo koło Białorusi...

naiwny? :D W razie potencjalnego konfliktu armia białoruska przejechała by się przez PL w ciągu kilku dni <diabel> Porównaj ich sprzęt i dywizje pancerne <diabel>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 17 sie 2007, 23:08

TedBundy pisze: W razie potencjalnego konfliktu armia białoruska przejechała by się przez PL w ciągu kilku dni
a świstak siedzi bo wiewiórka była nieletnia <zalamka> <hahaha> TedBundy, może i wschodnia swołocz zalała by nas swą masą lecz nie łudź się - dywizjon A 10 i z dywizji czarnych orłów zostaje złom <regulamin> właśnie <regulamin> zamiast F 16 powinnyśmy wybrać A 10 <diabel>
Zaq pisze:Ja bym chciał być pilotem myśliwca
chłopcy chłopcy <cisza> za starzy jesteście by zostać mysliwcem <regulamin> zresztą czy wy macie pojęcie na czym polega walka w powietrzu ?? to nie walka manewrowa z I wojny <regulamin> bez salutowania przed pojedynkiem <diabel> przy Ma 2 widzi się tylko kropkę na ekranie <regulamin>

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 17 sie 2007, 23:24

Blazej30 pisze:za starzy jesteście by zostać mysliwcem
dlaczego?
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 17 sie 2007, 23:38

Maverick pisze:dlaczego?
do dęblina przyjmują do 23 roku <regulamin> ale pamiętajcie że nie wsadzą was na F 16 <regulamin> trzeba mieć czas na zdobycie doświadczenia <regulamin>

Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 17 sie 2007, 23:41

Blazej30 pisze:zamiast F 16 powinnyśmy wybrać A 10 <diabel>

chciałbym zauważyć, że są to dwa różne typy samolotów...

Blazej30 pisze:przy Ma 2 widzi się tylko kropkę na ekranie <regulamin>

rakiety powietrze powietrze odpala się nim przeciwnik będzie "kropką" na horyzoncie...chyba, że chodzi Ci o ekran radaru to się zgodzę ;)

TedBundy pisze:naiwny? :D W razie potencjalnego konfliktu armia białoruska przejechała by się przez PL w ciągu kilku dni <diabel> Porównaj ich sprzęt i dywizje pancerne <diabel>

nie wiem o co Tobie chodzi...mi chodziło jedynie o miejscówe, w sensie wypizgajewa w naszym kraju, gdzieś pod granicą w ciemnym kącie i w ogóle małej jednostce w której strzela się od święta... metafora taka :P

[ Dodano: 2007-08-17, 23:45 ]
Blazej30 pisze:ale pamiętajcie że nie wsadzą was na F 16

w Polsce o ile dobrze pamiętam tylko 8 pilotów jest przeszkolonych do latania na tych maszynach...

tak mi się wydaje

* liczbę strzelam, że gdzieś koło tego bo wyleciało mi z głowy...

a nim wsiądziecie nawet do poczciwego miga, to czekają Was "iskierki" :P
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 18 sie 2007, 00:14

No wlasnie... w Polsce to **** jest a nie latanie na mysliwcach. Gdybym sie w USA urodzil to bym mial na czym latac...
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 18 sie 2007, 00:24

Maverick pisze:No wlasnie... w Polsce to **** jest a nie latanie na mysliwcach. Gdybym sie w USA urodzil to bym mial na czym latac...

no sprzętu brakuje...brakuje...

ale już coś rusza...są zmiany...Wojsko Polskie rusza w dobrym kierunku...

nie mamy tylu doświadczeń w konfliktach co np. USA, ale wyszkolenie naszych żołnierzy jest na dobrym poziomie, co potwierdzają żołnierze z innych państw...teraz mamy "szkółkę" w Iraku i Afganistanie, i już widać jakieś postępy...żołnierze do Afganu zostali lepiej przygotowani, zarazem psychicznie jak i technicznie i nie jadą już prawie, że nie opancerzonymi wozami w środek bitwy z myślą o jakiejś tam "stabilizacji" ...
Awatar użytkownika
Zaq
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zaq » 18 sie 2007, 10:47

Blazej30 pisze:dywizjon A 10 i z dywizji czarnych orłów zostaje złom
Czarne Orły to oni może będą mieli za 30 lat.
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
Awatar użytkownika
AMX
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: AMX » 19 sie 2007, 13:33

TedBundy pisze:naiwny? :D W razie potencjalnego konfliktu armia białoruska przejechała by się przez PL w ciągu kilku dni <diabel> Porównaj ich sprzęt i dywizje pancerne <diabel>

Ted proszę cię, nie rozśmieszaj mnie.Czym oni się przejadą. 80-cioma T-80 :).A ile z nich jest sprawnych.Przy nakładzie na obronność rzędu 300 mln dolarów to oni co najwyżej mogą ledwo to swoją dziarską armię utrzymywać .

Co do Czarnych Orłów to chyba już coś wyprodukowali.Tylko raczej jest to demonstrator technologi.
http://youtube.com/watch?v=DutQ_CdOhiQ
Ale tak jak napisał Zaq może za jakieś 20/30 lat te zabawki wejdą na uzbrojenie.Zważywszy,że Rosjanie mają problemy z z sukcesywnym wprowadzaniem T-90, który żadnym cudem techniki przecież nie jest.

A co do wojska to chciałbym służyć w wojskach pancernych. <olbrzym>
Wy jeździcie, My latamy.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 19 sie 2007, 15:36

AMX pisze:Co do Czarnych Orłów to chyba już coś wyprodukowali.Tylko raczej jest to demonstrator technologi.
http://youtube.com/watch?v=DutQ_CdOhiQ
AMX, weź nie rozśmieszaj gunloverów <regulamin> <hahaha> to "coś" pod plandeką może równie dobrze być ładą z dłuuuuuuuuuuuuuuugą rurą wydechową <hahaha> zresztą Rosja przoduje w demonstratorach <regulamin> patrz su 47

Awatar użytkownika
AMX
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: AMX » 19 sie 2007, 16:17

Blazej30 pisze:AMX, weź nie rozśmieszaj gunloverów <regulamin> <hahaha> to "coś" pod plandeką może równie dobrze być ładą z dłuuuuuuuuuuuuuuugą rurą wydechową <hahaha> zresztą Rosja przoduje w demonstratora

Możliwe, ale z tego co czytałem na forach to wydaje mi się,że Rosjanie coś już stworzyli,zważywszy, że sam pomysł czołgu nie jest już nowy, bo pierwsze plany to początek lat 80 tych. A Czarny Orzeł to rozwinięcie T-80.

http://bemil.chosun.com/brd/files/BEMIL ... 1/T-95.jpg
Wy jeździcie, My latamy.
Awatar użytkownika
Zaq
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zaq » 19 sie 2007, 16:31

AMX pisze:http://bemil.chosun.com/brd/files/BEMIL098/upload/2007/01/T-95.jpg
T-95 zapowiada się ciekawie i w miarę nowatorsko - bezzałogowa wieża z wielkokalibrowym działem (135 lub 152mm). Ale ten projekt jest pewnie w jeszcze wcześniejszym stopniu rozwoju niż Czarny Orzeł. W każdym razie trzymam kciuki za T-95, bo ruskiej armii w końcu przydałoby się coś faktycznie nowego, a nie tylko odgrzewane konstrukcje radzieckie. Nawet najnowszy z użytkowanych aktualnie czołgów (T-90) bazuje na stareńkim T-72.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”