Diane 35, antykoncepcja a trądzik...
Moderator: modTeam
Diane 35, antykoncepcja a trądzik...
Witam! Mam pytanko do dziewczyn związane z Diane 35... otóż po różnych informacjach jakie znalazłam w internecie zastanawia mnie czy Diane 35 można stosować jako antykoncepcje czy jako lek np. przeciwko trądzikowi. Na jednej ze stronek pisało ze stosuje sie je przeciw tradzikom i że wcale nie sa tak polecane jako antykoncepcja zas na innej ze stron pisało ze stosuje sie je jako zabezpieczenie a gdzie indziej ze mozna go stosować w obu przypadkach... Jeden z lekarzy powiedzia, cytuje: lek Diane 35 nie jest środkiem antykoncepcyjnym i powinien być stosowany w określonych stanach chorobowych (a przy okazji leczenia uzyskuje się również efekt antykoncepcyjny). zaś inny lekarz stwierdził, cytuję: lek DIANE 35 został (...) wycofany z tabeli leków antykoncepcyjnych, dziewczyny jesli stosujecie Diane 35 to napiszcie co o nich sadzicie... a może wolicie inne środki antykoncepcji... chętnie zasięgne waszych opini...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
ja również czytałam, że Diana w założeniu miała być lekiem na trądzik, a jako skutek uboczny powoduje antykoncepcje :551:
sama tego nie używałam, bo własnie to stwierdzenie mnie przeraziło :550:
znajome, które brały Diane też raczej źle wspominają.... jednej rozwaliło watrobę, tak że do tej pory ma problemy (a nie łyka od prawie 2 lat). Druga przez pierwsze 5 m-cy była bardzo zadowolona. Cera rzeczywiście jej się poprawiła, ale potem dostała wysypki wokół ust(wygladało to prawie jak liszaj) i dermatolog stwierdził, że to właśnie od tabletek, że łykała zbyt długo
pozdrawiam :-)
sama tego nie używałam, bo własnie to stwierdzenie mnie przeraziło :550:
znajome, które brały Diane też raczej źle wspominają.... jednej rozwaliło watrobę, tak że do tej pory ma problemy (a nie łyka od prawie 2 lat). Druga przez pierwsze 5 m-cy była bardzo zadowolona. Cera rzeczywiście jej się poprawiła, ale potem dostała wysypki wokół ust(wygladało to prawie jak liszaj) i dermatolog stwierdził, że to właśnie od tabletek, że łykała zbyt długo
pozdrawiam :-)
Some things in life are like fucking for virginity - you know it's pointless but it feels so good that you just don't want to stop.
Dorwałem instrukcje od najnowszą Diane-35 i napisane jest tam tak:
- Regularne przyjmowanie preparatu Diane-35 zapewnia skuteczne działanie terapeutyczne, oraz zapobiega ciąży. Dawka preparatu Diane-35 jest podobna do zazwyczaj stosowanej w większości doustnych środków antykoncepcyjnych, dlatego należy stosować ten sam schemat dawkowania.
- Stosowanie preparatu zgodnie z powyższymi zaleceniami sprawia iż nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod antykoncepcyjnych
- Ze względu na małą zawartość hormonów Diane-35 jest preparatem o małej dawce.
Od siebie jeszcze dodam że w ulotce wyraźnie podkreślili że Diane-35 nie może być przepisywana tylko jako środek Anty mimo iż właściwości Anty posiada, tylko dlatego iż zwalcza trądzik wywołany przez androgeny, co daje właściwości lecznicze.
- Regularne przyjmowanie preparatu Diane-35 zapewnia skuteczne działanie terapeutyczne, oraz zapobiega ciąży. Dawka preparatu Diane-35 jest podobna do zazwyczaj stosowanej w większości doustnych środków antykoncepcyjnych, dlatego należy stosować ten sam schemat dawkowania.
- Stosowanie preparatu zgodnie z powyższymi zaleceniami sprawia iż nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod antykoncepcyjnych
- Ze względu na małą zawartość hormonów Diane-35 jest preparatem o małej dawce.
Od siebie jeszcze dodam że w ulotce wyraźnie podkreślili że Diane-35 nie może być przepisywana tylko jako środek Anty mimo iż właściwości Anty posiada, tylko dlatego iż zwalcza trądzik wywołany przez androgeny, co daje właściwości lecznicze.
Antykoncepcyjne preparaty antyandrogenne – zawierają cyproteron czyli pochodną progesteronu o działaniu antyandrogennym (innymi słowy zapobiega zmężczyznieniu kobiet, hamując działanie testosteronu i dehydroepiandrosteronów). Należy tutaj Diane 35 (Schering) – draż. Diane 35 zawiera oprócz cyproteronu również etynyloestradiol. Nabiera więc działanie antykoncepcyjne, ale nie jest do takiego zastosowania przewidziana w lecznictwie. Diane wykorzystuje się w leczeniu trądziku u kobiet, nadmiernego owłosienia dziewcząt i kobiet i łysienia androgennego. Stosowana w leczeniu trądziku i hirsutyzmu (wirylizmu) u kobiet zapobiega równocześnie zajściu ciąży.
PODŁĄCZAM SIE DO TEGO TOPICU:
ZNACIE JAKIES INNE TABLETKI ANTY, KORE DZIALAJA ROWNIEZ NA CERĘ?
Przez pól roku uzywalam Diane, cera sie super poparwila, ale nie chce sie juz nimi katowac. Po odstawieniu, znow mi sie pogorszylo Macie jakies dowiadczenia w tej kwestii? Szukam czegos lzejszego, ale jednoczesnie skutecznego.
ZNACIE JAKIES INNE TABLETKI ANTY, KORE DZIALAJA ROWNIEZ NA CERĘ?
Przez pól roku uzywalam Diane, cera sie super poparwila, ale nie chce sie juz nimi katowac. Po odstawieniu, znow mi sie pogorszylo Macie jakies dowiadczenia w tej kwestii? Szukam czegos lzejszego, ale jednoczesnie skutecznego.
gracja, mnie moja pani dermatolog wysłała do ginekologa sugerując branie własnie diane 35 albo innych o nazwie regulon. nie brałam jeszcze nigdy tabletek anty, wiec nie mogę o nich nic wiecej powiedziec poza tym że dermatolog je poleca. pewnie wypróbuję te, chociaż przeraża mnie trochę to co czyta się wszedzie o diane 35, natomiast o regulonie nic jeszcze nie słyszałam...
to znaczy?? miałas jak problemy zdrowotne po braniu diane??
gracja pisze:nie chce sie juz nimi katowac
"W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym." (Oscar Wilde)
maga pisze:gracja napisał/a:
nie chce sie juz nimi katowac
NIe, wrecz pzreciwnie, zadnych skutkow ubocznych, czulam sie swietnie, chociaz po odstawieniu mam lepsza ochote na sex. Nie chce juz ich brac, bo sa to tabletki starszej generacji i mają duza dawke hormonow - powinno sie je brac do pol roku, a potem ewentualnie przerwa.
Hmm dzieki, za podpowiedz, choc w opisach regulonu nic nie wspominają o cerze.
Yasmine pisze:Ja biore Clilest. tradzika nie mialam w ogole, ale od czasu do czasu troszke pryszczy mi wyskakiwalo. Od kiedy biore te tabletki to dluuugo nie widzialam zadnego wyprysku .
Ja tez tak mialam przy Cilescie ale nie jest on tak jak Diane polecany szczegolnie na poprawe cery. Tyle udalo mi sie wygrzebac o cilescie z jakichs ulotek:
Cilest zawiera Norgestimat - składnik, który może korzystnie wpływac na cerę.
Moze ale nie musi... lekarz chyba wiecej powinien wiedziec.
Tak samo jak tabletki Jeanine mogą wpłynac pozytywnie na cerę (czytałam w necie sporo opinii na ten temat), ale nie muszą. To zależy od organizmu...
Ja nigdy nie miałam żadnych poważnych problemów z cerą, ale jak przestałam brać pierwsze tabletki, to to co mi się zaczeło robić na twarzy, to była tragedia W życiu nie miałam takiego syfu na twarzy jak wtedy I teraz trochę boję się zrobić przerwę...
Ja nigdy nie miałam żadnych poważnych problemów z cerą, ale jak przestałam brać pierwsze tabletki, to to co mi się zaczeło robić na twarzy, to była tragedia W życiu nie miałam takiego syfu na twarzy jak wtedy I teraz trochę boję się zrobić przerwę...
ja biore Diane od 6 m-c i skore poprawila mi superrrrr prawie wszystki mi juz zniklo a bylo niezaciekawie. Jak sie pytalam mojeje ginekolog czy to prawda ze dlugo nie mozna brac to ona mi powiedziala ze diana wcale nie ma duzo wiekszej dawki hormonu wiec nie ma sie o co bac... nawet powiedziala ze najlepszy efekt dla skory jest po 2-3 latach zeby zostalo na stale... ale chyba zrobie sobie po roku no ale ogolnie ja jestem z nich bardzo zadowolona tylko to ze piersi urosly o rozmiar (wolalam swoje tamte)
madzik pisze:To w koncu mozna uzywac Diane 35 jako antykoncepcyjne
Uzywaj, spokojnie.
Ja znów wróciłam do Diane, ale to jest tragedia jak działa na moj popęd :D Podczas przerwy jakis ukryty demon sexu się wydobył, a teraz znów czuje się jak by sex na swiecie nie istniał. Straszne to.
Jak to polozyc na szali: twarz niemowlaczka czy dobry sex? Mam pieprzony dylemat - mam dosc lat z pryszczami, a jednoczesnie cholernie brakuje mi dobrego sexu.
karmen, no przeciez wiem
A co do tych tabletek to mam w domu taka mala ksiazeczke o Yasmin. Ale Ty chyba chcesz odpowiedzi od dziewczyn ktore mogly przetestowac te tabletki na sobie:)
[ Dodano: 2005-07-20, 00:01 ]
to taka stronka O Yasmin
http://www.antykoncepcja.pl/article.php ... 2143854913
A co do tych tabletek to mam w domu taka mala ksiazeczke o Yasmin. Ale Ty chyba chcesz odpowiedzi od dziewczyn ktore mogly przetestowac te tabletki na sobie:)
[ Dodano: 2005-07-20, 00:01 ]
to taka stronka O Yasmin
http://www.antykoncepcja.pl/article.php ... 2143854913
Diane 35
Mam pytanie,czy tabletki Diane 35 to środek ANTYKONCEPCYJNY?Lekarz mi powiedział,że NIE...znowu w gazecie,od znajomych i w ogóle słyszałam,że TAK...więc
- ksiezycowka
- Weteran
wiesz to jest tak ze nie powinno sie ich przyjmowac przez dluuuugi czas (przynajmniej ja to tak widze), bo rzeczywiscie sa to tabsy starszej generacji. Ja zaczelam je brac z powodow dermatologicznych a potem juz bardziej mnie interesowala ich antykoncepcyjna dzialalnosc. Teraz ide do lekarza i bede go prosic o zmiane tabletek bo juz czas najwyzszy zmienic.
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Mi$ka pisze:I kolejna osoba która potwierdza to,że sa to tabletki antykoncepcyjne
no bo to jest anty. Znaczy dzialanie ma jako antykoncepcyjne, ale uboczne. Ale zupelnie nie wiem po co kobita moze brac tabletki, ktore sa tak "stare" ? Bo jesli problemy skorne to ok. Ale sama antykoncepcja ?
Ja bym sie bala.
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”