Nieregularne cykle

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Zagubiona
Początkujący
Początkujący
Nieregularne cykle

Postautor: Zagubiona » 24 lis 2006, 20:39

Pisałam o tym już w tym temacie: http://agnieszka.com.pl/forum_php/viewtopic.php?t=9190

między innymi to: W tym roku moje cykle wyglądały następująco:
28
26
33
27
34
24
27
22
29
26
27
czy to aż tak bardzo źle??

Jak ja mam liczyć dni płodne??
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 25 lis 2006, 12:48

Zagubiona pisze:czy to aż tak bardzo źle??
Nie sa w normir w wiekszosci. Toz e jest odchylk o 2 dni w ktoras strone to nie znaczy ze sa neiregularne.
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 25 lis 2006, 13:12

dokladnie tak jak mowi moon gdyby byly wieksze roznice niz te u Ciebie moglabys mowic, ze masz nieregularne, w takiej sytuacji to zupenie normalne
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 25 lis 2006, 15:13

Oczywiście, że źle....
widać, że ostanio cykl zaczyna się regulować, ale mając tak krótkie cykle jak 22 dniowe, kiedy wcześniej zdarzaly się nawet 34 ja bym na wszelki wypadek udała się do ginekologa. Po pierwsze może być to spowodowane jakimś zaburzeniami w Twoim organizmie, a po drugie to na pewno dla Ciebie niewygodne i wyklucza korzystanie z kalendarzyka. Przy takich rożnicach łatwo się pomylić...
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"

Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 25 lis 2006, 19:13

eh, gdybym miala tak nieregularne to bym byla szczesliwa, moj ostatni cykl trwal prawie 60 dni, poprzednie podobnie. Generalnie, chyba zaczynam przekwitac, bo samoistnie (bez lekow) nie mam okresu w ogóle :(
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 25 lis 2006, 21:47

agna 24, nie chrzan glupot o przekiwtaniu i nie pisz
agna 24 pisze:w ogóle
Bo Ci stanowczo nie wychodzi.

Co Ci powiedzial lekarz o tych cyklach?
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 25 lis 2006, 22:04

moon pisze:agna 24,
Co Ci powiedzial lekarz o tych cyklach?

ginekolog do ktorego chodzilam do tej pory, nie widzial problemu, ale zmienilam i prawdopodobnie mam zaburzenia tarczycy i obnizona rezerwe jajnikowa
Zagubiona
Początkujący
Początkujący
Postautor: Zagubiona » 25 lis 2006, 23:14

Mój lekarz zaproponował mi oczywiście pigułki, ale nie chciałam się zgodzić, więc wynegocjował plastry Evra, ale jeszcze czekam na okres, 14 listopada brałam Postinor, mam nadzieję, że moje cykle będą w miarę regularne i będę mogła liczyć dni płodne.
kajot
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: kajot » 25 lis 2006, 23:37

koleżanka mojej dziewczyny brała chyba rok czy dłużej tabletki, właśnie na wyregulowanie cyklu, i miała jeszcze jakieś problemy z hormonami i do tej pory (już nie bierze) ma regularne cykle, to znaczy że jednak pomogło.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 26 lis 2006, 07:13

Mój lekarz zaproponował mi oczywiście pigułki, ale nie chciałam się zgodzić, więc wynegocjował plastry Evra, ale jeszcze czekam na okres, 14 listopada brałam Postinor, mam nadzieję, że moje cykle będą w miarę regularne i będę mogła liczyć dni płodne.
Przy pigulkach nie bedziesz mogla bo ich nie ma. A dwa to ze one nie sluza do regulacji cyklu w ogole. Twoj lekarz powien Ci zamiast dawac te hormony zrobic badania na poz iom hormonow i zastosowac odpowiednie leki ale ne anty. Co za konowal <chory>
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 26 lis 2006, 08:14

moon pisze:
Przy pigulkach nie bedziesz mogla bo ich nie ma. A dwa to ze one nie sluza do regulacji cyklu w ogole. Twoj lekarz powien Ci zamiast dawac te hormony zrobic badania na poz iom hormonow i zastosowac odpowiednie leki ale ne anty. Co za konowal <chory>

fakt, konowal, ale moj zrobil to samo. stwierdzil ze anty reguluja cykl. i przepisal mi je bez zadnych badan. a konsekwencja jest tego, ze jestem ostatnio w bardzo zlym stanie, a cykl dalej jest nieregularny. droga moon - takich mamy lekazy
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 26 lis 2006, 09:50

agna 24 pisze:droga moon - takich mamy lekazy
Ja na szczescie mam lekarza a nie lekaza :]
NIe mozecie ich zmienic? Przeciez jak lekarz wyskauke z takimi propozycjami nie robi badna itd to wiac od razu trzeba..
Awatar użytkownika
_normalna_
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: _normalna_ » 26 lis 2006, 11:32

Zawsze można iść do internisty i poprosić o skierowanie do endokrynologa bo głównie on potrafi zrobic porządek z takimi sprawami, nie ma co brać tabletek jak nie wiecie co się z Wami dzieje !! zresztą gin łaski nie robi i "MUSI" Wam dac skierowanie na badania i tyle !!
Zagubiona
Początkujący
Początkujący
Postautor: Zagubiona » 26 lis 2006, 18:16

Ludzie ja poszłam do innego ginekologa.
Facet powiedział, że nie ma innego lekarstwa na nieregularne cykle, czy ja mam się z nim kłócić??
Awatar użytkownika
_normalna_
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: _normalna_ » 26 lis 2006, 18:26

Zagubiona pisze:Facet powiedział, że nie ma innego lekarstwa na nieregularne cykle, czy ja mam się z nim kłócić??

a czy miałałaś robione badania poziomu hormonów ?? bo w oparciu o co ta diagnoza ?? o długość cykli :?
Zagubiona
Początkujący
Początkujący
Postautor: Zagubiona » 26 lis 2006, 18:29

tak tylko w oparciu o długość cykli, a najgorsze jest to, że każdy z tych lekarzy powiedział mi, że najlepiej gdybym teraz zaszła w ciążę, miałam ochotę :(( <walka> lub <belt> bo nie będzie mi lekarz mówił co i kiedy, jestem załamana...

Czy to znaczy, że jeśli będę chciała mieć dziecko to będzie za późno??
Awatar użytkownika
_normalna_
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: _normalna_ » 26 lis 2006, 18:39

Ja miałam podobny problem i pierwsze co zrobił gin to wysłał mnie na badanie poziomu hormonów, żeby wiedziec co i jak...co do ciąży to kupe lekarzy tak mówi, że po ciązy wszystko się unormuje :> a co do zajścia w ciąze jeżeli masz cos nie tak z poziomem hormonów możesz mieć problemy z zajściem
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 26 lis 2006, 20:12

Zagubiona pisze:czy ja mam się z nim kłócić??
TAK!Bo takie leki sa, a zeby cokolwiek przepisac robi sie badanai hormonow!Bo jak CI nie zrobi a naszprycuje czyms to dopiero bedziesz miec klopoty ze zdrowiem i cyklem!
Awatar użytkownika
cien wiatru
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: cien wiatru » 27 lis 2006, 02:19

powinien Ci zdecydowanie zrobic badanie na poziom hormonow; zaden lekarz nie powinnien przepisywac tabletek antykoncepcyjnych bez sprawdzenia tego! jesli tak robi to konowal! a potem oczywiscie raz do roku badania watroby, cholesterolu itp zmien lekarza; a jesli masz problemy z tarczyca co polecam isc do endokrynologa, ktory jest zarowno ginekologiem - tacy lekarze istnieja
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 27 lis 2006, 21:53

cien wiatru pisze:powinien Ci zdecydowanie zrobic badanie na poziom hormonow; zaden lekarz nie powinnien przepisywac tabletek antykoncepcyjnych bez sprawdzenia tego! jesli tak robi to konowal! a potem oczywiscie raz do roku badania watroby, cholesterolu itp zmien lekarza; a jesli masz problemy z tarczyca co polecam isc do endokrynologa, ktory jest zarowno ginekologiem - tacy lekarze istnieja

teraz juz to wiem

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”