Wśród spożywanych płynów bardzo duży wpływ na wchłanianie leków ma nie tylko mleko, ale także soki owocowe, herbata, kawa oraz napoje zawierające kofeinę, jak napoje typu cola czy płyny energizujące, np. Red Bull. Soki owocowe, szczególnie z owoców cytrusowych, ze względu na zawartość kwasów organicznych posiadają na ogół odczyn kwaśny, co może być przyczyną rozkładu niektórych preparatów w przewodzie pokarmowym. Ponadto obecny tam kwas cytrynowy może adsorbować niektóre leki, i utrudniać ich wchłanianie. Na przykład szczególnie wrażliwym preparatem na działanie kwasu cytrynowego jest Erytromycyna - często zapisywana w leczeniu różnych zakażeń bakteryjnych.
Z kolei napoje takie jak kawa czy herbata mogą dość silnie upośledzać wchłanianie żelaza. Szczególnie wyraźnie reakcja ta zaznacza się po wypiciu herbaty, która zawiera znaczne ilości taniny - związku tworzącego z żelazem trudno wchłaniające się kompleksy. Uwaga ta kierowana jest szczególnie do osób leczących się z powodu niedokrwistości, gdyż popijanie preparatów żelaza herbatą, może nie wywoływać określonych efektów terapeutycznych, wydłużać czas leczenia oraz narażać na niepotrzebne koszty wykonywania dalszych badań diagnostycznych. Najbezpieczniejszym więc i najpewniejszym rozwiązaniem będzie popijanie wszystkich leków zwykłą wodą.
Kontynuując aspekt wchłaniania preparatów farmaceutycznych należy również wspomnieć, iż proces ten może ulegać zakłóceniu nie tylko pod wpływem naturalnych składników pożywienia, ale także różnych substytutów żywności. Typowym przykładem jest np. interakcja pomiędzy olestrą a witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach. Olestra to poliester sacharozy - związek który w smaku, zapachu i właściwościach przypomina normalny tłuszcz. Coraz częściej substancję tę stosuje się jako zamiennik tłuszczu spożywczego, co pozwala zredukować nadmiar spożywanych kalorii i ograniczyć spożycie niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych. Ma to mniej więcej podobny charakter jak zastępowanie cukru słodzikiem. Jak się okazuje obecność Olestry w produktach żywnościowych lub stosowanie jej w zabiegach kulinarnych może ograniczyć wchłanianie niektórych witamin, szczególnie witaminy A i E - których przyjmowanie cieszy się coraz większą popularnością.
Wiele osób stosuje na co dzień także suplementację innymi witaminami, takimi jak witamina C, B-complex czy kwas foliowy, a także minerałami. Preparaty te zażywane są nie tylko w celu poprawy wyników sportowych, ale także szeroko stosowane w profilaktyce chorób nowotworowych i układu krążenia. Przyjmując różnego typu suplementy należy mieć na uwadze, że witaminy oraz jony niektórych metali mogą osłabiać działanie wielu antybiotyków poprzez tworzenie z nimi nierozpuszczalnych kompleksów. Tutaj na uwagę zasługują szczególnie reakcje z Tetracykliną i jej pochodnymi.
ze strony : http://www.apz.pl/czytelnia.php?kat=4&art=22