problem z miesiączką:(

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

sasha99
Początkujący
Początkujący
problem z miesiączką:(

Postautor: sasha99 » 10 sie 2006, 09:40

witam! Mam bardzo duzy problem. Odchudzalam sie w wieku 15 lat do tego stopnia, ze po pol roku miesiaczki przestalam miesiaczkowac i tak jest do dzisiaj a mam 17 lat. schudlam moze 8 kg a teraz wrocilam do wagi i jest ona juz normalna od roku. Dodam tez,ze od dziecka tancze i nie przerwalam tego w czasie odchudzania i rowniez po nim tanczylam nawet troche intensywniej. Bylam niedawno u ginekologa i powiedzial mi, ze brak miesiaczki jest spowodowany oczywiscie odchudzaniem a dodatkowy wysilek fizyczny pogorszyl dodatkowo sprawe. Bralam progesteronum i nie tancze od miesiaca, jednak to nic nie pomoglo. Zrobiono mi dzisiaj badania ale wyniki beda dopiero za 3 tygodnie. Martwie sie bardzo gdyz nie wiem co bedzie z miesiaczka i czy bede mogla wrocic do tanca. Mam pytanie a wlasciwie 2: 1) czy jest szansa, ze bede miala jeszcze wlasny okres? 2) Czy moge chodzic od wrzesnia na tance chociaz raz w tyg 1,5h? prosze o odpowiedź, gdyz to dla mnie bardzo wazne...
silence
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: silence » 10 sie 2006, 11:51

sasha99 pisze:Mam pytanie a wlasciwie 2: 1) czy jest szansa, ze bede miala jeszcze wlasny okres? 2) Czy moge chodzic od wrzesnia na tance chociaz raz w tyg 1,5h? prosze o odpowiedź, gdyz to dla mnie bardzo wazne...

chyba raczej powinnas spytac o to lekarza?? :| A jesli on Ci zabronil tanczyc, to powinnas sie do tego stosowac... skad my to mamy wiedziec czy mozesz czy nie :>
Awatar użytkownika
..::WdOwA::..
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: ..::WdOwA::.. » 10 sie 2006, 12:27

Problem wyniknął z tego odchudzania. Powinnaś isć do lekarza, i w czasie dojrzewania się nie odchudzać. Organizm nie dostawał odpowiedniej dawki potrzebnych składników, i oberwasły też hormony.Bedzie też dobrze, gdy na wszelki wypadek pojdziesz do ginekologa, zrobi specjalne badania, w tym USG i inne, i sprawdzi, czy nie masz przypadkiem zgiecia bocznego macicy. W takich ekstremalnych sytuacjach moze miec to również odbicie w miesiączkowaniu.
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 10 sie 2006, 12:47

Jak rozumiem bylas u endokrynologa, stad te badania?
Jesli zbadaja Ci poziom hormonow, bedzie mozna ustalic wlasciwe leczenie. Wtedy jest szansa, ze miesiaczka szybko wroci.
Przy tancu 1,5h/tydzien nie widze duzych problemow. Teraz to juz raczej sprawa hormonow, a nie tanca, choc zbyt duzy wysilek z pewnoscia nie jest wskazany.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
tarantula
Weteran
Weteran
Postautor: tarantula » 10 sie 2006, 19:48

I to w ludzkim ciele jest dziwne wlasnie...ja daaaaawno temu schudlam 10kilo i to w krotkim czasie a miesiaczka jak byla tak byla i to regularnie.Lekarz kazal porobic mi badania bo nie wierzyl ,ze w moim przypadku to mozliwe.Wszystko wyszlo w normie a nawet lepiej.I jak tu zrozumiec biologie <pijak>
"Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła.
Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje,
czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko
inne."
Alchemia

Postautor: Alchemia » 15 sie 2006, 22:06

bardzo czesto u sportowcow (kobiet) wystepuja problemy z regularnym misiaczkowaniem ... bralas moze jakies leki hormonalne?
sasha99
Początkujący
Początkujący
Postautor: sasha99 » 16 sie 2006, 09:43

bralam progesteronum ale to nie pomoglo...wyniki na poziom hormonow beda dopiero za 2 tyg, ale i tak mozna sie domyslic, ze mam niski poziom progesteronu i estrogenow. ech...chcialabym, zeby wszystko wrocilo do normy, ale za pozno zaczelam sie leczyc. ponad 2 lata bez okresu to baaaardzo duzo, a ja dopiero teraz dojrzalam do tego by z tym walczyc. :((((
Alchemia

Postautor: Alchemia » 16 sie 2006, 22:38

mam nadzieje ze sie juz nie odchudzasz! ... mysle ze lakarz ma racje .. coz okaze sie jak bedziesz juz miala wyniki :(
sasha99
Początkujący
Początkujący
Postautor: sasha99 » 17 sie 2006, 10:39

Nie odchudzam sie juz chyba z 1,5 roku. ech juz sie nie moge doczekac tych wynikow...obawiam sie, ze bede musiala brac duzo hormonow i przybedzie mi z 10kg tak jak mojej kolezance, ktora miala podobny problem. ale czego sie nie zrobi, zeby miec okres i byc zdrowa;)

Wróć do „Zdrowie i uroda”