problem z miesiączką:(
Moderator: modTeam
problem z miesiączką:(
witam! Mam bardzo duzy problem. Odchudzalam sie w wieku 15 lat do tego stopnia, ze po pol roku miesiaczki przestalam miesiaczkowac i tak jest do dzisiaj a mam 17 lat. schudlam moze 8 kg a teraz wrocilam do wagi i jest ona juz normalna od roku. Dodam tez,ze od dziecka tancze i nie przerwalam tego w czasie odchudzania i rowniez po nim tanczylam nawet troche intensywniej. Bylam niedawno u ginekologa i powiedzial mi, ze brak miesiaczki jest spowodowany oczywiscie odchudzaniem a dodatkowy wysilek fizyczny pogorszyl dodatkowo sprawe. Bralam progesteronum i nie tancze od miesiaca, jednak to nic nie pomoglo. Zrobiono mi dzisiaj badania ale wyniki beda dopiero za 3 tygodnie. Martwie sie bardzo gdyz nie wiem co bedzie z miesiaczka i czy bede mogla wrocic do tanca. Mam pytanie a wlasciwie 2: 1) czy jest szansa, ze bede miala jeszcze wlasny okres? 2) Czy moge chodzic od wrzesnia na tance chociaz raz w tyg 1,5h? prosze o odpowiedź, gdyz to dla mnie bardzo wazne...
sasha99 pisze:Mam pytanie a wlasciwie 2: 1) czy jest szansa, ze bede miala jeszcze wlasny okres? 2) Czy moge chodzic od wrzesnia na tance chociaz raz w tyg 1,5h? prosze o odpowiedź, gdyz to dla mnie bardzo wazne...
chyba raczej powinnas spytac o to lekarza??

- ..::WdOwA::..
- Pasjonat
Problem wyniknął z tego odchudzania. Powinnaś isć do lekarza, i w czasie dojrzewania się nie odchudzać. Organizm nie dostawał odpowiedniej dawki potrzebnych składników, i oberwasły też hormony.Bedzie też dobrze, gdy na wszelki wypadek pojdziesz do ginekologa, zrobi specjalne badania, w tym USG i inne, i sprawdzi, czy nie masz przypadkiem zgiecia bocznego macicy. W takich ekstremalnych sytuacjach moze miec to również odbicie w miesiączkowaniu.
Jak rozumiem bylas u endokrynologa, stad te badania?
Jesli zbadaja Ci poziom hormonow, bedzie mozna ustalic wlasciwe leczenie. Wtedy jest szansa, ze miesiaczka szybko wroci.
Przy tancu 1,5h/tydzien nie widze duzych problemow. Teraz to juz raczej sprawa hormonow, a nie tanca, choc zbyt duzy wysilek z pewnoscia nie jest wskazany.
Jesli zbadaja Ci poziom hormonow, bedzie mozna ustalic wlasciwe leczenie. Wtedy jest szansa, ze miesiaczka szybko wroci.
Przy tancu 1,5h/tydzien nie widze duzych problemow. Teraz to juz raczej sprawa hormonow, a nie tanca, choc zbyt duzy wysilek z pewnoscia nie jest wskazany.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
I to w ludzkim ciele jest dziwne wlasnie...ja daaaaawno temu schudlam 10kilo i to w krotkim czasie a miesiaczka jak byla tak byla i to regularnie.Lekarz kazal porobic mi badania bo nie wierzyl ,ze w moim przypadku to mozliwe.Wszystko wyszlo w normie a nawet lepiej.I jak tu zrozumiec biologie 

"Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła.
Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje,
czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko
inne."
Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje,
czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko
inne."
bralam progesteronum ale to nie pomoglo...wyniki na poziom hormonow beda dopiero za 2 tyg, ale i tak mozna sie domyslic, ze mam niski poziom progesteronu i estrogenow. ech...chcialabym, zeby wszystko wrocilo do normy, ale za pozno zaczelam sie leczyc. ponad 2 lata bez okresu to baaaardzo duzo, a ja dopiero teraz dojrzalam do tego by z tym walczyc.
(((