Szukałam podobnego tematu ale nie znalazłam.
Cykl ma około 28 dni (jeśli sie nie mylę;)
Miesiączkuję od 7 lat i "nie mam książkowego" cyklu, tzn zawiera sie między 20 a 30 dni. I jeszcze nigdy nie wiedziałam kiedy mam spodziewać się miesiączki - tylko tak na oko...
Chciałam zapytać, czy miał ktoś podobną sytuację i czy trzeba to leczyć? No bo po paru latach chyba powienien sie unormować?!
Pozdrawiam.
długość cyklu
Moderator: modTeam
długość cyklu
... tylko dlaczego tak bardzo się boję?? ...
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
moon pisze:Wiec w normie. Żadko ktora kobieta bez pigulek ma co do dnia. Jestes w normie zupelnej.
Ja mialam

Proponuje dokladnie zajac sie obserwacja swojego cyklu (tzn. poranne pomiary temp. obserwacje sluzu etc.) Reguluje sie slicznie, po pewnym czasie obserwacji mialam cykle wlasciwie co do dnia.
Zaczelam nie ze wzgledu na sex, a problemy ze zdrowiem (bole brzucha, potem okazalo sie ze wrzodowe, a nie zwiazane z ukladem rodnym) choc potem i do seksu sie przydalo
Wlasciwie wszystkie kobiety ktore znam i stosuja nmpr zauwazaja wyregulowanie cyklu.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
złotooka kotka pisze:Proponuje dokladnie zajac sie obserwacja swojego cyklu (tzn. poranne pomiary temp. obserwacje sluzu etc.) Reguluje sie slicznie, po pewnym czasie obserwacji mialam cykle wlasciwie co do dnia.
Sugerujesz, że od samego obserwowania cykl się reguluje?

-
- Weteran
Anula pisze:Sugerujesz, że od samego obserwowania cykl się reguluje?
W pewien sposob tak. Zwracanie uwagi na to jak dziala organizm duzo daje. Bo widzi sie zaleznosci, ze sie przedluza cykl bo owulacja byla pozniej etc. To pomaga. Serio.
Anula pisze:to brzmi jak tekst z Gościa Niedzielnego
Ja juz pisalam, ze mi te obserwacje polecil normalny lekarz. I potem sie po prostu przydaly.
No to raczej nie cykl sie reguluje, a uczysz sie przewidywac, kiedy bedzie miesiaczka... .
Nieregularny cykl, jesli miesci sie miedzy 20-30 dni to norma. Juz zawsze mozesz tak miec, a moze Ci sie tez zmieniac z wiekiem, po ciazy.
Jesli cos wiecej Cie w tym nipokoi np. bol, obfitosc, problemy z cera, to idz do lekarza i zrob badania hormonalne, ale o tym to juz lekarz zdecyduje
Nieregularny cykl, jesli miesci sie miedzy 20-30 dni to norma. Juz zawsze mozesz tak miec, a moze Ci sie tez zmieniac z wiekiem, po ciazy.
Jesli cos wiecej Cie w tym nipokoi np. bol, obfitosc, problemy z cera, to idz do lekarza i zrob badania hormonalne, ale o tym to juz lekarz zdecyduje
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
ja mam podobnie zawsze cykl wacha mi sie miedzy 23-28 dni czasem dluzej ala jakos nigdy w tym problemu nie wiedzialam to normalne
reaguję na magiczne dźwięki i trzaski z winylowej płyty. Bob Marley śpiewa pieśń, Niesie treść pełną miłości,
Która wypełnia cale pomieszczenie. Nie zauważam wrogich spojrzeń, Nie słyszę złych słów - Rozmyta.
http://rycerze.wp.pl/?ac=vid&vid=176166738
Która wypełnia cale pomieszczenie. Nie zauważam wrogich spojrzeń, Nie słyszę złych słów - Rozmyta.
http://rycerze.wp.pl/?ac=vid&vid=176166738
-
- Weteran
Miltonia pisze:No to raczej nie cykl sie reguluje, a uczysz sie przewidywac, kiedy bedzie miesiaczka... .
Wlasnie, ze reguluje. Zwlasza u mlodych kobiet, ktore czesto maja problemy przez jakies stresy, obawy etc. Oczywiscie nie zadziala to jesli dziewczyna ma jakies klopoty hormonalna czy cus takiego.
Ale takie nastawienie psychiczne organizmu na regularne dzialanie swoje daje.
Dlatego wlasnie nalezy odwiedzic ginekologa i sie przebadac, a moja rade zastosowac jako srodek pomocniczy.