Hirsutyzm-pomozcie mi

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

ewa0511
Początkujący
Początkujący
Hirsutyzm-pomozcie mi

Postautor: ewa0511 » 10 kwie 2006, 18:51

mam wszystkie objawy hirsutyzmy-owlosione cialo z powodu za duzo meskich hormonow,nie bylam z tym jeszcze u lekarza ale zamierzam isc-zapisalam sie juz i czekam na wizyte..niech mi ktos powie jak to sie leczy,od czego to moze byc,i co moge z tym zrobic..bo przyznam szczerze ze te golenie codzienne mnie juz wykancza a wloski i tak odrastają i to bardziej paskudne niz byly...pomocy
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 10 kwie 2006, 19:01

A gdzie masz te wloski ? sama sobie odpowiedzialas na pytanie, ze to od nadmiaru meskich hormonow, ktos w rodzinie z zenskiej strony tez tak mial ? jesli tak to pewnie genetyka niestety.
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
silence
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: silence » 10 kwie 2006, 19:32

http://www.mediweb.pl/symptoms/wyswietl_s.php?id=4 moze tutaj....idź do lekarza :) pewnie faktycznie hormony trzeba uregulować.
ewa0511
Początkujący
Początkujący
Postautor: ewa0511 » 28 kwie 2006, 21:31

włoski mam na brzuchu,udach,nogach,posladkach,plecach,nawet na palcach u nóg,bikini,na rekach,wszedzie tam gdzie ma i niema w polowie ich moj brat,w rodzinie nikt tego niema,moja matka ma jasne wloski tylko na nogach a jest brunetką z natury tak jak ja,dodam jeszcze ze choruje na nadcisnienie tetnicze i chociaz jestem na stalej diecie to nie moge w zaden sposob schudnąć przy 167cm waze 72 kg i wiem ze to nie normalne jest,nawet na rowerze jezdze ale to i tak na nic a wloski gole tam gdzie sięgne ale odrastają gorsze i wyskakują mi krostki,poradzcie mi cos prosze
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 28 kwie 2006, 21:50

Ja mialam zbijany testosteron (poziom:ponad 300-tyle co zdrowy facet, powod: zle dobrana antykoncepcja). Leczenie trwalo okolo roku. Podczas leczenia nie moglam zazywac tabletek antykoncepcyjnych. Leczenie to takze pomaga schudnac. Nie boj sie, wszystko bedzie dobrze. Jak widzisz, ja dalej zyje, wasow nie wychodowalam (choc Sally Hansen uzywam :D no i nogi dalej gole a rece woskuje :/ -auaaaa-). Serio, odpowiednie leczenie i bedziesz normalna (patrzac standardowo) laska. Twoja waga to jeszcze nic takiego. Ja przy 173 miewalam porywy do 90 wiec to byl koszmar. Jak juz napisalam, bedziesz zyc, nie boj sie :]
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
ewa0511
Początkujący
Początkujący
Postautor: ewa0511 » 22 maja 2006, 16:57

jeju..runeko dzięki za wsparcie,troche mnie uspokoiłas...ale niestety z tą wagą nadal walcze i w sumie to schudlam tylko kilogram przez miesiąc,moj chlopak mowi ze mu to nie przeszkadza ale i tak sie z tym zle czuje...chcialabym sie juz pozbyc tych wloskow..kurcze
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 22 maja 2006, 18:27

runeko, czym bylas leczona ?? :)
Till the end of world my Sweetheart. Kocham Cię :*
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 22 maja 2006, 20:18

Nie pamietam nazw. Byly dwa rozne leki. W postaci tabletkowej, przez rok. Kuracja hormonalna po prostu. Lekow owych bez recepty nie dostaniesz na pewno, jesli o to chodzi. To na zbijanie testosteronu bylo ale co ja sie bede powtarzac :]
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 22 maja 2006, 23:08

rozumiem :)

ja nie z tych co szukaja leku bez recepty bo boja sie lekarza :P

czysta ciekawosc :) dzieki <browar>
lidia
Bywalec
Bywalec
Postautor: lidia » 23 maja 2006, 20:24

hmm a gdzie sie robi te badania na poziom testosteronu?
trzeba jakies skierowanie bo tez myslalam zeby sobie zrobic ale jakos sie zabrac za to nie moge
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 23 maja 2006, 20:48

lidia pisze:hmm a gdzie sie robi te badania na poziom testosteronu?

<zalamka> No mi sie wydaje, ze u lekarza...Przynajmniej ja u lekarza robilam.
Jezeli to pytanie bylo serio, to u idziesz do ginekologa(lekarz od "spraw kobiecych", zeby nie bylo dalszych pytan-od pochwy, macicy itp) lub endokrynologa (lekarz od hormonow-hormony- takie cusie co odpowiadaja za wiekszosc procesow w naszym ciele) i tam on najpierw na Ciebie popatrzy, porozmawia a pozniej skieruje na pobranie krwi. Pozniej wracasz do niego z wynikami i on omawia je i wypisuje leki. Pozniej idziesz do apteki, leki wykupic. Leki zazywasz zgodnie ze wskazaniami lekarza i ulotki.
lidia pisze:trzeba jakies skierowanie bo tez myslalam zeby sobie zrobic ale jakos sie zabrac za to nie moge

Idziesz/ jedziesz do najblizszego lekarza specjalisty (wymienieni wyzej). Czemu niektorzy maja takie ciezkie problemy z dostaniem sie do lekarza? Rozumiem tych z glebokiej i dalekiej wsi, co nie wiedza za bardzo. ze tacy lekarze istnieja ale jak juz masz Internet (ew. Twa szkola ma) i umiesz sie nim poslugiwac, to mysle, ze tak prosta czynnosc jak pojscie do lekarza i zapytanie to nie problem. O specjalistow mozna sie tez zapytac jakiegokolwiek najblizszego lekarza (tego rodzinnego na przyklad), on Cie skieruje.

Wybaczcie nieco karcacy post ale ciezko mi patrzec jak ludzie marnuja lata sami probujac uporac sie z chorobami, o ktorych nie maja pojecia i w ktorych potrzebne jest leczenie lekarskie.

Kazdy ma od Kasy Chorych lekarza rodzinnego. Przeciez to takie proste...
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 23 maja 2006, 21:51

runeko, wszystko oki :) ale :D mnie najpierw wyslano do ginekologa potem do ogolnego :] bo skierowanie od gienka bedzie na platne badania :] a od ogolnego nie <wisielec>

kochany NFZ :] <chory> a potem schody jeszcze sie zaczely gdzie mozna bezplatnie zrobic te badania.

Najlepsze jest to ze lekarka kazala sie pytac przy rejestracji do endo czy prowadzi tez zaburzenia hormonow plciowych, nie tylko tarczyce to w jednym ze szpitali pani rejestratorka odpowiedziala ze nie wie, a tak w ogole to pani doktor sie jeszcze uczy <zmieszany> <hahaha>

przynajmniej ja mialam/mam z tym wielkie problemy. co bardzo zniechecilo :]
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 24 maja 2006, 05:19

Ja tam problemow nie mialam zadnych. Bylam panstwowo, badania za darmo, pani profesor, fyftyk.

Wróć do „Zdrowie i uroda”