Wrastajace paznokcie
Moderator: modTeam
Wrastajace paznokcie
jak w tytule. Chodzi o duze palce u nog. Paznokcie wrastaja nalogowo. Jak im troche lepiej, to znow zaczynaja wrastac, na okolo palec jest nabrzmialy, troche w tym ropy(ale nie zawsze), ale, zeby wyszla to trzeba dobrze namoczyc i wtedy ewentualnie wychodzi. Ale nic nie pomaga. Obcinam juz paznokcie prosto, nie na pol- okraglo i dalej wrastaja. Jak mnie ktos czasem nadepnie, albo sie uderze to normalnie az sie plakac z bolu chce. Ma ktos rade ?
Choc juz pisalas to napisze jeszcze raz: paznokcie u nog obcina sie inaczej niz u rak...
Mianowicie:
- u rak obcinasz na polkole [tzn. dookola]
- u nog obinasz prosto i tylko prosto!!! Nie zaokraglasz przy obcinaniu!!! Wiem co mowie bo sam mialem kiedy podobny problem: po wew stronie duzych palcow obcinalem zaokraglajac i paznokiec sie non stop wrastal [nie bede opisywal dokladnie bo bedziedzie pewnie wymiotowac gdyz to fajnie nie wygladalo...
] Dlatego radze uwazac jak sie obcina...
A jesli masz teraz klopoty z wyleczeniem do konca to polecam poki co chodzic na boso albo tylko w klapkach i jak najwiecej moczyc palca w wodzie z szarym mydlem lub w riwanolu zeby dobrze sie wygoilo...
Jesli ci nadal beda sie wrastac to radze nie obcinac zdyt krotko...lepiej zebys zostawila troche ale zeby nadal bylo prosto...
Mam nadzieje ze pomoglem <browar>
Mianowicie:
- u rak obcinasz na polkole [tzn. dookola]
- u nog obinasz prosto i tylko prosto!!! Nie zaokraglasz przy obcinaniu!!! Wiem co mowie bo sam mialem kiedy podobny problem: po wew stronie duzych palcow obcinalem zaokraglajac i paznokiec sie non stop wrastal [nie bede opisywal dokladnie bo bedziedzie pewnie wymiotowac gdyz to fajnie nie wygladalo...
A jesli masz teraz klopoty z wyleczeniem do konca to polecam poki co chodzic na boso albo tylko w klapkach i jak najwiecej moczyc palca w wodzie z szarym mydlem lub w riwanolu zeby dobrze sie wygoilo...
Jesli ci nadal beda sie wrastac to radze nie obcinac zdyt krotko...lepiej zebys zostawila troche ale zeby nadal bylo prosto...
Mam nadzieje ze pomoglem <browar>
- ksiezycowka
- Weteran
idas pisze:u nog obinasz prosto i tylko prosto!!!
Taaak?...... Dobrze wiedzieć.
Yas moja mama obecnie z tym walczy.
Generalnie każdy lekarz jej radził (tak jak kiedyś miała już) ściąganie paznokcia.
Ale znalazła lepsza i tań sza metodę. Pediciurzystkę
Serio już jej od miesiąca pomaga i jest dużo lepiej.
- ksiezycowka
- Weteran
idas pisze:A jesli masz teraz klopoty z wyleczeniem do konca to polecam poki co chodzic na boso
Na boso kocham chodzic
idas pisze:jak najwiecej moczyc palca w wodzie z szarym mydlem lub w riwanolu zeby dobrze sie wygoilo...
od jutra zaczne
- ksiezycowka
- Weteran
ja jak tylko czuje ze lekko wrastaja to je obcinam, tzn wycinam po bokach, 0 problemow, obcinanie na prosto gdy wrastaja ci paznokcie jest dziwne bo i tak ci wrosna a obcinajac na prosto niewyciagniesz tego kawalka co ci wrasta
paznokcie zaczely mi wrastac w podstawowce, teraz [studia] jak za wczasu wytne dziada to nie mam problemow
--edit--
na palec z ropa najlpiej dawac aloes, wyciaga swietnie rope

paznokcie zaczely mi wrastac w podstawowce, teraz [studia] jak za wczasu wytne dziada to nie mam problemow
--edit--
na palec z ropa najlpiej dawac aloes, wyciaga swietnie rope
Agent_Smith pisze:gdy wrastaja ci paznokcie jest dziwne bo i tak ci wrosna a obcinajac na prosto niewyciagniesz tego kawalka co ci wrasta
No wlasnie wiem. Tez czasem wycinam to co wrasta. Znaczy wycinam a reszte ktora jest bardzo zaglebiona po prostu wyrywam(boli jak cholera),ale na jakis czas mam spokoj. Ale od nowa sie robi, dlatego probowalam teraz przez pewien czas na prosto, i tez nie pomaga.
Yas, mowie na przykladzie kolegi, miał podobny problem jak Ty. Taż mu wrastały i pojawiała się ropa. Jedynym rozwiązaniem było, tak jak pisała Moon, ściągnięcie paznokcia. Odbywa się ono u chirurga. Ze znieczuleniem nie boli, o ile to w ogóle jakieś pocieszenie.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Yas pisze:cubasa, ale ja nie dam sciagnac i koniec
Ale ja gorąco Cię do tego namawiam:] Poza tym stan nieleczony "zaprocentuje" w przyszłości. Dlatego według mnie im predzej tym lepiej.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Ludzie dajcie spokuj z tym sciaganiem paznokcia :!:
Mowie ci Yas zacznij moczyc jak najczesciej w wodzie z szarym mydlem [ta zarabiscie zmiekczy] a pozniej w rivanolu [to zarabiscie wygoi]...
Mialem ten problem w podstawowce i LO [nie pamietam dokladnie ile razy ale troche tego bylo]...paznokiec sie wrastal...ropa podchodzilo..."miesko" bokiem wychodzilo...teraz w rogach duzych palcow jest po prostu paznokiec "nie przytwierdzony" do palca bo to z podspodu "wyszlo"...
Mowie ci sprobuj najpierw przed jakis tydzien dwa tego mojego sposobu...
Mowie ci Yas zacznij moczyc jak najczesciej w wodzie z szarym mydlem [ta zarabiscie zmiekczy] a pozniej w rivanolu [to zarabiscie wygoi]...
Mialem ten problem w podstawowce i LO [nie pamietam dokladnie ile razy ale troche tego bylo]...paznokiec sie wrastal...ropa podchodzilo..."miesko" bokiem wychodzilo...teraz w rogach duzych palcow jest po prostu paznokiec "nie przytwierdzony" do palca bo to z podspodu "wyszlo"...
Mowie ci sprobuj najpierw przed jakis tydzien dwa tego mojego sposobu...
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
-> ta też jest fajna
-> często sie śmieję...ze wszystkiego...
-> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy

;DD -> jeszcze ta mi lezy