guz w piersi 19-latki
Moderator: modTeam
guz w piersi 19-latki
no własnie - co to może być?
Parę dni temu znalazłam w piersi guzek, czekam na wizytę u ginekologa (dopiero w piatek :552: ), a na razie gdzie tylko moge szukam informacji, bo jestem ciekawa, co to właściwie może być. No i troche też sie boje - w takich chwilach różne głupie myśli przychodza do głowy :554:
Może potraficie powiedzieć coś na ten temat, może spotkał sie ktoś z podobnym przypadkiem?
ps. forum jest świetne
pozdr.
Parę dni temu znalazłam w piersi guzek, czekam na wizytę u ginekologa (dopiero w piatek :552: ), a na razie gdzie tylko moge szukam informacji, bo jestem ciekawa, co to właściwie może być. No i troche też sie boje - w takich chwilach różne głupie myśli przychodza do głowy :554:
Może potraficie powiedzieć coś na ten temat, może spotkał sie ktoś z podobnym przypadkiem?
ps. forum jest świetne
pozdr.
- dziubek317
- Zaglądający
- Pasjonat
- Pasjonat
Lilian pisze:runeko, moze i stary temat,ale tkie hcyba warto odgrzebywac... o raku piersi ciagle za malo sie rozmawia
Dobrze, nie musisz mi tłumaczyć oczywistych rzeczy ale...
Cold Princess pisze:i hope so... :E
bo ja mam ich sporo. ale nie bola aninic, wiec nie podnosze alarmu
nie rozwija nijak tematu. Pojęli? A na temat budowy, 10 sekund z google.pl, co prawda mówi sporo raczej o powiększaniu, ale idea ogólna jest:
"Pierś zbudowana jest z tkanki tłuszczowej, tkanki gruczołowej, przewodów mlecznych, naczyń krwionośnych, nerwów i naczyń limfatycznych pokrytych skórą. Pod piersią znajduje się mięsień piersiowy większy. Implant piersi może być umieszczony zarówno pod, jak i nad tym mięśniem, w zależności od grubości tkanki twego sutka i jej zdolności do właściwego pokrycia implantu.
Kształt i miękkość nadaje piersi tkanka tłuszczowa. Kształt piersi zależny jest również od elastyczności skóry. W skład młodej piersi wchodzi duża ilość tkanki gruczołowej oraz niewielka ilość tkanki tłuszczowej, dzięki czemu jest ona bardziej jędrna. Tkanka gruczołowa przekształca się stopniowo w tłuszczową, która jest mniej spoista. Dlatego właśnie z biegiem czasu piersi stają się nieco opadnięte. Również ciąża i karmienie piersią mają wpływ na kształt piersi. Gdy przybędzie ci lat, siła ciążenia spowoduje, iż górne części twych piersi staną się bardziej "puste", co oznacza, że opadną one jeszcze bardziej.
Piersi nie zawierają tkanki mięśniowej, dlatego nie ma sensu uprawianie ćwiczeń fizycznych w celu ich powiększenia."
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
- Cold Princess
- Pasjonat
runeko pisze:A na temat budowy, 10 sekund z google.pl, co prawda mówi sporo raczej o powiększaniu, ale idea ogólna jest:
"Pierś zbudowana jest z tkanki tłuszczowej, tkanki gruczołowej, przewodów mlecznych, naczyń krwionośnych, nerwów i naczyń limfatycznych pokrytych skórą. Pod piersią znajduje się mięsień piersiowy większy. Implant piersi może być umieszczony zarówno pod, jak i nad tym mięśniem, w zależności od grubości tkanki twego sutka i jej zdolności do właściwego pokrycia implantu.
Kształt i miękkość nadaje piersi tkanka tłuszczowa. Kształt piersi zależny jest również od elastyczności skóry. W skład młodej piersi wchodzi duża ilość tkanki gruczołowej oraz niewielka ilość tkanki tłuszczowej, dzięki czemu jest ona bardziej jędrna. Tkanka gruczołowa przekształca się stopniowo w tłuszczową, która jest mniej spoista. Dlatego właśnie z biegiem czasu piersi stają się nieco opadnięte. Również ciąża i karmienie piersią mają wpływ na kształt piersi. Gdy przybędzie ci lat, siła ciążenia spowoduje, iż górne części twych piersi staną się bardziej "puste", co oznacza, że opadną one jeszcze bardziej.
Piersi nie zawierają tkanki mięśniowej, dlatego nie ma sensu uprawianie ćwiczeń fizycznych w celu ich powiększenia."
Ale temat nie jest o powiekszaniu piersi .... ani o tkance miesniowej ktora oczywiście znajduje sie pod piersią. Tego, ze mlode piersi sa bardziej jedrne niz "stare" tez nie trzeba nikomu tłumaczyć...
Cold Princess pisze:ani o tkance miesniowej ktora oczywiście znajduje sie pod piersią.
Ale o nieprawidłowościach budowy jest. Podałam o prawidłowej budowie. Każda część jest ważna- tkanka tłuszczowa, mięśniowa, gruczoły. Nie tylko to, co wystaje
Ainsi sera, groigne qui groigne.
- Cold Princess
- Pasjonat
Bardziej chodzi tu o budowę tych gruczołów niżeli o budowę całej piersi.
Sama juz sobie odpowiedziałam, ale jakby ktos chciał skorzystac to moze tutaj
Sama juz sobie odpowiedziałam, ale jakby ktos chciał skorzystac to moze tutaj
nie przejmuj sie w ogóle chyba nastala teraz jakas "epidemia" tych guzkow bo bardzo duzo moich znajomych ma i ja sama tez mialam idziesz na zabieg rano wypuszczaja cie wieczorem a blizny praktycznie nie masz. musiasz tylko isc na badania oni pobiora material do badania. a im wczesniej zalatwisz sprawe tym lepiej. wiec nic sie nie boj i zacznij cos z tym robic:)