A to w filetm wcisnac trza do srodka cytryne i przyprawy i zapiec.
niee, nie do środka, posypujesz przyprawą, żeby się trzymała ładnie, później zawijasz w folię aluminiową. temp. 200 C.
tu masz fajny przepis na rybę na ostro:)
RYBA NA OSTRO
PRZYGOTOWANIE: 20 min
OCZEKIWANIE: 30 min
PIECZENIE: 25-30 min
PORCJA: 140 kcal
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
1 kg filetów z ryby morskiej (np. dorsz lub morszczuk)
po 1/2 łyżeczki kminku, kolendry, soli
1/2 łyżeczki suszonej rozdrobnionej papryczki chili
cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
szklanka bulionu rybnego
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka oliwy
W miseczce wymieszać kminek, kolendrę, sól i papryczkę chili.
Posypać tą mieszanką umyte i osuszone filety, odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić.
Rybę ułożyć w posmarowanej oliwą brytfannie, obłożyć cebulą, czosnkiem i pomidorami. Wlać bulion rybny, piec 25-30 minut w temp. 180 C. Przybrać natką.
i jezcze kilka trików:
Kotlet bez panierki Nawet chude mięso, np. pierś kurczaka, ryba, staje się bombą kaloryczną, gdy obtoczysz je w jajku, bułce tartej i usmażysz na głębokim tłuszczu. Zrezygnujesz z chrupkiej otoczki mięsa ? potrawa będzie miała o ok. 200 kcal mniej.
Mleko do muesli Zamiast pełnotłustym (3,5 proc.), zalej płatki śniadaniowe mlekiem 0,5 proc. Na każdej szklance (250 ml) zaoszczędzisz 55 kcal. Nie kupuj jednak mleka 0 proc., jeśli chcesz mieć mocne kości. Twój organizm otrzyma większą dawkę wapnia z mleka, jeśli nie brakuje ci witaminy D, a do jej przyswojenia potrzebny jest tłuszcz.
Pod pełną parą Gotowałaś kiedyś na parze? Nie? To spróbuj. Warzywa są kruche, delikatne i chrupiące. Zachowują wiecej witamin i są mniej kaloryczne niż z patelni. Ugotowana na parze ryba będzie smaczna, jeśli dodasz odpowiednich przypraw. Mięso zaś gotuj w niewielkiej ilości wody, zamiast smażyć na tłuszczu. Zaoszczedzisz co najmnej 100 kcal (łyżka oleju).
Odsączanie tłuszczu Jeśli smażysz rybę, mięso, placki z jabłkami, po zdjęciu z patelni połóż je na chwilę na papierowym ręczniku. Wchłonie on tłuszcz jak gąbka
Filiżanka zielonej herbaty Warto wypijać nie jedną, ale kilka dziennie, bo zielona herbata przyspiesza przemianę materii. Możesz też sięgnąć po preparaty z wyciągiem z zielonej herbaty, które pobudzają organizm do szybszego spalania tłuszczu, blokują jego wchłanianie, hamują głód.
Jesz również oczami Gdy nakładasz danie na duży talerz, porcja wydaje ci się znacznie mniejsza, niż jest w rzeczywistości. Wtedy dokładasz sobie potrawy, z reguły zbyt dużo. Unikniesz tego, jeśli weźmiesz mały talerzyk. Na nim nawet niewielkie danie sprawia wrażenie bardzo dużego.''
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons