Zęby
Moderator: modTeam
elo witam:)
no chyba rozumiem o co ci chodzi, hehe nie wiem tylko od zcego masz takie cudo:P
ladnie to wytlumaczylas.trzeba bylo sobie zafndowac fluorowanie i inne takie bajery, to niedrogie ale wzmacnia, a jak nie to wyrywac i wstawiac sztuczne:P
a w ogóle to ktos z was zbieral wyrwane zeby czy wyrzucal?
(L)
no chyba rozumiem o co ci chodzi, hehe nie wiem tylko od zcego masz takie cudo:P
ladnie to wytlumaczylas.trzeba bylo sobie zafndowac fluorowanie i inne takie bajery, to niedrogie ale wzmacnia, a jak nie to wyrywac i wstawiac sztuczne:P
a w ogóle to ktos z was zbieral wyrwane zeby czy wyrzucal?
(L)
ja jakoś specjalnie nie dbam o swoje ząbki.. to znaczy tak normalnie - myję je dwa razy na dzień i tyle.. nie przeszkadza mi cola ani inne takie rzeczy..
do dentysty chodzę raz na pół roku i za każdym razem dowiaduję się, że nie dosyć, że wszystko w najlepszym porządeczku, to jeszcze dentystka mi się dziwi jak ja to robię, że takie śliczne te ząbki mam
:D

do dentysty chodzę raz na pół roku i za każdym razem dowiaduję się, że nie dosyć, że wszystko w najlepszym porządeczku, to jeszcze dentystka mi się dziwi jak ja to robię, że takie śliczne te ząbki mam

"life is like a cranberry pie - you never know what you can find inside".. ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- ksiezycowka
- Weteran
sanguis pisze:nie wiem tylko od zcego masz takie cudo:P
Za mało wapnia?

sanguis pisze:trzeba bylo sobie zafndowac fluorowanie
Miałam gdzieś w 1 klasie podstawówki

sanguis pisze:a jak nie to wyrywac i wstawiac sztuczne:P
Sie zrobi kiedyś na bank
sanguis pisze:a w ogóle to ktos z was zbieral wyrwane zeby czy wyrzucal?
Ja zbierałam wszystko co wyrwałam sobie
elo witam
hehe ale nic nie jest w stanie przebic tego fanstastycznego;) uczucia kiedy dentysta dzien po dniu wyrywa ci zabki zdrowe hehe, uczucie nie do opisania a na pewno nie polecam, staram sie sobie wyobrazic to co wy piszecie o tych przezroczystych czesciach zebow hehe, przygladalem sie u siebie i za cholere nie moge wyobrazic jak to ma wygladac
chyba niezbyt estetycznie:P
(L)
o tyle dziwny ze mnie gosc ze wiekszosc np mleczakow to sam sobie wyrwalem podczas ogladania tv:P
hehe ale nic nie jest w stanie przebic tego fanstastycznego;) uczucia kiedy dentysta dzien po dniu wyrywa ci zabki zdrowe hehe, uczucie nie do opisania a na pewno nie polecam, staram sie sobie wyobrazic to co wy piszecie o tych przezroczystych czesciach zebow hehe, przygladalem sie u siebie i za cholere nie moge wyobrazic jak to ma wygladac
chyba niezbyt estetycznie:P
(L)
o tyle dziwny ze mnie gosc ze wiekszosc np mleczakow to sam sobie wyrwalem podczas ogladania tv:P
moon pisze:trzeba bylo sobie zafndowac fluorowanie
A ja od 3 do 8 klasy co rok miałem
Pegaz pisze:Pij mleko bedziesz miał(a) zęby jak marzenie
Pij szklankę mleka na dzień, będziesz miał zęby ze swych marzeń.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
- ksiezycowka
- Weteran
Genetyka niestety, piłam mleko, fluoryzacja i nie mam zęba bez plomby. Najgorsze że wszystkie ósemki rosły mi w złym kierunku. 3 już wyrwałam-górne bez bólu 1 dolna tydzień wyjęty z życiorysu. Zastanawiam się nad aparatem, ale czy będę lepszym człowiekiem dzięki prostum zębom? jakie macie zdanie o aparatach?
Ja musze zrobic porcelanowanie, bo dentysta powiedzial ze mam szkliwo wytarte przy dziaslach
i fakt jak pije czy jem cos zimnego to nieprzyjemne uczucie
ale ja zawsze szoruje zeby jak glupi i dosciskam szczoteczke. Nie wspomne juz o psujacej sie osemce, dentysta nie chcial mi wyrwac, bo osemki maja popierd... korzenie.

Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
TFA pisze:Nie wspomne juz o psujacej sie osemce, dentysta nie chcial mi wyrwac, bo osemki maja popierd... korzenie.
to co z niego za dentysta
mi własnie dziś wyrwał i tez miał popier.... korzenie
kurde powiedział mi że i tak mi do zgryzu niepotrzebny <ze co> no i dwiema rekami targał skurczybyka
...ideały są jak gwiazdy...
...siegnąć ich nie można ....
,,,ale oświecają drogę...
...siegnąć ich nie można ....
,,,ale oświecają drogę...
fajna82 pisze:Genetyka niestety, piłam mleko, fluoryzacja i nie mam zęba bez plomby. Najgorsze że wszystkie ósemki rosły mi w złym kierunku. 3 już wyrwałam-górne bez bólu 1 dolna tydzień wyjęty z życiorysu. Zastanawiam się nad aparatem, ale czy będę lepszym człowiekiem dzięki prostum zębom? jakie macie zdanie o aparatach?
nosiłem aparat stały więc masz informacje z pierwszej ręki
zasada pierwsza i najważniejsza: znajdź dobrego, pamiętaj: DOBREGO a nie - drogiego, ortodontę; w moim otoczeniu jeszcze parę osób nosiło aparaty, mam szwagierkę stomatologa i w skrócie - to naciągacze i partacze, trzeba cholernie uważać;
z dobrych ortodontów polecam panią dr Fliegier - przyjmuje w Kościanie i Śmiglu (wielkopolskie), niedrogo konkretnie i fachowo - wiem, reklama, ale zasłużyła by o niej wspomnieć
zasada druga: przygotuj się na wyrwanie kilku zębów; między bajki można włożyć, że dorosłej osobie da się wyprostować zęby nie usunąwszy wpierw trzech/czterech zębów - tak właśnie mnie (znajoma!) ortodontka naciągnęła na niezłą górkę kasy, zanim zmądrzałem;
zasada trzecia: to nie stanie się z dnia na dzień, a po zakończeniu i tak nie masz pewności że ci się nie pokrzywią (mnie częściowo wróciły do stanu pierwotnego) i nie wierz jeśli ortodonta mówi inaczej (wiele osób tak ma)
zasada czwarta: z początku to boli lecz z czasem coraz mniej; ważne by mieć zęby absolutnie zdrowe bo każda naprawa zębów to w tym czasie (średnio 1,5-2 lata) kłopot - trzeba zdejmować drut
zasada piąta: poszukaj jeszcze lepszego ortodontę niż wydawało ci się że znalazłaś
zasada szósta: wszystko rób z głową, jeśli masz tylko niewielkie skrzywienia czy też słabe zęby, zastanowiłbym się dwa razy
i ostatnia zasada: im szybciej, tym lepiej (miałem robione w wieku 28 lat, trochę za późno)
- aniulka102
- Entuzjasta
Ja moge polecic swietnego dentyste w Bydgoszczy jesli ktos chce to na priv zeby nie robic reklamy. Jestem panikara co do dentystow, ale o tym moge mowic w samych superlatywach. Wlasciwie prawie - jest drogi bardzo. Ale wszystko swietnie nie boli itp. Wiem jak wygladaja takie polprzezroczyste zeby i moim zdaniem wcale nie tak zle jak niektorzy pisza i to nie tylko od kawy, tylko tak juz czasami jest po prostu, np po antybiotykach w dziecinstwie lub jak kobieta w ciazy przyjmowala jakies to tez.
fajna82 pisze:jakie macie zdanie o aparatach?
Nie zastanawiaj się, a zakładaj!
Ja swój (dolny) nosiłam około 3 lat, teraz mam idealnie proste zęby, a były bardzo krzywe, niektóre obrócone nawet o 180 stopni. U góry (jeszcze miesiąc <aniolek2> ) noszę biały, czasem go w ogóle nie widać, a zęby też mam już proste i się wizyty doczekać nie mogę.
Koszt może i duży, bo sam aparat (jeden) to kwota od 1,5 do 3 tys. Plus wizyty, regularnie co 4 tygodnie, czasem co 6 (jedna wizyta.. około 40 zł., przy zmianie tzw. łuku to i 100 albo 200 może być). Ale warto! Zęby zdrowe, bo by nosić cholerstwo muszą być wyprowadzone, i proste, jak należy.
Osobiście jestem bardzo zadowolona, i żałuję, że założyłam go tak późno.
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
krem na zmarszczki w mojej głowie.
Haro pisze:Delikatnie przezroczyste zeby, szczegolnie na ich dolnej czesci Niewidoczne golym okiem, z bliska widac
to szkliwo.. ono jest przeźroczyste jak szybka.. to co nadaje kolor zembom to zębina.. wewnetrzna warstwa zeba..
TFA pisze:Ja musze zrobic porcelanowanie, bo dentysta powiedzial ze mam szkliwo wytarte przy dziaslach
aj tam porcelanowanie.. wystarczy wypełnic ubytek klinowy (przyszyjkowy, przydziąsłowy) materiałem światłoutwardzalnym.. mówiąc najprościej - zaplombować..
[ Dodano: 2006-04-04, 21:37 ]
vraiment pisze:przygotuj się na wyrwanie kilku zębów; między bajki można włożyć, że dorosłej osobie da się wyprostować zęby nie usunąwszy wpierw trzech/czterech zębów
a tu sie nie zgodzę... wybacz ale o analizie cefalometrycznej nic nie wiesz, jak widze.. moze pogadaj ze szwagierką - stomatologiem.. nie każdą wadę ortodontyczną leczy się ekstrakcjami.. sa takie gdzie usunięcie zęba jest jak najbardziej niewskazane... takie rzeczy wychodzą podczas analizy modeli ortodontycznychoraz analizy cefalometrycznej (szwarca)...
vraiment pisze:po zakończeniu i tak nie masz pewności że ci się nie pokrzywią (mnie częściowo wróciły do stanu pierwotnego) i nie wierz jeśli ortodonta mówi inaczej (wiele osób tak ma)
dokłądnie.. stąd ortodonci proponują retainety , płyty retencyjne lub inne podtrzymywacze efektu.. często pacjenci sami odmawiają, bo czują się ,ze są naciagani.. a fizyka jest nieubłagana.. poki jest aparat w dziobie to on trzyma wszystko w kupie.. aparat znika to zęby chcą wrócić...
ale nigdy nie wróca do stanu wyjściowego...
żelazna kobieta o nerwach ze stali, kamiennym sercu i doopce z marmuru