Przybliż może nieco
Według badań ponad 70% osób chcących rzucić palenie, po lekturze tej książki wychodzi z nałogu. Sam Allen Carr był przez 20 lat był nałogowym palaczem. Udało mu się rzucić, wymyślił tę niezawodną meotdę, jednak niestety w 2005 roku zmarł na raka płuc.
Sama metoda właściwie to nie wiem na czym polega i nie wiem jaka jest magia tej książki. Nie wiem co ona ma takiego w sobie że ludzie naprawdę nie palą po jej przeczytaniu. Właściwie to tam nic nowego nie ma. Są wyłożone kawa na ławę wady z palenia papierosów, ale opisane od zupełnie innej strony niż byliśmy o tym informowani całe życie. Już sam dokładnie nie pamiętam co i jak tam było, ale książka naprawdę jest napisana wyśmienicie, mimo że atuor nie jest zawodowym pisarzem. Jej zadaniem chyba jest odblokowanie jakiś funkcji mózgu które powodują że chęć palenia jest zerowa. Autor na koniec daje kilka prostych zasad co robić by już nigdy nie zapalić. Nie są to jakieś straszne wyrzeczenia. Raczej coś w stylu: "Złóż przysięgę że nie zapalisz i dotrzymaj jej".
Najciekawsze co z niej wyciągnąłem to chyba to że nie ma czegoś takiego jak "nałóg". Przecież gdy śpimy całą noc nie budzimy się po to by zapalić fajka. Wytrzymujemy 8 godzin snu i nic złego się nie dzieje. A gdy w dzień długo nie palimy, to nie ma bólu. Głód nikotynowy to strach!. Strach że nasze życie się zmieni bez papierosa. Wystarczy uświadomić sobie że przecież my chcemy rzucić palenie i chcemy zmienić nasze życie. Na lepsze. No ale sensowniej to to jest opisane w tej książce.
Nie mogę gwarantować że Ona pomoże wszystkim. Ale co szkodzi spróbować... przecież nic nie tracimy, a tylko możemy zyskać!
Tutaj podaję link do pierwszej lepszej księgarni internetowej gdzie można zamówić tę książkę. Mam nadzieję że nie jest to reklama
http://www.gandalf.com.pl/b/prosta-meto ... ie-rzucic/
Pozdrawiam
Neco