pitolony comiesięczny ból brzucha
Moderator: modTeam
mialam cholernie bolesne te miesiaczki i tez tabletki malo mi dawaly. Pomogly antykoncepcyjen ktore odstawilam pol roku temu i znowu sie jazdy zaczely.
Jak tylko czuje ze cos sie zbliza odrazu łykam nospe-forte(jest mocniejsza od tej zwyklej) zeby nie przeciazac zoladka. Jezeli wypada na to ze okres jest znosny akurat to zyje normalnie jak zaczyna mna trzepac i dostaje goraczki to klade sie w lozku i modle sie o sen. Jak sie obudze z reguly jest lepiej i da sie wytrzymac.
Jezeli Tobie moon nic z tego nie pomaga to nie wiem jak Ci pomoc. Do mojej sasiadki przyjezdzalo kiedys pogotowie i jej zastrzyki robili jak miala okres. Co do cieplych okladow to roznie to bywa. Niby na logike powinny pomagac a moja mama jak dostawala cieply oklad to mysla ze zejdzie na tamten swiat.
Jak tylko czuje ze cos sie zbliza odrazu łykam nospe-forte(jest mocniejsza od tej zwyklej) zeby nie przeciazac zoladka. Jezeli wypada na to ze okres jest znosny akurat to zyje normalnie jak zaczyna mna trzepac i dostaje goraczki to klade sie w lozku i modle sie o sen. Jak sie obudze z reguly jest lepiej i da sie wytrzymac.
Jezeli Tobie moon nic z tego nie pomaga to nie wiem jak Ci pomoc. Do mojej sasiadki przyjezdzalo kiedys pogotowie i jej zastrzyki robili jak miala okres. Co do cieplych okladow to roznie to bywa. Niby na logike powinny pomagac a moja mama jak dostawala cieply oklad to mysla ze zejdzie na tamten swiat.
-
- Bywalec
- Weteran
sorki żę odświeżam tak stary temat, ale mam pytanie: moja dziewczyna nigdy nie miała bolesnych miesiączek, ale od jakiegośpół roku to sie zmieniłu, starasznie ją boli w podbrzuszu. Do tego ma dziwne miesiaczki, jeden dzień bardzo obkwity, a drugi prawie w ogóle, czasmi robia też sie tak jakby skrzepy. Co jest nie tak, dodam ze bierze od pewnego czasu antybiotyk - od pół roku z przerwamy, by obniżyć ASO, niby lekarze podejżewają gronkowca we krwi. Czy to moze być przyczyną? A moze coś z przypadkami jest nie tak?
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
- Weteran
casaa, w końcu to zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne i bole mam mniejsze.
[ Dodano: 2006-03-28, 13:02 ]
A tamta metoda średni sprawdzona bo tylko raz przeze mnie. MIalam brac leki przeciwbolowe zanim dostane okres i dojdzie do skórczow bo dziki temu mniej sie naprowukuje tego czegos odpowiedzialnego za skorcze i w rezultacie beda slabsze i mniej bolesne.
[ Dodano: 2006-03-28, 13:02 ]
A tamta metoda średni sprawdzona bo tylko raz przeze mnie. MIalam brac leki przeciwbolowe zanim dostane okres i dojdzie do skórczow bo dziki temu mniej sie naprowukuje tego czegos odpowiedzialnego za skorcze i w rezultacie beda slabsze i mniej bolesne.
moon pisze:sarah napisał/a:
nospe-forte
Dobrze wiedziec, że coś takiego jest, bo ja dysponuję tylko zwykłą.
Ktora dziala jak dwie tableki zwyklej (rownowartosc w mg) a dziure w zoladku robi taka sama bo wieksza jest.
Juz w ktoryms temacie pisalam, ze SWIETNA metoda sa czopki przeciwbolowe. Szybko dziala, nie drazni zoladka, a ze ktos moze miec dyskomfort przy umieszczaniu to juz trudno. Sa tez SPECJALNE tabletki tylko z przepisu lekarza na okropne bole. Silne, z napisem:'uwaga, nie prowadzic pojazdow' ale zawsze pomagala jedna plus dawala troszkem odlotummmm. Bo na zastrzyki tez chodzilam (ludzie musieli miec ubaw jak tak zgieta w pol w strone szpitala szlam a wracalam kustykajac)
moon pisze:MIalam brac leki przeciwbolowe zanim dostane okres i dojdzie do skórczow bo dziki temu mniej sie naprowukuje tego czegos odpowiedzialnego za skorcze i w rezultacie beda slabsze i mniej bolesne.
Moze nie zanim ale kiedy poczujesz JAKIKOLWIEK slad bolu w podbrzuszu w tym czasie. Tak mi polecila moja ginekolog, ktora wyleczyla mnie z: nadwagi, nadmiaru testosteronu, bolesnych miesiaczek-no moze temu tylko zaradzala-, poantybiotykowego zapalenia pochwy czy czego tam i paru problemow egzystencjonalnych-nawet mi dopingowala jak bylam w trakcie rzucania 'toksycznego' faceta oraz w ogole ta pani profesorem jest ginekologii i poloznictwa. Prof. Kluz sie nazywa. To tak na marginesie.
adi pisze:Co jest nie tak, dodam ze bierze od pewnego czasu antybiotyk - od pół roku z przerwamy, by obniżyć ASO, niby lekarze podejżewają gronkowca we krwi. Czy to moze być przyczyną?
Zapewne tak. DO LEKARZA Z TYM ALE JUZ WON!!!
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
- ksiezycowka
- Weteran
powiem wam, ze ruch fizyczny jest dobrym "lekiem przeciwbolowym". Poniewaz gdy nasze cialo jest zmeczone, wydziela cos tam (nie pamietam cio) i to wlasnie powoduje, ze nas mniej boli. Oczywiscie na poczatku trzeba sie przemoc przez pierwsze bole przed "rozruszaniem sie" - polecam.
Bóg nie stworzył kobiety z głowy mężczyzny- aby nim nie rządziła, nie stworzył z nogi- aby nie była jego niewolnicą, ale z żebra- aby była bliska jego sercu

Ja miałam to samo, tracenie przytomności, nudności, wymioty itd. I pomogły tabletki anty, po 2 opakowaniu już nic nie bolało. No może troche ale w porównaniu do tego co było to cód miód i orzeszki
żadne tabletki przeciwbólowe nie działały, jedynie troche czopki z ketonalem.
[ Dodano: 2006-06-02, 17:58 ]
W tym właśnie jest podstęp i głupota tych tabletek, że trzeba je brać zanim jakikolwiek ból się pojawi...
żadne tabletki przeciwbólowe nie działały, jedynie troche czopki z ketonalem.
[ Dodano: 2006-06-02, 17:58 ]
runeko pisze:Moze nie zanim ale kiedy poczujesz JAKIKOLWIEK slad bolu w podbrzuszu w tym czasie.
W tym właśnie jest podstęp i głupota tych tabletek, że trzeba je brać zanim jakikolwiek ból się pojawi...
Symfonia pisze:wydziela cos tam (nie pamietam cio)
Endorfiny
broken18 pisze:W tym właśnie jest podstęp i głupota tych tabletek, że trzeba je brać zanim jakikolwiek ból się pojawi...
No to lepiej czekac az padniemy na kolana i bedziemy sie zwijac w mekach?
- Rebeca2006
- Uzależniony
Mi ginekolog przepisal KETONAL FORTE to wlasnie tylko na recepte , choelrnie mocny ale mi wystarczy 1-2 tabletki na dzien a keidys tak jak Moon bralam nawet 7-8. Pozatym termoforek albo poduszka elektryczna.
"Możesz iść szybciej niż niejeden chciałby biec,
możesz tak, tak po prostu znów zapomnieć się,
nowy dzien zawsze daje nowe życie,
słuchaj, zaufaj sobie jeszcze raz "
możesz tak, tak po prostu znów zapomnieć się,
nowy dzien zawsze daje nowe życie,
słuchaj, zaufaj sobie jeszcze raz "
- ksiezycowka
- Weteran
broken18 pisze:Jak wiesz że jutro np masz dostac okres i będzie bolało to tabletki zaczynasz brać dziś. Rozumiesz?
A nie, mi chodzi o takie co bierzesz, jak cie zaczyna costam cmic w podbrzuszu. A takie, o ktorych Ty mowisz to najlepiej zaopatrzyc sie w suplementy, ktore maja dzialanie rozkurczowe i bierze sie je 10 dni przed okresem az do zakonczenia. Dobra rzecz.
Sama kiedyś miałam podobny problem,ale lekarz polecił mi branie tabletek antykoncepcyjnych i od tamtego czasu już tak nie cierpię
Pamiętam jak szprycowałam się nospą,ketonalem forte albo aulinem ...na samą myśl mi nie dobrze
Teraz czasem biorę doraźnie ketonal jak boli bardziej...ale ogólnie już jest ok
da się znieść
Pamiętam jak szprycowałam się nospą,ketonalem forte albo aulinem ...na samą myśl mi nie dobrze

Teraz czasem biorę doraźnie ketonal jak boli bardziej...ale ogólnie już jest ok
Carpe diem!
runeko pisze:A nie, mi chodzi o takie co bierzesz, jak cie zaczyna costam cmic w podbrzuszu. A takie, o ktorych Ty mowisz to najlepiej zaopatrzyc sie w suplementy, ktore maja dzialanie rozkurczowe i bierze sie je 10 dni przed okresem az do zakonczenia. Dobra rzecz.
Chodziło mi o wszystkie nospy, ibupromy itp.
Przyłączam się do grona kobiet strasznie przy okresie cierpiących
Jestem przerażnona, bo jutro mam termin a do tego bardzo poważny egzamin
Nie wiem co robić, jak mnie ból, wymioty i biegunka złapią, to chyba z sali wyniosą mnie nogami do przodu
( A egzaminatorem jest bardzo złośliwy facet, więc nawet nie mam co probować z nim zagadać, że może będę musiala biegać do wc
Może doradzicie coś, co zrobić?

Może doradzicie coś, co zrobić?

Afro mi nie przeszkadza 

Ja zawsze faszeruję się nurofenem forte, czasami wypiję melissę. Ale moja koleżanka mimo cholernego bólu nie bierze nic. Twierdzi, że takie branie chemii odbija się w przyszłości.
Tylko co zrobić, jak ból jest nie do wytrzymania? Jeden okres tak przeszłam, przy pierwszym opakowaniu antykonceptów i nigdy więcej...
Tylko co zrobić, jak ból jest nie do wytrzymania? Jeden okres tak przeszłam, przy pierwszym opakowaniu antykonceptów i nigdy więcej...
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
- ksiezycowka
- Weteran
Nic nie mozesz zrobic. Ja dostane okres np dokladnie na egzaminie z socjologii w sobote. A dostawalam juz na zaliczeniach i innych egzaminach - przezyjesz...sami pisze:Może doradzicie coś, co zrobić?
- Rebeca2006
- Uzależniony
broken18 pisze:Chodziło mi o wszystkie nospy, ibupromy itp
To jak ktos ma powazne bole, to i tak nie pomaga.
sami pisze:Może doradzicie coś, co zrobić?
Zalozyc pieluszke? Ok, wiem, ze to nie zarty ale nie mam pojecia. Mozesz isc na zastrzyk rozkurczajacy o ile wiesz jak na Ciebie takie cos dziala.
- ksiezycowka
- Weteran
No sie zapisuje ;PRebeca2006 pisze:moon, Ketonal na przeziebienieO mamo <boje_sie>
Nie no mam mniejsze. przeciez napisalam ze biore tylko Ibuprom max i 2 no-spyRebeca2006 pisze:A ty dalej masz takei bole mimo tabletek ?
Jak sie bierze przed okresem - pomaga.To jak ktos ma powazne bole, to i tak nie pomaga.