czy miesiaczka jest co miesiąc?

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 08 cze 2006, 17:57

moon pisze:Niekonieczne. ja mialam co 90 dni. I wyniki wszystkich badan bardzo dobre.

Ale całkiem możliwe - Moon - to, że miałaś co 90 dni też na pewno miało przyczynę - jak nie w hormonach to w czymś innym miałaś źródło swojej nieregularności - może to było spwodowane stresem, może odchudzaniem - czymkolwiek - ale przyczyna musiała być...
Bo tak już jest urządzony nasz ogranizm - że bez przyczyny to mało co tam się dzieje...

Każdy z nas jest inny. U mnie było co 40 dni i było coś nie tak z hormonikami...
A u Ciebie 90 - i z hormonikami w porządku a z czymś innym nie... :P
Co człowiek to inna historyja jest...
A że dziewczyna ma okres co 3-4 miesiące to jeśli już okres burzliwego dojrzewania przeszła (kiedy takie odstępy mają prawo się zdarzać) to nie ma co zwlekać tylko pedzić do ginekologa jak na skrzydłach - bo o zdrowie trzeba dbać :P
Kazdy problem ma rozwiazanie.
A jesli nie ma rozwiazania to nie ma problemu
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 08 cze 2006, 18:01

betusia pisze:jak nie w hormonach to w czymś innym miałaś źródło swojej nieregularności - może to było spwodowane stresem, może odchudzaniem - czymkolwiek - ale przyczyna musiała być...
Zadnej z tych co wymyslilas nei bylo :]
betusia pisze:pedzić do ginekologa jak na skrzydłach
Ano powinno sie :)
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 08 cze 2006, 18:11

moon pisze:Zadnej z tych co wymyslilas nei bylo

Może nie strzeliłam - ale przyczyna zawsze musi być...
Jest skutek to musi być przyczyna - to logiczne jak kartofel na talerzu.... <mlotek>

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 08 cze 2006, 18:13

betusia pisze:przyczyna zawsze musi być...
NIe zawsze. Tutaj najpewniej wg kilku lekarzy to "moja uroda" ja tak mam i nawet jak odstawie tabletki tak miec bede. No chyba ze to uznasz za przyczyne sobie :)
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 08 cze 2006, 18:16

moon pisze:NIe zawsze.

Zawsze. :P
Normalna miesiączka jest regularna - nawet po odstawieniu tabletek.
Nie wiem, który mądry lekarz mówi, że taka jest Twoja "uroda"... ale uroda z miesiączką ma się do siebie jak plemnik do wiatraka...

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 08 cze 2006, 18:18

betusia pisze:uroda z miesiączką ma się do siebie jak plemnik do wiatraka...
Kochan to takie bardzo znane powiedzenie. <lol>
betusia pisze:Normalna miesiączka jest regularna
A moja nie byla? 90 dni ;P

[ Dodano: 2006-06-08, 18:19 ]
A nawet jesli nie do konca to pojmij zawartoscia swojej czaszki ze neiktorzy moga juz tak miec po prostu, bo tacy sa. I choc w takie cos jest bardzo rzadkie to jednak sie zdarza.
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 08 cze 2006, 19:46

moon pisze:Kochan to takie bardzo znane powiedzenie.

A ja jak mam ochotę to będę go sobie używać i nie widze w tym niczego z czego można się śmiać.
moon pisze:Normalna miesiączka jest regularna
A moja nie byla? 90 dni ;P

Sama dobrze wiesz - że cykl miesiączkowy nie trwa 90 dni - a jeżeli u Ciebie trwał to normalny nie był - i przyjmij to raz na zawsze do swojej wiadomości... Bo jeśli tego nie pojmujesz to ja już po prostu zwątpiłam w sens tłumaczenia Ci czegokolwiek.
Nie dziwię się jednak temu, że jesteś uparta i wmawiasz, że to jest normalne mieć takie długie cykle - ponieważ to jest tak jak z ludźmi, którzy cierpią na bardzo poważne zaburzenia psychiczne - po prostu za wszelką cenę próbują innym wmówić, że nie są chorzy - nawet jeśli wszyscy dobrze wiedzą, że jest inaczej...

moon pisze:A nawet jesli nie do konca to pojmij zawartoscia swojej czaszki ze neiktorzy moga juz tak miec po prostu, bo tacy sa. I choc w takie cos jest bardzo rzadkie to jednak sie zdarza.

Po raz kolejny unosisz się bez powodu - w dodatku nie mając racji. I po raz koleny używasz obraźliwych (chyba wobec siebie) stwierdzeń typu "zawartością czaszki"....
Nie wiem czy w szkole podstawowej albo średniej chodziłaś na biologię, ale jeśli chodziłaś to na pewno czytałaś na czym polega cykl miesiączkowy u kobiety - i wciskanie ludziom takich ciemnot, że normalnie zdarza się, że ktoś ma okres co 90 dni - to jest po prostu censored - tym bardziej, że nie mając o czymś pojęcia piszesz coś tak jakbyś była tego pewna...
Nie mam zamiaru tłumaczyć Ci przebiegu cyklu miesiączkowego - bo to normalnie myślący człowiek zna od podstawówki - ale radzę się dokształcić trochę.
Z mojej strony koniec tematu.

Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 08 cze 2006, 21:22

betusia pisze:
milusia_sweet pisze:ooo widze ze nie jestem sama... ja tez mam okres raz na 3-4 miesiace... .

Milusia.... to bardzo niedobrze z Twoim organizmem się dzieje... i całe szczęście, że do lekarza się wybierasz.
Też kiedyś miałam długie odstępy pomiędzy (ale co najwyżej dwa miesiące) - i okazało się, że trzeba było to wszystko ustabilizować hormonami... Mi na szczeście wszystko pięknie się unormowało...

Koniecznie musisz zrobić w takiej sytacji badanie krwi i ocenić stan Twoich hormonów, bo w takim przypadku nie można mówić o jakimkolwiek cyklu...Powinnaś zrobić sobie jeszcze USG dopochwowe aby sprawdzić czy może masz zespół policystycznych jajników... bo takie odstępy mogą na to niestety również wskazywać...
Poza tym całkiem możliwe jest, że przy takich wahaniach masz cykle bezowulacyjne, ale niekoniecznie tak jest...
A mając takie anomalie - trzeba się tym bardziej koniecznie zabezpieczać... Nie wiem co masz na myśli pisząc
milusia_sweet pisze:a ze wspoóżytje to zawsze mam nerwowe ze wpadlismy mimo iz wiem ze mam nieregularny okres ..
ale mam nadzieję, że nie to, że nie stosujesz żadnego zabezpieczenia, bo to by było co najmniej naiwne...

Betusiu, oczywiscie ze sie zabezpieczamy.. prezerwatywa i globulka.ale mimo wszystko mam zawsze schizy ze moze jakiegos pecha mielismy i boom wpadka :/
co do mojego okresu.. bylam u ginekologa, zrobilam usg dopochwowe no i wyszlo ze mam powiekszone pecherzyki na jajnikach ale baba stwierdzila ze jak na 19 dzienm cyklu to maja prawo one tak wyglądac. kazala mi zrobic wlasnie badania na hormony. i mam wszystkie ponizej jakiejkolwiek normy :( tylko musialam czekac az okres dostane czyli 3 miesiace od wizyty u lekarza. dostalam i zrobilam te badania w 6 dniu cyklu.. i teraz sie wybieram znowu. moj chlopak duzo czytal w necie o tych jajnikach i tez cos wlasnie wyczytal o tym policy.... cos tam :) i jest przerazony :( bo mowi ze to moze ptrowadzic do nieplodnosci :( a ja chce kiedys miec zdrowe dzieciaki.... :) mam nadzije ze wszystko bedzie ok z tm moim okresem..

pozdro :)
:*
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 08 cze 2006, 23:42

milusia_sweet, to hormonki CI ureguluja i bedzie git ;)
betusia pisze:nie widze w tym niczego z czego można się śmiać.
Ty nie. <lol>
betusia pisze:tak jak z ludźmi, którzy cierpią na bardzo poważne zaburzenia psychiczne - po prostu za wszelką cenę próbują innym wmówić, że nie są chorzy - nawet jeśli wszyscy dobrze wiedzą, że jest inaczej...
Ciesze sie ze sie skupiasz tez na sobie :] Oczywiscie nie twierdze ze masz jakas psychiczna chorobe zeby jasnosc byla.
betusia pisze:adzę się dokształcić trochę.
Ja rowniez :]
betusia pisze:o czymś pojęcia piszesz coś tak jakbyś była tego pewna...
Jkabys czytala tez ksiazki nie tylko od biologii tez bys wiedziala. Siegnac po cos bardziej medycznego nie jest az trudno.
betusia pisze:a jeżeli u Ciebie trwał to normalny nie był
Że to normlane nie napisalam. Czytaj uwazniej. ;P Po prostu napisalam ze niektorzy tak moga miec. Co nei znaczy ze to nie jest defekt. Z tym ze nie musi miec konkrenej banalnej przyczyny jak u CIebie tylko moze byc to defekt chocby i wrodzony czy nabyty na skutek roznych rzeczy. Tak jak Twoje zooperowane juz teraz cycki. Załap kobieto w koncu.
betusia pisze:unosisz się bez powodu
Co Ty. Przeca ja spokojna jestem. potrzeba kogos wiecej niz przewrazliwonej osoby zebym sie unosila ;)
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 09 cze 2006, 00:13

moon pisze:Tak jak Twoje zooperowane juz teraz cycki.

Słucham... nie wiem kto sobie operował cycki - ale na pewno nie ja...
Przynajmniej na razie nie zamierzam - chociaż wolałbym większe.
Widocznie rzeczywiście masz kłopoty z czytaniem, jeśli moja operacja klatki to według Ciebie operacja cycków...
Wątpię byś w odróżnieniu ode mnie sięgała do jakichkolwiek naukowych źródeł związych z ginekologią - więc nie tłumacz czegoś na czym kompletnie się nie znasz... co bije z Twoich postów tak ewidentnie - że aż się słabo robi...
Po prostu jak nie masz nic do powiedzenia na dany temat to się nie odzywaj.

moon pisze:milusia_sweet, to hormonki CI ureguluja i bedzie git

milusia - nie słuchaj moon - bo głupoty gada... Niekoniecznie takie długasne odtępy są kwestią hormonów... Możesz mieć bezowulacyjne cykle - możesz mieć różne przykre sprawy - lepiej to zbadać koniecznie....

PS. moon - jeśli w zyciu też jesteś tak niesympatyczna i niekumata jak na forum to ja Ci współczuje.

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 09 cze 2006, 00:25

milusia_sweet pisze:kazala mi zrobic wlasnie badania na hormony. i mam wszystkie ponizej jakiejkolwiek normy
hormonki CI ureguluja i bedzie git
betusia pisze:nie słuchaj moon - bo głupoty gada...
No faktycznie <lol>
betusia pisze:jeśli moja operacja klatki to według Ciebie operacja cycków...
Nie wczytuje sie w takie rzeczy bo szkoda mi czasu ;) Chodzi tylko o wrodzone defekty.
betusia pisze:Wątpię byś w odróżnieniu ode mnie sięgała do jakichkolwiek naukowych źródeł związych z ginekologią
Moze i nie, ale z neurologia raczej tak. ;)
betusia pisze:jak nie masz nic do powiedzenia na dany temat to się nie odzywaj.
Alez mam. :D
betusia pisze:moon - jeśli w zyciu też jesteś tak niesympatyczna i niekumata jak na forum to ja Ci współczuje.
Wzajmnie ;)

[ Dodano: 2006-06-09, 00:33 ]
betusia pisze:lepiej to zbadać koniecznie....
Przeca juz jej zbadali. Niech sie lpiej dziewczyna cieszy ze to najpewniej hormony tylko.

Milusia powiedznia zycze i chlopaka uspokuj - dobry lekarz, ktory sie zna na rzeczy i bedzie po problemie. ;)
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 09 cze 2006, 02:26

moon pisze:Nie wczytuje sie w takie rzeczy bo szkoda mi czasu ;) Chodzi tylko o wrodzone defekty.

Nie odmówię sobie tej przyjemności by napisać publicznie, że na podstwawie tego zdania mogę bez zawahania określić moon jako jako forumową chamkę.
I powiem Ci dziewczyno jeszcze jedno choć słów mi na Ciebie szkoda - Twoje chamstwo wobec innych zwróci się kiedyś przeciw Tobie....
Zapamiętaj to sobie dobrze...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 09 cze 2006, 07:35

betusia, oka ad topic?Z Twojej gigantycznej wiedzy ginekologicznej po tym co zacytowalam masz dalej jakas diagnoze jak tu ewidentnie nie graja hormony?
betusia pisze:na podstwawie tego zdania mogę bez zawahania określić moon jako jako forumową chamkę.
Se okreslaj. Myslisz, ze ktos Cie slucha czy ze ja sie przejme. Mi to zwisa zupelnie co Ty myslisz ;)
betusia pisze:Twoje chamstwo wobec innych zwróci się kiedyś przeciw Tobie....
Zapamiętaj to sobie dobrze...
I jeszcze jasnowidz <lol>

Milusia przypomnialo mi sie cos.
Ja tez jak z tym poszla do ginekologa mialam ne tak hormony - wyszlo z badan. Dostalam leki hormonalne [ale nei antykoncepcyjne] na wyregulowanie cyklu. Ty tez pewnie dostaniesz. Z tym ze ja mialam tak ze cykl mialam co ok. 33 dni wtedy. Te tabletki nie s ajak tabletki anty ze wywoluja sztuczne krwawienie. Nie ma sie okresu tez co do godziny czy dnia. Czasem wiec 28 czasem 33 dni. Potem raczej caly czas 33 dni.
Bralam je po z rok dobry albo i wiecej. I w trakcie ich brania oraz miesiac jeszcze po nich okres mialam regularny. Zrobili mi badania hormonow i byly dobre a okres nadal mialam nieregularny.
Wiec radze Ci zebys sie od razu nie godzila na taka ponad roczna kuracje hormonami. Jesli sie uda to krocej by bylo lepiej, bo bys sie hormonami nie musiala szprycowac, ktore niekoniecznie musza pomoc. Chodź jestem zdania ze pomoga ;)
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 09 cze 2006, 10:27

moon pisze:Se okreslaj. Myslisz, ze ktos Cie slucha czy ze ja sie przejme. Mi to zwisa zupelnie co Ty myslisz ;)

Zastanów się czasami nad tym co piszesz...
Czasami to jak coś palniesz - to się nieobrze robi... Mnie również nie ochodzi co to Tobie zwisa czy nie zwisa... A pewnie piersi Ci zwisją, żeś sobie wymyśliła, że ja operacje na piersi miałam... :)

moon pisze:Potem raczej caly czas 33 dni.
Bralam je po z rok dobry albo i wiecej. I w trakcie ich brania oraz miesiac jeszcze po nich okres mialam regularny. Zrobili mi badania hormonow i byly dobre a okres nadal mialam nieregularny.

Moon... Raz mówisz, że miałaś co 90 dni potem 33 - ewidentnie coś tam kręcisz - już nie chcę wnikać... jednak ewidentnie moon z Tobą jest coś nie tak - jeśli nawet okresu normalnego nie masz...

Kiedy mialam okres co 40 dni - to od razu polecialam do lekarza jak na skrzydłach bo zalezy mi na tym, żeby zawsze była zdrowa...
Nie ma co tak naprawdę spekulować co dokładnie jest milusi - najlepiej niech się odda w ręce specjalisty, który się nią zajmnie....

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 09 cze 2006, 17:27

betusia pisze:Raz mówisz, że miałaś co 90 dni potem 33 - ewidentnie coś tam kręcisz
Co krece opisalam jak to u mnie bylo od poczatku do konca. biorac elki mailama co 33 dni tak ok. Jak je odstawilam jeden cykl miala tez taki potem znow co 90,60 dni.
betusia pisze:niech się odda w ręce specjalisty, który się nią zajmnie....
Z akcentem na scejalisty bynmajmniej nie tylko z wyszkatalcenia. :)
betusia pisze:Kiedy mialam okres co 40 dni - to od razu polecialam do lekarza jak na skrzydłach bo zalezy mi na tym, żeby zawsze była zdrowa...
Tez tak zrobilam jak jz zreszta powyzje pislam :)

Wiec <browar> dla rozluźnienia atmosfery proponuje i czekamy co dalej z Milusia :)
Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 09 cze 2006, 18:40

oj dziewczyny czytam i czytam i cos tu sie gorąco zrobiło pod moja nieobecnosc :D
myśle ze w ciagu tyg pojade do mojej pani doktor.. tak naprawde to i moon i betusia mogąmiec racje, bo kiedy bylam ostatnio u niej to jedynie to usg zrobilam nic wiecej, nawet nie siadalam na ten samolot ;) tylko babka looknęla na to zdjecie i te moje pecherzyki popatrzyla i powiedziala ze fakt, powiekszone i wiecej ich jest, ale skoro mam nieregularny okres to jak na 19 dzien cyklu maja prawo te jajniki tak wygladac. ale zanim cokolwiek zrobimy to mam zrobic badania na hormony. i tyle bylo wszystkiego. takze najwazniejsze przede mna...

a Wy dziewczyny sie nie bijcie na słowa bo winna sie poczuje :(

pozrdowionka i wielkie dzieki za udzial w dyskusji :)
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 09 cze 2006, 18:45

milusia_sweet pisze:a Wy dziewczyny sie nie bijcie na słowa bo winna sie poczuje

Nie ma sprawy - a my się nie bijemy - tylko moon miała urojenia, że sobie piersi powiększyłam... hehe...
milusia_sweet, jesteś jeszcze pewnie bardzo młoda - więc wszystko sie pięknie ureguluje...
Trzymamy kciuki!!!

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 09 cze 2006, 20:21

betusia pisze:tylko moon miała urojenia, że sobie piersi powiększyłam...
Tylko Betusia nie dala rady zrozumiec ze o co innego mi chodzilo <chory>
milusia_sweet pisze:anim cokolwiek zrobimy to mam zrobic badania na hormony.
Ale przeciez pisalas ze robilas i masz ponizej normy :>
Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 26 cze 2006, 21:33

no to żem przyszła..;) bylam juz u lekarza z wynikami tych hormonow i co sie okazalo wszystkie sa w normie poza progesteronem.. mam tzw cykle bezowulacyjne.. no i lekarz przypisal mi sam progesteron w tabletkach i ma byc poprawa.. ale sie strachu najadlam :/
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 26 cze 2006, 23:00

milusia_sweet, mowilam ze hormony dostaniesz wyreguluja i bedzie, ok. Nie trzeba bylo sie stresowac :)
onlyjusti
Maniak
Maniak
Postautor: onlyjusti » 27 cze 2006, 11:54

jaTOja - długa przerwa moze być spowodowana stresem itd. trudno ocenic najlepiej udać sie do ginekologa jeśli spóźnia się 3/4 tygodnie.
OnlyJusti
Awatar użytkownika
jagunia
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: jagunia » 27 cze 2006, 12:03

onlyjusti pisze:jaTOja - długa przerwa moze być spowodowana stresem itd. trudno ocenic najlepiej udać sie do ginekologa jeśli spóźnia się 3/4 tygodnie.

Onlyjusti ale jaTOja napisała posta w styczniu 2005 r i chyba już nie odwiedza tego forum :P
onlyjusti
Maniak
Maniak
Postautor: onlyjusti » 27 cze 2006, 12:26

jaguniu wiem widzilam datę :P ale nie bylabym sobą nie skomentujac sprawy :P thx za info ;) :*
OnlyJusti

Wróć do „Zdrowie i uroda”