ćwiczenia w żadnym razie nie na masę!

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 17 maja 2007, 21:01

jamaicanflower pisze:I to jest najgorsze - powrót o 18, 19 czasem, później i jedzenie na wieczór. :/ Czy późna pora zasypiania - 2/3 rano coś zmienia? :D

ostatni posiłek należy jeść około 4 godziny przed snem.

nie wiem, czy było, więc dopiszę: należy unikać napojów gazowanych - rozpychają ściany żołądka.

aha, wszystkim, których nie rozumiem ze względu na figurę dodam, że prawidłowo chudnie się od 0,5 do 1kg tygodniowo <cisza>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 maja 2007, 21:04

lollirot pisze:należy unikać napojów gazowanych - rozpychają ściany żołądka.
GTazowanych i slodzonych. najlepiej woda niegazowana, zielona herbatka. Nie slodzic.
lollirot pisze:prawidłowo chudnie się od 0,5 do 1kg tygodniowo
Wiemy :) Dzieki ;)
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 17 maja 2007, 21:15

moon pisze:lollirot napisał/a:
prawidłowo chudnie się od 0,5 do 1kg tygodniowo
Wiemy Dzieki
a ja nei wiedziałam. Szkoda, bo ja zamierzam szybciej neico, ale moje zapasy sa spore, wiec nie mi chyba nie bedzie :D mam zamiar wcinac duzo duzo salatek z tych co Wstręciuszka podala, bo ja salatki uwielbiam, wiec mam nadzieje, ze witaminek mi nie zbraknie
lollirot pisze:których nie rozumiem ze względu na figurę
i sie ciesz z tego ;)
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 17 maja 2007, 21:20

madziorka.m pisze:i sie ciesz z tego ;)

cieszę się, bo w razie potrzeby przy mojej słabej woli nie chudłabym nawet 0,5kg na tydzień :-) próbuję wam tylko uświadomić, że liczy się TRWAŁOŚĆ efektu, a nie szybkość. a im szybciej, to, prawdopodobnie, na krócej. i warto przy chudnięciu myśleć racjonalnie, nie na łapu capu, bo wstręciuszka ma rację, że:
Wstreciucha pisze:dieta musi byc sporzadzona z glowa, bo brak poszczegolnych skladnikow moze powodowac ze ktoregos dnia rzucimy sie na jedzenie i pochloniemy tyle co zapotrzebowanie na 5 dni.
a niczego mi nie brak
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 17 maja 2007, 21:23

dlatego tez chetnie czytam Wasze wszystkie rady, bo widze, ze na rzeczy sie wiekszosc osob tu zna(oczywiscie po za mną i moon :P ). Ufam Wam, i aż mi chce sie chudnąć, ćwiczyc i komponowac sałatki :D

Wtedy więcej chcę.

Jeszcze."
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 17 maja 2007, 21:25

polecam forum "zdrowa dieta" na gazeta.pl, tam na pytania odpowiadają eksperci, ja rozwiałam już parę moich wątpliwości :-)
a niczego mi nie brak
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 17 maja 2007, 22:21

ja juz plan cwiczen na tydzien ułożyłam, wymyslilam na jutro plan jedzenia na caly dzien i teraz zaraz zabieram sie za cwiczenia. Myslalam zeby cwiczyc rano, ale nie bedzie mi sie chcialo wstawac o 6 zeby cwiczyc. aaaaa, jeszcze wymyslilam, ze przez ten tydzien bede cwiczyla to co podala Wstreciuszka i z tej strony z cwiczeniami, oczywiscie do tego albo bieganie albo konie(jak konie to nie bieganie, bo ja tam i tak ide na pieszo okolo 20 minut szybkim marszem) a pozniej od piątku przyszlego tygodnia dojdzie do tego szóstka, bo teraz wiem, ze nie dałabym rady.

Wtedy więcej chcę.

Jeszcze."
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 18 maja 2007, 00:03

Rany i najwazniejsze!

Jak do tego sie maja alkohole? <boje_sie>
Tylko nie mowicie ze nie wolno...
Awatar użytkownika
Nola
Maniak
Maniak
Postautor: Nola » 18 maja 2007, 00:06

moon pisze:Jak do tego sie maja alkohole?

nie wiem w sumie,ale takie piwo to lepiej sobie odpuścić :P
Chaos is a friend of mine
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 18 maja 2007, 00:09

c-f pisze:ale takie piwo to lepiej sobie odpuścić :P
Ale ja tylko piwo pijam :/
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 18 maja 2007, 00:13

moon pisze:Ale ja tylko piwo pijam :/

zacznij wódkę :D
a niczego mi nie brak
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 18 maja 2007, 00:14

lollirot pisze:zacznij wódkę :D
Moj zoladek dosyć barwnie ja znosi :/
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 18 maja 2007, 08:00

ja tez sie zastanawiam co z alkoholem, bo mam do wyboru albo piwa, albo slodkie likiery, wiec nei wiem co gorsze. Bo na whisky na kazda impreze mnei nei stac

Wtedy więcej chcę.

Jeszcze."
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 18 maja 2007, 08:15

Przy odchudzaniu rodzaj alkoholu jest bez znaczenia , albo ograniczacie do minimum , albo od poniedzialku do piatku pracujecie na ladna sylwetke po to, zeby w sobote wszystko sobie odbic na imprezie ;)

[ Dodano: 2007-05-18, 09:06 ]
dalszy ciag salatek:

91. Sałatka Patryka do frytek
Kukurydza i majonez jako baza, żeby było ostrzejsze: pomarańcza lub mandarynka ew. odrobina musztardy, żeby było zabawniej: szczypiorek lub pietruszka (nie za dużo)
papryka duża, czerwona fasola, jabłko, nawet rodzynki

92. Sałatka Szefa Kuchni
Kurczak wędzony - 1,870 kg, winogrona - 0,800 kg, majonez - 0,270, orzeszki cashew - 0,200 kg, jogurt - 0,670 kg, miód naturalny - 0,110 kg, pieprz, cukier
Mięso pokroić w kostkę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawiać do smaku.

93. Sałatka Tabule
250 g kaszy kus-kus, 2 cytryny, 8 łyżek oliwy z oliwek, 3 pomidory, 1 papryka czerwona,
1 surowy ogórek, 2 łyżki świeżej cebuli (niekoniecznie), 1 kiwi (niekoniecznie), 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka estragonu, 3 łyżki świeżej mięty, sól, pieprz
Kus-kus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do niego sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojone warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszać i mocno schłodzić. Udekorować miętą i cytryna. Najlepiej przygotowywać w przeddzień.

94. Sałatka a la Anetek - kukurydziana
dwa jabłka, puszka kukurydzy i trochę żółtego sera. (Jabłko i żółty ser kroimy w kostkę, jak ziarna kukurydzy).
Do wersji warzywnej się wrzuca: pomidora, paprykę - najlepiej czerwoną i zieloną, rzodkiewki, kiwi pokrojone w ćwierćplasterki, 200 groszek. Sos dowolny.
Wersja owocowa wymaga pomarańczy, ananasów z puszki, banana, też kiwi, mandarynek, brzoskwiń, co się ma.
Jako sos nad wyraz pasuje majonez, nawet ten ostrzejszy.

95. Z tuńczykiem
Jedna kapusta pekińska, puszka tuńczyka (jak w oliwie, to tę oliwę zużyć do przygotowania sosu winegret), puszka kukurydzy, pomidor.
Kapustę pekińską się rwie na małe kawałki, wrzuca osączoną kukurydzę, tuńczyka - rozdrobnionego, pomidorka pokrojonego w małe kawałki... Można wrzucić seler naciowy, czemu nie. Zamiast kukurydzy może być, np. soczewica, też dobre. Całość polewa się winegretem, najlepiej ostrym.

96. Sałatka a la Anetek - meksykańska
Puszka czerwonej fasoli, puszka zielonej fasolki, puszka kukurydzy, żółty ser pokrojony w kostkę, jabłko pokrojone w kostkę, papryka - ładnie wygląda różnokolorowa, też w kostkę, małe marynowane cebulki - tak ze 20, ogórki kiszone lub konserwowe - ze dwa, pokrojone w kostkę.
Wymieszać. I już.

97. Sałatka alzacka
30 dag żółtego sera, 2 ugotowane selery, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny, musztarda, zielenina, 3 jaja ugotowane na twardo, 2 pomidory, rzodkiewka
Ser i seler pokroić w paski, połączyć ze śmietaną, dodać przyprawy, posiekaną zieleninę i wymieszać. Wyłożyć na półmisek, udekorować jajami, rzodkiewką i pomidorami.

98. Sałatka amerykańska
1 sałata, 10 dag sera twarogowego lub topionego, śmietana, 1 łyżka posiekanych orzechów, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 pomarańcza, 1-2 liście selera, sól, pieprz
Sałatę wymyć, liście ułożyć na dnie salaterki. Ser rozetrzeć, dodać orzechy, sól, umyte i pokrojone liście selera, śmietanę, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Masę serową ułożyć na środku miski. Pomarańcze wymyć, obrać, podzielić na części, ułożyć dookoła sałatki.

99. Sałatka ananasowo-selerowa
40 dag selera naciowego, 2 torebki ryżu (25 dag), 10 dag łuskanych orzechów włoskich,
1 puszka ananasa, 4 czubate łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, sok z 1/3 cytryny,
sól i pieprz,
Seler opłukać, osączyć i pokroić na drobne kawałki. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, osączyć i ostudzić. Orzechy posiekać, ananasa osączyć z zalewy i pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć majonez z sokiem z cytryny i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z otrzymanym sosem, wstawić do lodówki, a następnie przełożyć do plastykowego pojemnika lub słoja.

100. Sałatka bananowo-ryżowa
3 banany, 5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko, pół selera, 100 g szynki, 5 łyżek majonezu, 2 łyżki śmietany, łyżka soku z cytryny, curry, sól, cukier
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki grubości 1/2 cm. Szynkę pokroić w drobne cząstki. Seler obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Do majonezu dodać śmietanę i curry. Wymieszać wszystkie składniki z ryżem, doprawić solą lub cukrem.

101. Sałatka cebulowa
Jedną dużą czerwoną cebulę (jest mniej ostra, co jest warunkiem powodzenia) kroję w krążki (nie bardzo cienkie), podlewam oliwą i odrobiną soku z cytryny, sypię po szczypcie soli i cukru. Dodaję odrobinę posiekanej świeżej papryczki chilli (może być też suszona, w proszku) i połówkę pokrojonego w kosteczkę, obranego ze skóry pomidora, mieszam. Na koniec dodaję drobno siekanej zielonej pietruszki. Zarówno sałatka z cebuli, jak i opisany wyżej twarożek curry rewelacyjnie pasują do klopsików z mielonego mięsa, tak ciepłych, jak i zimnych.

102. Sałatka dietetyczna
szklanka ryżu, 1 kubek jogurtu naturalnego, pierś z kurczaka ugotowana z curry, pokrojona w kostkę, puszka kukurydzy, 3 strąki papryki kolorowej pokrojonej w słupki
sos:
jogurt, 2 łyżki majonezu, pomarańcza pokrojona w kostkę, sok z cytryny, sól, pieprz
Ryż ugotować. Piersi z kurczaka ugotować z curry i pokroić w kostkę. Połączyć kukurydzę z ryżem i kurczakiem. Paprykę oczyścić, pokroić w słupki i wymieszać z ryżem. Sporządzić sos i doprawić sałatkę.

103. Sałatka egzotyczna
2 gruszki, 2 jabłka, 2 banany, 2 pomarańcze, szklanka śmietany
Banany i pomarańcze sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka i gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, także pokroić w kostkę. Włożyć do salaterki i wymieszać z bitą śmietaną. Wstawić na pół godziny do lodówki.

104. Sałatka ekspresowa
Słoik korniszonów, mała puszka groszku konserwowego, 25 dag sera żółtego, 5 jaj, mały słoik majonezu, sól, pieprz ewentualnie mielona papryka
Ogórki i ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Starte ogórki lekko odsączyć. Ugotowane na twardo jaja posiekać, dodać groszek konserwowy, majonez, sól pieprz i dobrze wymieszać. Sałatkę podawać dobrze oziębioną.

105. Sałatka filadelfijska
1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 10 dag sera twarogowego, 3 łyżki posiekanych orzechów, 3-4 gałązki selera naciowego, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
3-4 paski szczypiorku, 2-3 oliwki, majonez, 1-2 pomidory, 1 jajko ugotowane na twardo, sałata do dekoracji
Papryki wymyć, odkroić łodygi, usunąć pestki. Ser rozetrzeć, wymieszać z orzechami, drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i rozdrobnionymi oliwkami. Masę rozprowadzić majonezem, doprawić do smaku. Masą napełnić papryki i wstawić do lodówki. Ochłodzone papryki pokroić w plastry i ułożyć na talerzu pokrytym liśćmi sałaty. Dekoracyjnie ułożyć plasterki pomidorów i jaja.

106. Sałatka frou-frou
1 seler, 2 buraki, 3 jaja na twardo, 4 pieczarki, sól, pieprz, 1/2 szklanki sosu winegret, łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka papryki w proszku, listki sałaty, posiekana zielenina
Wyszorowane buraczki i seler oddzielnie ugotować w łupinach, odcedzić, przestudzić, pokroić w słupki grubości zapałki. Wymyte osuszone pieczarki pokroić na cienkie paski. Sałatę wypłukać, osączyć, osuszyć w ścierce. Sos winegret wymieszać z musztardą i papryką. Białka jaj pokroić w słupki. W dużej misce ostrożnie wymieszać przygotowane jarzynki z pieczarkami i białkami jaj. Salaterkę wyłożyć sałatą, przełożyć jarzynki, osolić, posypać pieprzem, polać sosem, posypać zieleniną.

107. Sałatka grecka 1
Ogórek, 2-3 pomidory, cebula, zielona papryka, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, czarne oliwki z puszki, ser feta,
Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem.

108. Sałatka grecka 2
Ser feta, pomidor, ogórek, sałata zwykła lub lodowa, papryka żółta i czerwona, olej, sól, pieprz, ocet winny
Pokroić w kostkę pomidora, ogórka i paprykę. Fetę pokroić w kostkę. Sałatę porwać w małe paski. Ułożyć w misce warstwowo: sałatę, warzywa, ser. Wlać łyżkę oleju i pokropić octem.
Posolić i popieprzyć. Wymieszać delikatnie.

109. Sałatka grecka 3
1. Ugotowane ziemniaczki (w kosteczkę), korniszony (w kosteczkę), fasola biała z puszki, fasola czerwona z puszki, kukurydza, trochę dobrego miska (dobra wędlinka lub kurak w kosteczkę),
2. Ugotowane ziemniaczki (w kosteczkę), żółty ser (w kosteczkę), groszek z puszki, trochę dobrego miska (dobra wędlinka lub kurak w kosteczkę), czerwona papryka (w paseczki)

110. Sałatka grecka 4
Główka sałaty, czerwona papryka, 2 pomidory, bakłażan, ogórek, 10 czarnych oliwek bez pestek, 2 kubeczki jogurtu naturalnego, cebula czerwona, łyżka oliwy, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka posiekanych listków mięty, ząbek czosnku, sól, pieprz
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Ząbek czosnku obrać i zgnieść. Jogurt wymieszać z oliwą, natką, miętą, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w kostkę i gotować 10 minut na parze. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórek i paprykę - w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wystudzone kostki bakłażana oraz krążki cebuli wymieszać z sosem jogurtowym. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, wsypać połowę ogórków, pomidorów i papryki. Wlać sos jogurtowy, dodać pozostałe warzywa i połówki oliwek.

111. Sałatka grecka 5
3 duże pomidory, 1 ogórek 'waz' lub 3 małe, 2 cebule, 1-2 zielone papryki, garść oliwek, najlepiej tych dużych z rodzaju "kalamata olives", a jeśli nie to mogą być z marynaty, byle czarne; sol, pieprz do smaku, sok z 1 cytryny, 5 łyżek oliwy, 20dkg sera owczego "feta" lub bryndzy, oregano.
Pomidory pokroić w ósemki, ogórki w półkrążki i papryki w krążki. Dodać oliwki, przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, oliwa i wymieszać. Na wierzchu ułożyć ser feta pokrojony w plastry i posypać oregano. Można posypać obficie natka pietruszki. Zwykle tak robię, jeśli w sałatce ogórek sąsiaduje z pomidorem. Można również dodać 1-2 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki.

112. Sałatka hawajska
1 pieczony kurczak, obrany z kości i skóry i pokrojony w kostkę, 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę, 6 jaj na twardo pokrojonych w kostkę
Składniki wymieszaj, dodając 2-3 łyżki syropu z ananasa oraz kilka łyżek majonezu wymieszanego z ketchupem.

113. Sałatka indyjska
100 g. dlugoziarnistego ryżu, 100 g. czerwonej fasoli z puszki, mała cebula, kostka rosołowa, strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej ), 50 g. kukurydzy z puszki,
pomarańcza, łyżka soku cytrynowego, natka, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią sałatkę.

114. Sałatka italiano
2 szklanki ugotowanego makaronu, łyżka posiekanej cebuli 4 łyżki posiekanej papryki, posiekany kawałek selera, posiekany kwaszony ogórek, szklanka sosu winegret,
ćwierć szklanki majonezu, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz
Wymieszać makaron, cebulę, paprykę, seler i ogórek, polać sosem winegret, odstawić na 2 godziny, odcedzić. Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do makaronu i jarzyn, wlać majonez, wymieszać.

115. Sałatka kolorowa
Kilka środkowych listków sałaty, 1 jajo, 1 pomidor, 1 łyżka posiekanej rzeżuchy, 5 dag szynki lub ugotowanego mięsa, 2 salsefie, 1/2 łyżeczki lebiodka, sos vinaigrette
Salsefię ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Obrać ze skórki i pokrajać w krążki. Jajo ugotować na twardo, obrać, pokrajać w kostkę. Sałatę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i poszatkować. Pomidor sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokrajać w ćwiartkę. Szynkę drobno pokrajać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce z sosem vinaigrette.

116. Sałatka kukurydziana
1 puszka kukurydzy konserwowanej, 1 puszka groszku konserwowanego, 200-250 g sera żółtego najlepiej miękki, majonez, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
Mieszasz razem (ser najlepiej pokroic w kostkę) dodajesz majonezu i gotowe.

117. Sałatka macedońska
4 ogórki, 1/2 l kwaśnego mleka, 1 papryka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz
Ogórki obrać i pokroić w talarki, posolić, pozostawić na salaterce na około 15 min. Skropić lekko przegotowaną wodą, posolić, oprószyć pieprzem, dodać posiekaną paprykę. Zalać dobrze roztrzepanym kwaśnym mlekiem, wymieszać.

118. Sałatka marchewkowa
1 część marchewki, 1 cześć jaj na twardo, 1/2 części jabłek
wszystko drobno pokroić i wymieszać z majonezem.

119. Sałatka meksykańska 1
awokado, 2-3 pomidory, cebula, musztarda, sok z cytryny, pieprz i sól,
Awokado obrać, przekroić na połówki i (po usunięciu pestki) skropić sokiem z cytryny, pokroić w plasterki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i musztardą.

120. Sałatka meksykańska 2
Schab 30 dkg. pieczonego, ogórki konserwowe 4-5 szt., ryż 25 dkg., fasola 1 puszka (czerwona), cebula 1 średn., czosnek 3 ząbki, olej (soja), przyprawy (magii), papryka szczypta sól, pieprz, cytryna
Wszystkie składniki pokroić i połączyć za sobą.

121. Sałatka mieszana ze śmietaną
1 ogórek, 1 pomidor, pęczek rzodkiewek, 1 cebula, sos śmietanowo-chrzanowy, listki sałaty
Jarzynki pokroić na cienkie plasterki, wymieszać. Salaterkę wyłożyć listkami sałaty, na których ułożyć jarzynki polać sosem.

122. Sałatka mimoza
1 sałata cukrowa, 1 sałata chrupiąca, sos winegret, roztarty ząbek czosnku, 2 jaja na twardo
Oba rodzaje sałaty wypłukać w kilku wodach, osączyć, osuszyć w czystej ściereczce, poszarpać na równe kawałki. Sałatę włożyć do głębokiej miski. Czosnek dodać do sosu, wstrząsać przez 45 sek., polać sałatę, wymieszać podrzucając. Posypać żółtkami przetartymi przez sito.

123. Sałatka morska
250 g krewetek, 500 g małży, 250 g kalmarów, 1 mątwa, 1 mała ośmiornica, 1 cebula,
500 g ryżu, 375 ml oleju, sól, pieprz
Myjemy dokładnie wszystkie morskie składniki. Każdy składnik gotujemy oddzielnie. Sosu powstałego z małż i krewetek nie wylewamy. Po odsączeniu składniki tniemy na drobne części. Cebulę siekamy. Wlewamy 250 ml oleju na patelnię, podgrzewamy, wrzucamy cebulę i rozdrobnione krewetki, małże, kalmary, mątwę, ośmiornice, lekko obsmażamy. Do garnka wlewamy pozostały olej, wsypujemy ryż i podgrzewamy aż będzie przezroczysty, dodajemy sos z krewetek i małż. Wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Podajemy ostudzone, przybrane cytryną i posypaną zieleniną.

124. Sałatka na słodko
ugotowany ryż, banany, pomarańcze mandarynki, jogurt
Ilość według upodobań. Owoce kroimy na kawałeczki, mieszamy z ryżem i zalewamy jogurtem.

125. Sałatka niecodzienna
25 dag żółtego sera, 6 jaj na twardo, 1/2 szklanki gęstej śmietany, łyżeczka musztardy, łyżeczka startego chrzanu, sól, pieprz, listki sałaty
Ser pokroić w słupki wielkości zapałki. Jaja drobno posiekać. Śmietanę wymieszać z musztardą, chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Wymytymi i osuszonymi liśćmi sałaty wyłożyć salaterkę. Ser, jaja i sos ostrożnie wymieszać, ułożyć na sałacie.

126. Sałatka ogórkowa po norwesku
1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 ogórki, sałata, sól, pieprz
Ocet i wodę zagotować z cukrem, koperkiem (2 łyżki), solą i pieprzem, wystudzić. Wymyte nie obrane ogórki pokroić na bardzo cienkie talarki, zalać wystudzonym octem wstawić do lodówki na pół godziny. Sałatkę ułożyć na listkach sałaty, posypać koperkiem.

127. Sałatka owocowa 1
3 czerwone jabłka (50 dag), 1 gruszka z kompotu, 1 duża brzoskwinia z syropu, 3 mandarynki, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżka cukru,
3 łyżki soku z cytryny, szczypta soli.
Rodzynki opłukać, namoczyć w 2 - 3 łyżkach ciepłej wody. Jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z gruszką i brzoskwinią pokroić w kostkę. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki i każdą z nich przekroić na pół. Owoce skropić sokiem z cytryny, dodać osączone rodzynki, orzechy i szczyptę soli, posypać cukrem i wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce.

128. Sałatka owocowa 2
40 dag truskawek, 3-4 kiwi, 20 dag winogron, łyżka cukru, 100 ml śmietany kremówki, cytryna, łyżka posiekanych orzechów
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Kiwi umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Umyte winogrona przekroić, wyjąć pestki. Owoce oprószyć cukrem, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać. Przykryć wstawić do lodówki na pół godziny. Owoce przełożyć do pucharków. Udekorować ubitą na sztywno śmietaną, posypać orzechami.

129. Sałatka owocowa francuska
500 g wiśni, 2-3 gruszki, 4-5 łyżeczek soku cytrynowego, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru owocowego, 2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym, 8 makaroników orzechowych (lub wafli)
Gruszki obrać ze skórki, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i skropić sokiem cytrynowym. Wiśnie wydrylować i dodać do gruszek. Następnie dodać cukier, wlać alkohole i delikatnie wymieszać. Podawać z makaronikiem, waflem lub biszkoptem.

130. Sałatka owocowa z pomarańczy i granatów
2 pomarańcze, 1 granat, sok cytrynowy, cukier waniliowy, 2 łyżki rumu
Pomarańcze pokroić na kawałki, wymieszać z kulkami z granatu. Polać sosem z soku, rumu i cukru.

131. Sałatka owocowo-warzywna
2 duże winne jabłka, 10 śliwek węgierek, 2 duże gruszki, 1 surowy seler, 1 marchewka, kilka liści sałaty, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek śmietany kremówki, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cukru pudru i soli
Obrać jabłka i gruszki. Pokroić je w kostkę. Ze śliwek usunąć pestki. Pokroić je w plasterki. Selera i marchewkę ścieramy na tarce. Z majonezu, śmietany, soku z cytryny, cukru pudru i soli robimy sos. Owoce i warzywa mieszamy dokładnie z sosem. Po przygotowaniu sałatkę przekładamy na salaterki wyłożone liśćmi sałaty.

132. Sałatka pieczarkowa
10 dag pieczarek, cebula, jabłko, główka sałaty, sól, pieprz, 1/2 szklanki oliwy, 4 łyżki octu, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki gęstej śmietany, 2 łyżki zieleniny
Do słoika twist wlać oliwę, ocet, wodę, wsypać sól i pieprz, zakręcić wieczko, wstrząsać przez 45 sekund, wstawić do lodówki. Oczyszczone, wypłukane, osuszone pieczarki pokroić na bardzo cienkie plasterki, włożyć do głębokiej salaterki. Do sosu dodać śmietanę, wstrząsać przez pół minuty, polać grzyby, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Obraną cebulę pokroić na cienkie talarki. Wymyte jabłko przepołowić, usunąć gniazdo, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i jabłko dodać do pieczarek, wymieszać. Sałatę wypłukać w kilku wodach, osączyć, osuszyć, pokroić w paski, dodać do sałatki, wymieszać. Sałatkę posypać zieleniną.

133. Sałatka pieczarkowo-warzywna
Baza, wszystkiego mniej więcej po równo: surowe pieczarki obrane ze skórki, pomidory, ogórki, seler naciowy
Pieczarki pokroić w plasterki, ogórki, pomidory, seler naciowy w kostkę,
Sos (dobry też jako dip do różnych innych rzeczy): kilka łyżek majonezu, kilka łyżek jogurtu naturalnego, oliwa z oliwek, słodka czerwona papryka, kilka kropli sosu tabasco, sól
Składniki sosu wymieszać mikserem na najwyższych obrotach. Zalać sosem pokrojone warzywa.

134. Sałatka po bałkańsku
2-3 duże zielone ogórki (najlepiej takie, które można jeść ze skórką), 150-200 g białego, półtłustego sera w kostkach, oliwa z oliwek (extra vergine), ocet winny, sól, dużo czosnku
4-5 ząbków czosnku rozetrzeć w drewnianej misce z solą, dodać kilka łyżek (po łyżce) oliwy i chwilę ucierać, aż się zrobi masa, dodać octu i jeszcze wymieszać. Ogórki pokroić w kostkę (najlepiej nie obierać), ser podrobić widelcem. Wymieszać ogórki z serem, zalać sosem czosnkowym, jeszcze trochę wymieszać, odstawić na kilka minut.

135. Sałatka po kubańsku
2 sałaty, 4 pomarańcze, 1/2 szklanki jogurtu, 2-3 łyżki posiekanych orzechów, łyżka soku cytrynowego, cukier puder
Liście sałaty wymyć i osuszyć. Pomarańcze obrać ze skórki podzielić na cząstki, wyjąć pestki. Liście sałaty układać na półmisku lub salaterce, na nich kłaść cząstki pomarańczy i polać sokiem cytrynowym doprawionym nieco cukrem pudrem. Całość zalać jogurtem i posypać orzechami.

136. Sałatka porowo-kukurydziana
por 1 szt. (surowy), kukurydza 1 puszka, ser żółty 10 dkg., papryka 1 szt., ogórki kiszone
3 szt., wędlina 10 dkg., nać 1 pęcz., majonez , sól ,cukier , pieprz
Składniki pokroić, połączyć i wymieszać ze sobą.

137. Sałatka prowansalska
100 g zielonej fasolki szparagowej, sól, 2 - 3 liście sałaty, 4 rzodkiewki, jajko na twardo, pomidor, plaster wędzonej szynki.
Sos: 3 łyżki majonezu, łyżka zmielonej gorczycy, łyżka śmietany kremówki.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić. Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki
drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji. Jajko pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce. Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami jajka, na środku umieścić ozdobnie wyciętą rzodkiewkę.

138. Sałatka prowansalska 2
5 pomidorów, 1 słoik konserwowych karczochów, 5 filetów z sardeli, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki octu winnego, 2 natki pietruszki, sól, pieprz;
Do przybrania: 10 czarnych oliwek bez pestek, natka pietruszki.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Karczochy osączyć z zalewy, pokroić na ćwiartki. Filety drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z 1/2 łyżki soli. Oliwę połączyć z octem, czosnkiem, solą, pieprzem oraz posiekaną natką. Pomidory, karczochy i posiekane filety przełożyć do miski, wymieszać, i polać otrzymanym sosem. Przybrać oliwkami i pietruszką.

139. Sałatka rosyjska
1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1/4 kg ugotowanej fasolki, 4-6 ugotowanych marchewek, 10 dag ugotowanej drobnej białej fasoli, szklanka ugotowanego zielonego groszku, 2 łyżki octu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 2-4 łyżki kwaszonych ogórków, 1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie, 3-4 łyżki zieleniny, 2-3 jaja na twardo, 1 i 1/2 szklanki majonezu
Ziemniaki pokroić w małą kostkę, fasolkę pokroić ukośnie w paski, marchewkę w plasterki. Białka jaj posiekać. Jarzynki włożyć do miski, wlać oliwę, ocet, osolić, posypać pieprzem, ostrożnie wymieszać, wstawić do lodówki na dwie godziny. Marynowane jarzynki wymieszać z grzybkami, ogórkiem, zieleniną i 3/4 szklanki majonezu. Przełożyć majonezem, przybrać żółtkami przetartymi przez sito, plasterkami marchwi i listkami pietruszki.

140. Sałatka różnobarwna
1 główka sałaty, 2 cykorie, 3 łodygi selera naciowego, 100 g pokrojonego buraka, 100 g pokrojonych w plasterki małych pieczarek, 2 jaja ugotowane na twardo, 2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli, natka pietruszki do przybrania
Polewa: 1łyżeczka musztardy, 25 ml octu winnego, sól i świeżo zmielony pieprz
Umyj i wysusz sałatę, a następnie porozrywaj liście na drobne kawałki. Pokrój cykorię i łodygi selera. Wymieszaj je z burakiem i pieczarkami. Pokrój jajka i szynkę (lub makrelę). Ułóż wszystko na liściach sałaty. Posyp natką pietruszki. Przygotuj sos mieszając musztardę z octem, solą i pieprzem. Stale mieszając wolno wlej oliwę.

141. Sałatka rybna 1
15 dag gotowanej, smażonej lub pieczonej ryby, 10 dag ziemniaków, 15 dag warzyw /marchewka, pietruszka, seler/, 5 dag białej kapusty, 5 dag kwaszonego ogórka, 5 dag buraka ćwikłowego, 1/2 szklanki drobnej białej fasoli, olej, 3 łyżki octu winnego, cukier, sól
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraka i fasolę ugotować. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą, wybić tłuczkiem, skropić z łyżkami winnego octu i postawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Ugotowane warzywa obrać i pokrajać w drobną kostkę. W ten sam sposób rozdrobnić rybę i obrany ogórek. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, cukru i soli sporządzić sos, polać nim przygotowaną sałatkę, przybrać marynowanymi grzybkami, plasterkami jajek ugotowanych na twardo i posiekaną zieleniną.

142. Sałatka rybna 2
20 dag ryby gotowanej, 15 dag ziemniaków gotowanych, 10 dag ogórków konserwowych, 15 dag jabłek, 10 dag majonezu, 50 ml białego wytrawnego wina, natka pietruszki,
sól, pieprz, sok z cytryny
Jabłka umyć, obrać, pokroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, razem z ziemniakami, rybą i ogórkami połączyć z majonezem, winem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku, udekorować.

143. Sałatka rybna 3
30 dkg filetów rybnych np. z morszczuka, 3 średnie ziemniaki, oliwki czarne, główka sałaty lodowej, olej, cytryna, sól, pieprz
Filety z morszczuka umyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, ugotować w dużej ilości osolonej wody. Można także ugotować je na parze. Nie stracą wtedy żadnych witamin i mikroelementów. Po ugotowaniu pokroić je w dużą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Sałatę umyć i pokroić w paski. Składniki wymieszać. Z oleju, cytryny, soli i pieprzu zrobić sos. Polać nim sałatkę. Na koniec danie przystroić oliwkami.

144. Sałatka rybna norweska
3 śledzie solone, 1 cebula, 1 jabłko, 1 kiszony ogórek, jogurt, kwasek cytrynowy, papryka,
1 łyżka oleju, 1 łyżka ketchupu, zielenina
Wymoczone i sprawione śledzie opłukać i pokroić w paski. Obrać i opłukać cebulę. Umyć jabłko. Cebulę, jabłko i ogórek pokroić w cienkie paski (w zapałkę). Wszystkie składniki połączyć i wymieszać, przyprawić do smaku. Jogurtu dodać tyle, aby sałatka w słoiku była przykryta. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Sałatkę podawać z zieleniną.

145. Sałatka ryżowa Danusi Rutkiewicz
ryż 1 porcja, szynka resztki, kurczak resztki (pieczony), ogórki kiszone 5 szt., papryka
1 szt. (świeża), rodzynki garść, kukurydza 1 puszka, majonez, sól.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Szynkę i kurczaka pokroić w kostkę. Ogórki pokroić ze skórką. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Podawać z ciemnym pieczywem.

146. Sałatka skandynawska
250 g ananasa z puszki, 100 g pieczarek, 100 g ugotowanych szparagów, pół ugotowanego kurczaka (ok. 500 g), 2 jajka, słoik majonezu (150 g), pomidor, łyżka zieleniny, sól, pieprz
Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki. Pieczarki umyć i drobno posiekać, szparagi pokroić ma 2-3 centymetrowe kawałki. Powyższe składniki wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z ananasa. Ugotowane na twardo jajka posiekać, pomidor pokroić w kostkę, dodać zieleninę i posypać sałatkę. Podawać po wychłodzeniu.

147. Sałatka strasburska
25 dag żółtego sera, 20 dag szynki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, 1 kalafior, kwasek cytrynowy, olej, sól, zielenina, papryka
Wymyty kalafior obgotować, osączyć, rozdzielić na różyczki i włożyć do zaprawy z kwasku, oleju i soli, pozostawić na 15 min. Ser zetrzeć na tarce, szynkę, ogórek i cebulę rozdrobnić, wymieszać. Odłożyć parę różyczek kalafiora, a pozostałe wymieszać ze wszystkimi składnikami, doprawić do smaku. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, nałożyć masę serową, posypać posiekaną zieleniną i papryką.

148. Sałatka szopska
Papryka 4 szt. (słodka), ser feta 25 dkg, ogórki 1, cebula 1, pomidory 3 szt., nać, papryka ostra, sól, olej (oliwa), ocet winny lub sok cytrynowy, oliwki 8 szt., czosnek 2 ząbki
Paprykę, pomidory i ogórek pokroić na kawałki, nie obierać ze skórki, nawet ogórek (nie tzw. wąż) może być nie obrany. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko osolić, dodać jedną pokrojoną ostrą paprykę, lub nieco ostrej papryki w proszku.
Ser typu solan (FETA) zetrzeć na grubej tarce na jarzyny, lub drobno pokruszyć. Posypać pokrojoną natką z pietruszki, polać sosem vinaigrette. Przed polaniem sosem dodać posiekany lub przetarty czosnek. Można też składniki skropić sokiem z cytryny i połać oliwą.

149. Sałatka szynkowo-selerowa
250 g szynki, 250 g selera, 1 łyżka soku cytrynowego, 4 gruszki lub 4 brzoskwinie, 100 g łuskanych orzechów włoskich.
Sos:
200 g majonezu, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 lyzki śmietany, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu winnego, sol, pieprz biały.
Seler obrac, umyc, pokroic w paseczki, zaląc mała ilością wody, dodać sok
cytrynowy, gotować 5 min. Odcedzić, wystudzić. Szynkę pokroic w paseczki. Orzechy posiekac. Owoce umyc, obrac. Z gruszek usunąć gniazda nasienne a z brzoskwiń pestki. Każdy owoc przekroić na ćwiartki. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietana. Dodać musztardę, ocet, miód i przyprawy. Szynkę wymieszać z selerami i polowa orzechów. Przełożyć na półmisek. Przybrać ćwiartkami owoców, posypać reszta orzechów.

150. Sałatka śledziowa 1
600 g. ziemniaków, 250 g. filetów ze śledzi, duża cebula, sól, duże, kwaskowate jabłko, 5 konserwowych buraczków, 100 g. kiszonych ogórków, 150 ml. majonezu, 150 ml. chudego, naturalnego jogurtu, łyżka octu winnego, 2 łyżki z zalewy po buraczkach ( niekoniecznie ), szczypta białego pieprzu.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko w kostkę. Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki - w plasterki. Ziemniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę buraczaną. Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
Nola
Maniak
Maniak
Postautor: Nola » 18 maja 2007, 15:53

lollirot pisze:zacznij wódkę

o tym też myślałam :D <lol>
Chaos is a friend of mine
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 18 maja 2007, 17:20

Najlepiej tylko trochę czerwonego wina, a piwo odstawic, ale wiadomo, ze to ciezko.
Ale jak juz pijesz piwo Moon, to niz jedz nic do tego !
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 18 maja 2007, 19:54

Wstreciucha pisze:albo ograniczacie do minimum , albo od poniedzialku do piatku pracujecie na ladna sylwetke po to, zeby w sobote wszystko sobie odbic na imprezie ;)
Czyli mozna pic. ja i tak czesto nie pijam :)
Yasmine pisze:Ale jak juz pijesz piwo Moon, to niz jedz nic do tego !
Nigdy nie jem jak pije. :| Jem zazwyczaj tlusto przed piciem i zaczynam dopiero jesc gdzies w okolicach wieczora dnia kolejnego. ;P
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 18 maja 2007, 20:14

moon pisze:Nigdy nie jem jak pije. :|

No to okej <aniolek>
Bo jak sie je i pije alkohol to organizm glownie sie meczy nad tym, zeby alkohol wydalic i odtruc, a dopiero pozniej nad trawieniem :).
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 18 maja 2007, 23:11

moon pisze:Nigdy nie jem jak pije. :| Jem zazwyczaj tlusto przed piciem i zaczynam dopiero jesc gdzies w okolicach wieczora dnia kolejnego. ;P

to masz tak jak ja jak ide na impreze z wieksza iloscia alkoholu. Ja jem cos pozywnego z tłuszczem jakims koniecznie, ale nie zaduzo zebym zgagi nie dostala a potem to raczej nie jem jak pije, nastepnego dnia nic mi sie jesc nie chce i nawet pic mniej mi sie chce

moon czy data rozpoczecia odchudzania jest juz wyznaczona ??
jak podasz to bedsziemy pilnowały :D
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 19 maja 2007, 00:09

Dzindzer pisze:moon czy data rozpoczecia odchudzania jest juz wyznaczona ??
Tak. 1 czerwca :)
Dzindzer pisze:jak podasz to bedsziemy pilnowały :D
Dzieki <przytul>
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 19 maja 2007, 06:47

moon pisze:Tak. 1 czerwca :)

szalona kobieta, w dzień dziecka sobie diete zafundowac :D

To teraz tylko zyczyc powaodzenia :)
Awatar użytkownika
jamaicanflower
Maniak
Maniak
Postautor: jamaicanflower » 19 maja 2007, 12:25

Forumowe kofeiniary! Właśnie czytam o odchudzającej kawie. Nazywa się ten wynalazek Slim Coffee, produkuje firma Vitadirect, kosztuje ok. 30 zł za opakowanie 180 g. "Jest to rozpuszczalny napój kawowy, pomagający zrzucić zbędne kilogramy. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika reguluje on procesy przemiany materii i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. W jego skład wchodzą też inne, podobnie działające substancje, m.in. ekstrakty zielonej kawy i zielonej herbaty oraz chrom. <browar>

[ Dodano: 2007-05-19, 12:29 ]
A oto dowody istnienia kawy, która odchudza:
http://www.domzdrowia.pl/58121.html
http://www.vitapharm.pl/content.php?id=53
http://www.herbapis.nazwa.pl/catalog/pr ... d2299506b0
// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 19 maja 2007, 15:00

jamaicanflower, jest mase produktow wspomagajacych odchudzanie [osobiscie kawy bym nawet nie chciala probowac :/ ]. Po takie to jednak lepiej si eudac do odopowiedniego sklepu dla sportowcow :)
Awatar użytkownika
jamaicanflower
Maniak
Maniak
Postautor: jamaicanflower » 19 maja 2007, 15:11

Sprzedawana jest w aptekach, więc jest produktem sprawdzonym, nieszkodliwym i polecanym. A skoro pijecie kawę codziennie, może nawet kilka razy dziennie, to czemu nie zaopatrzyć się w kawę odchudzającą? Ty możesz jej powiedzieć stanowcze "nie", a inna dziewczyna ją kupi. Co za problem.

[ Dodano: 2007-05-19, 15:14 ]
moon pisze:[osobiscie kawy bym nawet nie chciala probowac :/ ].

A tutaj dziewczyny piszą, że to nie jakieś okropieństwo:
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3446274
// Life is...

WysypiskoLudzkichSił

iZałzawionyKrzakPytań

międzyMarzeniami,ASnem

jakiŚwiatBezNocy

...but a dream //
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 19 maja 2007, 15:20

jamaicanflower pisze:A skoro pijecie kawę codziennie, może nawet kilka razy dziennie, to czemu nie zaopatrzyć się w kawę odchudzającą?
Bo mi sie zdaje tak jak batoniki jakies bezcukrowe jakims okropienstwem :D
jamaicanflower pisze:A tutaj dziewczyny piszą, że to nie jakieś okropieństwo:
Te opisy nie brzmia najlepiej :/
Awatar użytkownika
jamaicanflower
Maniak
Maniak
Postautor: jamaicanflower » 19 maja 2007, 15:28

jamaicanflower pisze:Bo mi sie zdaje tak jak batoniki jakies bezcukrowe jakims okropienstwem :D

I tak na diecie kawy z cukrem pić nie będziecie, a ponoć gorzka jest najlepsza, tfuu. ;) Woda mineralna też walorów smakowych żadnych nie ma. :)
moon pisze:jamaicanflower napisał/a:
A tutaj dziewczyny piszą, że to nie jakieś okropieństwo:
Te opisy nie brzmia najlepiej :/

Ktoś przesadził z ilością i nie doczytał działania! <regulamin>
// Life is...

WysypiskoLudzkichSił

iZałzawionyKrzakPytań

międzyMarzeniami,ASnem

jakiŚwiatBezNocy

...but a dream //
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 19 maja 2007, 15:33

Jamaica, moim zdaniem to nie powinno byc stosowane jako dieta, bo to po prostu Cie nasyca nie dostarczajac organizmowi zadnych substancji potrzebnyhc. Rzednych. Myslisz ze dlaczego kopenhaska jest tak krytykowana? ze wzgledu na to, ze wiele osob uwaza, ze jest uboga w skladniki potrzebne organizmowi.

Wtedy więcej chcę.

Jeszcze."
Awatar użytkownika
jamaicanflower
Maniak
Maniak
Postautor: jamaicanflower » 19 maja 2007, 15:41

madziorka.m pisze:Jamaica, moim zdaniem to nie powinno byc stosowane jako dieta,

Madziorko, a gdzie ja napisałam, że to jako dieta powinno działać ?? :| Jako suplement diety! To tak samo jak woda mineralna ma dać uczucie sytości i tyle.
madziorka.m pisze:nie dostarczajac organizmowi zadnych substancji potrzebnyhc. Rzednych.

Żadnych ;) Ale jakieś tam substancje ma:
Slim Coffee jest źródłem błonnika pokarmowego – inuliny, tj. fruktooligosacharydu znanego prebiotyku czyli niestrawnego składnika pożywienia. Wspomaga perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżnień, chroni przed zaparciami, wpływa na rozwój pożądanej flory bakteryjnej jelit. Inulina poprawia ponadto gospodarkę lipidową organizmu oraz zwiększa przyswajanie wapnia w organizmie.

Produkt Slim Coffee został dodatkowo wzbogacony ekstraktami roślinnymi zawierającymi substancje czynne wspomagające procesy przemiany materii:

Ekstrakt zielonej kawy - zawiera substancję aktywną - kwas chlorogenowy (ACG), który opóźnia przyswajanie cukrów, zapobiega magazynowaniu ich pod postacią tłuszczu i w ten sposób pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.

Ekstrakt zielonej herbaty (Camelia sinensis) jest źródłem substancji bioaktywnych, takich jak: polifenole (katechiny, flawonole, fenolokwasy) i metyloksantyny (kofeina, teofilina, teobromina). Składniki te wpływają korzystnie na układ pokarmowy - modyfikują skład flory bakteryjnej, a przez to korzystnie wpływają na przemianę materii.

Garcinia cambogia – jest indyjską rośliną przyprawową, z której wysuszonej skórki otrzymuje się ekstrakt zawierający czynną substancję - naturalny kwas hydroksycytrynowy (HCA). Jest on istotny dla pośredniego metabolizmu glukozy, ułatwia kontrolę apetytu. HCA hamuje syntezę tłuszczu z węglowodanów i białek, a tym samym zapobiega powstawaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.

Ekstrakt guarany - Guarana to roślina dająca dobrą kondycję i lepsze samopoczucie. Działa orzeźwiająco, przede wszystkim dzięki wysokiej koncentracji naturalnej kofeiny. Poprawia wytrzymałość, dzięki czemu można dłużej trenować i spalić więcej tłuszczu. W czasie stosowania diety hamuje uczucie głodu.

Chrom - stanowi element śladowy przyspieszający proces przemiany materii, jest niezbędny w przemianach węglowodanów. Współuczestnicząc w regulacji stężenia glukozy we krwi (zapobiegając tzw. „huśtawce hipoglikemicznej“) - wzmacnia działanie insuliny, stabilizuje gospodarkę energetyczną oraz korzystnie wpływa na procesy przemiany materii.
// Life is...

WysypiskoLudzkichSił

iZałzawionyKrzakPytań

międzyMarzeniami,ASnem

jakiŚwiatBezNocy

...but a dream //
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 19 maja 2007, 17:40

ja sobie kiedys takie cos kupie. w sumie taniej wychodzi niz moja kawka. tylko ja bym wolalam spróbowac najpier, czy to smaczne jest
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 22 maja 2007, 11:07

Ja próbowałam diety kapuścianej-niestety długo na niej nie wytrzymałam, bo po 7 dniu nie mogłam patrzeć na zupę... Ale teraz mam nową- jeśli mam ochotę na coś słodkiego to ucieram sobie jabłko z marchewką, do ryżu z warzywami (na obiad) robię surówkę z kapusty kiszonej i marchewki.
odstawiłam słodkie i gazowane napoje, cukru właściwie nigdy nie używałam, nie solę, nie używam oleju, nie smażę potraw-jak już to gotuję, albo ewentualnie w piekarniku, lub na parze, piję zieloną herbatę, unikam sosów, zamiast używam jogurtu naturalnego, piję kawę z mlekiem odtłuszczonym, jem tylko ciemne pieczywo, ale zazwyczaj tylko na sniadanie, zamiast ziemniaków i makaronu-ryż, jedna torebka wystarcza mi na 2 dni. Obiad zawsze nakładam na średniej wielkości talerz. i w ciągu ostatnich 3 tygodni schudłam 3kg.
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons

Wróć do „Zdrowie i uroda”