Kamień powinno się usuwać raz na pół roku
tak często? moja dentystka sie zdziwiła, ze ją o to prosze... ze niby za mloda... chcialam zaznaczyc ze nie byl to jakis kamien 2 mm czy jakiejs intensywnej barwy... po prostu taki "normalny"
Moderator: modTeam
podobno nie bo0li szczegolnie, ale jest nieprzyjemne. Mama ma regularnie robione, koszt to chyba u nas okolo 150 zl ale nie jestem pewna a mamy pod reka nie mammoon pisze:To ja mam tez pytanie. Bo ja juz 2 miesiace sie zbieram na usuwanie kamienia. W moim przypadku od fajek. Czy to boli?
moon pisze:Czy to boli?
używał ktoś pasty elmex? Pomaga coś na wrażliwe zęby i dziąsła ?
lollirot pisze:warto przynajmniej raz w roku pójść na kontrolę do dentysty
lollirot pisze:bo bardzo wiele zależy po prostu od tego, czy zęby są podatne na próchnicę - jeśli tak, to niestety trzeba się użerać ;-)
Joasia pisze:Bo czasami coś się wepchnie i tego nie wiesz![]()
Joasia pisze:Jest jeszcze możliwy zabeg u dentysty - lakierowanie
Dzindzer pisze:Z samego rańca szoruje zęby ( mam szczoteczkę elektryczna bardzo klawą) i język ( takim czymś do języka)
Dzindzer pisze:Staram sie myć i płukać po każdym posiłku.
Dzindzer pisze:Jak coś mi miedzy zębami siedzi to nici używam.
Dzindzer pisze:I jeszcze bym miała prośbę. Czy znacie jakieś metody na polepszenie szkliwa, wzmocnienie go
Dzindzer pisze:Ostatnio byłam jakieś 4 miesiące temu, ale obsesja mi sie jeszcze wtedy nie włączyła. a szkoda mi kasy by iść teraz tylko po ty by sie wypytać
Jesli juz, to nalezy to robic delikatnie i tylko zeby usunac niemily posmak albo tylko przeplukac buzie plynem.
motylek pisze:Po nocy mycie zebów nie jest wskazane
motylek pisze:Po posilku nalezy odczekac przynajmnije 20 minut przed umyciem zebow
motylek pisze:Nici powinno sie uzywac w miare mozliwosci najlepiej codziennie,
motylek pisze:mozesz uzywac zeli fluorkowych ( mozna kupic zel elmex i stosowac raz w tygodniu)
motylek pisze:Jesli nie jestes podatna na prochnice, to nie powinny Ci sie przy takiej higienie psuc zeby.
motylek pisze:Najwazniejsze w profilaktyce kariologii jest dostarczanie zebom codziennie malych dawek fluoru w pascie (1000-1500 ppm)
motylek pisze:Badanie lekarskie w ramach NFZ przysluguje kazdemu raz w roku i chyba co 4 miesiace jego aktualizacja ( czyli takie mniejsze badanie czy nic sie nie zmienilo). Oczyszczanie z kamienia przysluguje pacjentom raz w roku. Co do lakierowania nie jestem pewna. Podrawiam
Dzindzer pisze:motylek napisał/a:
Po nocy mycie zebów nie jest wskazane
a czemu
Dzindzer pisze:kurka u mnie tylko w % podano. 0,125%F
Dzindzer pisze:dzieki za masę cennych rad
motylek pisze:a jak jescze zle czyscisz (czyli za mocno, za twarda szczota albo ruchem szorujacym)
motylek pisze:( czesto ludzie sami sobie "wyszorowuja" takie ubytki przez nadgorliwosc).
Dzindzer pisze:Z samego rańca szoruje zęby ( mam szczoteczkę elektryczna bardzo klawą)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 80 gości