odkazanie ran
Moderator: modTeam
odkazanie ran
Powiedzcie mi proszę co ma lepsze właściwości odkażające:
czysty spirytus
woda utleniona
spirytus salicylowy
czy wszystkie dezynfekują z taką samą skutecznością ?
właśnie rozwaliłem(skaleczyłem:D) na rowerze noge i odkaziłem sie spirytusem
sąsiadka mi powedziała że powinienem to zrobić woda utleniona bo jest najlepsza a spirytus to taka czysta woda...
Cóż uczono mnie że spirytusem tez można odkażać rany że ma takie samo działanie jak woda utleniona ale ta opinia mnie troszkę zbiła z tropu...
mam leciec po wode utlenioną czy nie ?:D??
czysty spirytus
woda utleniona
spirytus salicylowy
czy wszystkie dezynfekują z taką samą skutecznością ?
właśnie rozwaliłem(skaleczyłem:D) na rowerze noge i odkaziłem sie spirytusem
sąsiadka mi powedziała że powinienem to zrobić woda utleniona bo jest najlepsza a spirytus to taka czysta woda...
Cóż uczono mnie że spirytusem tez można odkażać rany że ma takie samo działanie jak woda utleniona ale ta opinia mnie troszkę zbiła z tropu...
mam leciec po wode utlenioną czy nie ?:D??
http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_utleniona
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spirytus_salicylowy
Porównaj sam
Myślę, że i to i to się sprawdzi, ale raczej zastosowałbym Wodę utlenioną, ze względu na łągodniejszy charakter i bezwonność
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spirytus_salicylowy
Porównaj sam
Myślę, że i to i to się sprawdzi, ale raczej zastosowałbym Wodę utlenioną, ze względu na łągodniejszy charakter i bezwonność
okej ale czy czysty 96% procentowy spirytus działa tak samo odkazająco jak woda utleniona ?
olejmy w tym momencie to czy niszcy skóre czy nie chodzi mi ow łąściwości wiruso/bakteriobójcze
byłem w aptece i pani mi nie potrafiła odpowiedzieć czy spirytus czysty ( takim odkażałem ranę bo nie było nić innego) działa tak samo zabójczo jak woda utleniona powiedziała tylko ( przy czym sie upierała i dlatego twierdze ze nie potrafiła mi tego p[owiedziec) ze niszcy zdrowe komórki czysty spirytus które sa wokól rany
więc jak to jest ? czysty spirytus działa tak samo jak woda utleniona co najmniej czy ma słabsze właściwości odkazające ?
olejmy w tym momencie to czy niszcy skóre czy nie chodzi mi ow łąściwości wiruso/bakteriobójcze
byłem w aptece i pani mi nie potrafiła odpowiedzieć czy spirytus czysty ( takim odkażałem ranę bo nie było nić innego) działa tak samo zabójczo jak woda utleniona powiedziała tylko ( przy czym sie upierała i dlatego twierdze ze nie potrafiła mi tego p[owiedziec) ze niszcy zdrowe komórki czysty spirytus które sa wokól rany
więc jak to jest ? czysty spirytus działa tak samo jak woda utleniona co najmniej czy ma słabsze właściwości odkazające ?
- ksiezycowka
- Weteran
nie no mam większe problemy ale wyjechały teraz na wakacje więc żeby sie nie zanudzić musze mieć nowe tak po prostu spytałem bo mnie takie gadanie jak tej farmaceutki denerwuje bo podważa wiedze która już kiedys zdobyłem i uwazałemn ją za dobra a tu pani z okienka z magistrem nie potrafiła mi odpowiedziec na pytanie i to nawet jak ja naciskałem dlatego pytam was żebyście mi albo przyznali racje albo poparli panią z apteki
ostatnio służnba zdrowia i słuzby pochodne mnie doprowadzają do białej goraczki swoja nie kompetencja oczywiście....
jak byłem amły to się nawet tym nie przejmowałem bo nie było czasu - koledzy czekali... ale czym czym człowiek starszy.. starość nie radość ...
ostatnio służnba zdrowia i słuzby pochodne mnie doprowadzają do białej goraczki swoja nie kompetencja oczywiście....
Mati_00 pisze:ja jak byłem mały to wody z mydłem używałem
jak byłem amły to się nawet tym nie przejmowałem bo nie było czasu - koledzy czekali... ale czym czym człowiek starszy.. starość nie radość ...
Ostatnio zmieniony 26 sie 2007, 00:05 przez userman, łącznie zmieniany 1 raz.
- ksiezycowka
- Weteran
chemika znajomego nie mam ale mam to forum i jest na nim taka osoba jak ty moon ktora potrafi wstrzasnąć człowiekiem i przywrócic go do racjonalnego myślenia
a u farmaceutki byłem po wodę utleniona jednak bo się spirytus skończył po dezynfekcji żeby było w razie czego w domciu i zapytałem przy okazji
a u farmaceutki byłem po wodę utleniona jednak bo się spirytus skończył po dezynfekcji żeby było w razie czego w domciu i zapytałem przy okazji
userman pisze:okej ale czy czysty 96% procentowy spirytus działa tak samo odkazająco jak woda utleniona ?
Jeśli już decydujesz się na spirytus, to nigdy 96% tylko 70%, bo taki służy do odkażania, pod wpływem 96% bakterie wytwarzają specjalne otoczki i nie giną, 70% zabija je.
Ale zazwyczaj bezpośrednio na ranę używa się wody utlenionej i np. Rivanolu, spirytus np. salicylowy wokół rany.
"Pesymista widzi ciemny tunel, optymista widzi światełko w tunelu, realista widzi pociąg, maszynista widzi 3 debili na torach..."
Ciekwe... Trudno w to uwierzyc.Ania82 pisze:Jeśli już decydujesz się na spirytus, to nigdy 96% tylko 70%, bo taki służy do odkażania, pod wpływem 96% bakterie wytwarzają specjalne otoczki i nie giną, 70% zabija je.
Zreszta... nie szkoda spirytusu? Ostatnio w Rosji byl prawie wypadek kolei i bylo troche rnnych to w wgonie resturcyjnym wydawno wodke do odkazania ran. Jak przyjechali ratownicy to mieli utrudniona akcje bo Ruscy preferowali odkaznie wewnetrzne
- Cold Princess
- Pasjonat
tozalezy czy to jest skaleczenie (czytaj - rana z ktorej dosc intensywnie plynie krew) czy otarcie. W pierwszymprzypadku uzyj spirytusu - nie bedzie wzmagac krwawienia. W przypadku otarć i malych skaleczen użyj wody utlenonej - bedzie sie pienic i wymuszac na krwi oczyszczanie rany poprzez zwiekszony jej przeplyw. To tyle jeszczeli chodzi o strone fizyczna. Od strony biochemicznej to wlasciwie wszstko jedno, bo zarowno H202 jak i spirytus (najlepiej salicylowy) skutecznie walcza z bakteriami. Myśle wiec ze przy doborze odpowiedzniego srodka powinna zadecydowac wielkosc rany.
Maverick pisze:Ania82 napisał/a:
Jeśli już decydujesz się na spirytus, to nigdy 96% tylko 70%, bo taki służy do odkażania, pod wpływem 96% bakterie wytwarzają specjalne otoczki i nie giną, 70% zabija je.
Ciekwe... Trudno w to uwierzyc.
No tak nam kiedyś mówili- spirytus ponad 90% działa powierzchownie, a 70% w głębi, czy jakoś tak.
Axamer pisze:żeby aż tak sie martwić co bardziej odkaża?
Czasami lepiej się chwilę pomartwić co lepiej odkaża, niż załapać gratisa np. w postaci tężca.
Cold Princess pisze:W pierwszymprzypadku uzyj spirytusu - nie bedzie wzmagac krwawienia.
Ale za to faktycznie może uszkodzić zdrowe tkanki, co skutkować może gorszym gojeniem się rany.
"Pesymista widzi ciemny tunel, optymista widzi światełko w tunelu, realista widzi pociąg, maszynista widzi 3 debili na torach..."
mnie zawsze i od zawsze uczyli i w gimnazjum i w liceum na chemii i bilogii ze nie uzywa sie wody utlenionej na glebokie rany, bo scina bialko i ciezko sie goi. Na otarcia woda jest dobra, ale na rany nie, bo utrudnia gojenie. Na rany powinno sie stosowac albo spirytus, albo rywanol, albo jodyne, lub jak kto woli piohtanine, ale to bolesne jest i mocno barwi.
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
- Cold Princess
- Pasjonat
W pierwszymprzypadku uzyj spirytusu - nie bedzie wzmagac krwawienia.
Ale za to faktycznie może uszkodzić zdrowe tkanki, co skutkować może gorszym gojeniem się rany.
więc co wg Ciebie powinno sie stosowac? bo lepszego pomyslu juz nie mam.... moze nadmanganian potasu?