Męczy mnie to, mam dość tej przypadłości. Może ktoś z was to mial i uporal się z tym? Proszę o odpowiedzi.
Łuszczyca lub łojotokowe zapalenie skóry
Moderator: modTeam
Łuszczyca lub łojotokowe zapalenie skóry
Od przeszło 10 lat męczę się z mało przyjemną chorobą skóry. Szczególnie na skórze głowy, pod włosami, tworzą się złuszczające placki. Przetestowałam na sobie hektolitry specyfików i leków i... nic. Sami dermatolodzy stwierdzają, że nie wiadomo, czy to łuszczyca, czy łojotokowe zapalenie.
Męczy mnie to, mam dość tej przypadłości. Może ktoś z was to mial i uporal się z tym? Proszę o odpowiedzi.
Afro mi nie przeszkadza 

- ksiezycowka
- Weteran
- Entuzjasta
na łojotokowe zapalenie skóry dostałam dobry żel "Pirolam" za 11 zł.strasznie złuszczała mi sie skóra na buzi i po ponad tygodniu stosowania żelu bardzo się polepszyło:) teraz mam "Metronidazol" za 3 zł na łojotok i ogólnie przetłuszczającą się, trądzikową skórę.niestety na efekty zawsze trzeba czekać ok 2 miesiące....więc czekam:)
-
- Bywalec
Na lojotokowe zapaleni skory chorowalem ale nie pamnietam czym sie wyleczylem . A z łuszycya problem jest niezly. Ja mam naszczescie lagodny przebieg( małe plamki) i wystarcza masc "clobederm" . A teraz wpadlem na pomysl zeby zrec witamine H (biotyne) , bo mialem duzo kuracji antybiotykowych , a ta wit. jest prdukowana przez folre bakteryjna jelit . Biotyna odpowiada za skore. Dzisiaj zaczalem wiec obadamy.
ja mam łuszczyce...sama uzywam na to szampon o nazwie polytar-do kupienia w aptece....jest takze masc dermowate....wiadomo to nigdy nie pomoze w 100%taka to choroba...jedno jest pewne na łuszczyce ma wpływ DIETA rozprzestrzenianiu sie łuszczycy i pojawianiu nowych ognisk zapalnych sprzyja jedzienie tłustych rzeczy i czekolada!!!
Nie mam pojęcia o lekach na łuszczycę, mój tata ją ma i odkąd pamiętam zawsze latem zakrywał te miejsca jak tylko mógł. Aż któregoś roku pojechaliśmy na wakacje i siłą rzeczy musiał się rozebrać. Nieprawdopodobne, ale takiego wpływu jaki miało słońce na pozbycie się tego paskudztwa nie miały żadne leki przepisywane na dermatologa. Oczywiście nie miało to trwałego efektu, aczkolwiek to było i tak bardzo dużo.
Słyszałam że pomaga też solarium.
I'm walking through the desert
And I am not frightened although it's hot
I have all that I requested
And I do not want what I haven't got
And I am not frightened although it's hot
I have all that I requested
And I do not want what I haven't got
-
- Bywalec
flower84 pisze:Nie mam pojęcia o lekach na łuszczycę, mój tata ją ma i odkąd pamiętam zawsze latem zakrywał te miejsca jak tylko mógł. Aż któregoś roku pojechaliśmy na wakacje i siłą rzeczy musiał się rozebrać. Nieprawdopodobne, ale takiego wpływu jaki miało słońce na pozbycie się tego paskudztwa nie miały żadne leki przepisywane na dermatologa. Oczywiście nie miało to trwałego efektu, aczkolwiek to było i tak bardzo dużo.
true, true, true
też to mam... mnie na dodatek skóra głowy swędzi a jak się podrapię to do krwi... wkurzające jest to, że wygląda to jak łupież i wstyd czasami gdzieś się pokazać... dermatolog przepisała mi squamax (przygotowywuje skórę na lek) i dermovate (lek) (stosować na zmianę), pomagają ale ja nie mogę codziennie tego wieczorem wmasowywać we włosy bo rano bardzo wcześnie wstaję do szkoły i chyba nie pójdę z tłustą głową... ale ustaje mi to na kilka tygodni przy użyciu ok 4 razy pod rząd
Aj Low Ju Bejbe...
Uhhhhhh bejbe, bejbe...
Uhhhhhh bejbe, bejbe...
Mozecie mi napisac ,jakie dokladnie sa objawy luszczycy?Bo wydaje mi sie ze mam takie placki male na stopach,od niedawna.
Lili...."QUOD ME NUTRIT ME DESTRUIT"
"Kiedy nie mialam już nic do stracenia dostałam wszystko"
Kiedy o sobie zapomniałam ,odnalazłam samą siebie
Kiedy poznalam upokorzenie i całkowitą uległość stałam sie wolna."
"Kiedy nie mialam już nic do stracenia dostałam wszystko"
Kiedy o sobie zapomniałam ,odnalazłam samą siebie
Kiedy poznalam upokorzenie i całkowitą uległość stałam sie wolna."
Ja mam problemy z cerą na twarzy od bardzo bardzo dawna, od jakichs dobrych kilku lat. Pojawiają mi sie zazwyczaj jesienią i zimą (pewnie na skutek temperatury i czynników atmosferycznych) wysuszone plamy, najczęściej koło nosa, policzkach i wokół brwi. Czasami dochodzi do tego ze robią mi się z togo straszne czerwone rany
Dermatolodzy zawsze coś tam przepiszą, ale zazwyczaj nie pomaga, lub widać efekty przez pierwsze kilka tygodni a później jest jeszcze gorzej. W tej chwili używam takiej delikatnej maści, ale zeby było wszystko wporządku musze stosować ja praktycznie cały czas gdy jestem w domu, kilka dni przerwy i znowu sie zaczyna 

Objawami łuszczycy są:
Zmiany skórne , wielkości od kilku milimetrów do kilkudziesięciu centymetrów, najczęściej przybierają postać czerwonobrunatnych grudek lub wypukłych ognisk na skórze , pokrytych łuskami. Występują zwykle na łokciach kolanach , w okolicy krzyżowej, czasem pokrywają całą skórę , a nawet pojawiają się na paznokciach (widziałam kiedyś kobietę która miała pod paznokciami - wyglądało to strasznie). Łuszczyca u wielu osób zaczyna się na owłosionej skórze głowy
Zmiany skórne , wielkości od kilku milimetrów do kilkudziesięciu centymetrów, najczęściej przybierają postać czerwonobrunatnych grudek lub wypukłych ognisk na skórze , pokrytych łuskami. Występują zwykle na łokciach kolanach , w okolicy krzyżowej, czasem pokrywają całą skórę , a nawet pojawiają się na paznokciach (widziałam kiedyś kobietę która miała pod paznokciami - wyglądało to strasznie). Łuszczyca u wielu osób zaczyna się na owłosionej skórze głowy