Oddawanie krwi.
Moderator: modTeam
To moze teraz plusy wymienimy?
Jak dla mnie świadomosć tego, że moja krew uratowałą komuś życie. To chyba najlepsza rzecz jaka wynika z oddawania krwi.
A i przecież to że wolno płynie nie sprawia że boli
Pierwszym razem bałem sie że bedzie boleć czy coś, a tu tylko przekłucie jest nieprzyjemne. Potem w sumie nic nie czuć. A ukłucie jak ukłucie. Nic szczególnego
A tak spytam, po ilu jednostkach dostaje sie odznaczenia?
Jeśli oznaką bycia prawdziwym mężczyzną jest upijanie się i sikanie do zlewu, to ja nie chcę być mężczyzną...
- unlucky_sink
- Maniak
nie trezba stac w kolejce po leki, dostaje się czekolady, konserwe i jakieś coś tam jeszczewajdelota pisze:To moze teraz plusy wymienimy?
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
unlucky_sink pisze:nie trezba stac w kolejce po leki
Hmm jakoś nie wyobrażam sobie, abym mogła się wepchać w kolejkę jakiejś poczciwej staruszce.
unlucky_sink pisze:dostaje się czekolady, konserwe i jakieś coś tam jeszcze
Konserwę? I co jeszcze? Ehh ta moja Lubelszczyzna to faktycznie biedny region skoro nam konserwy żałują :-)
- unlucky_sink
- Maniak
a ja bym wykorzystala to gdyby np ktos z mojej rodziny byl bardzo choryamazonka pisze:Hmm jakoś nie wyobrażam sobie, abym mogła się wepchać w kolejkę jakiejś poczciwej staruszce.
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
- ksiezycowka
- Weteran
Fakt faktem nie kazdego spotyka krew z nosa, ale znam dwa takie przypadki.
To inne pytanie dla goracych zwolennikow czestego oddawania krwi: dlaczego te mile panie ktore pobieraja krew odradzaly mi i dwom znajomym czeste oddawanie krwi? (mowily dokladniej ze co pol roku to wsam raz)
P.S. Mrt to nie sport przeciez;] To najzwyklejsze pytanie zadane forumowiczom, a nie forma lansowania sie. Pax ;]

Fakt faktem nie kazdego spotyka krew z nosa, ale znam dwa takie przypadki.
To inne pytanie dla goracych zwolennikow czestego oddawania krwi: dlaczego te mile panie ktore pobieraja krew odradzaly mi i dwom znajomym czeste oddawanie krwi? (mowily dokladniej ze co pol roku to wsam raz)
P.S. Mrt to nie sport przeciez;] To najzwyklejsze pytanie zadane forumowiczom, a nie forma lansowania sie. Pax ;]
Sztuką jest nie szukając nigdy siebie,
iąż na nowo się odnajdywać.

Soul pisze:dlaczego te mile panie ktore pobieraja krew odradzaly mi i dwom znajomym czeste oddawanie krwi? (mowily dokladniej ze co pol roku to wsam raz)
Przeciez wam kur.wa napisalem co sie dzieje i jak to jest z oddawaniem krwi, wiec po co sie tak podniecacie w zabawe kto wiecej wie?
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
-> ta też jest fajna
-> często sie śmieję...ze wszystkiego...
-> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy

- jamaicanflower
- Maniak
Pierwszy raz nie pozwolili mi oddać krwi, bo okazało się, że za mało ważę. Drugi raz pare lat później kilogramów miałam już dostatecznie dużo, ale znowu spytali mnie czy coś tego dnia jadłam. Tak mnie tym pytaniem zaskoczyli, że nie siliłam się nawet na wymyślanie wiarygodnego wykrętu, bo z mojej twarzy można było wyczytać całą prawdę. Chciałam zatem kupić szybko jakis serek i bułkę, ale widziałam, że punkt już zaczynali zwijać. Czekam na 3 raz, wszak do trzech razy sztuka
Moja grupa krwi to 0 Rh-, chyba jest cenna. Troche się boję, że zemdleję, bo na widok krwi robi mi się słabo, ale to żaden problem, bo jeszcze wielką słabość mam do czekolady
Promyczek ma najniższą rangę krwiodawcy i też robi mu się słabo, ale kiedy spożywa czekoladę
To będzie udany związek 

// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
- jamaicanflower
- Maniak
Ja bym chciała oddać, ale alergikom nie wolno
To sporo jest tych przeciwskazań do oddawania krwi. <no_nie_wiem> Krew każdego alergika jest niezdatna czy tylko należąca do wyjątkowo "ciężkich" przypadków.

lollirot pisze:ja bardzo chciałabym oddać, ale 5 kg mi brakuje
Mnie za pierwszym razem zabrakło 3 kg. Ta bariera wynosiła wtedy 50 kg, wnioskuję zatem, że Ty, lolli, ważysz 45 kg przy 158 cm? Moja waga po świętach oscylowała między 50 a 51. Pewnie już straciłam około 2 kg, ale, gdyby moja niedowaga miała być kolejny raz przeszkodą, to dorzucę te pare kg w formularzu. Cóż, cm w moim dowodzie osobistym przybyło przez kompleksy, to kilka kg sobie dodam w szczytnym celu oddania krwi.

// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
jamaicanflower pisze:Ty, lolli, ważysz 45 kg przy 158 cm?
dokładnie tak. już co najmniej od 2 lat
jamaicanflower pisze:Ja się obawiam, że tak jak u Mooniaka wyjdzie u mnie kwestia niskiego ciśnienia i trudno będzie ode mnie pobrać krew.
o, to kolejna sprawa. czyli nawet jak przytyję w bardzo dalekiej przyszłości [ ;PP ], nie ma szans :-(
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
Niskie cisnienie wydłuża tylko okres "upuszczania" krwi. Wiem bo tak mam
Pobije ktoś 75/45 ? to mój rekord - oczywiście ten zmierzony. Były niższe, ale wtedy zasypiałem momentalnie ;-)
A co do oddawania - to i tak jest jakieś zdenerwowanie, podekscytowanie - wiec ciśnienie trocheskoczy w górę...
No i dla niskociśnieniowców oddawanie krwi jest dobre. Nie mogą oddawać Ci z zadużym ciśnieniem. Po oddawaniu zawsze ustępowały moje problemy z ciśnieniem.
Pobije ktoś 75/45 ? to mój rekord - oczywiście ten zmierzony. Były niższe, ale wtedy zasypiałem momentalnie ;-)
A co do oddawania - to i tak jest jakieś zdenerwowanie, podekscytowanie - wiec ciśnienie trocheskoczy w górę...
No i dla niskociśnieniowców oddawanie krwi jest dobre. Nie mogą oddawać Ci z zadużym ciśnieniem. Po oddawaniu zawsze ustępowały moje problemy z ciśnieniem.
Jeśli oznaką bycia prawdziwym mężczyzną jest upijanie się i sikanie do zlewu, to ja nie chcę być mężczyzną...
- jamaicanflower
- Maniak
wajdelota pisze:Niskie cisnienie wydłuża tylko okres "upuszczania" krwi. Wiem bo tak mamPobije ktoś 75/45 ? to mój rekord - oczywiście ten zmierzony. Były niższe, ale wtedy zasypiałem momentalnie ;-) A co do oddawania - to i tak jest jakieś zdenerwowanie, podekscytowanie - wiec ciśnienie trocheskoczy w górę...
No to super! Lollirot, może nawet nas trochę rozpali takie oddawanie krwi.

Nie mam pojęcia czy Cię pobiję, ja wnioskuję swoje niskie ciśnienie po wiecznie zimnych stópkach, mierzonym w LO zawsze zaniżonym ciśnieniu i kilka razy takim przyrządem dla diabetyków, którego używa moja babcia. A ciśnienie na pewno mi podskoczy na myśl o krwi i z lęku przed bólem. Czy takie utrudnione i długotrwałe "upuszczanie" krwi jest bolesne? Boję się bólu <boje_sie>

[ Dodano: 2007-01-10, 22:53 ]
lollirot pisze:dokładnie tak. już co najmniej od 2 lat![]()
Moja stała waga to 48 kg, ale przy 1,53 cm, a ludzie często nazywają mnie kruszynką z uwagi na drobną i szczupłą budowę.

// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
- ksiezycowka
- Weteran
jamaicanflower pisze:A ciśnienie na pewno mi podskoczy na myśl o krwi i z lęku przed bólem.
e, to mnie nie rusza. osobiście uwielbiam pobieranie krwi
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
a niczego mi nie brak
- jamaicanflower
- Maniak
moon pisze:Pobrania krwi lubie i mnie relksuja sprawiaja mi przyjemnosc.
lollirot pisze:e, to mnie nie rusza. osobiście uwielbiam pobieranie krwi
Dziewczyny, Wy poważnie...? To nie boli, tylko sprawia przyjemność? No to bomba!

sadi pisze:Ide wlasnie oddac znowu krew
To pewnie nie pierwsza Twoja wizyta. Może powiesz jakie są inne przeciwskazania, niewymienione w temacie (dla przypomnienia - hematofobia, więzienie, przeziębienie, kolczyk, tatuaż, waga<50 kg, alergia, niespożycie posiłku przed oddaniem krwi...chyba wsjo)?
sadi pisze:Chce ktos sie wirtualnie poczestowac? ;DD
Dzięki, ale właśnie opędzlowałam pół paczki M&M'sów

// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
- ksiezycowka
- Weteran
MItak. Bardzo to lubie jak mi sie krew pobierajamaicanflower pisze:Dziewczyny, Wy poważnie...? To nie boli, tylko sprawia przyjemność?
Ja podawalam: http://www.rckik-warszawa.com.pl/dlakrwio.htmljamaicanflower pisze:oże powiesz jakie są inne przeciwskazania, niewymienione w temacie
No i oddana ;DD
Wnioski:
+ nigdy nie pojde juz na zadne Wampiriady i takie akcje, bo w Stacji krwiodawstwa nie ma kolejek ;DD [a mam juz 2 koszulki z Wampiriady, wiec starczy]
- dostalem 2 czekolady mniej niz na Wampiriadzie
[8 czekolad + sok + wafelek + 2 bilety MPK {posilku nie licze}]
+ dowiedzialem sie ze jesli ktos specjalnie przyjechal oddac krew to zwracaja koszty dojazdu!
- cisnienie jak zwykle niskie - 110/70 ;DD
A krew poszedlem oddac bo mialem nieodparta chec na czekolade ;DD I nie zaluje bo dostalem pyszne mleczne czekoladki ;D
Trzeba bylo wczesniej napisac to podwedzilbym ankiete
Wiekszosc jest w tym linku wyzej, ale jeszcze jest pytanie o leki zawierajace Aspiryne, o ciaze, o branie dozylnie hormonow antykoncepcyjnych, o antybiotyki [wiecej zbytnio nie pamietam:/]
Co do przeciwskazan to wedlug mnie niespozycie posilku przed oddaniem nie jest zadnym przeciwskazaniem [co najwyzej bedziesz "slabsza"], bo przeciez dostaniesz napoj [kawe, herbate lub sok] oraz jakiegos batona/paczka, co wystarcza, aby spokojnie bez problemow oddac krew. Przeciwskazaniem moze byc natomiast zwykle przeziebienie!
A teraz ide sobie zrobic pierogi, ktore mam jeszcze z wigilii
Zostalo 7 czekolad 
Wnioski:
+ nigdy nie pojde juz na zadne Wampiriady i takie akcje, bo w Stacji krwiodawstwa nie ma kolejek ;DD [a mam juz 2 koszulki z Wampiriady, wiec starczy]
- dostalem 2 czekolady mniej niz na Wampiriadzie
+ dowiedzialem sie ze jesli ktos specjalnie przyjechal oddac krew to zwracaja koszty dojazdu!
- cisnienie jak zwykle niskie - 110/70 ;DD
A krew poszedlem oddac bo mialem nieodparta chec na czekolade ;DD I nie zaluje bo dostalem pyszne mleczne czekoladki ;D
To pewnie nie pierwsza Twoja wizyta. Może powiesz jakie są inne przeciwskazania, niewymienione w temacie (dla przypomnienia - hematofobia, więzienie, przeziębienie, kolczyk, tatuaż, waga<50 kg, alergia, niespożycie posiłku przed oddaniem krwi...chyba wsjo)?
Trzeba bylo wczesniej napisac to podwedzilbym ankiete
Wiekszosc jest w tym linku wyzej, ale jeszcze jest pytanie o leki zawierajace Aspiryne, o ciaze, o branie dozylnie hormonow antykoncepcyjnych, o antybiotyki [wiecej zbytnio nie pamietam:/]
Co do przeciwskazan to wedlug mnie niespozycie posilku przed oddaniem nie jest zadnym przeciwskazaniem [co najwyzej bedziesz "slabsza"], bo przeciez dostaniesz napoj [kawe, herbate lub sok] oraz jakiegos batona/paczka, co wystarcza, aby spokojnie bez problemow oddac krew. Przeciwskazaniem moze byc natomiast zwykle przeziebienie!
A teraz ide sobie zrobic pierogi, ktore mam jeszcze z wigilii
-> ta też jest fajna

sadi pisze:[8 czekolad + sok + wafelek + 2 bilety MPK {posilku nie licze}]
to posilek tez dali
u nas dwa lata temu dawali soczek 10 czekolad kiepskich jakis i baton grzesiek
sadi pisze:- cisnienie jak zwykle niskie - 110/70 ;DD
to jeszcze nie tak źle, ja to chyba nigdy takiego nie mam:(
sadi pisze:ale jeszcze jest pytanie o leki zawierajace Aspiryne
tak bo iles przed nie wolno, bo to ma wpływ na krzepliwośc krwi
sadi pisze:Zostalo 7 czekolad
a dobre te czekolady
Dzindzer pisze:to posilek tez dali
Tak. Do wyboru: Coca-Cola, herbata, albo kawa oraz wafelek ;DD
Dzindzer pisze:a dobre te czekolady
Zajebiste, mleczne, w censored pyszne ;DD
-> ta też jest fajna

- jamaicanflower
- Maniak
sadi pisze:Trzeba bylo wczesniej napisac to podwedzilbym ankiete![]()
Więc jak znowu poczujesz "nieodpartą chęć na czekoladę", to pamiętaj o podwędzeniu ankiety
sadi pisze:Co do przeciwskazan to wedlug mnie niespozycie posilku przed oddaniem nie jest zadnym przeciwskazaniem [co najwyzej bedziesz "slabsza"]
Ale naprawdę nie pozwolili mi - zanim wsiadłam do ambulansu spytali czy jadłam śniadanie i jak zorientowali się, że nie, to odesłali mnie z kwitkiem. Nie wiem czy na taką zagłodzoną wyglądałam, czy to standardowe pytanie, kierowane do każdego.

// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
jamaicanflower pisze:Ale naprawdę nie pozwolili mi - zanim wsiadłam do ambulansu spytali czy jadłam śniadanie i jak zorientowali się, że nie, to odesłali mnie z kwitkiem. Nie wiem czy na taką zagłodzoną wyglądałam, czy to standardowe pytanie, kierowane do każdego.
No kurde jak przychodzisz blada, sama skora i kosci, chwiejesz sie na nogach, masz wory pod oczami, a oni widza jak byk, ze jestes pozbawiona energii i ze nie jadlas sniadania, to co ty chcesz?
Najlepiej sama sie przejdz do stacji krwiodawstwa, wez ankiete i przeczytaj.
-> ta też jest fajna

- jamaicanflower
- Maniak
No kurde jak przychodzisz blada, sama skora i kosci, chwiejesz sie na nogach, masz wory pod oczami, a oni widza jak byk, ze jestes pozbawiona energii i ze nie jadlas sniadania, to co ty chcesz?Zeby cie na smierc skazali? ;DD

sadi pisze:Najlepiej sama sie przejdz do stacji krwiodawstwa, wez ankiete i przeczytaj.
Ale chodzi o to, żebym się nie nastawiała na to, że wreszcie oddam, a tam na miejscu znowu wyjdzie, że jednak nie mogę. Nie przeżyję tego po raz trzeci

// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań