Czy moge isc juz do ginekologa?

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 19 wrz 2004, 13:15

Ehhh, ja siem buntuje bo ten swiat jest do bani :D
A dla ginekologa nie ma znaczenia czy dziewczyna ma lat 18 czy 17.
Maverick, swoją butnością i tupaniem nóżką prawa nie zmienisz.
Predzej molotowem w samochod :D
Nie od dzis wiadomo, że teoria to jedno, a praktyka drugie i wcale nie muszą się pokrywać.
To oczywiste, ale powiedzcie mi skad ginekolog ma wiedziec kto jest prawnym opiekunem dziewczyny (bo nie dziecka)? Moze odebrano jej ordzicom prawa i wychowuje ja babcia? Moze wujek? Moze mieszka w domu dziecka? I ujawni taki rodzicom z gory zakladajac ze sa opiekunami i ma proces. Tak to jest.

A jakby ginekolog mojej dziewczyny wypalil z tekstem do jej rodzicow ze nie jest np dziewica, ze bierze tabletki itd to zapewniam ze swego zawodu juz by nie uprawial (na fortepianie tez by nie zagral) :D
Awatar użytkownika
Damian
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Damian » 19 wrz 2004, 13:25

Maverick pisze:A jakby ginekolog mojej dziewczyny wypalil z tekstem do jej rodzicow ze nie jest np dziewica, ze bierze tabletki itd to zapewniam ze swego zawodu juz by nie uprawial (na fortepianie tez by nie zagral) :D

Wiesz, Mav... bez obrazy, ale teksty tego typu są naprawdę kretyńskie... Jasne, jeśli ktoś zrobi coś zgodnego z prawem, to Ty mu się "odwdzięczysz". Czytam Twoje ostatnie posty i mam wrażenie, że Ty nie chcesz dyskutować tylko udowadniać, że wszystko można... W tym przypadku masz prawo głęboko w tyłku... O ile wiem, Twoja dziewczyna nie ma 18 lat, a więc jest nadal pod opieką rodziców lub opiekunów. A oni mają pełne prawo (i rodzicielski obowiązek) interesować się nią. Ich sprawa, czy chcą... ale prawa do tego im nie odbierzesz. Musisz się pogodzić z tym, że Twoje 19 wiosenek to za mało, żeby ustawiać wszystko tak, jak Ci się podoba...
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 19 wrz 2004, 13:29

Zreszta co ma wiek za znaczenie dla ginekologa? No powiedzcie. Dla niego istotna jest data pierwsej miesiaczki, to czy sa regularne itp, ale wiek niewiele

wyobraz sobie ze wiek ma znaczenie bo jezeli masz lat15 i twoje miesiaczki sa nieregularne to jeszcze ok jest czas aby sie uregulowało ale jezeli dziewczyna ma lat 18 a jej okres jest bardzo nieregularny to juz inna sprawa!!i chocby dla ustalenia czy to co sie dzieje w organizmie ma prawo sie dziec lekarz ginekolog powinien znac wiek pacjentki!!
Awatar użytkownika
Luca
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Luca » 19 wrz 2004, 14:21

to że 15 latka nie jest dziewicą lekarza nic nie interesuje (pewnie ma takich pacjentek od groma),powiadomi rodziców wówczas jak dziewczyna nabawi się choroby i potrzebne będzie leczenie farmakologiczne(ale i też nie zawsze)
Prędzej na wiosnę zamilkną ptaki, niż kobieta oprze się czułym zalotom młodego mężczyzny.
Owidiusz
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 19 wrz 2004, 14:27

Wiecie co Wam odpowiem?
Pezet/Noon pisze:Chce świat obracać siedząc na jego szczycie
Awatar użytkownika
Aga
Maniak
Maniak
Postautor: Aga » 19 wrz 2004, 16:43

Co ginekologowi do tego czy ktoś wie o tym że bierzesz tabletki? Madziu, ja na Twoim miejscu bym powiedziała: czy Pani jest to potrzebne do badania? CZemu ma służyć to pytanie?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 19 wrz 2004, 17:20

Tu znowu Aga nie masz racji !!! zwalam to na Twą młodosć ! :567: nie czytałaś postów Sue ????
Zastanów sie prosze , nad tym swoim postem , ale tak głeboko !!! :547:
A Mav .................... ??? CÓZ NIE POZNAJE GO !! :570:
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 19 wrz 2004, 17:32

A zreszta ja nie widze jakiegokolwiek problemu. Mozna ginekologowi podac wiek, bo czemu nie, jak sie do czegos przyda. I nie nalezy sie bac tego ze ginekolog powie rodzicom cokolwiek, nawet jesli ma prawo bo... nie bedzie wiedzial komu jesli mu sie nie powie wlasnego nazwiska. I nie wmowicie mi tego, ze nazwisko jest do badania potrzebne! A nawet jak by juz koniecnzie musial miec nazwisko to nie bedzie mial adresu i kolko sie zamyka :D
No chyba ze sie idzie na NFZ, ale z prywatnym nie bedize problemow.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 19 wrz 2004, 17:42

Mav ... w kartotece jest wszystko !!!! ze tez Ty o tym nie wiesz ! :566:
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 19 wrz 2004, 17:48

Jakiej kartotece?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 19 wrz 2004, 17:52

W tej co Ci zakładają jak idziesz do lekarza ! czy to do przychodzni , czy prywatnie , a ze temat dotyczy małoletniej wiec na prywatnego jej nie stać , wiec tu na pewno chodzi o przychodnie !!
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 19 wrz 2004, 19:28

Mav przeciez nawet u prywatnego lekarza jest cos takiego jak kartoteka!!!niby gdzie ma wpisywac swoje obserwacje dotyczace stanu zdrowia leki jakie zapisuje i zlecane badania??? przeciez nie pisze tego na karteczkach w notesiku z podpisem "śliczna blondynka z długimi nogami" ale uzywa do tego danych osobowych!!!ludzie na jakim swiecie wy zyjecie??
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 19 wrz 2004, 22:12

Ale juz np do kartoteki nie bedzie potrzebowac adresu bo i po co. A jak juz bedzie chcial to jakis sie mu poda na odczepne.
I nie zakladaj Krzys ze nieletniej nie stac na prywatnego, bo mozesz sie niezle pomylic.
Mav przeciez nawet u prywatnego lekarza jest cos takiego jak kartoteka!!!niby gdzie ma wpisywac swoje obserwacje dotyczace stanu zdrowia leki jakie zapisuje i zlecane badania??? przeciez nie pisze tego na karteczkach w notesiku z podpisem "śliczna blondynka z długimi nogami" ale uzywa do tego danych osobowych!!!ludzie na jakim swiecie wy zyjecie??
A co ma kartoteka do adresu? To nie wystarczy imie i nazwisko?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 19 wrz 2004, 22:23

Mav jestes ostatnio jak rozkapryszone dziecko !! kiedy Ty miałes ostatnio SEX??????? :547:
ADRES JEST BEZWZGLEDNIE POTRZEBNY I WYMAGANY !
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 19 wrz 2004, 22:27

kiedy Ty miałes ostatnio SEX???????
Oj daaaaawno :D
ADRES JEST BEZWZGLEDNIE POTRZEBNY I WYMAGANY !
Do czego niby? Jak u dentysty mi zakladali kartoteke to mnie sie o adres nie pytali jakos o ile dobrze pamietam...
Awatar użytkownika
taka_jedna
Maniak
Maniak
Postautor: taka_jedna » 20 wrz 2004, 12:45

a ci się dalej kłocą :)
z przytoczonego dokumentu wynika że lekarz ma prawo powiedzieć rodzicom osoby niepełnoletniej o tym, że nie jest dziewicą, inna sprawa że
a) nie zawsze wie gdzie ich szukać
b) nie mówi, bo nie chce, nie uważa tego za istotne

Lekarze którzy po przyjęciu 15 latki zaczną robić dochodzenie, pojadą do rodziców i powiedzą "uważajcie panstwo na dziecko bo opętał je szatan, na 15 lat i nie jest dziewicą" jest naprawdę niewielu :D
Jak miałam 14,5 roku i brak okresu i przyszłam z mamą do lekarki (prywatnej, znajomej mojej mamy) to ona zapytała mnie czy chcę żeby mama była przy badaniu. I dopiero jak wyraziłam zgodę na obecność mojej mamy, spytała mnie czy jestem dziewicą. Lekarzom tak naprawdę nie zależy na ujawnianiu rodzicom szczegółów naszego życia seksualnego ;)
"Bierz od świata to, co Ci daje, ale nie domagaj się tego, czego Ci dać nie chce. Natomiast prosić możesz zawsze."
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 20 wrz 2004, 14:02

Zgadzam się w pełni z Taką_Jedną. Chodze do ginekologa od 16 roku życia, od roku do innej niż wcześniej chodziłam. Pierwszy raz jak byłam u niej to właśnie byłam z mamą i tak samo jak było w przypadku Takiej_Jednej i mnie zapytała czy mama może być przy badaniu. Zresztą mam bliską przyjaciółke co koleżanka mamy jest właśnie naszą lekarką i mimo, że ona przyjaźni się z jej mamą nigdy nawet jej nie przyszło na myśl aby powiedzieć coś z badania. Większość lekarzy zapewnie nie wie, że może informować rodziców o tym, że ma prawo poinformować rodziców. Zresztą nie oszukujmy się, jeżeli taki jeden lekarz powie coś rodzicowi to plotka o tym szybko się rozejdzie i straci pacjentki. A obecnie lekarz chce być "przyjacielem" pacjentki.

A co do kłótni odnośnie informacji przeróżnych podawanych lekarzowi. Chciałabym zauważyć, że np. przy wypisywaniu recept pisze się imie, nazwisko i adres pacjenta. Zresztą do kartoteki również jest to potrzebne.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 wrz 2004, 14:13

Zgadzam sie z tym, ze jak sie rozejdzie ze lekarz wygaduje rodzicom o danych pacjenta to straci klientow. Bo diabli wiedza komu jeszcze o tym gada. Tak ludzie pomysla.
Awatar użytkownika
Luca
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Luca » 20 wrz 2004, 14:36

Wy myślicie że lekarz nie ma innych problemów i zajęć jak bawić sie w detektywa i donosić rodzicom :|
Prędzej na wiosnę zamilkną ptaki, niż kobieta oprze się czułym zalotom młodego mężczyzny.

Owidiusz
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 20 wrz 2004, 15:48

To nie wystarczy imie i nazwisko?

cóz z tego co wiem to jak lekarz Nawet prywatny(nie tylko ginekolog) jak wypisuje recepte to pisze na niej adres!!Takie mamy druki do recept.A paniw recepcji u lekarza wpisuje takze adres do kartoteki i nie koniecznie po to aby go wykorzystywac ale dlatego ze w dokumentach jest miejsce na to!!
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 wrz 2004, 19:09

Nie pamietam abym na recepcie mial adres zamieszkania.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 wrz 2004, 19:13

Hehehe :) Ale tak zastanawiajac sie to po co komu adres na recepcie, i tak mozna wpisac dowolny bo nie sprawdzaja :)
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 20 wrz 2004, 19:31

W razie kontroli. Słyszałes o aferach z wypisywanymi lekami na fłszywe nazwiska? Leki to nie witaminy. Sprzedane opakowania mają się zgadzać. Wyobrazasz sobie jakie zatrucia mogą spowodawać leki wrzucone w dużej ilości np. do wody pitnej (no, przesadzam, choc, czy na pewno?). Przecież leki nie musza jedynie leczyć. W niepowołanych rękach, w pewnych dawkach i konfiguracjach mogą stać się smiertelnym zagrożeniem dla ludzi.

i na tym chyba najlepiej zamknac dyskusje dotyczaca czy lekarzowi sa potrzebne i po co nasze dane osobowe łącznie z adresem :)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 wrz 2004, 19:43

Tym bardziej ze mozna podac lewy adres. A co do zagrozenia Sue - juz lepiej arszenik wsypac, naprawde wyjdzie taniej i prosciej.
Awatar użytkownika
Blade
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Blade » 21 wrz 2004, 10:40

Zapomnieliscie chyba o czym jest ta dyskusja.
koozka-89 idz do ginekologa - jak ktos wczesniej wspomnial nie powie o tym, ze u niego bylas z 2 powodow:
1. ma inne rzeczy do roboty,
2. jak powie Twoim rodzicom, ze u niego bylas straci pacjentki, a co za tym idzie nie bedzie mial za co zyc.
Poza tym wg mnie wybor jest prosty - isc (rozumie Twoje obawy, ale bez obaw :) ). A to dlatego, ze nic nie powie i dlatego, ze jak nie pojdziesz bedziesz mogla zasc w ciaze (gumki pekaja, a poza tym nie daja 100% pewnosci - tak jak tabletki antykoncepcyjne-tylko, ze one nie pekaja :) ).
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 21 wrz 2004, 11:40

No fakt, z dwojga zlego lepiej isc :D
koozka-89
Początkujący
Początkujący
Postautor: koozka-89 » 21 wrz 2004, 21:11

postanowiłam iśc do prywatnego lekarza!! a i muj chłopak niezostawił by mnie na pewno gdy bym była w ciąży!!Buziaki dziękuje wam bardzo!!;*
mam 15 lat i nie jestem już dziewicą.chciałabym iść do ginekologa ,ale boje się że on powie mojej mamie,i nie przepisze mi środków antykoncepcyjnych!!Czy on może to zrobić!!!!!
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 21 wrz 2004, 22:13

koozka-89 pisze:postanowiłam iśc do prywatnego lekarza!! a i muj chłopak niezostawił by mnie na pewno gdy bym była w ciąży!!Buziaki dziękuje wam bardzo!!;*

Boję sie wiec o Ciebie jesli tak pewna tego jestes , oj boję ! ;)
Awatar użytkownika
szopen
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: szopen » 11 paź 2004, 16:33

a tak z ciekawości to ile lat ma Twój chłopak?
Bo jeśli też ma w okolicy piętnastu to nie liczyłbym na jego stałość i odpowiedzialność,a do gienka idz!

pozdrawiam
Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista :)

pozdrawiam

Wróć do „Zdrowie i uroda”