Cytologia

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

SueEllen
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: SueEllen » 07 sie 2004, 15:22

Pepsi i muchy były w przenośni, dziwię się, że taki inteligentny chłopak nie zajarzył :619: . Nikogo nie namawiam do picia Pepsi, eh.

Porównanie szkodliwości prezerwatywy do tabletek skomentuję tak:
:576: :576: :576: :576:
No chyba ze chcemy byc ciemnogrodem Europy z inicjacja seksualna powyzej 20tki

Ciemnogrod byłby, gdyby współżycie zaczynały 12 latki (patrz kraje Trzeciego Świata)

Ps: Naszla mnie jedna metoda antykoncepcyjna dobra - sterylizacja. Ciekawe czy jest po niej jakas roznica w seksie, bo powiem szczerze ze bylbym to w stanie zrobic nawet teraz jesli by to mialo spowodowac, ze moja Pani nie bedzie sie faszerowac hormonami. Ile to kosztuje?

Jak dla mnie, możesz się nawet wykastrować, mnie nic do Twoich wyborów :P ;)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 07 sie 2004, 17:04

Sue - co do much, to moja riposta tez byla w przenosni, a to o pepsi to byl zart. Dziwie sie ze taka inteligentna kobieta nie zajarzyla :diable2:
Ciemnogrod byłby, gdyby współżycie zaczynały 12 latki (patrz kraje Trzeciego Świata)
Mialas na mysli USA? Bo oni niedlugo do 12tki dobija (poki co sa gdzies przy 14tce).
Jak dla mnie, możesz się nawet wykastrować, mnie nic do Twoich wyborów
Co nie zmienia faktu ze jest to kuszace rozwiazanie i jezeli ktos cos na ten temat wie to bylbym wdzieczny :)
SueEllen
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: SueEllen » 07 sie 2004, 17:22

Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 08 sie 2004, 11:20

Nie ma sensu się kłócić kiedy jest odpowiedni wiek na seks bo to głównie zależy od tego jak się podchodzi do tej sprawy. Jeżeli jest to przemyślana decyzja a nie pochopna to czemu 17 latka ma się nie kochać? Fizycznie jest już na to przygotowana to skoro psychicznie też to nie ma powodów aby czekać z tym. Najważniejsze jest to, aby widzieć też czym ewentualnie może to grozić.

SueEllen pisze:Wielu nastolatków o takiej sytuacji wprost marzy, a potem przychodzi otrzeźwienie gdy strzelą kosmiczną głupotę.

No tak prawda ale skoro zabezpieczają się, to wtedy zagrożenie zmniejszają do niezbędnego minimum. Na te pozostałe minimum nie mają już 2 młode osoby wpływu ale domyślają się niego i obawiają się. Dlatego też są w pewien sposób usprawiedliwiony.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
SueEllen
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: SueEllen » 08 sie 2004, 11:47

Wiesz, Triniti, nie tylko spowodowanie ciąży w tym wieku może mieć fatalne skutki. Psychika i osobowośc cały czas się rozwijają. Emocjonalnie człowiek jeszcze często nie dojrzał. W momencie kiedy seks pojawia się zanim dojrzeje się do niego emocjonalnie, mogą się pojawić różne skutki uboczne, które rzutują na dalsze życie (często negatywnie).
Awatar użytkownika
Aga
Maniak
Maniak
Postautor: Aga » 08 sie 2004, 16:00

A ja z kolei Sue Ellen patrząc po swoich rówieśnikach dochodze do wniosku że większość jest już w pełni dojrzała emocjonalnie do seksu. Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że jest odwrotnie, bo tak naprawdę kwestia dojrzałości to indywidualna sprawa każdego człowieka. Ale skoro prawnie już 16-latka może być żoną, to i powinna być zazwyczaj emocjonalnie gotowa do seksu, nie sądzisz? Jedno z drugim jest związane.
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 08 sie 2004, 16:09

Ale ona może być żoną tylko w pewnych przypadkach... Z reguły tam gdzie sex już był :(
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 08 sie 2004, 16:27

SueEllen pisze:Wiesz, Triniti, nie tylko spowodowanie ciąży w tym wieku może mieć fatalne skutki. Psychika i osobowośc cały czas się rozwijają. Emocjonalnie człowiek jeszcze często nie dojrzał. W momencie kiedy seks pojawia się zanim dojrzeje się do niego emocjonalnie, mogą się pojawić różne skutki uboczne, które rzutują na dalsze życie (często negatywnie).

Zgadzam się, że rzeczywiście w tym wieku psychika i osobowość właśnie najbardziej się kształtują i rzutują na nasze dalsze życie. Ale według mnie skoro dziewczyna (będe pisała o dziewczynie bo moge pisać po swoich doświadczeniach) decyduje się na seks to jest to decyzja przemyślana. Oczywiście jakieś 30% osób które decydują się na taki krok jest to zrobiona pochopnie no ale to tylko pewien procent ze wszystkich osób. Poza tym wiesz wydaje mi się, że skoro decyduje się dziewczyna na taki krok to musi sobie zdawać sprawe, że powoli wkracza w dorosłe życie i jeżeli wie, że mogłaby sobie nie poradzić to rzeczywiście lepiej zaczekać.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,

lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 08 sie 2004, 16:34

Ja chciałbym tylko dodać że spośród tych osób (mam na myśli dziewczyny) które zdecydowały się pochopnie (mniejsza ile ich jest - nie robiłem w tym kierunku badań, nie czytałem o takich badaniach - dlatego nie wypowiem się) część będzie chciała naprawić ten błąd... Może paradoksalnie naprawą tego błędu znów będzie sex - ale z innym partnerem, może nawet nie dojrzalszym, ale takim który może dać pewne oparcie, bezpieczeństwo... Pewnie Wy Kobiety dobrze wiecie o czym myślę, a mi trudno jest to wyrazić słowami.

Oczywiście mały disclaimer - piszę jedynie z własnego doświadczenia.

Wróć do „Zdrowie i uroda”