Bezpłodna?

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

Kaila
Początkujący
Początkujący
Bezpłodna?

Postautor: Kaila » 30 kwie 2005, 19:01

zastanawiam sie czy jestem bezpłodna, czytam dużo na ten temat ale lepiej jak ktoś sam wyrazi na ten temat swoją opinię. No więc podaję powodu.

od zawsze mam nie regularną miesiączkę. Raz dostałam miesiączki trwajacej z 4 miesiące, i mimo, że przepisywali mi leki to zamaist zatrzymac jeszcze mi wodospad zrobiły. Dopiero domięsniowe zaaplikowanie kaprogestu cos pomogło ze pół roku bez miesiaczki byłam. Potem było parę nawet spokojnych (tylko z 3-4 tyg trwały) Rok temu zaczeła mi isę miesiaćzka któa trwała pół roku. Dostałam tablety na wywołąnie owulacji a potem trzy razy dziennie łykanei tabletek na zatrzymacie miesiaczki a i tak trwała z okrągły tydzien. Od listopada nie mam w ogóle miesiączki. Aż do teraz. Mozna powiedziec "idz do lekarza" ale byłam jzu tyle razy ze nic nei pomagają. Nie wspomnę o upławach, bo mimo 3 razy dziennego mycia nei mopge tej okropnej woni zmyc...
miałam z 4 testy krwi na horony robione wiem ze poziom progrsteronu za niski i było cos z prolaktyną, chyab za wysoka...
jaka szansa ze ejstem bezpłodna? to wazne dla mnie bo kochałam sie ostatnio z chłopakiem bez zabezpieczenia i sie boje cholernie
Awatar użytkownika
Kamela12
Maniak
Maniak
Postautor: Kamela12 » 30 kwie 2005, 20:42

My ci nic nie poradzimy - udaj sie do specjalisty, dobrego, a nie jakiegos pierwszego lepszego - medycyna jest w stanie pomoc, wystarczy poszukac dobrego lekarza. Swoja droga - nieplodne zdarzaja sie kobiety, ktore miesiaczki mialy regularne miesiaczki nawet co do godziny. Mozesz miec trudnosci w zajsciu - chociaz moze nawet nie. My ci tego nie stwierdzimy - lakarz i badania -owszem.
I don`t like to hear I`m wrong when I`m right...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 01 maja 2005, 13:50

Tzn Ty sie boisz ze jestes bezplodna czy masz taka nadzieje? <boje_sie>
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 01 maja 2005, 17:05

Maverick pisze:Tzn Ty sie boisz ze jestes bezplodna czy masz taka nadzieje?

Tez od razu nasunelo mi sie to pytanie po przeczytaniu postu. Ty sie martwisz bezplodnoscia czy masz nadzieje ze nie jestes plodna i ze w ciaze zajdziesz??

gosia pisze: Swoja droga - nieplodne zdarzaja sie kobiety, ktore miesiaczki mialy regularne miesiaczki nawet co do godziny.

Racja, wiec nie jest powiedziane ze jak juz bardzo rozregulowany okres to bezplodnosc. Udaj sie do dobrego lekarza.
Kaila
Początkujący
Początkujący
Postautor: Kaila » 02 maja 2005, 09:46

Tja dzięki...odezwałam sie tu bo myslałam ze ktos bedzie cos wiedział na temat hormonów zwlaszcza tej prolaktyny...
A nie wszyscy "idz do dobrego lekarza" weybaczcie ale w moim miescie obskoczyłam wszystkich dobrych czy to płatnych czy nie płatnych a potem za kazdym razem jezdziłam sobie po 50 km do innych miast do lekarzy....No ael pewnei was takze nic nie obchodzi i myslicie ze na pieniądzach żyje..No albo ze mam czas i srodki jezdzic nei wiadomo gdzie za to co zarabiam na miesiac
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 02 maja 2005, 10:01

Na ten temat droga kolezanko nawet wybitny specjalista bedzie miał problemy Ci odpowiedziec a co dopiero którys z nas !
A lekarzy jak chodziłaś do nich to ne pytałaś o to ?? czy jesteś płodna czy nie ? (tu odpowiedzi sami by ci poprawnej nie udziellili jednak ) ale pytam ?? ja!... czy pytałaś ?
Mysle ze w twoim przypadku , majac taki problemy i obawy o bezpłodnosc , zajscie w ciązę bedzie dla Ciebie błogosławienstwem , wiec sie nie pzrejmuj , ze np. wpadniesz ! nie ma rzeczy wazniejszej na tym swiecie jak urodzic dziecko !! nie ma ! sama do tego dojdziesz .... jeszcze ! <aniolek2>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 02 maja 2005, 10:20

No ael pewnei was takze nic nie obchodzi i myslicie ze na pieniądzach żyje..No albo ze mam czas i srodki jezdzic nei wiadomo gdzie za to co zarabiam na miesiac

:| nawet sobie tak nie pomyslalam jak napisalas. A tak w ogole do nie jezdzil po wszystkich lekarzach tylko wybierz sie do jakiegos na prawde dobrego specjalisty, ktory nie odprawi Cie z kwitkiem. Co my Ci mamy pomoc??Piszesz:

Kaila pisze:odezwałam sie tu bo myslałam ze ktos bedzie cos wiedział na temat hormonów zwlaszcza tej prolaktyny...
A nie wszyscy "idz do dobrego lekarza"

Skoro wyksztalceni lekarze nie potrafia Ci pomoc to co dopiero my ??
Awatar użytkownika
sarah
Weteran
Weteran
Postautor: sarah » 02 maja 2005, 10:24

Watpie zeby te problemy wywolane byly sama prolaktyna bo i ja mam stanowczo za wysoki poziom tego hormonu. Co mozna CI napisac o prolaktynie wydzielany jest przez przysadke u kobiet w ciazy i karmiacych piersia. W innym przypadku kiedy ten hormon sie ujawnia moze to byc hiperprolaktynemia jezeli nie zaobserwowalas wydzieliny z sutkow. Idz sie porzadnie przebadaj i znajdz lekarza ktory odpowiednio Twoje wyniki ziterpretuje i rozpocznie sensowne leczenie. Nie wiem skad jestes ale jezeli z Wroclawia to moge polecic Ci b. dobrego edokrynologa.

Aha i przypadkiem nie idz do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne. Przy wysokim poziomie prolaktyny antykoncepcyjna terapia hormonalna nie jest wskazana.

Tak jak pisalam tutaj CI nikt nie pomoze odpowiedzi na Twoje pytania udzielic Ci moze jedynie lekarz.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 02 maja 2005, 16:15

Bo nie chodzi o to by obskoczyc wszystkich lekarzy a o to by isc na badania. Lekarz z kart nie wrozy - musi miec wyniki badan.
Awatar użytkownika
moskirz
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: moskirz » 04 kwie 2006, 21:50

1) badania hormonów (prolaktyna na początek.. miedzy 5-9 dniem cyklu.. pierwsze badanie spoczynkowe naczczo.. drugie po godzinie po podaniu metaclopramidu)
2) badanie drożności jajowodów
3) monitorowanie (usg) cyklu.....................

reszta wg wskazać zależnie od wyników badań...
żelazna kobieta o nerwach ze stali, kamiennym sercu i doopce z marmuru
Awatar użytkownika
konstancja
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: konstancja » 06 kwie 2006, 21:18

no własnie..tu juz ci w tym pomoze endokrynolog,a nie jacys giny(ginekolodzy:P)..cya
Awatar użytkownika
moskirz
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: moskirz » 07 kwie 2006, 22:55

tym zajmują się ginekolodzy.. nie wprowadzaj dziewczyny w błąd...

endokrynowlodzy nie zajmują się takiemi głupotami.. mają za dużo innej roboty.. zreszta sami odesłaliby do gina , bo te chormony sprawdza isę wraz z monitorowaniem cyklu (usg dopochwowe).. czyli punkt wyjścia.. gin..
żelazna kobieta o nerwach ze stali, kamiennym sercu i doopce z marmuru
tajemnica :]
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: tajemnica :] » 19 kwie 2006, 00:27

a ja proponuje zgłosić się do ginekologa-endokrynologa...on pewnie w tej sytuacji skieruje Cie do kliniki na kompeks badań, czyli darmowe 2-3 dniowe leżenie w szpitalu a tam już zrobią odpowiednie badania: badanie hormonów, USG, RTG... wtedy wszystko dla lekarzy będzie jasne i będą wiedzieć jak Ci dalej pomóc.

Wróć do „Zdrowie i uroda”