ASTMA OSKRZELOWA
Moderator: modTeam
ASTMA OSKRZELOWA
Chcialabym rozpoczac dyskusje na temat astmy. mianowicie kto ja ma, jakie leki i kiedy stosuje, co powoduje ataki, od jak dawna macie, czy przeszkadza wam w zyciu, czy macie jakies obawy, czy wasze zycie sie zmienilo od kiedy macie astme itd. bardzo mi zalezy na waszych wypowiedziach
Z puzzli układałam sobie świat. Jedej części zabrakło! Tej z napisem: SZCZĘŚCIE
Astma oskrzelowa z reguły występuje na tle alergicznym.
Ja jeszcze 10 lat temu miałam z nią okropne problemy. Z podpinaniem do aparatury włącznie i byciem roślinką przez ... jakiś czas
Wtedy też nie było zbyt dużo leków na rynku. Może to i dobrze? Bo nauczyłam się bez nich żyć, nie mam też już prawie żadnych problemów. Chyba że następuje zmiana klimatu, albo wysokości.
Jeśli już to Salbutamol w areozolu, albo Teofilina (kiedyś) teraz to chyba Theovent.
I coś mi się zdaje, że stan psychiczny ma tu wiele do gadania
Tak jak w przypadku alergii 
Ja jeszcze 10 lat temu miałam z nią okropne problemy. Z podpinaniem do aparatury włącznie i byciem roślinką przez ... jakiś czas
Wtedy też nie było zbyt dużo leków na rynku. Może to i dobrze? Bo nauczyłam się bez nich żyć, nie mam też już prawie żadnych problemów. Chyba że następuje zmiana klimatu, albo wysokości.
Jeśli już to Salbutamol w areozolu, albo Teofilina (kiedyś) teraz to chyba Theovent.
I coś mi się zdaje, że stan psychiczny ma tu wiele do gadania
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
krem na zmarszczki w mojej głowie.
sophie pisze:Miałam, ale bardzo krótko. Samo mi minęło
a to na pewno byla astma? bo astma sama nie mija, jezeli co to sie "chowa". czeto jest tak zze u malych dzieci, mlodziezy sa objawy, potem objawy zmniejszaja sie na sile lub calkowicie zanikaja i po nawet 20 latach gdy czlowiekk jest starszy znowu wychodzi. wiec nie jestem pewna czy to aby na pewno byla astma czy moze po prostu brak jest jej objawuw teraz. chyba ze ja wszedzie zle slyszalam

Z puzzli układałam sobie świat. Jedej części zabrakło! Tej z napisem: SZCZĘŚCIE
Była. Oczywiście nie mówiłam, że zniknęło zupełnie i że nie wróci (zwłaszcza, że palę). Ale mam nadzieję, że nadal będzie się chować
Poza tym, astma jest czesto związana z AZS (atopowe zapalenie skóry), bądź AZS z astmą ;], a na to cierpiałam pół życia, jak nie więcej. AZS też przestało się uaktywniać, ale tak jak z astmą, nie ma pewności, że nie wróci...
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Poza tym, astma jest czesto związana z AZS (atopowe zapalenie skóry), bądź AZS z astmą ;], a na to cierpiałam pół życia, jak nie więcej. AZS też przestało się uaktywniać, ale tak jak z astmą, nie ma pewności, że nie wróci...