Pamiêæ
Moderator: modTeam
-
- Początkujący
Mam 21 lat i zauwa¿ylem ze coraz gorzej jest u mnie z pamieci± .Obecnie jestem studentem i cie¿ko jest mi sie czegokolwiek nauczyæ-zapamiêtaæ.Jeszcze jakie¶ 2 lata temu bylo kiepsko ale nie najgorzej a teraz ..... Siedze nad czym¶ kilka godzin lub dni ,przychodzi pora jakiego¶ kolokwium i klapa.Pomo¿cie!!!! Moze mozecie poleciæ jakie¶ zió³ka ,tabletki ,p³yny ....cokolwiek byle skuteczne
komandos02 pisze:Siedze nad czymś kilka godzin lub dni ,przychodzi pora jakiegoś kolokwium i klapa.
Dlatego, ze przemeczenie nie sprzyja zapamietywaniu. Przyjmuj magnez, jedz orzechy i migdały, pij zielona herbatę, żuj gume do zucia, jedz regularne posiłki, nie pij kawy.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Ja mam podobnie...zwłaszcza,gdy mi strasznie zależy na dobrym wyniku...więc w moim przypadku to jest stres...na to np. MELISA (herbatka...mi smakuje...chociaż większość osób tego smaku nie znosi... )
...jesienią i zimą dopada mnie mała depresja i wtedy też mam problemy z pamięcią..pomaga ogólnie dziurawiec w tabletkach...przynajmniej dla mnie..możesz spróbować Oczywiście pod warunkiem ,że ogólnie masz depresję....
A mi kawa pomaga...ale to pewnie dlatego,że ja mam niskie cisnienie ogólnie... Z resztą się zgodzę
...jesienią i zimą dopada mnie mała depresja i wtedy też mam problemy z pamięcią..pomaga ogólnie dziurawiec w tabletkach...przynajmniej dla mnie..możesz spróbować Oczywiście pod warunkiem ,że ogólnie masz depresję....
cubasa pisze:komandos02 pisze:Siedze nad czymś kilka godzin lub dni ,przychodzi pora jakiegoś kolokwium i klapa.
Dlatego, ze przemeczenie nie sprzyja zapamietywaniu. Przyjmuj magnez, jedz orzechy i migdały, pij zielona herbatę, żuj gume do zucia, jedz regularne posiłki, nie pij kawy.
A mi kawa pomaga...ale to pewnie dlatego,że ja mam niskie cisnienie ogólnie... Z resztą się zgodzę
Ważne są warunki w jakich się uczysz. Pozycja siedząca, tyłem albo bokiem do okna, wywietrzony pokój i żadnych elementów rozpraszających. Załatw to co masz do załatwienia, żebyś o tym nie myślał. Wyłącz kompa i muzykę. A gdy padasz polecam tusipek(wymowa fonetyczna) bo nie wiem jak się to pisze. W niewielkich ilościach może zdziałac cuda.
Yasmine pisze:Cubasa moglbys rozwinac
Jakąkolwiek. Chodzi nie o same własciwości gumy tylko o uwalnianie większej ilości śliny niż zazwyczaj
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Jedna z bliskich mi osob ma taka skleroze ze szkoda w ogóle gadac, zapominanie o waznych rzeczach jest na porzadku dziennym....uczy sie uczy a jak przychodzi czas egzaminu to nie wiele potrafi z siebie wydusic....nie pomaga lecytyna ani inne takie jakies wynalazki....ja zwalam wine na to ze pare lat temu dosc nalogowo palil to wstretne trawsko....
Teraz cwiczy pamiec, stara sie nie zapominac, zapisuje sobie wszystkoi jakos daje rade....
a najlepsze jest to ze jest informatykiem i wszystkie kody, jakies dlugasne numery, adresy stron www, dlugie jakies zakrecone nazwy wszystko pamieta.....
To jest taka wybiorcza pamiec!!
Teraz cwiczy pamiec, stara sie nie zapominac, zapisuje sobie wszystkoi jakos daje rade....
a najlepsze jest to ze jest informatykiem i wszystkie kody, jakies dlugasne numery, adresy stron www, dlugie jakies zakrecone nazwy wszystko pamieta.....
Wszystko przemija,tak chce przeznaczenie
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
fajna82 pisze:A gdy padasz polecam tusipek(wymowa fonetyczna) bo nie wiem jak się to pisze. W niewielkich ilościach może zdziałac cuda.
Zapewne chodzi o Tussipect (syrop przeciwkaszlowy), zawiera on pewną ilość efedryny:
Efedryna działa:
- Ośrodkowo:
kora mózgu - podniecenie psychiczne, w większej ilości uczucie niepokoju i lęku, bezsenność, pobudzenie ruchowe, antagonizowanie m.in. alkoholu
ośrodki autonomiczne - np. pobudzenie ośrodka oddechowego
- Obwodowo:
skurcz naczyń krwionośnych
pobudzenie mięśnia sercowego i wzmożenie siły jego skurczu, duże dawki działają depresyjnie- może ci stanąć serducho, ale bez obaw.
wzrost ciśnienia tętniczego (RR), to wiadome
rozszerzenie oskrzeli, zmniejszenie napięcia i zahamowanie perystaltyki przewodu pokarmowego, wzrost napięcia zwieracza pęcherza moczowego
rozszerzenie źrenicy oka, wzrost napięcia mięśni poprzecznie prążkowanych i zwiększenie przemiany materii
Raczej nie polecałabym Tussipectu jako sposobu na polepszenie kondycji pamięci.
kina pisze:Teraz cwiczy pamiec, stara sie nie zapominac, zapisuje sobie wszystkoi jakos daje rade....
sam jestem informatykiem i powiem ze to jest zawodowa dolegliwosc ;p;p;p
pamieta sie skomplikowane nazwy ale zwykle rzeczy sie ulatniaja z pamieci ;/
ja osobiście polecam BILOMAG(1 x dziennie)
działanie:
"Preparat zawiera ekstrakt z miłorząbu japońskiego , który poprawia krążenie mózgowe, usprawnia też działanie całego układu krążenia..Przejawia się to poprawą koncentracji i uwagi oraz zdolności zapamiętywania.Neutralizuje wolne rodniki.Lecytyna odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, a magnez za prawidłowe jego funkcjonowanie.Magnez także usprawnia pamięć.Witamina B6 ułatwia wchłanianie magnezu."
Jak dla mnie jest naprawde rewelacyjny. Początkowo aż było to dla mnie strasznie dziwne i dziwnie sie z tym czułam,ze wszystko pamietam hehe,ale efekty są naprawde dobre,chodzi tu przede wszystkim o to,ze teraz ucze sie,nie musze wcale zarywac nocy,wszystko spokojnie mi wchodzi do głowy,i wiem na 100% ze nie musze sie martwic ze czegos zapomne na kole czy egzaminie. w takich sprawach jak pamietanie o czyms ,spotkaniu,zrobieniu czegos itp. również sprawdza się w 100%.
naprawde polecam <browar>
działanie:
"Preparat zawiera ekstrakt z miłorząbu japońskiego , który poprawia krążenie mózgowe, usprawnia też działanie całego układu krążenia..Przejawia się to poprawą koncentracji i uwagi oraz zdolności zapamiętywania.Neutralizuje wolne rodniki.Lecytyna odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, a magnez za prawidłowe jego funkcjonowanie.Magnez także usprawnia pamięć.Witamina B6 ułatwia wchłanianie magnezu."
Jak dla mnie jest naprawde rewelacyjny. Początkowo aż było to dla mnie strasznie dziwne i dziwnie sie z tym czułam,ze wszystko pamietam hehe,ale efekty są naprawde dobre,chodzi tu przede wszystkim o to,ze teraz ucze sie,nie musze wcale zarywac nocy,wszystko spokojnie mi wchodzi do głowy,i wiem na 100% ze nie musze sie martwic ze czegos zapomne na kole czy egzaminie. w takich sprawach jak pamietanie o czyms ,spotkaniu,zrobieniu czegos itp. również sprawdza się w 100%.
naprawde polecam <browar>
W walce o lepsze życie czas mija mi. Od narzekania nie wyzdrowiał jeszcze nikt. Załamałeś się - to wykopałeś sobie grób. Chcesz odpoczywać, to nie czekaj tylko coś w tym celu rób
Sasa pisze:sam jestem informatykiem i powiem ze to jest zawodowa dolegliwosc
to sie nazywa zboczenie zawodowe :p
pamieta sie skomplikowane nazwy ale zwykle rzeczy sie ulatniaja z pamieci
te ktore sa dla nas wazne to wam ulatuja..........hmmmmmmm
Wszystko przemija,tak chce przeznaczenie
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
I tylko jedno zostaje
*** WSPOMNIENIE ***
casaa pisze:moj Kochany tez informatyk i tak samo jak wyzej pamieta dziwne wzory, kody a najprostszych z zycia nie moze dziwne ale to sie wybacza
identycznie!! <boje_sie>
W walce o lepsze życie czas mija mi. Od narzekania nie wyzdrowiał jeszcze nikt. Załamałeś się - to wykopałeś sobie grób. Chcesz odpoczywać, to nie czekaj tylko coś w tym celu rób