wkladka higieniczna
Moderator: modTeam
przesadzacie z tymi tamponami. Kazdy normalny ginekolog powie, że nie jest to najlepsze rozwiązanie dla kobiety- po prostu nie jest zdrowe.
Dziwi mnie też wasze podejście do samego okresu. No to co z tego że leci? Przecież to normalna fizjologia. A jak idziecie zrobić ( za przeproszeniem) siusiu czy kupkę to też wam leci, prawda?
I dobrze, że używa. Polecam kiedyś zająć się osobą starszą i niepełosprawną na pełny etat. Zmieniłoby to wasze podejście do własnej fizjologii.
Dziwi mnie też wasze podejście do samego okresu. No to co z tego że leci? Przecież to normalna fizjologia. A jak idziecie zrobić ( za przeproszeniem) siusiu czy kupkę to też wam leci, prawda?
moon pisze:podpaska to zbrodnia przeciw kobiecie - tyle.
Stanowczo popieram!
Dziwi mnie, zę jeszcze tyle kobiet ich używa...
I dobrze, że używa. Polecam kiedyś zająć się osobą starszą i niepełosprawną na pełny etat. Zmieniłoby to wasze podejście do własnej fizjologii.
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
Krew nie jest czymś obrzydliwym.
Ale rozkładajaca się krew, zanieczyszczona, z jakiś guciem złuszczonym jest jesli moja skóra ma z tym styczność. Jest to po prostu niekomfortowe strasznie. Wiadomo, zę jakby nie było tamponów to i podpaska by była ok. Ale kiedy jest wybór, kiedy można czuc sie komfortowo podczas okresu, nie czuć nawet że się go ma, nie być umazanym przez podpaskę, która sie przkręciła to ja sie na to pisze.
Krew nie jest czymś obrzydliwym.
Ale rozkładajaca się krew, zanieczyszczona, z jakiś guciem złuszczonym jest jesli moja skóra ma z tym styczność. Jest to po prostu niekomfortowe strasznie. Wiadomo, zę jakby nie było tamponów to i podpaska by była ok. Ale kiedy jest wybór, kiedy można czuc sie komfortowo podczas okresu, nie czuć nawet że się go ma, nie być umazanym przez podpaskę, która sie przkręciła to ja sie na to pisze.
- ksiezycowka
- Weteran
jestem dziewczyną, tv zbyt często nie oglądam a do czego służy wkładka to sama sie dowiedziałam w supermarkecie bo wzięłam paczkę w łapkę i przeczytałam! i się nie dziwię, że chłopak nie wiedział.
a do tych, którzy są zwolennikami tamponów... Ja próbowałam wiele razy, ale za każdym czułam sie niekomfortowo iźle po prostu. dlatego wolę podpaski ;P czuję się pewniej i lepiej. poza tym myślę, ze to jeden z bardziej indywidualnych wyborów.
pozdrawiam
a do tych, którzy są zwolennikami tamponów... Ja próbowałam wiele razy, ale za każdym czułam sie niekomfortowo iźle po prostu. dlatego wolę podpaski ;P czuję się pewniej i lepiej. poza tym myślę, ze to jeden z bardziej indywidualnych wyborów.
pozdrawiam
Piękno to pojęcie zbyt popularne. Ja jestem...
nieprzeciętnie brzydka...
nieprzeciętnie brzydka...
ja używam tylko i wylacznie podpasek i jakoś nie czuje sie z nimi źle wręcz przeciwnie... nie pzreszkadzają mi bo przecież podczas okresu nie skupiam sie tylko na tym, że mi coś cieknie i że mam coś przyklejone w majtkach... po prostu... mam okres, przyklejam podpaske i dalej żyje swobodnie...
[ Dodano: 2005-08-29, 21:57 ]
a jeśli chodzi o wkładki higieniczne to
<browar>
[ Dodano: 2005-08-29, 21:57 ]
a jeśli chodzi o wkładki higieniczne to
ja bez wkładki higienicznej nie wyobrażąm sobie zycia noszę ją prawie codziennie,jakos tak "higieniczniej"sie czuje
<browar>
Tez mi sie wydawalo, ze podpaski sa lepsze nim nie sprobowalam tamponu. Teraz w ogole sobie nie wyobrazam zalozyc podpaske w czasie okresu. Odzwyczailam sie. Czasami na wszelki wypadek mam wkladke higieniczna w czasie okresu- dla lepszego samopoczucia, choc i tak juz mi sie nie zdarzaja tak obfite krwawienia jak kiedys. Poza tym odkad uzywam tamponow to zniknal problem nie wychodzenia w czasie okresu w bialych spodniach, niechodzienia w te dni na basen itp itd 
KC Skarbie!
Czesc wszsytkim
Ja też nie potrafie żyć bez tamponów. W ogole nie wiem jak można stosowac podpaski. Stosując podpaski nie zawsze można sie podmyć,a nie umyjąc sie czuje sie jakoś niezbyt czysto. Z tampotem nie ma tego problemu, bo nic nie wydostaje sie za zewnątrz tylko ładnie wchłania w tampon.
Co do przeciekania to przecież są tampony o różnej chłonności. Na każdy dzień okresu inny:-) Na samym początku stosuje wkładki dodatkowo z tamponem, tak na wszelki wypadek.
W ciągu cyklu też stosuje wkładki,moge je zmieniać kiedy chce, czuje sie wtedy czyściej i bardziej komfortowo.
Pozdrówka
Ja też nie potrafie żyć bez tamponów. W ogole nie wiem jak można stosowac podpaski. Stosując podpaski nie zawsze można sie podmyć,a nie umyjąc sie czuje sie jakoś niezbyt czysto. Z tampotem nie ma tego problemu, bo nic nie wydostaje sie za zewnątrz tylko ładnie wchłania w tampon.
Co do przeciekania to przecież są tampony o różnej chłonności. Na każdy dzień okresu inny:-) Na samym początku stosuje wkładki dodatkowo z tamponem, tak na wszelki wypadek.
W ciągu cyklu też stosuje wkładki,moge je zmieniać kiedy chce, czuje sie wtedy czyściej i bardziej komfortowo.
Pozdrówka
- ksiezycowka
- Weteran
Połowa kobiet tak ma. Tampon przyjacielem kobiety!
Wiecie co ,macie cholera racje
- milenka112
- Entuzjasta
gracja pisze:jest jeszcze mały przypalik, jak rozmawiasz z kims patrząc mu w oczy, a tu akurat kolejna dawka wodospadu usmiech I wez tu pal głupa, że nic się nie dzieje Usmiechnij sie!
o kurcze,ale się uśmiałam:D gratuluję poczucia humoru:)ale fakt pewnie tak jest.ja nie pamiętam,bo raz w życiu użyłam podpaski i zdecydowanie wolę tampony.z nimi można zapomnieć ,że w ogóle ma się okres;)
Wiecie co? Moja młodsza siostra własnie dała mi wykład na temat tamponów"jakie to jest wielkie zło dla kobiety"
Jej zdaniem każdy ginekolog odradza kobietom stosowanie tamponów, bo podobno tak w środku rozwijają sie bakterie i powodują stany zapalbe(ja jeszcze takowego nie miałam) Poza tym można uważa ona ze od tamponów i nawracajacych infekcji można zostać bezpłodną, albo mieć w przyszłości problemy z zajściem w ciaże. Twierdzi także ze krew powinna swobodnie wypływac a nie"tamować" sie wewnatrz kobiety.(takiej bójdy to jeszcze nie słyszałam). <brawo1>
Jej zdaniem podpaska jest zdrowa! ale jak ta cała krew rozkłada sie po godzinie(latem...fee) na podpasce i zaczyna pachniec nieciekawie to ja nie wiem co w tym zdrowego. A przeciez czasem nie ma jak zadbać o higiene.
Czy faktycznie tak łatwo o stan zapalny ? i mnożenie sie bakterii na tamponie?stwierdziła tez że w przyszłości bede żałowac że stosowałam tampony.
Oczywiscie nie dało jej sie przekonac że tampon to nie korek i jak dba sie o częstą zmiane i mycie rąk przed włożeniem tamponu to nie ma szans na szok toksyczny. Ja stosuje tampony z aplikatorem wiec ograniczam do minimum kontakt tamponu z moja dłonią.
A co wy sądzcie?smarkula ma racje?
Jej zdaniem każdy ginekolog odradza kobietom stosowanie tamponów, bo podobno tak w środku rozwijają sie bakterie i powodują stany zapalbe(ja jeszcze takowego nie miałam) Poza tym można uważa ona ze od tamponów i nawracajacych infekcji można zostać bezpłodną, albo mieć w przyszłości problemy z zajściem w ciaże. Twierdzi także ze krew powinna swobodnie wypływac a nie"tamować" sie wewnatrz kobiety.(takiej bójdy to jeszcze nie słyszałam). <brawo1>
Jej zdaniem podpaska jest zdrowa! ale jak ta cała krew rozkłada sie po godzinie(latem...fee) na podpasce i zaczyna pachniec nieciekawie to ja nie wiem co w tym zdrowego. A przeciez czasem nie ma jak zadbać o higiene.
Czy faktycznie tak łatwo o stan zapalny ? i mnożenie sie bakterii na tamponie?stwierdziła tez że w przyszłości bede żałowac że stosowałam tampony.
Oczywiscie nie dało jej sie przekonac że tampon to nie korek i jak dba sie o częstą zmiane i mycie rąk przed włożeniem tamponu to nie ma szans na szok toksyczny. Ja stosuje tampony z aplikatorem wiec ograniczam do minimum kontakt tamponu z moja dłonią.
A co wy sądzcie?smarkula ma racje?
- ksiezycowka
- Weteran
Nie wiem czemu przeczytałem ten temat cały:P ale ciszę się że nam facetom nic nie cieknie bo widzę że to jeszcze jeden problem który może poróżnić kobietki(jakby ich było mało
)
A co do wkładek to sam nie wiem kiedy się o nich dowiedziałem, ale razczej nie kojarzę adnej reklamy z wkładkami bo faktycznie w reklamie to ja zawsze myślałem że się tylko podpaski reklamuje
A co do wkładek to sam nie wiem kiedy się o nich dowiedziałem, ale razczej nie kojarzę adnej reklamy z wkładkami bo faktycznie w reklamie to ja zawsze myślałem że się tylko podpaski reklamuje
Możesz splunąć w moją twarz bez zastanowienia
Nie mam się czym bronić - popatrz
Trzymam ręce w kieszeniach
Nie mów mi co mam robić
Skąd wiesz co jest dla mnie lepsze
Nie mam się czym bronić - popatrz
Trzymam ręce w kieszeniach
Nie mów mi co mam robić
Skąd wiesz co jest dla mnie lepsze