problemy z nauka
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
-
- Weteran
moi drodzy, mam problemy z nauka. to znaczy, najwiekszy problem mam w tym, zeby sie wziasc do nauki, bo jak juz zaczne to juz polowa sukcesu. czasem, do jednego egzaminu ucze sie tygodniami, najpierw ogladam dokladnie okladke, pozniej studiuje spis tresci, a jak juz mam otworzyc na pierwszej stronie to zazwyczaj co innego zaprzata moja uwage. jestem juz bliska zalamania. nie wiem co mam robic. moze poziom mojej motywacji jest zbyt wysoki?
- Sir Charles
- Weteran
- Weteran
alekz pisze:30 stopni ciepła, całe gromady lasek na mieście, wszystkie już lekko pociągnięte brązem, delikatnie powiewające spodnice odsłaniające śliczne i zgrabne nogi kończące się stopami w japone...eeeee to chyba mi dlatego nie chce sie uczyć
eh, moze i masz racje, moze faktycznie problem lezy w seksie. myslisz ze jak sie jest calkowicie zaspokojonym to lepiej wchodzi do glowy?
Nie wiem, na seksie się nie znam bo o ile miałem już sposobności to przyjemności jeszcze nie
Świeci słońce i nic się nie chce tak po prostu. Każdy wysiłek w takich warunkach pogodowych boli bardziej niż np. w zimowy wieczór nawet ten intelektualny wysiłek.
Może po prostu spędź cały jeden dzień gdzieś nad wodą, może gdzieś w parku i rozluznij się na maksa obiecując sobie, że następnego dnia bierzesz się za robotę.
W taką pogodę lepiej nie uczyć się w czterech ścianach...bo caly czas chodzi mysl po glowie jak wyrwac się z domu. Balkon, ogródek czy ławka pod blokiem to odpowiednie miejsce...jesli jest tam cien oczywiscie
Radziłbym też zabrać ze sobą buteleczke wody...w taki gorąc człowiek caly czas paruje a zostało udowodnione, że szare komurki zderzają się szybciej i informacje są dokładniej zapisywane kiedy człowiek uczący się piję dużo wody w trakcie nauki 

Może po prostu spędź cały jeden dzień gdzieś nad wodą, może gdzieś w parku i rozluznij się na maksa obiecując sobie, że następnego dnia bierzesz się za robotę.
W taką pogodę lepiej nie uczyć się w czterech ścianach...bo caly czas chodzi mysl po glowie jak wyrwac się z domu. Balkon, ogródek czy ławka pod blokiem to odpowiednie miejsce...jesli jest tam cien oczywiscie
-
- Weteran
a) jestes na jakiejs cudownej diecie kapuscianej i nie dostarczasz organizmowi odpowiednio duzo paliwa zeby wszystko dzialalo tak jak ma dzialac.
b)nakladasz na siebie zbyt wiele obowiązków. Jestes pewnie osobą zabieganą. Kiedy już siądziesz na pupie żeby się edukowac to nie traktujesz tego jako nauke w sensie wysiłek umysłowy tylko jako odpoczynek i nie koncentrujesz się na tym co masz przeczytac tylko na tym co zrobilas wczoraj i co musisz zrobic jutro. I tak jest na pewno jesli czujesz ze masz sily do dzialania a do nauki nie.
Jest jeszcze trzecia możliwosc czyli adhd - ale niewierze, że cierpisz na tą przypadlosc:)
b)nakladasz na siebie zbyt wiele obowiązków. Jestes pewnie osobą zabieganą. Kiedy już siądziesz na pupie żeby się edukowac to nie traktujesz tego jako nauke w sensie wysiłek umysłowy tylko jako odpoczynek i nie koncentrujesz się na tym co masz przeczytac tylko na tym co zrobilas wczoraj i co musisz zrobic jutro. I tak jest na pewno jesli czujesz ze masz sily do dzialania a do nauki nie.
Jest jeszcze trzecia możliwosc czyli adhd - ale niewierze, że cierpisz na tą przypadlosc:)
-
- Weteran
agna 24 pisze:jest jescze 4 mozliwosc. po prostu mi sie nie chce juz uczyc
i co?? oczekujesz, że ktoś znajdzie na to lekarstwo??
jest jedno proste rozwiązanie: siedasz przy ksiązce, zaciszaksz zęby zaczynasz sie uczyć...
lenicuch jesteś i tyle
pewnie studiujesz coś, co zupełnie Cię nie interesuje... i po prostu nie masz ochoty uczyć się czegoś co Cię nudzi.
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"
agna 24, czy Ty aby na pewno nie jesteś moją siostrą bliźniaczką?? Ja ucze się w ten sam sposób:P
Chociaż ostatnio znalazłam pewnien dobry sposób.... motywacja
WIem, że jak się dostanę na studnia, które planuje, to przeprowadzimy się z moim chłopkaiem do jednej miejscowości (a teraz dzieli nas 40 km:( ) i jakoś tak wzięłam się za naukę:P
Ale teraz mymy wakjacje, więc nie myślę narazie o tym aż tyle:P
Chociaż ostatnio znalazłam pewnien dobry sposób.... motywacja
Ale teraz mymy wakjacje, więc nie myślę narazie o tym aż tyle:P
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
- Weteran
Sir Charles pisze:Ja też jestem leniem. Jak powinienem np posprzątać, to zawsze wolę się uczyć
Ja odwrotnie. Jak wiem, ze musze sie uczyc to mi sie na porzadki zbiera. Najlepiej takie z pucowaniem okien i froterowaniem mebli (dluzej sie schodzi
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
Ja jutro mam egzamin, miałem się uczyć już od piątku, ale mi się nie chciało... Teraz tym bardziej mi się nie chce i sobie już odpuściłem, bo doszedłem do wniosku, że i tak mam czas, bo moge zaliczyć jeszcze we wrześniu. 
The one thing, that guarantees our freedom and independence, is responsibility.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
If we stop living because we fear death then we have already died.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
If we stop living because we fear death then we have already died.
-
- Weteran
- Weteran
bo przestajesz myśleć

![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
mnie się na sexulanym haju świetnie sport uprawia

Agna, dobrą motywacją jest też zwyczajny wstyd, że nie umiesz czegoś, co dawno powinnaś wklepać.
Zrób porządek w pokoju i wyłącz kompa!
albo odwrotnie, jesli masz notatki na kompie, rusz wskazujący palec prawej ręki, kliknij na worda i zacznij bezmyslnie się w nie wpatrywać, może cos zapamietasz
W całej mojej studenckiej karierze najlepszą motywacją był respekt przed wykładowcą, dlatego tak jestem za egzaminami ustnymi.
-
- Weteran
zgadzam sie w 100%. moze dlatego, na licencjacie mialam takie dobre oceny. po prostu ze wstydu.gracja pisze:W całej mojej studenckiej karierze najlepszą motywacją był respekt przed wykładowcą, dlatego tak jestem za egzaminami ustnymi.
a teraz mi po prostu zwisa. a do nauki wzielam sie z .. lenistwa. no wiecie, jak do konca zostalo juz tak niewiele, to lepiej wziasc sie raz w garsc, niz to ma trwac jescze miesiacami.
ps. a na koncentracje oczywiscie seks pomogl
Wróć do „Wszystkie inne tematy”