potrzebna pomoc

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
potrzebna pomoc

Postautor: Andrew » 05 mar 2004, 17:19

Problem polega na tym , iż od dłuzszego czasu , nie moge swobodnie rozmawiac z znajomymi z Niemiec , dlatego , ze jestesmy podgladani przez osobe które najwidoczniej to lubi i ja to pasjonuje , nie pomaga zmiana nr, GG czy też rozmowy na czacie , jak i na tlenie , ma wglad do naszych poczt , mimo ich zmian , zawsze nas znajdzie ,podglada a zaczerpniete informacje przekazuje dalej tym którym my akurat nie chcielibysmy by o pewnych sprawach wiedziały .Jak zabezpieczyc sie przed takim czymś ! albo jak go skutecznie namierzyć , choc to akurat wydaje mi sie zbyt skomplikowane ! Prosze o rade tylko wtajemniczonych w lub doskonale znajacych sie na tym .
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 05 mar 2004, 17:24

Może masz jakiegos trojana. Ktos może robić zdjęcie ekranu, lub śledziś to co piszesz na klawiaturze. Radziłbym przeinstalowac windowsa, sprawdzić system antyvirem i założyc jakiegoś firewalla. Jak masz możliwoąś to spróbój zablokowac nieużywane porty.

Ps: Skąd masz pewność, że ktos Cię podgląda, a nie twoich znajomych??? Jakie masz łącze?

pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 mar 2004, 17:29

łacze w domu mam stałe , ale to nie w tym rzecz bo czy klikam z kawiarenki czy tez z domu czy od kolegi , zawsze ten frajer wie , raczej ja bynajmniej tak sądze szpera w niemczech znajomym w kompie , albo z jakiegos serwera , skad wiem ! to proste jak o czyms we dwoje rozmawiamy to dowiaduje sie o tym osoba trzecia , sciaga z poczty list i np . przesyła go osobie trzeciej itd.. ja mam u siebie firewolla , syn też poblokował co sie da . a dalej nas sledzi .u siebie nie mam też wirusów , ale co jest po tamtej stronie ?? podobno znajomy przegladał im kompa , czyscił itd, ale dalej wszystko wie !!
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 05 mar 2004, 17:52

Trudno powiedzieć. Najwyraźniej Twój znajomy ma jakiegos trojana. Nich sobie postawi firewalla, zablokuje porty, przeinstaluje widowsa, wyczyści wszystko antyvirem, ja by osobiście sformatował dysk (dla swiętego spokoju) Niech sobie jeszcze pozmienia hasła do emaili, itp...
Jakiego windowsa używacie??? Jak to jest xp, to spróbójcie skasowac konto użytkownika pomocy. konto nazywa się "support...(cos tam nie mamiętam całej nazwy)" Może ktoś je wykożystuje do dostawania się do kompa.

Może twoj znajomy zadarł z jakimiś hakerami???;)
Awatar użytkownika
Poggie
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Poggie » 05 mar 2004, 18:51

raz miałem takie coś że ktoś się podłączył pod moje łącze i uzył go jako serwera do przekierowywania poczty :/ Oczywiscie wymagany jest format twardziela, przeinstalowanie wszystkiego, zainstalowanie dobrej zapory ogniowej. A tak nawiasem mówic to troche takie dziwne ze widzi zawsze wszystko ... bo skoro mowisz ze po kafejkach chodzisz to hmmm albo to jakis drugi james bond ... albo wina lezy po stronie tej drugiej osoby... moze niech tez zastosouje jakies srodki zapobiegawcze
Let me be the one that shines with You in the morning when You don't know what to do
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 05 mar 2004, 21:34

Z tego co napisales wynika ni mniej ni wiecej to, ze wina lezy po stronie tego kogos z Niemiec. Bo jezeli Ty zmieniasz kompy i dalej nic to chyba jasne...

Na trojana tak naprawde nie ma rady. Tzn jest - trzeba umiec myslec ;) I bez obrazy dla zatrojanowanego. Sam sie kiedys tym bawilem, ludzie sa naprawde dziecinni niekiedy i wlaczaja wszystko co im sie wysle ;)

Trzeba sie trojanow/keyloggerow pozbyc. Mozna antyvirem, tylko ze dobry trojan antyvira jak i firewalle blokuje. Trzeba umiec go usunac szukajac w rejestrze choc i tu nie zawsze sie da. Rzeczywiscie najprostrze to format i reinstalka systemu (i w 100% skuteczne, chyba ze zostawi sie jakis plik w ktorym siedzi trojanek i po reinstalce sie go uruchomi).

Rzeby sie przed trojanami zabezpieczyc trzeba przede wszystkim uwazac co sie robi. Bo prawda jest taka, ze nawet majac super software mozna dostac suprise'a bo sie nie uwazalo. Ale mimo wszystko antyvir jakis dobry musi byc (polecam Kaspersky, Norton i inne takie). Co do firewalla - mozna aczkolwiek nie trzeba. Czemu? Bo i tak kupi sie jakis popularny, a jak popularny to kazdy dobry trojan go wywala i on nic nie pomaga. Dobrym wyjsciem jest laczenie sie przez NAT ale i na to sa sposoby.

A tak wracajac troszke do tematu - gadales ze znajomym z Niemiec? Co on robi zeby sie przed tym zabezpieczyc?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 06 mar 2004, 10:00

Problemk jest badziej złozony , albo tylko mi sie tak wydaje , bo : Jka kolezanka z niemiec była w polsce i klikała z mojej wtedy kafejki to też była sledzona i podgladana , wiec nie tylko ona z Nieniec jest podgladana ? byc moze ten trzeci z którym rozmawiamy , cos ma z kompem nie tak , podobno u niej w Niemczech , był jakis informatyk i cos robioł w kompie , ale co ? tego nie wiem , bo podgladacz dalej podgląda , w sumie dziwna dla mnie sprawa , bo mając taka wiedzą jak podglądacz , dziwi mnie ze mu sie chce w takie cos bawic ! Bedą znajomi za niedługo w polsce to z nimi pogadam , kazałem też przywiesc twardziela , im ze soba , ciw Niemczech mają system XP ja winde 98 , ale w zwiazku z tym chyba przejde na winde 2000 profesjonal , [podobno lepsza !??słucham dalej ! za dotychczasowe rady wielkie dziecki i nie działają mi minki a tak w ogóle mnustwo przekłaman teraz na Agnieszce
Angel21

Postautor: Angel21 » 06 mar 2004, 17:31

Krzysiu ja niestety nie znam się na komputerach tak dobrze ale życze ci powodzenia w załatwieniu tego problemu.
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 07 mar 2004, 00:34

MOże u twoich znajomych w xp jest jakieś konto, które podglądacz wykożystuje do wejscia do komputera. (już o tym wcześniej pisałem) Jak znajomi przywioza ci twardziela to sprawdź go antyvirem. Ale niestety go nie włączysz bo xp działa tylko na jednym kompie. (głupie zabezpieczenie microsoftu)

pozdrawiam...
Awatar użytkownika
BlueEyes
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: BlueEyes » 08 mar 2004, 01:36

Krzyś tak sie sklada, ze sie takowymi sprawami zajmuję...
Po pierwsze bardzo Cię proszę uruchom taki program jak HijackThis i wklej log ... (Http://www.majorgeeks.com , tutaj powinienes go znalezc) Zobaczymy co sie tam kryje. Pozniej pomyslimy.
Podobnie znajomy z Niemiec.
Stałe łącze posiadasz, ale... jakie? I Twój znajomy również... jakie posiada łącze? Może ktos za pomoca zwyklego sniffera mu kawał robi?

Pozdrawiam!
... you bleed just to know you're alive ...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 08 mar 2004, 09:28

postaram sie do tego wszystkiego co powiedzieliscie zastosowac czesc rzeczy juz jest , jak juz pisałem niezaleznie skad klikam ja czy z domu czy gdzies z kawiarenki , czy też niemcy do mnie z kawiarenki a ja w tedy z domu , albo jest jeszcze rozmowa z tą trzecia osobą która jest w domu akurat zawsze sie podłaczy , skubaniec , Wczoraj sie dowiedziałem ze moze to robic na LINUKSIE , jesli tak >? to podobno nie ma rady !
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 08 mar 2004, 21:28

Skoro zmianiaja kompy to sniffer nie wchodzi w gre. Bo to tylko na LANie zastosowac mozna.
Co to za program BlueEyes? I czym sie zajmujesz? ;)
I czy dobrze rozumialem, ze znajomy z Niemiec tez z caffe siedzi i mimo to sa podsluchy?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 08 mar 2004, 23:03

Tak dalej sa podsłuchy , tylko wtedy jeszcze jest ta osoba trzecia która w tym momencie jest w domu u siebie !
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 08 mar 2004, 23:05

Nie rozumiem, jaka osoba trzecia? Czyli tak:
Ty siedzisz w caffe, on siedzi w caffe i ktos siedzi u niego na kompie?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 09 mar 2004, 10:19

krzys pisze:Kuzzwa , wlasnie mi ktos zmienil chasło na poczte , nie moge wejsc na swą , !!! normalnie sie gotuję m wczoraj wyslalem zyczenia przez GG i nie dostyala ich ta osoba w niemczech , za to dostala je ta osoba trzecia do gliwic ! juz nic nie kapuje , wyjasniam , ja klikam z kafejki , niemcy np , tez z kafejki a trzecia osoba siedzi w domu , i tez sie podglada sku.. .Doszedłem do pewnych wniosków ,wychwytuje wszystko przez serwery internetowe , działa zapewne na linuxie , wpisujac sciezke dostepu ,co do poczt to musi skubaniec siedziec na portalach
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 09 mar 2004, 13:04

Czyli podglada Cie ktos z gliwic? Bo ja nie rozumiem juz w ogóle o co tu chodzi!
A nawet jesli koles sie wlamia na jakis portal to musi miec Twoj ip zeby wiedizec czego szukac. A jak siedzicie w caffe to macie inny za kazdym razem (no chyba ze nie mzieniacie caffe).
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 09 mar 2004, 15:23

Nie z gliwic też nie podglada tylko jest podgladany ! a IP to w domu za kazdym razem jak sie loguję mam inne przecież ! a mimo to podglada !
Awatar użytkownika
Greyangel
Entuzjasta
Entuzjasta
trojan

Postautor: Greyangel » 09 mar 2004, 15:27

Zgadzam się w pełni z Maverickiem, to musi być trojan o ile nie ma przecieków po drugiej stronie. Dodatkowo fakt iż Masz stałą domene umozliwia rozpracowywanie crackerowi na bierząco Twoj system zabezpieczeń o ile istnieją. Trzeba pościągać wszystkie łaty do systemu bo często skanery nie dają sobie rady ze wszystkimi trojanami. Ja również bawiłem się trojanami, szczególnie dwa były wtedy niebezpieczne okazało się że wywalenie ich bez reinstalacji było niemożliwe bez analizy kodu źródłowego. Później okazało się że na jeden pomaga skopiowanie czystych bibliotek systemowych, niestety część z nich tworzona jest w oparciu o dane systemu, nie są uniwersalne i wzwiązku z tym nie są kompatybilne. Już 4 lata mineły jak się w to nie bawię. Ten kto dobiera się do Twojego kompa ... radzę załozyć że jest naprawdę niezły. Często lekceważenie i poczucie bezpieczeństwa sprowadzają na głowę nowe nieszczęścia ;).
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 09 mar 2004, 16:03

Niektore trojany wysylaja na maila aktualne ip zainfekowanego (np cafeini)
Awatar użytkownika
BlueEyes
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: BlueEyes » 09 mar 2004, 21:58

Ehhhh.... Nie chcę nic mówić, ale...
Te dywagacje są naprawdę (czasem) niepotrzebne...
Maverick, czym się zajmuję? Serwisuję, naprawiam, składam komputery... Administruję siecią w firmie (to przede wszystkim) ... hmmm a czasem mówię po prostu jak cos napisac w Wordzie, hehe :D
Już wszystko wiesz?

O snifferze wspomniałam, z racji, iz ktos komus moze robic głupi kawał wychwytując pakiety, co jest banalnie proste, a wygląda niesamowicie, ale skoro... OBAJ Panowie zmieniają komputery, a co gorsza piszą z caffe... to jest to baaaardzo dziwne.
Krzyś wiadomo, że jeżeli ktoś się bawi w crackowanie (nie hackowanie) ... nie będzie tego robił z poziomu Windowsa :D ;)
Ale... jak Cię proszę... nim cokolwiek powiem zainstaluj tamten program, wklej log- jaki Ci się pojawi, a później zobaczymy...
Jeżeli wolisz... prześlij mi go wiadomością prywatną (może nawet lepiej)

P.S. Mógłbyś to opisać raz, a porządnie? I proszę... napisz z JAKIEGO łącza korzystasz (w domu), tak samo jak i Twój znajomy!

Ach... Maverick, a co to za narzędzie? Magiczne oko rejestru systemu, trzeba tylko (czasem...) łapać co gdzie i jak. Wszak wszyscy wiemy czym kończą się niautoryzowane, bądź niepodparte wiedzą ingerencje w rejestr...

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Greyangel
Entuzjasta
Entuzjasta
odp.

Postautor: Greyangel » 09 mar 2004, 22:27

BlueEyes wszystkie poważne ataki wykonywuje się z poziomu systemu UNIXOpodobnego, czyli przeważnie z Linuksa ale to są ataki na serwery sieciowe, usługi DoS, serwery pocztowe itp. ciężko by mu mieszał ktoś z Linuxa to chyba jednak za duży kaliber na tego króliczka, zwłasza że da się z Windy spokojnie programami ogólniedostępnymi zrobić dokładnie tyle ile się chce, nie musowo od razu walczyć o roota by zakasować 15000 kont pocztowych. Nie wylkuczam Linuksa ale wydaje mi się to bardzo mało prawdopodobne.
bartek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: bartek » 09 mar 2004, 23:07

Krzyś:

1. http://www.kerio.com/ . zassij sobie Kerio Personal Firewall 4 i zainstaluj - daje to wypis wszystkich połączeń do Twojego komputera w tą i z powrotem,

2. zassij wszytstkie łatki z http://windowsupdate.microsoft.com/ - proste, a może pomóc,

3. zawsze możesz przeskanować komuter skanerem on-line z http://mks.com.pl/ ,

4. niech znajomy przejrzy wszystkie uruchomione usługi w swoim XP.

wszyscy:

wbijać też się przecież można z windy - rekompilujesz program UNIXowy na Win32 i hura :).

każdy jest dziurawy - jedni mniej, drudzy bardziej, ale i tak każdy :(.

pzdr
Awatar użytkownika
BlueEyes
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: BlueEyes » 09 mar 2004, 23:36

Oj za poważnie wzieliście moją wypowiedź odnośnie systemu! Proszę zwazyć na ten oto uśmieszek przy końcu linii ;) Dziękuję. Chodziło mi raczej o zaaferowanie Krzysia, że miałby to być Linux, sprawa drugorzędna...

I tak na razie nie chcę nic mówić, spekulować, bo wystarczy jeżeli Krzyś zrobi to o co go prosiłam... i sprawa będzie o niebo jaśniejsza.
Jak dotąd przyznajcie... jeden misz masz widzę... i niewiadomo jaką aferę... a nuż to błachostka bedzie? Nie wiem - ja jestem bardzo zdystansowana :-) Chciałabym zastrzec.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 10 mar 2004, 16:07

Juz wam pisałem , ze ja mam swuj komp pozabezpieczany , i nie potrzebuje juz nic w nim wiecej bo to nie o to tu chodzi !! mówiłem też ze jak ja klikam z kawiarenki , czy to w warszawie , czy też z Katowic , a kolezanka z niemiec jest akurat w polsce i nie klika z swego komputera który ma w domu tylko z kompa np , też z kawiarenki , i rozmowa leci przez gg to podgladacz też to widzi , wiec to chyba jasne ze musi to łapac z serwera GG ! zmiana nr. GG też nic nie daje bo predzej czy puzniej znowu nas znajduje Ja stawiam na jakis program sledzacy hasla poczt na jej kompie , ale podobno 3 tygodnie temu był u niej informatyk podobno dobry , i wszystko tam zrobił co niby trza było zrobić , nie wiem jakie ona ma też lacze , bo dziewczyna sie kompletnie nie zna na tym , A problem z podgladaczem dalej jest juz bezmała od 3 lat upierdliwy co nie ! a to Ci sku........ l :560:
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 10 mar 2004, 16:50

A gdybyscie sie przezucili na tlena? To wtedy nawet jak sie na serwer gg wlamal (lub jest tam adminem) to nic mu to nie da. Bo jesli ma dostep chocby do jej kompa to wasze nowe gg bez problemu znajduje zawsze przedzej czy pozniej.

Ja bym zmienil komunikator i zabezpieczyl kompa. A co z ta 3 osoba? O niej nic nie pisales...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 10 mar 2004, 19:58

juz pisałem ze czy to tlen , czy czat , wszedzie nas znajdzie !
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 10 mar 2004, 21:37

No to sorki ale to jest po prostu niemozliwe.
Zmieniacie kompy, inne ip, nie wie nawet gdzie was szukac!
Moze tamta osoba z Niemiec Cie w czlona robi?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 10 mar 2004, 22:53

A jednak ! widzisz bez urazy , ale Twa wiedza jest jednak za mała by to rozgrysc , zreszta jak i moja , ale powiem wam jak to robi jak tylko sie dowiem a to juz nie dlugo , bo jestem umówiony na rozmowe z kims kto jest bardzo kompetentny w tej dziedzinie !
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 10 mar 2004, 22:56

krzys - cudow nie ma! Zeby Cie podgladac musi wiedziec chociaz co ma podgladac! Czata, gg czy co tam. A jesli nie wie gdzie jestes i nie ma ip bo w caffe i tak samo z ta z Niemiec to nie ma cudow...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 10 mar 2004, 23:15

Troszke to zle interpretujesz , ale rozumiem nie sposub Ci tego wyjasnic tu na tym forum , musiał by to byc niesamowicie długi post , ale dzieki wszystkim za rady , zapewniam ze jest tak jak pisze , wszedzie nas znajduje ! oczywiscie nie mówie ze za kazdym logowaniem i kazda rozmowe , ale dopóki ktoś siedzi w domu przy kompie - zawsze , inaczej jest jak klikamy z kompów na miescie , na gg zawsze tez nas złapie natomiast na czacie nie koniecznie .ale jesli chodzi o gg to nie ma znaczenia skad klikamy !

Wróć do „Wszystkie inne tematy”