Zmiana w regulaminie GG

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Mroczny_Piskacz

Zmiana w regulaminie GG

Postautor: Mroczny_Piskacz » 17 maja 2006, 01:04

Wczoraj, 15. maja Gadu-Gadu Sp. z o. o. zaktualizowało regulamin korzystania z serwisu Gadu-Gadu. Punkt 11 powinien zainteresować nie tylko użytkowników orginalnego komunikatora Gadu-Gadu, ale również wszystkich innych korzystających z tej sieci w swoich IM-ach.

Z regulaminu korzystania z serwisu Gadu-Gadu:

11. Korzystanie z usług komunikatora Gadu-Gadu (w szczególności komunikacja z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu) jest możliwe wyłącznie za pomocą rozpowszechnianego przez Operatora oprogramowania służącego do korzystania z tych usług, dostępnego na stronie internetowej http://www.gadu-gadu.pl, którego dotyczy Licencja w wersji tego oprogramowania udostępnianej przez Operatora bez jakichkolwiek modyfikacji dokonywanych przez inne osoby. Korzystanie przez Użytkownika z usług komunikatora Gadu-Gadu oraz komunikacja z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu za pomocą innych programów, w szczególności służących do świadczenia przez inne podmioty innych usług internetowych, w tym usług komunikatorów internetowych stanowi naruszenie postanowień niniejszego Regulaminu. W celu wyjaśnienia wątpliwości Operator zastrzega, że użytkownik nie jest uprawniony do korzystania z usług komunikatora Gadu-Gadu w celu komunikowania się poprzez komunikator Gadu-Gadu z użytkownikami innego komunikatora internetowego, ani też nie jest uprawniony do korzystania z tych usług w taki sposób, że będąc jednocześnie użytkownikiem innego komunikatora internetowego będzie korzystał z usług komunikatora Gadu-Gadu poprzez swój Numer Użytkownika komunikatora Gadu-Gadu w celu komunikacji z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu realizowanej w ramach infrastruktury, w tym oprogramowania takiego innego komunikatora tj. poprzez korzystanie z oprogramowania innego komunikatora. Użytkownik przyjmuje do wiadomości, że Operator nie jest stroną jakichkolwiek umów bądź porozumień z operatorami innych komunikatorów internetowych, na podstawie których tacy operatorzy byliby uprawnieni do udostępniania swoim użytkownikom funkcjonalności swoich komunikatorów naruszającej zakaz opisany w niniejszym pkt 11, zaś ewentualne faktyczne udostępnianie przez takich operatorów bez zgody Operatora wymienionej funkcjonalności użytkownikom ich usług nie zwalnia Użytkownika z odpowiedzialności za naruszenie niniejszego Regulaminu

Wielka szkoda.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 maja 2006, 01:08

Mroczny_Piskacz, a po polsku? Bo moze juz za pozno ale nic z tego nie rozumiem. To jakis bełkot :/
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 17 maja 2006, 01:11

Innymi słowy chcąc rozmawiać ze znajomymi na gadu gadu musisz korzystać z nie modyfikowanego (power gg, banner killer, etc) programu GG pobranego z ich strony. Żadnego rozmawiania na gadu gadu przez tlen, aqq, mirandę i inne. Prawdopodobnie "karą" za złamanie tego przepisu będzie skasowanie Twojego numeru, a co za tym idzie wszyscy znajomi tracą Cię z kontaktów.

Czy tak będzie nie wiem, ale znajomy od dawna wspominał iż firma która stworzyła gadu gadu ma problemy finansowe i małe zyski z bannerów reklamowych. Powodem były modyfikacje programu i korzystanie z gadu gadu na innych komunikatorach.
sasza

Postautor: sasza » 17 maja 2006, 01:11

nie przypominam sobie zebym akceptowal regulamin gg... a uzywam tlena i przez niego mam lacznosc ze znajomymi majacymi gg

Mroczny_Piskacz pisze:zaś ewentualne faktyczne udostępnianie przez takich operatorów bez zgody Operatora wymienionej funkcjonalności użytkownikom ich usług nie zwalnia Użytkownika z odpowiedzialności za naruszenie niniejszego Regulaminu
jasne...
a jak kupie kradziony samochod to ide siedziec?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 maja 2006, 01:12

Mroczny_Piskacz pisze:Żadnego rozmawiania na gadu gadu przez tlen, aqq, mirandę i inne.
Ale jak ktos ma tlen to moze ze mna gadac tak? Ja ma orginal gg.
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 17 maja 2006, 01:16

Cóż, zakładając numer gadu gadu akceptujesz warunki i regulamin.
Sam korzystam z tlen'a. Również nie jestem usatysfakcjonowany.

a jak kupie kradziony samochod to ide siedziec?

Nie ja pisałem ten regulamin. <diabel>

moon pisze:Ale jak ktos ma tlen to moze ze mna gadac tak? Ja ma orginal gg.

Mogą mu numer usunąć, dokładnych danych brak..
silence
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: silence » 17 maja 2006, 01:20

Szkoda...Tlen jest dużo stabilniejszy...i w ogóle bardziej mi się podoba...Ech...miejmy nadzieję , że chociaż jakoś znacznie ulepszą GG..skoro już tak wymyślili <zalamka>
sasza

Postautor: sasza » 17 maja 2006, 01:23

Mroczny_Piskacz pisze:Cóż, zakładając numer gadu gadu akceptujesz warunki i regulamin.
nie zakladalem go
dostalem od kolegi
(wiem ze to sprzeczne z regulaminem ale go nie akceptowalem wiec nie musze przestrzegac :])
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 17 maja 2006, 01:23

Swoją drogą ten zapis, jednak w o wiele krótszej formie, istniał przy kreacji konta gadu gadu od zawsze. Teraz go jedynie rozwinęli i dodali parę "punktów". Nie będę tęsknił za gadu gadu, będę miał pretekst by zaprzestać korzystania z niego. Jak dotąd znajomi upierają się że to "najszybsza forma kontaktu".

[ Dodano: 2006-05-17, 01:24 ]
(wiem ze to sprzeczne z regulaminem ale go nie akceptowalem wiec nie musze przestrzegac :] )

Nie jestem prawnikiem, acz wydaje mi się iż tym bardziej mają podstawy by skasować Twój numer gadu gadu. <diabel>
sasza

Postautor: sasza » 17 maja 2006, 01:34

Mroczny_Piskacz pisze:Nie jestem prawnikiem, acz wydaje mi się iż tym bardziej mają podstawy by skasować Twój numer gadu gadu.
Operator zastrzega sobie prawo rozwiązania umowy o korzystanie z usług komunikatora Gadu-Gadu w jakimkolwiek czasie z jakiejkolwiek przyczyny lub bez podania przyczyny, zaś Użytkownikowi nie przysługują w stosunku do Operatora jakiekolwiek roszczenia z tym związane.
tobie tez moga zabrac
osobom z poza ggteam juz dawno zabrali numery specjalne ktore dostali za to co zrobili dla gg...
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 17 maja 2006, 01:37

Mogą, ja jednak płakać nie będę <diabel>

Ciekawe czy będą próbowali wyciągać prawne konsekwencje w stosunku do firm produkujących alternatywne metody łaczenie się z serverami gadu gadu.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 maja 2006, 01:37

Ja tam gg lubie, ale nie chce zeby mojemu ani mi zabrali nr tylko dlatego ze on ma tlena a ja gg :(
sasza

Postautor: sasza » 17 maja 2006, 01:49

Mroczny_Piskacz, to gra o gruba kase a poza tym w tych kregach zawsze sie najpierw w 4 oczy rozmawia a potem prawnika wysyla...
regulamin to sobie moga pisac tak samo jak ci w sklepie co reklamacji nie uwzgledniaja...

ps. jak by alternatywy nie bylo xD
http://www.gadawski.pl/gg/
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 maja 2006, 01:58

sasza pisze:jak by alternatywy nie bylo
Niby jest, ale ja lubie gg... :(
sasza

Postautor: sasza » 17 maja 2006, 02:10

moon pisze:Niby jest, ale ja lubie gg...
uzywasz FF wiec porownaj sobie GG do IE <browar>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 maja 2006, 02:13

sasza pisze:porownaj sobie GG do IE
Wiem, zdaje sobie sprawe... Ale to od poczatku byl moj pierwszy komunikator. Ja sie przywiazuje tak glupio do atakich rzeczy no...Byla przygoda z oblesnym tlenem :/ i koniec. Gg zostaje!Mam nadzieje... :(
sasza

Postautor: sasza » 17 maja 2006, 03:11

moon pisze: Ja sie przywiazuje tak glupio do atakich rzeczy no...
<hahaha>
moon pisze:Gg zostaje!Mam nadzieje...
ehhh...
ci ludzie sie nigdy nie naucza...
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 17 maja 2006, 07:04

czyli co? Jak moja ma Tlena, a ja Gadu i z nią sobie gadulę,to mnie mogą wywalić, tak? <evilbat> Niech sobie wsadzą ten regulamin w dupę. Martwy przepis, wykrywalność jak z niepłaconym abonamentem TV <fuckoff>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Augusto » 17 maja 2006, 08:32

O ile wykrycie tego że ktoś korzysta z inego komunikatora wydaje sie byc teoretycznie mozliwe to cieakwe jak będą sprawdzać czy ktoś ma zainstalowane na komputerze wtyczki z Power gg...
Tak jak Tedziu mówi - martwy przepis...
dziobakkkk
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: dziobakkkk » 17 maja 2006, 09:56

hehhe ja od zawsze chyba łączę się z gadu przez tlen. tzn że co, zablokują taką możliwość czy zablokują mi numer? i jak to w ogóle można wykryć ;p;p;p
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 17 maja 2006, 10:38

A ja od zawsze używam starego GG 6, akceptowałam przy instalacji zupełnie inny regulamin niż ten chłam powyżej i będe bronic swojego prawa do używania wszystkich wtyczek, na jakie mam ochotę :]
Awatar użytkownika
Bash
Weteran
Weteran
Postautor: Bash » 17 maja 2006, 10:42

Taaaa...
Wszyscy tacy mądrzy, ze akceptowali inny regulamin? A czy czytaliscie go w ogóle? na pewno jest tam zmianka, ze regulamin mozna dowolnie zmieniać etc...
Usuną Wam numer i tyle bedzie :D
Prawdę trzeba wyrażac prostymi słowami.
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 17 maja 2006, 10:53

tanebo pisze:O ile wykrycie tego że ktoś korzysta z inego komunikatora wydaje sie byc teoretycznie mozliwe to cieakwe jak będą sprawdzać czy ktoś ma zainstalowane na komputerze wtyczki z Power gg...

"Zmienia się sygnatura kodu wysyłanego z aplikacji do servera." - znajomy prorgamista z firmy "Gadu-Gadu Sp. z o. o."

Podejrzewam że będą masowo usuwane konta w ramach akcji "nasza firma potrzebuje więcej pieniędzy z bannerów reklamowych". Niestety nie chciał na ten temat rozmawiać.

Próbowałem się dowiedzieć czy servery gadu gadu będą pobierały stale taką informację i zawsze usuwały numery osób nie przestrzegających regulaminu, czy będzie to skrypt działający przez pewien okres czasu i potem wyłączony. Na razie cisza, gdy się czegoś dowiem dopiszę.
Awatar użytkownika
Bash
Weteran
Weteran
Postautor: Bash » 17 maja 2006, 10:54

I moje Kadu upadnie :(
Prawdę trzeba wyrażac prostymi słowami.
sasza

Postautor: sasza » 17 maja 2006, 11:36

dziobakkkk pisze: i jak to w ogóle można wykryć ;p;p;p
laczysz sie z serwerem i on wykryje (polaczyc sie moze tlen czy inny program a nawet skrypt na stronie www - moga zrobic autoryzacje jakas i zablokowac wersje gg ponizej jakiejs...)
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 17 maja 2006, 12:59

To śmieszne. Ktoś, kto ma gg, nie ma prawa korzystać z kimś, kto ma np. tlena. Żenada.
Skorzystam pewnie z następującego punktu regulaminu:
Każdy Użytkownik jest uprawniony do tego, aby w każdej chwili zrezygnować z korzystania z usług komunikatora Gadu-Gadu

Nigdy na ten program nie przejdę. A na pewno nie w najnowszej wersji. :P
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 maja 2006, 13:01

Olivia, ale nie mozesz gadac ze mna bo YTobie tez nr moga zabrac! :(
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 17 maja 2006, 13:04

moon pisze:bo YTobie tez nr moga zabrac! :(

Trudno, płakać nie będę. Jest jeszcze skype. ;)
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 maja 2006, 13:10

Olivia pisze:Jest jeszcze skype.
Oj nie... :/
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 17 maja 2006, 13:47

Bash pisze:na pewno jest tam zmianka, ze regulamin mozna dowolnie zmieniać etc...

Nie ma.
Ale jest to:
"Można go używać i rozpowszechniać w niezmienionej postaci wykonywalnej ".

BTW: zaczną ludziom likwidować konta, to sami ukręcą sobie stryczek. I tak mało kto lubi GG, ale używa, bo się przyzwyczaił, bo lubi wysyłac obrazki (jak ja), bo ma duzo znajomych na GG. Jak dadzą ludziom popalić, to w ramach społecznego buntu moga stać się komunikatorem niszowym za niedługo.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”