Jajecznica

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Jaką jajecznicę wolisz?

Bardziej nieściętą
9
45%
Bardziej ściętą
11
55%
 
Liczba głosów: 20
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Posty: 3146
Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
Skąd: sponad chaosu
Płeć:

Jajecznica

Postautor: Sir Charles » 28 lut 2006, 10:42

Jak wygląda przepis na waszą ulubionę formę jajecznicy? :)

Ja uwielbiam taką maksymalnie nieściętą, z dużą ilością cebulki i grzybków i umiarkowaną pieczarek, za to bez pomidorów (nie daltego, że nie lubię ale mi jakoś nie pasują :P )
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3859
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 28 lut 2006, 10:44

Też lubię nieściętą, taką mazię trochę. Choć ostatnio wychodzi mi ścięta.

Ja tam zawsze dodaję sól, pieprz i mleko. Smażę na maśle, do tego bułeczka z masełkiem. ;)

Ale dobra jest też z pomidorami, kiedyś u kumpeli jadłam. Jednak wolę tradycyjnie bardziej. ;P
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Posty: 3146
Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
Skąd: sponad chaosu
Płeć:

Postautor: Sir Charles » 28 lut 2006, 10:45

Olivia pisze:sól, pieprz

Olivia pisze:Smażę na maśle, do tego bułeczka z masełkiem

No to się samo przez się ;)

Ale coraz częściej o tym mleku słyszę... I to od niedawna - wczesniej nie miałem w ogóle pojęcia, że tak mozna ;)
soul of a woman was created below
Jagienka06
Weteran
Weteran
Posty: 874
Rejestracja: 20 kwie 2012, 20:25
Skąd: Z miasta
Płeć:

Postautor: Jagienka06 » 28 lut 2006, 10:48

a ja lubie chlebek maczany w jajku i przysmarzany na patelni.....
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Posty: 5887
Rejestracja: 14 lip 2004, 11:22
Skąd: z wykopalisk
Płeć:

Postautor: Mysiorek » 28 lut 2006, 10:50

Olivia pisze:mleko

Co z tym mlekiem? :|
Jaką ma to konsystencję?
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Posty: 2646
Rejestracja: 14 wrz 2005, 11:48
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Wstreciucha » 28 lut 2006, 10:50

ja tez czasem dodaje mleka , ale wtedy robie po prostu omlet , na takie szalenstwo pozwalam sobie co niedziela, bo z reguly moje sniadanie jest strasznie chude :P:P:P

lubie niescieta do konca, ale przede wszystim nie lubie jak mi plywa po talerzu, po prostu mnie obrzydza :/
lubie latem kiedy jest swiezutki szczypiorek <aniolek>
dodaje oczywiscie przyprawy - czasem pomidory, pieczarki , cebulka
ostatnio robie omlety kladac na nie kilka kawalkow sera typu gorgonzolla - niebo w gebie <aniolek>
jadam przewaznie z tostem bo na tym zadupiu nie kupie swiezego pieczywa <chory>
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3859
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 28 lut 2006, 10:53

Mysiorek pisze:Jaką ma to konsystencję?

No to się nie wylewa całego kartonu, tylko trochę, do smaku. ;)
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Posty: 3146
Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
Skąd: sponad chaosu
Płeć:

Postautor: Sir Charles » 28 lut 2006, 10:54

A da się usmażyć śmietanę? <hmm>
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 28 lut 2006, 10:56

a ja lubie chlebek maczany w jajku i przysmarzany na patelni.....

ooo to uwielbiam a potem polewam to miodem

jajecznice lubie taka zwykłą z sama sola, albo z odrobina mleka
z jakimis wędlinami, lubie do tego cebulke
ze szczypiorkiem
z pomodorami\
ostatnio jadłam pyszna z wedlina, serem i kukurydza z puszki
z jakimis ziołami
nie lubie bardzo żcietej, ale zeby mi glu8tki npo miseczce nie latały
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Posty: 12688
Rejestracja: 13 paź 2004, 13:17
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: ksiezycowka » 28 lut 2006, 11:02

Ścieta, ze niemal przypalona.
I daje co mam w sumie.
Zazwyczaj jakiś ochłap sie przysmaży. Sół pieprz ziołowy, papryka czasem bazylia.
Zazwyczaj nei mam czasu sie bawic bo jajecznice jem gł. przed piciem piwska zeby sie nie schlac po 5 sekundach.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 28 lut 2006, 11:04

moon pisze:bo jajecznice jem gł. przed piciem piwska zeby sie nie schlac po 5 sekundach.

i tu zaczynaja wychodzic funkcje urzyteczne jajkownicy
takie prawie przypalone tez lubiem, zwąłszcza te oskrobki
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Posty: 2646
Rejestracja: 14 wrz 2005, 11:48
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Wstreciucha » 28 lut 2006, 11:11

a wlasnie ja dodaje jeszcze czasem jakas chuda szynke pokrojona w kosteczke :P
charlie najlepiej taka slodsza wysokotluszczowa - np 25procentowa , jak dodasz do dwoch jajek ze dwie duze lyzki takiej i wymieszasz to normalnie pycha :D:D:D
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Posty: 3146
Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
Skąd: sponad chaosu
Płeć:

Postautor: Sir Charles » 28 lut 2006, 11:15

Wstreciucha pisze:jak dodasz do dwoch jajek ze dwie duze lyzki takiej i wymieszasz to normalnie pycha


Chyba zaraz pójdę wszamać :) Jak Ty to apetycznie opisujesz <glodny>
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Posty: 2646
Rejestracja: 14 wrz 2005, 11:48
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Wstreciucha » 28 lut 2006, 11:21

mam problem z ankieta, wg mnie jest za skromna, powinna miec wiecej odp bo ja nie wiem co zaznaczyc, jak ja lubie taka srednia :/
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Posty: 3146
Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
Skąd: sponad chaosu
Płeć:

Postautor: Sir Charles » 28 lut 2006, 11:23

Wstreciucha pisze:jak ja lubie taka srednia


Jakbym dal srednią, to by wszyscy to zaznaczali. Chodzi o to w którym kierunku, albo bardziej obrazowo - chętniej zjesz jajecznicę klasycznie ściętą, czy klasycznie nieściętą :D
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Posty: 2646
Rejestracja: 14 wrz 2005, 11:48
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Wstreciucha » 28 lut 2006, 11:28

no i widzisz charlie , cos niebardzo sie to sprawdzilo, bo ja lubie taka jak wiekszosc a po zaglosowaniu jestem w mniejszosci <hahaha>
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Jagienka06
Weteran
Weteran
Posty: 874
Rejestracja: 20 kwie 2012, 20:25
Skąd: Z miasta
Płeć:

Postautor: Jagienka06 » 28 lut 2006, 11:45

no i wkoncu zrobilam sobie chlebek w jajku na patelni z wedlinka i serem, pychota :)
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 28 lut 2006, 12:10

ja wole taki chcebek na słodko, jak z wedlina to taka przypieczona na to serek i czekam az sie rozpusci

a i kanapki z jajecznica lubie

czy ktos wie jak zrobic jajko po wiedeńsku. cholernie z dzieciństwem mi sie kojazy, zawsze jak byłam w hotelu to to zamawiałam
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3859
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 28 lut 2006, 12:17

Dzindzer pisze:jajko po wiedeńsku

"Znaczy się sadzane?" :P
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Posty: 1205
Rejestracja: 15 sie 2004, 18:44
Skąd: War-saw
Płeć:

Postautor: ptaszek » 28 lut 2006, 12:24

lubię 3 wersje... zależy na którą mam akurat ochotę:

1) z podsmażoną kiełbaską, zeszkloną cebulką i papryką

2)ze szczypiorkiem i pomidorami

3)bez niczego, na masełku

Wersja lekko ścięta.

Charles, Ty jesteś jakimś mega wielkim wielbicielem jajecznicy, że taki temat założyłeś? ;)
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 28 lut 2006, 12:27

Olivia nie one w takiej szklance czy czyms takim były.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3859
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 28 lut 2006, 12:28

Dzindzer pisze:nie one w takiej szklance czy czyms takim były.

Aaa to wiem. To się wbija jajka do szklanki, miesza, wsypuje cukier i szama. :]

Jeszcze taty dopytam. :P
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Koko
Weteran
Weteran
Posty: 1105
Rejestracja: 25 gru 2004, 00:31
Skąd: Małopolska
Płeć:

Postautor: Koko » 28 lut 2006, 12:45

Olivia pisze:Aaa to wiem. To się wbija jajka do szklanki, miesza, wsypuje cukier i szama

Cukier? :|

Dzin, wersja klasyczna:
Szklanka, łyżeczka dobrego masła na spód, jajko ugotowane na miękko, sól, pieprz.
I mieszasz.


Jajecznica? Wszystkie podane tu wersje, ale żeby z mlekiem? ...
Dziwna zależność, "tylko" Kraków nie wiedział.
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3859
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 28 lut 2006, 12:46

Koko pisze:jajko ugotowane na miękko

Ja to jem jajko ugotowane na miękko, ale z jajka. Pierwsze słyszę o takiej mieszaninie. :/
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Koko
Weteran
Weteran
Posty: 1105
Rejestracja: 25 gru 2004, 00:31
Skąd: Małopolska
Płeć:

Postautor: Koko » 28 lut 2006, 12:49

Olivia pisze:Pierwsze słyszę o takiej mieszaninie

Po wiedeńsku takie właśnie jest. A właściwie powinno się je ostrożnie przelewać z wrzątkiem (a później z dodatkiem octu chyba..), ale ja tam wolę najpierw ugotować. Na miękko. Wychodzi to samo. :D
Wiem słowo jak krem

krem na zmarszczki w mojej głowie.
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Posty: 5219
Rejestracja: 16 wrz 2005, 16:29
Skąd: IV RP
Płeć:

Postautor: Ted Bundy » 28 lut 2006, 12:57

z kiełbasą albo z pomidorami - byle nie za rzadka, o konsystencji sraczki, bo mnie wtedy odrzuca.....:/
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 28 lut 2006, 12:58

Koko no własnie takie coś. To ja pół zycia myslałam, jak sie robi a tu prosze takie to łatwe.

Z jajka jajko na miekko tez jem.
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Posty: 931
Rejestracja: 12 sie 2005, 08:51
Skąd: Pl
Płeć:

Postautor: Kermit » 28 lut 2006, 13:42

kurde... zjadbym jajkocznice smaka mi zrobiliscie :D ja jak robie daje wzystkiego z lodowki po trochu. A najbardzioej lubie, marynowana papryke + cebule - w duzych ilosciach pierwsze nie wiem jak to sie nazywa, udusic? w kazdym badz razie potem jak sie udusi daje to do jajkocznicy i mieszam, oczywiscie przyprawy do tego 2 herbatki i mama ktora pozmywa - miodzio....
So understand;
Don't waste your time always searching for those wasted years,
Face up...make your stand,
And realise you're living in the golden years.
Awatar użytkownika
blacknessie
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 207
Rejestracja: 27 lis 2005, 11:31
Skąd: z głębi duszy
Płeć:

Postautor: blacknessie » 28 lut 2006, 14:54

A ja lubię jajecznicę z przyprawami : tradycyjnie sól, pieprz, sól czosnkowa

do tego: zioła prowansalskie

i na sam koniec: starty majeranek.

Jeszcze bułeczka z masłem i... pyyyyycha :)
"Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale i za te, które w innych budzi."
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Posty: 1525
Rejestracja: 15 lip 2004, 12:22
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: Elspeth » 28 lut 2006, 15:01

Jajeczniczka - generalnie wole troche mniej scieta. A sposobow na nia jest wiele (nigdy z mlekiem nie robilam)
- pomidorki z kielbasa(wczesniej przysmazona na patelni) i cebukla (badz szczypiorem)
- zeszklona cebulka z przysmazona cebulka na patelni
- zeszklona cebulka z pieczarkami (oba skladniki troche potrzymane na patelni)

Mniam !! wiecej nie przypominam sobie. Czasami mozna dodac troche skwarkow :D
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !

Wróć do „Wszystkie inne tematy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 392 gości