pozdrawiam
Dowod Osobisty
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
- takisobiegosc
- Bywalec
hej, mam prosbe: czy nie wiecie moze kiedy mozna skladac wniosek o wydanie dowodu osobistego? dowiedzialem sie od kumpla ktory niedawno zrobil ze dopiero po skonczonej osiemnastce i pozniej trzeba czekac miesiac. Problem w tym ze ja potrzebuje dowodzik max tydzien po mojej osiemnastce... nie wiecie moze czy jest taka mozliwosc by przyspieszyc ten proces. Moze blagac pania urzedniczke aby cos z tym zrobila
pozdrawiam
pozdrawiam
- takisobiegosc
- Bywalec
- Weteran
takisobiegosc pisze:aki problem jak zloze papiery 2 tyg przed osiemnastka
Nie wszedzie si ena to godza. Mi odmowili. Musiałąm składac dosłownie dzięń po urodzinach i czekałam jakies 3 tyg.
Błaganie urzedniczki nic nie da. Czas jaki musisz czekac to max. miesiąc - zalezy od tego ile takich wniosków było przed Twoim, innczej - ile maja roboty. Mozesz za to poprosić owa kobiete o nr telefonu aby móc dzwonic is ie dowiadywac czy juz jest gotowy do odbioru.
Lecz w tydzięń czekania nie wierze
Poz atym chyb achoćby legitymacje?Po niej tez widać żes letni. Nie wystarczy?
- ksiezycowka
- Weteran
A po co komu taki wynalazek?NIe ma z niego wiekszych korzysci. I to nie jest dowód. To jest "gowno".
Czyżby?
Z ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych:
"Art. 34. 1. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty:
1) od ukończenia 18 roku życia,
2) od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką.
2. Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia 13 roku życia."
Nio.
A w Twoim przypadku Takisobiegosc, jeśli ukończyłeś 18 rok życia wystarczy jakikolwiek dokument tożsamości ze zdjęciem, a w niektórych przypadkach zawierający także PESEL (tutaj np. paszport).
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
krem na zmarszczki w mojej głowie.
moon pisze:A po co komu taki wynalazek?NIe ma z niego wiekszych korzysci. I to nie jest dowód. To jest "gowno".
To jest taki sam dowod jak kazdy inny. Jedyna roznica to wlasnie to ze wazny jest 5 lat. Ale wszystkie dane na nim sa. A czasem nawet jak sie chce piwko kupic to na date nie patrza i dadza sie nabrac
- ksiezycowka
- Weteran
Maverick pisze:Ale wszystkie dane na nim sa.
Ale do czego one potrzebne?Bo nie rozumiem. Ja dowodu uzywam zazwyczaj przy jakis wnioskach i innych rzeczcha nr i seria.
Ale wczesniej to tylko byłby mi potrzebny do kupienia piwa. Co zawsze moglam na legitke robic ;P
Koko pisze:od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką.
A jesli nie to po co?
moon pisze:Ja dowodu uzywam zazwyczaj przy jakis wnioskach i innych rzeczcha nr i seria
Zeby cos tam zorbic, rachunek zalozyc czy cos, to musisz miec ukonczone 18 lat i dac dokument tozsamosci - dowod osobisty. Czyli nawet z tymczasowym, jak bdziesz miala 18 lat to i tak wszystko zalatwisz. Bo tu chodzi tylko o potwierdzenie Twoich danych. A nr i seria az takie wazne nei sa, bo jak sie skonczy ten normalny po 10 latach i dostaniesz nowy to i tak i tak bedize mial inny nr i serie.
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
- Weteran
- Weteran
- Bywalec
hehe dzieki za odpowiedzi, dowiedziałem sie papiery należy skladac po ukończeniu 18 roku zycia dlatego ze sklada sie podpis juz jako osoba pełnoletnią. Mozna miec dowod wcześniej jak najbardziej ale tymczasowy i pod Twoim podpisem daje tez autograf rodzin badz opiekun, dziekowa za wszystkie odpowiedzi... niestety nie mam wyjścia musze czekac miesiac po osiemnastce, i caly plan wpi*** ehhhh
pozdrowka
pozdrowka
- ksiezycowka
- Weteran
- Maniak
mozesz dostać w dniu 18 urodzin-złożyć wcześniej oczywiście wniosek, ale musi byc przy tym opiekun i taki dowód jest wazny 5lat.
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
- takisobiegosc
- Bywalec
- Bywalec
Masz od 15 do 18 lat...Idziesz sobie do urzędu miasta. Bierzesz druczek do domciu...wypełniasz...rodzice Ci podpisują(ale na dowodzie i tak nic nie będzie o takim czymś wspomniane) ...zanosisz ze zdjęciem i czekasz od 2 do 3 tygodni i idziesz odebrać swój piękny dowodzik, który nie różni się od normalnego NICZYM oprócz tego, ze jest na 5 lat. Mysle, ze juz wytłumaczone... pozdrawiam!! <browar>
- takisobiegosc
- Bywalec