siedem cudów świata
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
siedem cudów świata
Wyniki w poście poniżej.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2006, 11:58 przez vraiment, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir Charles
- Weteran
No ja 7 cudow swiata wymieniam o 3 w nocy, jednym tchem, w przod i w tyl. A wszystko zasluga ksiazeczki z takiej popularno-naukowej serii wydawniczej ktora przewertowalem dziesiątki razy jako dziecko. Takze zanim wiedzialem o co chodzi, to wiedzialem, ze wiem <aniolek2>
Zgadza sie Vraiment?
Zgadza sie Vraiment?
soul of a woman was created below
- Eisenritter
- Uzależniony
7. To zasługa mojej profesorki od łaciny ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
- Weteran
Wyniki są co najmniej ciekawe.
Otóż zdecydowanym liderem są Wiszące Ogrody Babilonu. Bynajmniej nie zostały (wbrew nazwie) one zbudowane dla Semiramidy, lecz faktycznie zaliczają się do siedmiu cudów świata. Co ciekawe, znalazłem różne wersje tego, jak mogły one wyglądać - niektórzy twierdzą, iż były to wielopoziomowe tarasy, a inni... że były to po prostu ogrody na dachach budynków. Zdecydowana większość jednak skłania się już dziś ku temu pierwszemu, osobiście też raczej nie wyobrażam sobie drugiej opcji.
Co ciekawe Wielki Mur Chiński został przez Was także zaliczony (13 razy!) do siedmiu cudów świata. Muszę Was rozczarować - nie został on wliczony w omawianą siódemkę (z tego co wiem) w żadnym okresie istnienia tego rankingu, a z pewnością nie znajduje się na liście obecnie.
Co ciekawe, żaden z Was nie skusił się ani na mury obronne Babilonu, ani na posąg Asklepiosa, a oba były wliczone kiedyś w pierwotnej wersji cudów świata. Kolosy Memnona także kiedyś należały do tej listy, choć dziś żaden z wyżej wymienionych nie jest poprawną odpowiedzią.
Sporo osób wskazało Sfinksa lecz nie jest on i nigdy nie był cudem świata. Natomiast bez żadnych wątpliwości ten tytuł należy się jego koledze z podwórka, piramidzie Cheopsa.
Podobnie jest w przypadku latarni morskiej w Faros oraz kolosusa. Co ciekawe, ten ostatni był faktycznie statuą z brązu (z żelaznym szkieletem oblepionym gliną i balastem z kamieni) lecz niektórzy uważają iż także pełnił zadania latarni morskiej.
Aż dwanaście osób poprawnie wskazało na posąg Zeusa w Olimpii co jest rzeczywiście prawidłową odpowiedzią, a o czym nie miałem przyznam szczerze pojęcia. O świątyni Artemidy w Efezie już nie każdy słyszał, a też należy do cudów, a raczej "dziwów", jak należałoby poprawniej tłumaczyć z oryginału.
Listę zamyka Mauzoleum w Halikarnasie. Nie wiem czym sobie bardziej zasłużyło niż. np. Wielki Mur Chiński lecz jeśli to ma być "dziw" to oczywiście niekoniecznie przydatność tudzież rozmach muszą brać tu górę.
Poprawna odpowiedź jako lista (posortowana wg ilości wskazań):
Wiszące ogrody Semiramidy w Babilonie 13% [ 16 ]
Piramida Cheopsa 12% [ 15 ]
Kolos Rodyjski 10% [ 12 ]
Posąg Zeusa w Olimpii 10% [ 12 ]
Latarnia morska w Faros 8% [ 10 ]
Świątynia Artemidy w Efezie 5% [ 7 ]
Mauzoleum w Halikarnasie 3% [ 4 ]
Opierałem się na obecnej klasyfikacji, jak już wspomniałem - w przeszłości bywało inaczej.
Gratuluję zwycięzcom, czyli: Dzindzer, Olivii, Sophie, Sir Charles'owi i Cubasie [zakładam, że więcej nikt nie odpowiedział poprawnie bo Mauzoleum ma 4 odpowiedzi + Sophie na gapę
]
W każdym razie wziąłem już książkę w łapę i "doumiałem się" trochę, co i Wam (zwycięzcy w tym czasie mogą iść na piwo
) polecam, to wcale nie boli.
Dzięki za głosy!
Wyniki:
Wielki Mur Chiński 11% [ 13 ]
Biblioteka Aleksandryjska 4% [ 5 ]
Amfiteatr Flawiusza (Koloseum) w Rzymie 3% [ 4 ]
Partenon w Atenach 2% [ 3 ]
Mury obronne Babilonu 0% [ 0 ]
Posąg Asklepiosa w Epidauros 0% [ 0 ]
Kolosy Memnona 0% [ 1 ]
Zakazane Miasto w Pekinie 2% [ 3 ]
Jaskinia Dziesięciu Tysięcy Buddów 2% [ 3 ]
Tenochtitlan 0% [ 1 ]
Sfinks w Gizie 7% [ 9 ]
post scriptum: wszystkie poprawnie zaznaczyło nieco ponad 26% osób biorących udział w zabawie (taaak, taaak Sophie, Ciebie też policzyłem chociaż prawie sepuku popełniłem
) czyli de facto co czwarty - dla porównania w Wielkiej Brytanii była to jedna osoba na 600. Faktem jest, że ten co nie wiedział pewnie tutaj nie głosował ale co tam... jesteśmy nieźli. 
Wyniki są co najmniej ciekawe.
Otóż zdecydowanym liderem są Wiszące Ogrody Babilonu. Bynajmniej nie zostały (wbrew nazwie) one zbudowane dla Semiramidy, lecz faktycznie zaliczają się do siedmiu cudów świata. Co ciekawe, znalazłem różne wersje tego, jak mogły one wyglądać - niektórzy twierdzą, iż były to wielopoziomowe tarasy, a inni... że były to po prostu ogrody na dachach budynków. Zdecydowana większość jednak skłania się już dziś ku temu pierwszemu, osobiście też raczej nie wyobrażam sobie drugiej opcji.
Co ciekawe Wielki Mur Chiński został przez Was także zaliczony (13 razy!) do siedmiu cudów świata. Muszę Was rozczarować - nie został on wliczony w omawianą siódemkę (z tego co wiem) w żadnym okresie istnienia tego rankingu, a z pewnością nie znajduje się na liście obecnie.
Co ciekawe, żaden z Was nie skusił się ani na mury obronne Babilonu, ani na posąg Asklepiosa, a oba były wliczone kiedyś w pierwotnej wersji cudów świata. Kolosy Memnona także kiedyś należały do tej listy, choć dziś żaden z wyżej wymienionych nie jest poprawną odpowiedzią.
Sporo osób wskazało Sfinksa lecz nie jest on i nigdy nie był cudem świata. Natomiast bez żadnych wątpliwości ten tytuł należy się jego koledze z podwórka, piramidzie Cheopsa.
Podobnie jest w przypadku latarni morskiej w Faros oraz kolosusa. Co ciekawe, ten ostatni był faktycznie statuą z brązu (z żelaznym szkieletem oblepionym gliną i balastem z kamieni) lecz niektórzy uważają iż także pełnił zadania latarni morskiej.
Aż dwanaście osób poprawnie wskazało na posąg Zeusa w Olimpii co jest rzeczywiście prawidłową odpowiedzią, a o czym nie miałem przyznam szczerze pojęcia. O świątyni Artemidy w Efezie już nie każdy słyszał, a też należy do cudów, a raczej "dziwów", jak należałoby poprawniej tłumaczyć z oryginału.
Listę zamyka Mauzoleum w Halikarnasie. Nie wiem czym sobie bardziej zasłużyło niż. np. Wielki Mur Chiński lecz jeśli to ma być "dziw" to oczywiście niekoniecznie przydatność tudzież rozmach muszą brać tu górę.
Poprawna odpowiedź jako lista (posortowana wg ilości wskazań):
Opierałem się na obecnej klasyfikacji, jak już wspomniałem - w przeszłości bywało inaczej.
Gratuluję zwycięzcom, czyli: Dzindzer, Olivii, Sophie, Sir Charles'owi i Cubasie [zakładam, że więcej nikt nie odpowiedział poprawnie bo Mauzoleum ma 4 odpowiedzi + Sophie na gapę
W każdym razie wziąłem już książkę w łapę i "doumiałem się" trochę, co i Wam (zwycięzcy w tym czasie mogą iść na piwo
Dzięki za głosy!
Wyniki:
Wielki Mur Chiński 11% [ 13 ]
Biblioteka Aleksandryjska 4% [ 5 ]
Amfiteatr Flawiusza (Koloseum) w Rzymie 3% [ 4 ]
Partenon w Atenach 2% [ 3 ]
Mury obronne Babilonu 0% [ 0 ]
Posąg Asklepiosa w Epidauros 0% [ 0 ]
Kolosy Memnona 0% [ 1 ]
Zakazane Miasto w Pekinie 2% [ 3 ]
Jaskinia Dziesięciu Tysięcy Buddów 2% [ 3 ]
Tenochtitlan 0% [ 1 ]
Sfinks w Gizie 7% [ 9 ]
post scriptum: wszystkie poprawnie zaznaczyło nieco ponad 26% osób biorących udział w zabawie (taaak, taaak Sophie, Ciebie też policzyłem chociaż prawie sepuku popełniłem
Ostatnio zmieniony 12 sty 2006, 12:08 przez vraiment, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sir Charles
- Weteran
vraiment pisze:. Natomiast bez żadnych wątpliwości ten tytuł należy się jego koledze z podwórka, piramidzie Cheopsa.
A ja slyszalem o po prostu "piramidach w Gizie"...
vraiment pisze:posąg Zeusa w Olimpii co jest rzeczywiście prawidłową odpowiedzią, a o czym nie miałem przyznam szczerze pojęcia.
Dluta Fidiasza
vraiment pisze:więcej nikt nie odpowiedział poprawnie bo Mauzoleum ma 4 odpowiedzi + Sophie na gapę
Nie ma to jak sztuka dedukcji <browar>
soul of a woman was created below
- Eisenritter
- Uzależniony
- Weteran
Choroba... coś miłego.... coś miłego........
Eee, jakbym dostał kołkiem po głowie.
No dobra...
całkiem sobie grzeczna dzieczynka na mnie szpyka
niebieska spódniczka, warkoczyk jak ulał leży
nic to, złudzenie miraż podstęp wszystko to znika
gdy spojrzeć na fotkę tej dzierlatki jak się należy
rzucam okiem gogle i zęby całkiem spore
pracoholik wypisz wymaluj do mnie bieży
ale to wszystko pikuś póki leci od niej humorem
no i póki od zębów czuć zapach świeży
z tapety czytam: sex i muzę lubię ogromnie
nie dziwi nikogo dziś ten fakt oczywisty
ja jeden zastanawiam się skromnie
kto to do licha ten gość ten Hare
skoro więcej niż sex jest censored... khm....
<hehehe>
[ Dodano: 2006-01-12, 23:26 ]
Aż boję się zapytać... ale czy teraz każdy zwycięzca zażąda nagrody?
Eee, jakbym dostał kołkiem po głowie.

No dobra...
całkiem sobie grzeczna dzieczynka na mnie szpyka
niebieska spódniczka, warkoczyk jak ulał leży
nic to, złudzenie miraż podstęp wszystko to znika
gdy spojrzeć na fotkę tej dzierlatki jak się należy
rzucam okiem gogle i zęby całkiem spore
pracoholik wypisz wymaluj do mnie bieży
ale to wszystko pikuś póki leci od niej humorem
no i póki od zębów czuć zapach świeży
z tapety czytam: sex i muzę lubię ogromnie
nie dziwi nikogo dziś ten fakt oczywisty
ja jeden zastanawiam się skromnie
kto to do licha ten gość ten Hare
skoro więcej niż sex jest censored... khm....
<hehehe>
[ Dodano: 2006-01-12, 23:26 ]
Aż boję się zapytać... ale czy teraz każdy zwycięzca zażąda nagrody?
Wróć do „Wszystkie inne tematy”