polecam ponizsze przepisy kuchni orientalnej :-)
dodaje zdjecia (niestety nie swoje bo nie wpadlem na pomysl zeby potrawy fotografowac ;-) )
moze akurat komus sie spodobaja :-)
Sukiyaki
(2 porcje)
Składniki
300 g pociętej w bardzo cieniutkie plasterki polędwicy wołowej
2 szczypiory z dymki pocięte ukośnie na kawałki 7 cm
2 liście kapusty pekińskiej pociętej w kwadraty o boku 5 cm
2 łyżki bambusa pociętego w zapałki
1 mała marchewka starta na tarce z dużymi otworami
7 cm białej rzodkwi pociętej w słupki
4 liście szpinaku
2 grzyby japońskie Shitake namoczone w ciepłej wodzie przez 30 minuty
Makaron Ryżowy Woh Hup moczony w gorącej wodzie 30 minuty
woda
Sos Warishita
0.5 szkl. Japońskiego Sosu Sojowego Blue Dragon
2 łyżki Sosu Mirin Blue Dragon
1/2 łyżki cukru
1/6 listka Sushi Nori Blue Dragon pociętego na mniejsze kawałki
sól
Przygotowanie
Przygotowanie sosu Warshita.
Wszystkie składniki wymieszać i gotować na małym ogniu 30 minuty.
Rozgrzać patelnię. W pierwszej kolejności obsmażyć mięso z cebulka około
1-2 minuty. Dodać łyżkę sosu i resztę składników, smażyć 1 minuty. Dodać resztę sosu i dusić wszystko 4 - 5 minut.
Podawanie
Sukiyaki podajemy w małych miseczkach.
Rozpływająca się w ustach wołowina
( 4-6 porcji)
Składniki
1/2 kg polędwicy wołowej lekko zmrożonej,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
1/4 szkl. Sosu Sojowego Ciemnego Woh Hup,
1 łyżka brązowego cykru,
2 łyżki Octu Balsamicznego Mazzetti,
3 ząbki czosnku pokruszone,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Pokroić na cienkie paski polędwicę, poypać z obu stron mąką i ubić palcami. Wymieszać sos sojowy, cukier, ocet i czosnek. Zalać tak przygotowaną marynatą polędwicę i wstawić na noc do lodówki. Rozgrzać na woku minimalną ilość tłuszczu i smażyć polędwicę po 2 mniuty na każdej stronie.
Podawanie
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i sałatą.
Naleśniki ze smażonymi warzywami
(4 porcje)
Składniki
3 jajka,
4 łyżki wody,
4 łyżki mąki pszennej,
4 małe garstki kapusty pekińskiej posiekanej,
4 łyżki kiełków sojowych,
4 grzyby Mu-er namoczone w gorącej wodzie,
4 cebulki dymki,
1 łyżka posiekanego imbiru,
2 posiekane ząbki czosnku,
2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego Woh Hup,
2 łyżki Octu Ryżowego Woh Hup,
1/2 słoiczka Sosu Hoisin Woh Hup do maczania.
Przygotowanie
Przygotować ciasto naleśnikowe z jajek, wody i mąki pszennej i usmażyć 5 naleśników. Jeden naleśnik pociąć na cienkie paseczki. Grzyby pokroić na cienkie paski. Na woku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i grzyby, smażyć 3-4 minuty. Dodać sos sojowy z octem i dusić dalszą minutę. Do tak przygotowanego farszu dodać paseczki naleśnika. Nakładać farsz do naleśników i zawinąć.
Podawanie
Podawać z sosem Hoisin w oddzielnej miseczce.
Kurczak Teriyaki
(2 porcje)
Składniki
1 pierś kurczaka podzielona na 2 części
2 dymki pokrojone ukośnie na 7 cm kawałki
0.25 szkl. Sosu do Teriyaki Blue Dragon
olej do smażenia
Przygotowanie
Smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie wlewamy sos Teriyaki doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i dusimy przez 15 minut okazjonalnie odwracając. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy cebulkę.
Podawanie
Uduszone mięso kroimy w cienkie plasterki podajemy z ryżem przybrane dymką. Popularny jest też sposób podawania w formie szaszłyka tak jak na zdjęciu, ale to wymaga więcej pracy.
Ja Ne,