gotuje ktoś z was?
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Przepisy!!
Witamy w kole gospodyń miejskich/ wiejskich!
Nie, no żartuję kółka goospodyń nie zakładam, ale ciekawa jestem czy macie ( Panowie też!) jakies sprawdzone i oryginalne przepisy, bądź też urozmaicenia zwykłych potraw?
Dam przykład, ostatnio wymysliłam takie urozmaicenie: grubo pokrojone i usmazone frytki posypuję w dużych ilościach curry, a następnie polewam sosem majonezowo-czosnkowym ( 2 łyżki śmietany pomieszać z 2 łyżkami majonezu, dodać starty czosnek, posypac duzą ilocią pieprzu i soli, dodac odrobinę soku z cytryny). Wiem brzmi dziwnie ale jest po prostu pycha!!!!
Czekam na Wasze propozycje, na pewno macie jakies osobiste, sekretne pewniki!
Nie, no żartuję kółka goospodyń nie zakładam, ale ciekawa jestem czy macie ( Panowie też!) jakies sprawdzone i oryginalne przepisy, bądź też urozmaicenia zwykłych potraw?
Dam przykład, ostatnio wymysliłam takie urozmaicenie: grubo pokrojone i usmazone frytki posypuję w dużych ilościach curry, a następnie polewam sosem majonezowo-czosnkowym ( 2 łyżki śmietany pomieszać z 2 łyżkami majonezu, dodać starty czosnek, posypac duzą ilocią pieprzu i soli, dodac odrobinę soku z cytryny). Wiem brzmi dziwnie ale jest po prostu pycha!!!!
Czekam na Wasze propozycje, na pewno macie jakies osobiste, sekretne pewniki!
Dzięki za pomysł-jak będę robić frytki, to wypróbuję.
Mam prośbę-czy ktoś nie kojarzy takiej grubej książki kucharskiej o tytule "Kuchnia Polska"? Czy to ma jakiegoś konkretnego autora i gdzie mogę ją dostać? Dzięki za info!
Mam prośbę-czy ktoś nie kojarzy takiej grubej książki kucharskiej o tytule "Kuchnia Polska"? Czy to ma jakiegoś konkretnego autora i gdzie mogę ją dostać? Dzięki za info!
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Re: Przepisy!!
Aga pisze:Witamy w kole gospodyń miejskich/ wiejskich!
Aga, to jest świetny pomysł. Właśnie dzis wymieniłyśmy sie z Mona Lisą przpisami a dziś poszukałam w necie kilka szybkich potraw.
Sama nic nie opatentowałam ale polecam www.winiary.pl, fajna strona
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you
Ja bardzo polecam makaron spagetti z sosem Knorra do spagetti Napoli i dodatkowo połozyć na to trochę kremu RAMA Bonjour czosnkowo-cebulowego. Roztopi się i będzie wyglądał i smakował rewelacyjnie! A danie robi się w ok. 30 minut z czego 25 jest przeznaczone na gotowanie makaronu W ogóle to jestem fatalnym kucharzem ale mistrzynią szybkich, niezdrowych potraw.
Ja ostatnio robilem wypas naleśniki
Norlanie usmazyc nalesniki : woda + mąka
Usmazyc mięsko mielona na patelni ze spora iloscia papryki ostrej badz chili! Przypawic wszystko wedlog uznania.
Pozniej miesko wpakowac w nalesniki , zwinac w koperte...
Pokroic ser zloty w plasterki i polozyc na kazdym nalesniku po troche i z gory posypac lekko papryka ostra.
Wsadzic na 10 minut do piekarnika i zesrac sie ze szczescia ze sie je tak pyszne rzeczy
Norlanie usmazyc nalesniki : woda + mąka
Usmazyc mięsko mielona na patelni ze spora iloscia papryki ostrej badz chili! Przypawic wszystko wedlog uznania.
Pozniej miesko wpakowac w nalesniki , zwinac w koperte...
Pokroic ser zloty w plasterki i polozyc na kazdym nalesniku po troche i z gory posypac lekko papryka ostra.
Wsadzic na 10 minut do piekarnika i zesrac sie ze szczescia ze sie je tak pyszne rzeczy
Student pisze:Ja ostatnio robilem wypas naleśniki
Norlanie usmazyc nalesniki : woda + mąka
Usmazyc mięsko mielona na patelni ze spora iloscia papryki ostrej badz chili! Przypawic wszystko wedlog uznania.
Pozniej miesko wpakowac w nalesniki , zwinac w koperte...
Pokroic ser zloty w plasterki i polozyc na kazdym nalesniku po troche i z gory posypac lekko papryka ostra.
Wsadzic na 10 minut do piekarnika i zesrac sie ze szczescia ze sie je tak pyszne rzeczy
zrobie zrobie je koniecznie :521:
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you
ale mi slina leci to moze moj przepis
Naleśnikowe mieszki z jabłkami
s k ł a d n i k i :
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Do smażenia: 2 łyżki oleju lub kawałek słoninki
Do wiązania mieszków - wykałaczki lub paseczki skórki pomarańczowej
Masa jabłkowa:
4 duże jabłka, 1 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Przygotuj ciasto naleśnikowe - mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól i olej. Miksuj dodając mąkę i mleko, oraz w zależności od potrzeby - 1 -1,5 szklanki wody (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Odstaw ciasto na 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia - jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon, cukier i cukier waniliowy i duś na wolnym ogniu 20 min mieszając od czasu do czasu.
Gdy masa jabłeczna będzie gotowa przełóż ją na naleśniki i uformuj mieszki. Każdy mieszek zepnij wykałaczką lub zawiąż paskiem skórki pomarańczowej. Posyp cukrem pudrem i podawaj ciepłe
smacznego zyczy szef Dredzio wypasik zarcie
Naleśnikowe mieszki z jabłkami
s k ł a d n i k i :
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Do smażenia: 2 łyżki oleju lub kawałek słoninki
Do wiązania mieszków - wykałaczki lub paseczki skórki pomarańczowej
Masa jabłkowa:
4 duże jabłka, 1 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Przygotuj ciasto naleśnikowe - mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól i olej. Miksuj dodając mąkę i mleko, oraz w zależności od potrzeby - 1 -1,5 szklanki wody (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Odstaw ciasto na 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia - jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon, cukier i cukier waniliowy i duś na wolnym ogniu 20 min mieszając od czasu do czasu.
Gdy masa jabłeczna będzie gotowa przełóż ją na naleśniki i uformuj mieszki. Każdy mieszek zepnij wykałaczką lub zawiąż paskiem skórki pomarańczowej. Posyp cukrem pudrem i podawaj ciepłe
smacznego zyczy szef Dredzio wypasik zarcie
Ptaszniki to Moja Pasja I mam Kilka nA Sprzedaz [;
dziekuje owacje na stojaco :564: no co to moj przepis bardzo lubie te Naleśnikowe mieszki wiec sie podzielilem przepisem wedlug mojej babki na realu jestem bardzo wygadany ale dziekuje za brawa w koncu moze to sie komus przyda i se bedzie pocinal dla zainteresowanych SMACZNEGO
Ptaszniki to Moja Pasja I mam Kilka nA Sprzedaz [;
- Mroczny Piskacz
- Maniak
- Posty: 721
- Rejestracja: 26 kwie 2004, 18:00
- Skąd: Kraina Śmierci
- Płeć:
polecam ponizsze przepisy kuchni orientalnej :-)
dodaje zdjecia (niestety nie swoje bo nie wpadlem na pomysl zeby potrawy fotografowac ;-) )
moze akurat komus sie spodobaja :-)
Sukiyaki
(2 porcje)
Składniki
300 g pociętej w bardzo cieniutkie plasterki polędwicy wołowej
2 szczypiory z dymki pocięte ukośnie na kawałki 7 cm
2 liście kapusty pekińskiej pociętej w kwadraty o boku 5 cm
2 łyżki bambusa pociętego w zapałki
1 mała marchewka starta na tarce z dużymi otworami
7 cm białej rzodkwi pociętej w słupki
4 liście szpinaku
2 grzyby japońskie Shitake namoczone w ciepłej wodzie przez 30 minuty
Makaron Ryżowy Woh Hup moczony w gorącej wodzie 30 minuty
woda
Sos Warishita
0.5 szkl. Japońskiego Sosu Sojowego Blue Dragon
2 łyżki Sosu Mirin Blue Dragon
1/2 łyżki cukru
1/6 listka Sushi Nori Blue Dragon pociętego na mniejsze kawałki
sól
Przygotowanie
Przygotowanie sosu Warshita.
Wszystkie składniki wymieszać i gotować na małym ogniu 30 minuty.
Rozgrzać patelnię. W pierwszej kolejności obsmażyć mięso z cebulka około
1-2 minuty. Dodać łyżkę sosu i resztę składników, smażyć 1 minuty. Dodać resztę sosu i dusić wszystko 4 - 5 minut.
Podawanie
Sukiyaki podajemy w małych miseczkach.
Rozpływająca się w ustach wołowina
( 4-6 porcji)
Składniki
1/2 kg polędwicy wołowej lekko zmrożonej,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
1/4 szkl. Sosu Sojowego Ciemnego Woh Hup,
1 łyżka brązowego cykru,
2 łyżki Octu Balsamicznego Mazzetti,
3 ząbki czosnku pokruszone,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Pokroić na cienkie paski polędwicę, poypać z obu stron mąką i ubić palcami. Wymieszać sos sojowy, cukier, ocet i czosnek. Zalać tak przygotowaną marynatą polędwicę i wstawić na noc do lodówki. Rozgrzać na woku minimalną ilość tłuszczu i smażyć polędwicę po 2 mniuty na każdej stronie.
Podawanie
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i sałatą.
Naleśniki ze smażonymi warzywami
(4 porcje)
Składniki
3 jajka,
4 łyżki wody,
4 łyżki mąki pszennej,
4 małe garstki kapusty pekińskiej posiekanej,
4 łyżki kiełków sojowych,
4 grzyby Mu-er namoczone w gorącej wodzie,
4 cebulki dymki,
1 łyżka posiekanego imbiru,
2 posiekane ząbki czosnku,
2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego Woh Hup,
2 łyżki Octu Ryżowego Woh Hup,
1/2 słoiczka Sosu Hoisin Woh Hup do maczania.
Przygotowanie
Przygotować ciasto naleśnikowe z jajek, wody i mąki pszennej i usmażyć 5 naleśników. Jeden naleśnik pociąć na cienkie paseczki. Grzyby pokroić na cienkie paski. Na woku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i grzyby, smażyć 3-4 minuty. Dodać sos sojowy z octem i dusić dalszą minutę. Do tak przygotowanego farszu dodać paseczki naleśnika. Nakładać farsz do naleśników i zawinąć.
Podawanie
Podawać z sosem Hoisin w oddzielnej miseczce.
Kurczak Teriyaki
(2 porcje)
Składniki
1 pierś kurczaka podzielona na 2 części
2 dymki pokrojone ukośnie na 7 cm kawałki
0.25 szkl. Sosu do Teriyaki Blue Dragon
olej do smażenia
Przygotowanie
Smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie wlewamy sos Teriyaki doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i dusimy przez 15 minut okazjonalnie odwracając. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy cebulkę.
Podawanie
Uduszone mięso kroimy w cienkie plasterki podajemy z ryżem przybrane dymką. Popularny jest też sposób podawania w formie szaszłyka tak jak na zdjęciu, ale to wymaga więcej pracy.
Ja Ne,
dodaje zdjecia (niestety nie swoje bo nie wpadlem na pomysl zeby potrawy fotografowac ;-) )
moze akurat komus sie spodobaja :-)
Sukiyaki
(2 porcje)
Składniki
300 g pociętej w bardzo cieniutkie plasterki polędwicy wołowej
2 szczypiory z dymki pocięte ukośnie na kawałki 7 cm
2 liście kapusty pekińskiej pociętej w kwadraty o boku 5 cm
2 łyżki bambusa pociętego w zapałki
1 mała marchewka starta na tarce z dużymi otworami
7 cm białej rzodkwi pociętej w słupki
4 liście szpinaku
2 grzyby japońskie Shitake namoczone w ciepłej wodzie przez 30 minuty
Makaron Ryżowy Woh Hup moczony w gorącej wodzie 30 minuty
woda
Sos Warishita
0.5 szkl. Japońskiego Sosu Sojowego Blue Dragon
2 łyżki Sosu Mirin Blue Dragon
1/2 łyżki cukru
1/6 listka Sushi Nori Blue Dragon pociętego na mniejsze kawałki
sól
Przygotowanie
Przygotowanie sosu Warshita.
Wszystkie składniki wymieszać i gotować na małym ogniu 30 minuty.
Rozgrzać patelnię. W pierwszej kolejności obsmażyć mięso z cebulka około
1-2 minuty. Dodać łyżkę sosu i resztę składników, smażyć 1 minuty. Dodać resztę sosu i dusić wszystko 4 - 5 minut.
Podawanie
Sukiyaki podajemy w małych miseczkach.
Rozpływająca się w ustach wołowina
( 4-6 porcji)
Składniki
1/2 kg polędwicy wołowej lekko zmrożonej,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
1/4 szkl. Sosu Sojowego Ciemnego Woh Hup,
1 łyżka brązowego cykru,
2 łyżki Octu Balsamicznego Mazzetti,
3 ząbki czosnku pokruszone,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Pokroić na cienkie paski polędwicę, poypać z obu stron mąką i ubić palcami. Wymieszać sos sojowy, cukier, ocet i czosnek. Zalać tak przygotowaną marynatą polędwicę i wstawić na noc do lodówki. Rozgrzać na woku minimalną ilość tłuszczu i smażyć polędwicę po 2 mniuty na każdej stronie.
Podawanie
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i sałatą.
Naleśniki ze smażonymi warzywami
(4 porcje)
Składniki
3 jajka,
4 łyżki wody,
4 łyżki mąki pszennej,
4 małe garstki kapusty pekińskiej posiekanej,
4 łyżki kiełków sojowych,
4 grzyby Mu-er namoczone w gorącej wodzie,
4 cebulki dymki,
1 łyżka posiekanego imbiru,
2 posiekane ząbki czosnku,
2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego Woh Hup,
2 łyżki Octu Ryżowego Woh Hup,
1/2 słoiczka Sosu Hoisin Woh Hup do maczania.
Przygotowanie
Przygotować ciasto naleśnikowe z jajek, wody i mąki pszennej i usmażyć 5 naleśników. Jeden naleśnik pociąć na cienkie paseczki. Grzyby pokroić na cienkie paski. Na woku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i grzyby, smażyć 3-4 minuty. Dodać sos sojowy z octem i dusić dalszą minutę. Do tak przygotowanego farszu dodać paseczki naleśnika. Nakładać farsz do naleśników i zawinąć.
Podawanie
Podawać z sosem Hoisin w oddzielnej miseczce.
Kurczak Teriyaki
(2 porcje)
Składniki
1 pierś kurczaka podzielona na 2 części
2 dymki pokrojone ukośnie na 7 cm kawałki
0.25 szkl. Sosu do Teriyaki Blue Dragon
olej do smażenia
Przygotowanie
Smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie wlewamy sos Teriyaki doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i dusimy przez 15 minut okazjonalnie odwracając. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy cebulkę.
Podawanie
Uduszone mięso kroimy w cienkie plasterki podajemy z ryżem przybrane dymką. Popularny jest też sposób podawania w formie szaszłyka tak jak na zdjęciu, ale to wymaga więcej pracy.
Ja Ne,
- Gorgon
- Załączniki
-
- Kurczak Teriyaki
- kurczakteriyaki.jpg (14.27 KiB) Przejrzano 21311 razy
-
- Naleśniki ze smażonymi warzywami
- nalesniki_ze_smazonymi_warzywami.jpg (36.96 KiB) Przejrzano 21314 razy
-
- Sukiyaki
- Sukiyaki.jpg (11.76 KiB) Przejrzano 21314 razy
-
- Rozpływająca się w ustach wołowina
- Rozpływająca się w ustach wołowina.jpg (31.98 KiB) Przejrzano 21316 razy
Widzę że z czasem sens słów się zmienia
Słowa nabierają nowego, innego znaczenia
Choć z pozoru dobre, przyczyną są cierpienia
Słowa nabierają nowego, innego znaczenia
Choć z pozoru dobre, przyczyną są cierpienia
- Mroczny Piskacz
- Maniak
- Posty: 721
- Rejestracja: 26 kwie 2004, 18:00
- Skąd: Kraina Śmierci
- Płeć:
- Mroczny Piskacz
- Maniak
- Posty: 721
- Rejestracja: 26 kwie 2004, 18:00
- Skąd: Kraina Śmierci
- Płeć:
fsck
dwa razy mi sie post napisal
ok, wracam do nauki i leczenia sie z anginy, zycze smacznego
a browar to warka czerwona :-)
w tavernie jest tylko warka (oba rodzaje) i zywiec
Ja Ne,
dwa razy mi sie post napisal
ok, wracam do nauki i leczenia sie z anginy, zycze smacznego
a browar to warka czerwona :-)
w tavernie jest tylko warka (oba rodzaje) i zywiec
Ja Ne,
- Gorgon
Widzę że z czasem sens słów się zmienia
Słowa nabierają nowego, innego znaczenia
Choć z pozoru dobre, przyczyną są cierpienia
Słowa nabierają nowego, innego znaczenia
Choć z pozoru dobre, przyczyną są cierpienia
Heh no ładnie... :562:
Moje smakołyki są następujące - pieszczotliwa nazwa :569: MIODOWNIKI
Chlebek Wasa-3zboża, albo krakersy ryżowe
Miód - najlepiej wrzosowy
słonecznik, suszone śliwki, pokrojony banan, rodzynki itd. itp. - im więcej tym lepiej
sok karotka - marchew, jabłko, banan
Chlebek posmarować miodem, ponakładać dodatki i do dzieła popijając soczkiem
a co najważniejsze nie trza gotować, roboty na 5 min., a i naczyń do zmywania nie wiele
:564:
Moje smakołyki są następujące - pieszczotliwa nazwa :569: MIODOWNIKI
Chlebek Wasa-3zboża, albo krakersy ryżowe
Miód - najlepiej wrzosowy
słonecznik, suszone śliwki, pokrojony banan, rodzynki itd. itp. - im więcej tym lepiej
sok karotka - marchew, jabłko, banan
Chlebek posmarować miodem, ponakładać dodatki i do dzieła popijając soczkiem
a co najważniejsze nie trza gotować, roboty na 5 min., a i naczyń do zmywania nie wiele
:564:
...
Podam Wam przepis,który wykorzystuję wtedy,gdy obiad ma być szybko albo wtedy,gdy trzeba odpocząć od mięska.
Trzeba kupić w sklepie 3 morożonki:2x mieszanka chńska i 1x fasolka szparagowa(zielona).W domciu gotujemy brązowy ryż(lub biały) w ilości wg potrzeb.Warzywka rzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i dodajemy sos sojowy-grzybowy.Ugotowany ryż mieszamy na patelni z nadającymi się już do spożycia warzywkami i koniec.Zajadamy!
Ja gotuję 1,5 szklanki ryżu i to wszystko co podałam zjada 5 osób.
Można skorzystać przy tym z opcji:z podsmażoną,pokrojoną w paski piersią kurki.
SMACZNEGO
Trzeba kupić w sklepie 3 morożonki:2x mieszanka chńska i 1x fasolka szparagowa(zielona).W domciu gotujemy brązowy ryż(lub biały) w ilości wg potrzeb.Warzywka rzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i dodajemy sos sojowy-grzybowy.Ugotowany ryż mieszamy na patelni z nadającymi się już do spożycia warzywkami i koniec.Zajadamy!
Ja gotuję 1,5 szklanki ryżu i to wszystko co podałam zjada 5 osób.
Można skorzystać przy tym z opcji:z podsmażoną,pokrojoną w paski piersią kurki.
SMACZNEGO
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"
Joe Cocker
Joe Cocker
Pol;ecam Wam jesli juz mowa o naleśnikach: naleśniki ze zwykłym roztopionym żółtym serem. Nieiwele osób próbowało a są pyszne.
Lorenzen- jeśli lubisz WASĘ to koniecznie, ale to koniecznie kup RAMA Bonjour Czosnkowo-cebulowy i posmaruj nim pieczywo. Gwarantuje satysfakcję
A tak w ogóle to jestem smakoszem zupek w proszku Kiedyś myślałam nawet że się od nich uzależniłam
Lorenzen- jeśli lubisz WASĘ to koniecznie, ale to koniecznie kup RAMA Bonjour Czosnkowo-cebulowy i posmaruj nim pieczywo. Gwarantuje satysfakcję
A tak w ogóle to jestem smakoszem zupek w proszku Kiedyś myślałam nawet że się od nich uzależniłam
ja ogólnie przepadam za kuchnią mexykańską i tak mi sie zwiesiło że wszedzie ile tylko moge to pakuje chilly , no i nagminnie posypuje serem żółtym , cheedar, mozzarela
we'll fight, we'll bleed.
Don't try to come to preach over us and
over me, we're children of decadence,
we're right, we're real, we will fight, we'll bleed,
we're mothafucking dying breed!
Don't try to come to preach over us and
over me, we're children of decadence,
we're right, we're real, we will fight, we'll bleed,
we're mothafucking dying breed!
Mona Lisa pisze:Schabowy?Hmm...dawno go nie robiłam,bo mi śmierdzi,ale pozostałym mogę zrobić.Racja!Ja sobie zjem ryż z warzywkami:-)
To zrob kotleta z kurczaka z piersi Smakuje podobnie a moze i nawet lepiej , zalezy co kto lubi Jak smazycie kotlety to zamiast bułki tartej uzywajcie platkow kukurydzianych Kotlety sa o wiele lepsze
kup piers pokroj ją w paski daj na patelnie podsyp przyprawa do gyrosa( duzo )przykryj niech mięsko sie dusi , do tego usmaz frytki i zrób surówke z sałaty lodowej pokrojonej w kostke do tego pomidor w paski ogorek zielony w krązki dodaj Jogomajo palce lizac i szybko sie robi .. pozdrawiam
I tylko w głębi niczym wieczny plomyk tli sie nieład serca......
Student pisze:Mona Lisa pisze:Schabowy?Hmm...dawno go nie robiłam,bo mi śmierdzi,ale pozostałym mogę zrobić.Racja!Ja sobie zjem ryż z warzywkami:-)
To zrob kotleta z kurczaka z piersi Smakuje podobnie a moze i nawet lepiej , zalezy co kto lubi Jak smazycie kotlety to zamiast bułki tartej uzywajcie platkow kukurydzianych Kotlety sa o wiele lepsze
Hmm...W płatkach?Ciekawe i na pewno wypróbuję.
Jeżeli chodzi o smrodek,to ogólnie śmierdzi mi wieprzowinka.
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"
Joe Cocker
Joe Cocker
Przepisy Kulinarne
Tak sobie pomyslalam,ze byc moze wielu z Was lubi gotowac.. a tematu o jedzonku nie ma:) wiec jesli macie jakies sprawdzone przepisy na cuda , to zapraszam do pisania..
a zainspirowal mnie przepis na "murzynka" (hehe i nawet potrafie go zrobic)
-2 jabłka ,moga rowniez byc sliwki
-szklanki mąki,
-20 dag margaryny
-3 łyżki oleju słonecznikowego,
-szklanka cukru,
-5 jaj,
-5 łyżek kakao,
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
-cukier waniliowy,
-tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę, olej, cukier, kakao i 1/3 szklanki wody podgrzewać na małym ogniu, ciągle miesza-jąc. Masę schłodzić, a następnie, ucierając, dodawać do niej kolej-no 5 żółtek. Wsypać wymieszaną z proszkiem mąkę i cukier waniliowy, dodać pianę z białek ubitą na sztywno i wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzchu położyć umyte, obrane i pokrojone na cząstki owoce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 60 min.
polecam
a zainspirowal mnie przepis na "murzynka" (hehe i nawet potrafie go zrobic)
-2 jabłka ,moga rowniez byc sliwki
-szklanki mąki,
-20 dag margaryny
-3 łyżki oleju słonecznikowego,
-szklanka cukru,
-5 jaj,
-5 łyżek kakao,
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
-cukier waniliowy,
-tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę, olej, cukier, kakao i 1/3 szklanki wody podgrzewać na małym ogniu, ciągle miesza-jąc. Masę schłodzić, a następnie, ucierając, dodawać do niej kolej-no 5 żółtek. Wsypać wymieszaną z proszkiem mąkę i cukier waniliowy, dodać pianę z białek ubitą na sztywno i wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzchu położyć umyte, obrane i pokrojone na cząstki owoce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 60 min.
polecam
"szczescia nie kupisz gdy klopoty pietrza sie po sufit"
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości